Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Miroslav Mahdalík: Na Slovácku je u řezníků konkurence korektní

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Letos sedmdesátiletý Miroslav Mahdalík dokázal v posledních dvou desetiletích ujít se svojí uzenářskou firmou VOMA v Uherském Brodě pořádný kus cesty. O tom, že jde v podnikání správným směrem svědčí celá řada ocenění, která během svého putování získal.

Mlsné jazýčky poroty potěšil guláš z Jabloňan

Doubravice /FOTOGALERIE/ – Hned na patnácti různých guláších si smlsli návštěvníci sokolského hřiště v Doubravici. Z rozžhavených kotlíků stoupal kouř i lákavá vůně. Sobota se tam nesla ve znamení šestého ročníku soutěže o nejlepší guláš.

Sousedi zavedou bemasý den?

Linec – Městská rada v hornorakouském Pergu se bude v úterý zabývat na zvláštním zasedání návrhem žen z lidové strany na zavedení bezmasého dne ve městě.

Boskovice 2010: pot tekl v rytmu hudby

Boskovice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ – V rozpálených letních dnech se na festival Boskovice 2010 vydaly čtyři tisíce návštěvníků. I letos zaplnily celé město.

KAM O VÍKENDU: Deník přináší pozvánku

Chrudimsko - /DOPLNĚNY DALŠÍ AKCE/ Nevíte co s volným a navíc prodlouženým víkendem? Hledáte zábavu pro sebe nebo rodinu? Vyberte si z nabídky akcí, které jsou o tomto víkendu připraveny v našem regionu.

Brněnští vědci: Dejte si bažanta

Brno – Obohatit si jídelníček kuřecím masem? Podle studie brněnských vědců by vyznavači zdravého životního stylu měli volit jídla z úplně jiného opeřence. Lidskému tělu mnohem víc prospěje menu z bažanta.

Pozor na nakažené zaječí maso!

Tularémie, zaječí nemoc je na Teplicku. Co hůř, kromě lesa na ni můžete narazit i v restauracích a to v případě, že by kuchař přijal zvěřinu tzv. z ulice – bez předchozí veterinární kontroly.

Brněnští vědci: Dejte si bažanta

Brno – Obohatit si jídelníček kuřecím masem? Podle studie brněnských vědců by vyznavači zdravého životního stylu měli volit jídla z úplně jiného opeřence. Lidskému tělu mnohem víc prospěje menu z bažanta.

V Krásné Hoře bude festival středočeského venkova

Krásná Hora - Už tento čtvrtek v 9 hodin začne v Krásné Hoře nad Vltavou druhý ročník festivalu středočeského venkova. Akce je setkáním členů Spolku pro obnovu venkova Středočeského kraje, jeho partnerů, MAS ze Středočeského kraje, partnerských organizací i jednotlivců, kteří se podílí na rozvoji středočeského venkova.

Zapomeňte na ovoce, na trh míří vodka s příchutí masa

Wasilla (Aljaška) - Připravte své chuťové pohárky na koktejly pro masožravce. Právě pro ně uvedla na trh americká výrobna lihovin Alaska Distillery ve městě Wasilla vodku s příchutí uzeného lososa. Učinila tak zhruba rok poté, co lihopalna Black Rock Spirits sídlící v Seattlu představila svou šunkovou vodku, píše dnes agentura AP.

František Pořádek rád vzpomíná na mládí ve Svojnici

Svojnice – Už sedmdesát osm let žije v malé části Strunkovic zvané Svojnice František Pořádek. Narodil se přímo v chalupě, kde žije se svou ženou i dnes. Jak řekl, manželku si našel přes dvě vesnice, což bylo na svou dobu daleko a jak jinak, byla to láska na první pohled. Na svém oblíbeném místě před domem vypráví nejen o svém dětství, ale také o jinošských letech.

ANKETA: Pozor, na nakažené zaječí maso

Teplicko – Tularémie, zaječí nemoc je na Teplicku. Co hůř, kromě lesa na ni můžete narazit i v restauracích a to v případě, že by kuchař přijal zvěřinu tzv. z ulice – bez předchozí veterinární kontroly.

Ohrožená zvířata končí na evropských stolech

Paříž – Do Evropy se z okolních států pašuje ledacos – drogy, padělky světových značek i lidé. Podle odborníků ale na seznam patří i maso chráněných zvířat. Ročně ho do Evropy dorazí prý stovky tun.

Přes pařížské letiště se ročně pašují tuny masa

Paříž - Na 270 tun masa divokých zvířat by mohli do Evropy ročně propašovat cestující na letišti Charlese de Gaulla v Paříži, které patří mezi nejrušnější v Evropě. Vyplývá to ze studie, o které informoval britský server BBC. Podle výzkumníků jde v této šíři o vůbec první studii tohoto druhu mezinárodního obchodu.

Do knihovny už snad nepoteče

Kutnohorsko - Třiadvacet projektů podpořila na své poslední valné hromadě Místní akční skupina (MAS) Lípa pro venkov.

Grillparty: tvrdá muzika a vůně masa

Valašské Meziříčí /FOTOGALERIE/ – Okolím fotbalového stadionu ve Valašském Meziříčí se rozléhá rocková hudba. „Nabídka je opravdu pestrá. Myslím, že si vybere každý,“ komentuje výběr kapel jeden z organizátorů.

Stavba bourárny je odložena

Valašské Meziříčí – Stavební úřad ve Valašském Meziříčí přerušil prozatím výstavbu bourárny masa u areálu bývalých kasáren.

Nejvíce projektů předložili hasiči

Jilemnice – Víc než čtyři miliony korun z evropských fondů rozdělí Místní akční skupina „Přijďte pobejt!“ mezi projekty v rámci čtvrté výzvy programu Leader. Nejčastějšími žadateli tentokrát byly sbory dobrovolných hasičů.

Lidé odmítají bourárnu masa

Valašské Meziříčí /FOTOGALERIE/ – Desítky lidí včera přišly k benzinové stanici do bývalých kasáren ve Valašském Meziříčí, aby protestovali proti bourárně masa, která se tam má postavit.

Zemědělcům klesla výroba masa

Zlínský kraj – Zemědělské podniky ze Zlínského kraje vyrobily v prvním čtvrtletí letošního roku 3028 tun masa bez drůbežího, meziročně o 12,4 procenta méně. Výroba se snížila u hovězího, telecího i vepřového masa.

Zákaznici okradla jiná kupující. Neznáte ji?

Uherský Brod – Nakoupit do masny v Moravské ulici v Uherském Brodě přišla devětašedesátiletá žena ve čtvrtek 6. května krátce před polednem. Během nakupování u pultu s masem si nechala odloženou tašku i s peněženkou.

Vařili jsme čtenářský recept: Králík po domácku chutnal

Ústí nad Labem /HLASUJTE/ – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept Ústeckého deníku zná další vítězku. Tento týden v internetové anketě na www.ustecky.denik.cz vyhrála Naděžda Cetrová s receptem na Králíka po domácku.

Trendem je závislost

O čem svědčí statistika, podle které se u nás výrazně snižují stavy skotu a prasat? Pokud se nestáváme vegetariány, je to tím, že maso z dovozu je pro místní obchodníky levnější a místní producenti že nejsou schopni dovozům konkurovat.

Je to prase, říkali, a v kufru měli medvěda

Břeclav /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ – Medvědí kůže, hlavy a dva kusy masa z medvěda hnědého. To všechno se podařilo zadržet celníkům na bývalém hraničním přechodu na dálnici v Břeclavi, kde kontrolovali osobní i dodávková auta užívaná na přepravu zboží zatíženého spotřební daní. Zaměřili se také na pátrání po zboží, které uniklo dohledu celních úřadů.