Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Na projekty uvolní další peníze

Jilemnice – Další statisíce korun na realizaci drobnějších projektů mohou získat obce, spolky i podnikatelé působící v jilemnickém regionu.

Zvěřina v restauracích byla v pořádku. Pozor na maso pod rukou

Olomouc – Zvěřinu v těchto dnech nabízí snad každá druhá restaurace. Odkud pochází maso, které zavoní hostům na talíři, a je po zdravotní stránce v pořádku? Hygienici a veterináři právě ukončili takové kontrolní tažení po restauracích v celém Olomouckém kraji.

Mexičané si odváží certifikát i plánek na udírnu

Jeseník /FOTOGALERIE/ – Správně rozbourat maso, připravit klobásky, tlačenky i jitrnice. Upéct chleba, housky, vánočku nebo vyrobit dort a zákusky už umí učni a jejich učitelé z mexického města Monterey, kteří jsou na dvou a půl měsíční stáži na Potravinářském učilišti v Jeseníku.

Spálené maso vyburcovalo hasiče k zásahu

Krnov – Víkendové dny 7. a 8. listopadu přinesly až nezvyklý klid pro sloužící hasiče. Pouze neopatrnost domácího kuchtíka zalarmovala hned několik jednotek k zásahu.

Jižní Morava: výroba masa klesá

Jižní Morava - O necelých deset procent méně skotu a prasat porazili jihomoravští zemědělci v období od ledna do září roku 2009. Zatímco loni v této době vyprodukovali chovatelé víc jak šestatřicet tisíc tun masa, letos to bylo v uvedeném období dvaatřicet tisíc osm set tun vepřového, jehněčího a hovězího.

Lední medvěd Umca je v bratislavské zoo

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/– Medvěd Umca zbrněnské zoo se ve čtvrtek před polednem vydal na cestu do Bratislavy. Zoologům se ho do přepravní klece nepodařilo nalákat na maso, museli ho proto na chvíli uspat. Do Bratislavy Umca dorazil kolem půl druhé odpoledne.

Dna: záludná nemoc z dobrého jídla

Dvaapadesátiletý Miroslav měl k dobrému jídlu vždycky dobrý vztah. Jak by ne, když byl vyhlášeným kuchařem na jednom moravském zámečku. Občasné otoky a bolesti kloubů na nohou a později i na palcích rukou se snažil ignorovat. Vůbec netušil, že by se mohlo jednat o záludnou dnu.

Mlékem a jablkem ježka nekrmte, je na maso

Žďár nad Sázavou - Venku se citelně ochladilo a o hřejivých slunečních paprscích už si můžeme nechat jen zdát. Páni tvorstva obléknou zimní bundy a rostliny a zvířata se budou snažit vypořádat se se zimou každý po svém.

Lidé: Bio výrobky jsou drahé

Opava - Upřednostňujete při koupi masa, mléka a dalších potravin bioprodukty? Tuto otázku jsme položili náhodně vytipovaným občanům okresu Opava.

Pozor na smrtelné nemoci v exotických zemích!

Jste otrávení a totálně vyšťaveni ze sychravého počasí? Chcete si naložit pořádnou dávku slunce? Ještě než zvednete kotvy a vyrazíte do cizích krajů, seznamte se s riziky, které by vás mohly zaskočit. Rozhodně nepodceňte ani očkování a do zavazadla přibalte dobře vybavenou lékárničku.

Pštrosí maso je ještě zdravější než krůtí

Chov pštrosa, obřího ptáka, který nelétá, zato je obdařen schopnostmi sprintérskými, se rozmohl kvůli ženám. Nikoli hospodyňkám, nýbrž parádnicím, které své účesy zdobily pštrosími péry. Že pštros může nabídnout i výtečné maso, to objevilo až dvacáté století.

Obce a spolky na Blanensku si rozdělí jedenáct miliónů

Sloup - Jedenáct miliónů zEvropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova bude ve čtvrtek ve Sloupu rozdělovat Místní akční skupina MAS Moravský kras. Oevropské peníze požádalo čtyřiadvacet obcí a spolků. Dostanou je jen někteří.

Jak Ricardo Irigoyen Vallarta objevoval tlačenku

Jeseník /FOTOGALERIE/ - O kynutém těstě v Mexiku neslyšeli, hladkou pšeničnou mouku tam neznají, tlačenku nikdy neochutnali. Přesto jde výroba těchto ryze českých dobrot čtrnáctce studentů z mexického města Monterey ze státu Nuevo Leon na jedničku.

Do obcí přináší peníze z evropských dotací

České Budějovice - Dvanáct úspěšných jihočeských místních akčních skupin přinese vroce 2009 do Jihočeského kraje téměř 83 milionů korun.Evropské peníze, které skupiny získaly vrámci strategického plánu Leader,využijína realizaci konkrétních projektů rozvoje venkova ve svých územních regionech.

Pozor, oblíbené grilování může ohrozit zdraví

Žďársko - Žaludeční nevolnost, horečka, zvracení či průjem a následná dehydratace organismu, která často vede až k hospitalizaci v nemocnici. Tak se projevuje onemocnění salmonelózou, jež je obvykle na vzestupu zejména v letních měsících a způsobují jej bakterie rodu Salmonella.

Tabuli zdobilo to, čeho byl dostatek, kralovalo kuře

Prachatice - „Před masnou stály fronty lidí, za několik minut totiž měli přivézt maso. Potom se po něm jen zaprášilo. Některé věci se daly sehnat jen pod pultem, lidé na ně museli čekat,“ vzpomínal na éru socialismu pamětník Stanislav Fiedler.

OBRAZEM: Šimkovými sady vonělo grilované maso

Hradec Králové - Osud parku, který by měl projít náročnou přeměnou, měli v rukou i samotní Hradečáci. Alespoň takto byla městem pojata včerejší grilovací party, při níž si každý mohl přijít s klobásou či masem a udělat si odpolední piknik.

Obědy ve školách jsou kvalitnější

Blanensko /ANKETA/ - Na základních školách na Blanensku se dnes už vaří zdravěji. Děti však nad zeleninou a ovocem nejásají. Radši by obědvaly hranolky.

Místo masa na grilu voněla kejda

Nové Sedlo, Chudeřín - Lidé v Chudeříně na Žatecku si na závěr prázdnin naplánovali grilování a letní koupání v bazénech. Místo toho se museli zabednit v domech, protože z pole za zahradami jim nesnesitelně páchla prasečí kejda.

Po knedlíkách dostal vítěz chuť na maso

Vizovice - Posedmé se letos zúčastnil tradiční soutěže v pojídání švestkových knedlíků ve Vizovicích už šestinásobný vítěz Kamil Hamerský z Víru na Žďársku. Tentokrát spořádal na Trnkobraní 166 kusů.

Rozhodčí připustil maso, láteřil Mičík

Louňovice - Smírně skončilo fotbalové utkání I. B třídy mezi domácími Louňovicemi a Teplýšovicemi. Hostujícímu trenérovi Janu Mičíkovi se nelíbil přístup rozhodčího na začátku druhého poločasu, kdy připustil oboustranně zákeřnou hru.

Grilujeme ryby: zdravě a chutně

K létu patří grilování. A i když ty letošní prázdniny utekly jako voda, pár dní pro tuto oblíbenou činnost nám přece jenom zbývá. Aby vám v těch posledních teplých dnech chutnalo, přinášíme několik zajímavých receptů na grilované ryby. Jsou totiž nejenom chutné a lehce stravitelné, ale především zdravé.

Zloděj si odnesl kořalku i maso

Libhošť, Sedlnice - Vykradený karavan a zahradní chatka zaměstnala novojičínské policisty ve středu 26. srpna. V Libhošti si neznámý lapka odnesl z karavanu tři mobilní telefony Sony Ericsson, plátěnou tašku a dvě peněženky s doklady a penězi.

Břeh Vltavy připomíná Austrálii

Podolí - Program Areálu Žlutých lázní se v sobotu nese ve stylu Austrálie. Každý kdo se dnes do Podolí vydá, si bude moci vychutnat nejen grilované klokaní maso, ale také si zasoutěžit nebo zatancovat.