![](https://g.denik.cz/29/7a/pt_olaf_211109_prazena-list-l.jpg)
Dobré nápady i pro nešikovné ruce
Prachatice – Další nová rubrika Prachatického deníku našim čtenářům pomůže třeba s nedělním obědem.
Prachatice – Další nová rubrika Prachatického deníku našim čtenářům pomůže třeba s nedělním obědem.
Ústecký kraj – Podle krajského hygienika Josefa Trmala z ústecké hygienické stanice se objevuje v Ústeckém kraji zatím naštěstí jen velmi málo pacientů s trichinelózou.
Praha - Zakáz mísení masa a mléka, používání vysvěceného košer nádobí či možnost modlitby v synagoze. Takový režim panuje v upraveném čtyřhvězdičkovém hotelu v Žitné ulici.
Jilemnice – Další statisíce korun na realizaci drobnějších projektů mohou získat obce, spolky i podnikatelé působící v jilemnickém regionu.
Olomouc – Zvěřinu v těchto dnech nabízí snad každá druhá restaurace. Odkud pochází maso, které zavoní hostům na talíři, a je po zdravotní stránce v pořádku? Hygienici a veterináři právě ukončili takové kontrolní tažení po restauracích v celém Olomouckém kraji.
Sokolovsko – I na ty nejmenší obce v regionu se dostalo při schvalování žádostí o dotace z takzvaného velkého Leanderu.
Jeseník /FOTOGALERIE/ – Správně rozbourat maso, připravit klobásky, tlačenky i jitrnice. Upéct chleba, housky, vánočku nebo vyrobit dort a zákusky už umí učni a jejich učitelé z mexického města Monterey, kteří jsou na dvou a půl měsíční stáži na Potravinářském učilišti v Jeseníku.
Krnov – Víkendové dny 7. a 8. listopadu přinesly až nezvyklý klid pro sloužící hasiče. Pouze neopatrnost domácího kuchtíka zalarmovala hned několik jednotek k zásahu.
Jižní Morava - O necelých deset procent méně skotu a prasat porazili jihomoravští zemědělci v období od ledna do září roku 2009.
Jižní Morava - O necelých deset procent méně skotu a prasat porazili jihomoravští zemědělci v období od ledna do září roku 2009. Zatímco loni v této době vyprodukovali chovatelé víc jak šestatřicet tisíc tun masa, letos to bylo v uvedeném období dvaatřicet tisíc osm set tun vepřového, jehněčího a hovězího.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/– Medvěd Umca zbrněnské zoo se ve čtvrtek před polednem vydal na cestu do Bratislavy. Zoologům se ho do přepravní klece nepodařilo nalákat na maso, museli ho proto na chvíli uspat. Do Bratislavy Umca dorazil kolem půl druhé odpoledne.
Dvaapadesátiletý Miroslav měl k dobrému jídlu vždycky dobrý vztah. Jak by ne, když byl vyhlášeným kuchařem na jednom moravském zámečku. Občasné otoky a bolesti kloubů na nohou a později i na palcích rukou se snažil ignorovat. Vůbec netušil, že by se mohlo jednat o záludnou dnu.
Kbel – Redaktor Deníku Ludvík Pouza si při vepřových hodech ve Kbelu na hranicích Klatovska a Plzeňska mimo jiné vyzkoušel i výrobu jitrnic
Žďár nad Sázavou - Venku se citelně ochladilo a o hřejivých slunečních paprscích už si můžeme nechat jen zdát. Páni tvorstva obléknou zimní bundy a rostliny a zvířata se budou snažit vypořádat se se zimou každý po svém.
Znojmo /SERIÁL/ - Dlouhou historii má řeznictví na Masarykově náměstí ve Znojmě. Pamětníci vědí, že už v době druhé světové války se pro maso chodilo k Lázničkovi.
Opava - Upřednostňujete při koupi masa, mléka a dalších potravin bioprodukty? Tuto otázku jsme položili náhodně vytipovaným občanům okresu Opava.
Brno /FOTOGALERIE/ - Prskající pánvi Vesuv chyběla sůl, omáčka Gladiátorova meče byla stejná jako u masa po zahradnicku, nabízeného v levném menu
Strakonice - Se zcela novou báchorkou přišel podvodník na Strakonicku. Důchodce se nechal nalákat na vidinu masa ze zabijačky a přišel o své úspory.
Jste otrávení a totálně vyšťaveni ze sychravého počasí? Chcete si naložit pořádnou dávku slunce? Ještě než zvednete kotvy a vyrazíte do cizích krajů, seznamte se s riziky, které by vás mohly zaskočit. Rozhodně nepodceňte ani očkování a do zavazadla přibalte dobře vybavenou lékárničku.
Vejprty - Horským Vejprtům byla schválena nová dotace ve výši dva miliony korun a to sdružením MAS (Sdružení západní Krušnohoří) z „Programu rozvoje venkova“.
Brno /FOTOGALERIE/ - Kuchyni vládne indický šéfkuchař, jídelní lístek tedy nabízí kuřecí, jehněčí a rybí maso. Dvě strany jídelníčku zabírají vegetariánská jídla.
Chlumec nad Cidlinou - Nová bourárna masa, sklady a chladicí boxy i výrobna masných produktů vzniká v chlumeckém areálu Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov.
Pardubice - Při ochutnávce jídel si přišli na své jak milovníci sladkého, tak masa. Výstavou prošly během tří dnů tisíce lidí
Východní Čechy - Všežravé divoké prase je největší konkurent člověka, říkají odborníci.
Chov pštrosa, obřího ptáka, který nelétá, zato je obdařen schopnostmi sprintérskými, se rozmohl kvůli ženám. Nikoli hospodyňkám, nýbrž parádnicím, které své účesy zdobily pštrosími péry. Že pštros může nabídnout i výtečné maso, to objevilo až dvacáté století.
Polabí - Na zámku Kačina byly slavnostně předány certifikáty třem úspěšným žadatelům o značku Polabí regionální produkt.
Východní Čechy - Všežravé divoké prase je největší konkurent člověka, říkají odborníci. Přemnožilo se a myslivci musí jeho výskyt regulovat odstřelem
Plzeň - Smažený vepřový řízek vyrobený z deseti dekagramů syrového masa, který si dáte v restauraci, by měl podle inspektorů České obchodní inspekce (ČOI) v hotovém stavu vážit asi dvanáct dekagramů.
Sloup - Jedenáct miliónů zEvropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova bude ve čtvrtek ve Sloupu rozdělovat Místní akční skupina MAS Moravský kras. Oevropské peníze požádalo čtyřiadvacet obcí a spolků. Dostanou je jen někteří.
Jeseník /FOTOGALERIE/ - O kynutém těstě v Mexiku neslyšeli, hladkou pšeničnou mouku tam neznají, tlačenku nikdy neochutnali. Přesto jde výroba těchto ryze českých dobrot čtrnáctce studentů z mexického města Monterey ze státu Nuevo Leon na jedničku.
České Budějovice - Dvanáct úspěšných jihočeských místních akčních skupin přinese vroce 2009 do Jihočeského kraje téměř 83 milionů korun.Evropské peníze, které skupiny získaly vrámci strategického plánu Leader,využijína realizaci konkrétních projektů rozvoje venkova ve svých územních regionech.
Kladno - Po šesti letech si zopakoval vítězství v kole Václav Dolejš z Doks. „Snad to příště nebude trvat tak dlouho,“ doufal, když opouštěl redakci.
DVACET SAMETOVÝCH LET - Ve frontě na cokoliv Pražané trávili hodiny i dny. Ani když ji vystáli, neměli jistotu, že dostanou kvalitní zboží v požadovaném množství.
Žďársko - Žaludeční nevolnost, horečka, zvracení či průjem a následná dehydratace organismu, která často vede až k hospitalizaci v nemocnici. Tak se projevuje onemocnění salmonelózou, jež je obvykle na vzestupu zejména v letních měsících a způsobují jej bakterie rodu Salmonella.
Prachatice - „Před masnou stály fronty lidí, za několik minut totiž měli přivézt maso. Potom se po něm jen zaprášilo. Některé věci se daly sehnat jen pod pultem, lidé na ně museli čekat,“ vzpomínal na éru socialismu pamětník Stanislav Fiedler.
Hradec Králové - Osud parku, který by měl projít náročnou přeměnou, měli v rukou i samotní Hradečáci. Alespoň takto byla městem pojata včerejší grilovací party, při níž si každý mohl přijít s klobásou či masem a udělat si odpolední piknik.
Blanensko /ANKETA/ - Na základních školách na Blanensku se dnes už vaří zdravěji. Děti však nad zeleninou a ovocem nejásají. Radši by obědvaly hranolky.
Jihlava -Tuzemskou premiéru chovu prasat, žijících pod širým nebem, odstartoval v těchto dnech majitel biofarmy Sasov u Jihlavy Josef Sklenář.
Jihlava -Tuzemskou premiéru chovu prasat, žijících pod širým nebem, odstartoval v těchto dnech majitel biofarmy Sasov u Jihlavy Josef Sklenář.
Jihlava - Tuzemskou premiéru chovu prasat, žijících pod širým nebem, odstartoval v těchto dnech majitel biofarmy Sasov u Jihlavy Josef Sklenář.
Nové Sedlo, Chudeřín - Lidé v Chudeříně na Žatecku si na závěr prázdnin naplánovali grilování a letní koupání v bazénech. Místo toho se museli zabednit v domech, protože z pole za zahradami jim nesnesitelně páchla prasečí kejda.
Vizovice - Posedmé se letos zúčastnil tradiční soutěže v pojídání švestkových knedlíků ve Vizovicích už šestinásobný vítěz Kamil Hamerský z Víru na Žďársku. Tentokrát spořádal na Trnkobraní 166 kusů.
Louňovice - Smírně skončilo fotbalové utkání I. B třídy mezi domácími Louňovicemi a Teplýšovicemi. Hostujícímu trenérovi Janu Mičíkovi se nelíbil přístup rozhodčího na začátku druhého poločasu, kdy připustil oboustranně zákeřnou hru.
K létu patří grilování. A i když ty letošní prázdniny utekly jako voda, pár dní pro tuto oblíbenou činnost nám přece jenom zbývá. Aby vám v těch posledních teplých dnech chutnalo, přinášíme několik zajímavých receptů na grilované ryby. Jsou totiž nejenom chutné a lehce stravitelné, ale především zdravé.
Libhošť, Sedlnice - Vykradený karavan a zahradní chatka zaměstnala novojičínské policisty ve středu 26. srpna. V Libhošti si neznámý lapka odnesl z karavanu tři mobilní telefony Sony Ericsson, plátěnou tašku a dvě peněženky s doklady a penězi.
Severní Čechy - Letní seriál Deníku nyní přináší recepty, které nám zaslali sami čtenáři. Zde naleznete ty, které jsou z rybího masa.
Severní Čechy - Letní seriál Deníku nyní přináší recepty, které nám zaslali sami čtenáři. Zde naleznete ty, které se týkají hub.
Šumperk /ANKETA/ – Kvalitních obránců je všeobecně v ledním hokeji nedostatek. Dvojnásob tato pravda nyní platí u prvoligového nováčka ze Šumperku.
Podolí - Program Areálu Žlutých lázní se v sobotu nese ve stylu Austrálie. Každý kdo se dnes do Podolí vydá, si bude moci vychutnat nejen grilované klokaní maso, ale také si zasoutěžit nebo zatancovat.
Praha - Prošlé, páchnoucí a zdraví nebezpečné maso se údajně mohlo v roce 2005 ocitnout v lednicích zákazníků supermarketu Hypernova v Nových Butovicích.