Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Odstartovaly dva grantové programy

Hranice - Hned dva grantové programy odstartovaly v březnu na Hranicku. Oba má pod patronátem Region Hranicko. Jeden je zaměřen na neziskové organizace, druhý nabízí podporu ve sféře státní i soukromé.

Polívka je grunt

Polívka je grunt a maso špunt - hlásal nad kachlovými kamny můj domácí své kuchařské evangelium - Žádná ženská neuvaří tak lahodnou menáž jako chlap. Ehe! - a podával mi kouřící naběračkou ochutnat vonící vzorek masa a brambor.

Jana Schlossarková vypráví o tradicích na Hlučínsku

Hlučín - Reminiscence. Tak zní soubor vyprávění o lidových zvycích na Hlučínsku, které sepsala regionální lidová básnířka a spisovatelka Jana Schlossarková. My vám dnes přinášíme druhý díl. Pokračování budeme pravidelně přinášet několik dalších pondělků. Dnes si přečtete část povídky Na Dluhejvši.

Obzvlášť kapři jsou tradičním postním jídlem

Východní Čechy - Rybáři už loví kapry na velikonoční stůl, tedy spíše na předvelikonoční. Kaprů se kromě Vánoc nejvíce prodá právě v období velikonočním. Dnes zřejmě ti, co si na jaře koupí kapra, nepomyslí na to, že jde o postní jídlo. Spíše argumentují dobrými dietetickými vlastnostmi rybího masa nebo si vzpomenou na tradici.

Stejnou rukou berou maso i peníze

Vyškov - /DISKUTUJTE/ Téměř každého někdy přepadne chuť na tlačenku, škvarky nebo třeba trvanlivý salám. Jenže pokud si tyto pochoutky hodlá koupit téměř v kterékoliv masně v centru Vyškova, hrozí, že ho zase pěkně rychle přejde, nebo se dokonce stane zapřisáhlým vegetariánem.

Zdravé jídlo potřebuje kvalitní tuk

Co znamená vařit zdravě? Zbavit se všech jídel, které máte tak rádi? Ne! Odborníci upozorňují: odstranit z kuchyně veškeré maso a tuky není správné. Postačí, když změníte špatné návyky.

Jarmark chystají potřinácté

Jedovnice - Knižní jarmark doplní veletrh regionálních produktů se značkou MAS. Lidé ochutnají například pštrosí speciality.

Království - Jestřebí hory a dotace na ekologické vytápění

Červený Kostelec - Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí budou v nejbližších pěti letech pomáhat občanům s finančním krytím nákupu zařízení na ekologické vytápění, při výměně oken či zateplování domů.

Zabil březí krávu a uřezal z ní maso

Valtrovice - Ojedinělý případ spáchání trestného činu poškozování cizí věci prošetřují policisté ze Znojemska. V noci ze soboty na neděli totiž zatím neznámý pachatel usmrtil krávu na farmě ve Valtrovicích a odřezal z ní kusy masa. Šlo přitom o březí krávu.

V supermarketu prodávali zelené maso

Praha - Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce nejsou podobné případy v metropoli ojedinělé, nejčastěji na zákazníky čeká zkažená zelenina.

Umíte využít všechny funkce a části lednice?

Zatímco dříve vydrželo mleté maso nebo ryby v běžné lednici čerstvé jen jediný den, moderní typy je udrží svěží a chutné až čtyři dny. Stačí jen vědět, kam kterou potravinu uložit.

Maso kradli zaměstnanci firmy

Uherské Hradiště - Jen několik dnů stačilo uherskohradišťským ochráncům zákona k vypátrání zlodějů masa. Surovina se „ztrácela“ v období mezi 28. únorem a 2. březnem z provozovny soukromé firmy v Uherském Hradišti.

Zloděj přišel pro maso

Uherské Hradiště - Maso se ztratilo z prostoru soukromé společnosti v Uherském Hradišti. Zloděj si „přivlastnil“ celkem 210 kilogramů suroviny. Na loupežnou výpravu vyrazil v pondělí 2. března.

Proč je důležité to tam pořádně kopnout

Bělov - /FOTOGALERIE, VIDEO/ Na stolech nachystané malé štamprlky a archy pro hodnocení vzorků alkoholu s tužkami k zapisování. Tlačenka, klobásy, sýr, okurky, pečené a vařené maso, aby bylo čím alkohol projídat. A hlavně: osmdesát lahví se slivovicí, označených jen startovním číslem. Tak byl připravený prostor restaurace v Bělově na Otrokovicku, kde se v sobotu konal tradiční košt slivovice.

Farmáři: Už toho máme dost!

Strakonicko - Zemědělci už toho mají dost. "Jsme jen krůček před likvidací chovů nebo vyléváním mléka do kanálů," prohlašují. Za cenu, za jakou mléko a maso vyrobí, ho totiž ani neprodají.

Kuchař se bál o zdraví lidí. Nebo se mstil?

Hradec Králové - V restaurantu Kotěra, kde hygienici počátkem února objevili maso s prošlým datem použitelnosti a potraviny neznámého původu, se ze starého masa vařilo běžně. Tvrdí to bývalý zdejší kuchař, který hygieniky do restaurace poslal.

Řezník ukradl v zoo půl tuny masa, mstil se tak za padáka

Ostrava - Policisté již vědí, kdo vprvní polovině února letošního roku ukradl vostravské zoologické zahradě bezmála půl tuny masa uloženého vchladicím boxu. Jednalo se opotravu určenou zvířatům. Kriminalisté nyní zjistili, že pachatelem je muž, který před časem vzoo pracoval jako řezník.

Řezník ukradl v zoo půl tuny masa, mstil se tak za padáka

Ostrava - Policisté již vědí, kdo vprvní polovině února letošního roku ukradl vostravské zoologické zahradě bezmála půl tuny masa uloženého vchladicím boxu. Jednalo se opotravu určenou zvířatům. Kriminalisté nyní zjistili, že pachatelem je muž, který před časem vzoo pracoval jako řezník.

Kuchař se bál o zdraví lidí. Nebo šlo o pomstu?

Hradec Králové - V restaurantu Kotěra, kde hygienici počátkem února objevili maso s prošlým datem použitelnosti a potraviny neznámého původu, se ze starého masa vařilo běžně. Tvrdí to bývalý zdejší kuchař, který hygieniky do restaurace poslal.

První výrobky získají značku Polabí regionální produkt

Kolínsko - Polabí, známé svým přívlastkem úrodné, bude mít svou regionální značku garantující zejména místní původ výrobku - vazbu na Polabí, ale také jeho kvalitu, tradiční ruční technologii výroby z místních surovin a šetrnost k životnímu prostředí. Výrobky a produkty pocházející z regionu Polabí se mohou ucházet o značku POLABÍ – regionální produkt®.

Hygienici našli v restauraci 30 kilo prošlého masa

Hradec Králové - Likvidace téměř třiceti kilo prošlého masa a hrozba až dvoumilionové pokuty pro provozovatele. Tak skončila pondělní kontrola hygieniků v restaurantu Kotěra sídlícím v památkově chráněném Okresním domě.

České maso mizí z pultů, ustupuje lacinému dovozu

Praha - Produkce masa v Česku klesá. Naopak stále více dovážíme. Zvláště to platí u vepřového, kterého se vloni dovezlo asi o 16 tisíc tun více než v roce 2007. Potvrzují to aktuální čísla Českého statistického úřadu a odborníci jedním dechem dodávají, že polovina jsou méně kvalitní ořezy.

V afektu lidé útočí třeba sekyrou nebo i vidličkou

Zlínský kraj - Sekáček na maso, kovová forma na lízátka a nebo vidlička. Tyto předměty, které jsou součástí našeho každodenního života a nebo je používáme při práci, se už staly isoučástí násilných trestných činů, dokonce ivražd. Poslední takový případ, se stal vnoci zúterý 20.ledna na středu 21.ledna vBrumově-Bylnici. Jednapadesátiletý muž zaútočil asi na pětadvacetiletého mladíka se sekyrkou vruce. Ten jeho útok naštěstí přežil.

V afektu lidé útočí sekyrou i vidličkou

Zlínský kraj - Sekáček na maso, kovová forma na lízátka anebo vidlička. Tyto předměty, které jsou součástí našeho každodenního života anebo je používáme při práci, se už staly i součástí násilných trestných činů, dokonce i vražd.

Boj o princeznu

Sezimovo Ústí - Kdo získá srdce spanilé princezny Julie Kovářové?

Jídla v menze čelila ostré kritice nejen studentů

Liberec - Špatná úroveň jídel a surovin, symbolická gramáž masa či omáčky bez chuti. Toto a další věci vylíčil nedávno na účet jídel v menzách v otevřeném dopise řediteli Kolejí a menz zaměstnanec Technické univerzity v Liberci (TUL) Zbyněk Koldovský.