Kreativ

ŠTÍTEK: mikroorganismus

Mlékomat u supermarketu Senimo v Olomouci

Mlékomaty: boom je pryč, ale zákazníky v Olomouci mají

Senice na Hané/Olomouc – Boom, kterému se automaty na čerstvě nadojené mléko těšily před rokem, je nenávratně historií. Prodej mléka z mlékomatu se propadl na třetinu tehdejších litrů. Zemědělci ale chtějí tuto alternativu pro zákazníky uchovat. O omezování prodejních míst v Olomouci nepřemýšlí.

Ilustrační fotografie.

Vědci objevili novou formu života

USA - Vědci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) objevili na Zemi zcela novou formu života. Našli bakterii, jejíž DNA v rozporu se vším, co dosud bylo známé, může obsahovat pro člověka jedovatý arzen. Objevily se ale již názory, podle kterých objev spíše než zcela nový způsob života dokazuje zatím neznámé schopnosti organismů přizpůsobit se prostředí.

Automat na čerstvé mléko u supermarketu Senimo

Mléko z automatu v Olomouci zůstane, i přes propad prodeje

Olomouc – Prodej čerstvě nadojeného mléka z automatu se o prázdninách obrovsky propadl. Skončil na pětině objemu oproti počátku letošního roku, kdy mlékomaty začaly dobývat Česko. Že by se vlna zájmu o novinku definitivně přehnala?

Ilustrační foto

Lidé z dovolené vozí také nemoci

Vyškovsko - Střevní potíže, žloutenka, borelióza nebo třeba pohlavní nemoci. I to jsou suvenýry, které si lidé regionu vozí z dovolených domů. Hygienici každý rok evidují přes stovku takových případů onemocnění. Na Vyškovsku v letošním roce vedou průjmy a záněty.

Ilustrační foto

Odborníci jednají o bioodpadech

Luhačovice – Nerudovskou otázku Kam s ním? Řeší od úterý 7. září 350 expertů z České republiky a Polska, kteří se účastní mezinárodního kongresu Odpady Luhačovice 2010.

Ilustrační foto

Povodně zakalily vodu na Seči

Seč - Přívalové deště na Chrudimsku zakalily vodu v Sečské přehradě. Naopak v přehradě Pastviny na Orlickoústecku je voda po deštivém počasí mnohem čistší. ČTK to řekli hygienici.

Ilustrační foto

Kelníky ještě stále trápí voda

Kelníky – Trápení zastupitelstva i občanů Kelníků na Zlínsku s pitnou vodou zatím neskončilo. Ta je přitom v nevyhovujícím stavu od června, kdy po sesuvu svahu průrvami v zemině pronikly škodlivé mikroorganismy do spodní vody.

Povrch Marsu. Ilustrační foto

Na Marsu mohou být zkamenělé pozůstatky života

USA - V úzké marsovské proláklině zvané Nili Fossae by mohly být zkamenělé pozůstatky někdejšího života na "rudé planetě". Myslí si to tým vědců, který vede Adrian Brown z kalifornského institutu pro hledání mimozemské inteligence SETI.

Ilustrační obrázek

Voda v Kelníkách stále ještě není pitná

Kelníky – Sesuv svahu, zapřičiněný červnovými povodněmi, způsobil v obci Kelníky na Zlínsku znečištění zdrojů pitné vody. Průrvami v zemině proniklo do spodní vody zvýšené množství mikroorganismů.

Michael Lapčík

Pro a proti očkování

Uherské Hradiště - Pro někoho je to velké dilema. Přetrpět píchnutí jehly a následnou nevolnost, nebo riskovat nebezpečnou chorobu? „Jednoznačně se běžte očkovat!“ vyzývají velmi hlasitě lékaři.

Ilustrační snímek.

Nezbedné pejskaře čeká u vody palba pokut

Blansko – Neukáznění pejskaři vodí své mazlíčky na blanenskou přehradu, a to i přes zákaz. Lidé tak naráží na psy ve vodě, na dece nebo vyhýbají stopám, které po sobě čtyřnozí tvorové zanechali v trávě či na pískové pláži. Domluvy strážníků nepomáhají, uniformovaní muži tedy začínají pálit jednu pokutu za druhou.

Hulák otevřel.

Osvěžování v kašně lidské kůži nesvědčí

Prachatice – Svádí vás kašna uprostřed Velkého náměstí k osvěžení? Strážníci městské policie radí, abyste to nezkoušeli. Nejen, že můžete způsobit škodu a dostat blokovou pokutu, ale rozhodně také nepomůžete své kůži. Voda, která je upravená chemikáliemi, totiž může způsobit vyrážku nebo dokonce také sloupání kůže.

Ilustrační foto.

Než vstoupíte do neznámé vody, otestujte ji!

Prázdniny, krásné počasí – a koupání. Tak si většina dětí, ale i spousta dospělých, představuje ideální léto. Mnohdy si neuvědomují, že jít se vykoupat do rybníka může být nebezpečné. Nekvalitní voda sice většinou nezpůsobí takové problémy jako úrazy, ale potrápit může také.

Ilustrační foto.

Kelníky řeší problém s vodou

Kelníky – Občané Kelníků na Zlínsku mají opět potíže kvůli sesuvu svahu. Tentokrát není ohrožena komunikace a z odvodnění je už také zemina odklizena.

Automat na mléko

O mléko z automatu je už jen poloviční zájem

Senice na Hané, Olomouc – Prodej mléka z automatu se propadl. Zemědělci v těchto dnech prodají prostřednictvím automatických výdejen zhruba poloviční množství oproti zimním měsícům.

Ilustrační foto

Imunitu posílí chytré bakterie

Mikroflóra trávicího traktu obsahuje přibližně jeden kilogram živých bakterií, které příznivě působí na zdraví člověka. Narušení tohoto systému vede k celé řadě zažívacích potíží i k oslabení imunity.

Automat na mléko

Infekce z mléka z automatů? Hygienici ji nepotvrdili

Olomouc – Epidemiologové zatím v Olomouckém kraji neprokázali přímou souvislost mezi infekčním střevním onemocněním a syrovým mlékem z automatu. I tak ale společně s veterinární správou nabádají k tomu, aby lidé čerstvé mléko z automatu tepelně upravili.

Rozbor vody z přinesených vzorků

FOTO: Lidé si na exkurzi ověřovali kvalitu vody

Prostějov – Do laboratoří v objektu prostějovské čistírny odpadních vod si v pondělímohli lidé přinést vodu v lahvích. Pracovníci společnosti Moravská vodárenská, která zde pořádala den otevřených dveří, jim zdarma provedli orientační rozbor.

Ilustrační foto

V amerických nemocnicích je hrozbou nový mikrob

USA - Zatímco stafylokok MRSA (staphylococcus aureus) je podle všeho v amerických nemocnicích stále menší hrozbou, stává se stále větším nebezpečím pro hospitalizované pacienty jeden nový mikrob. Uvedla to nová zpráva o situaci v třicítce nemocnic na jihozápadě Spojených států.

Mlékomat v Králově Poli.

Brno má automat na mléko. Už třetí

Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ - V pořadí třetí mlékomat začal v úterý odpoledne sloužit Brňanům lačným po čerstvém mléce. Litr bílé pochoutky si za osmnáct korun mohou nově koupit u královopolského Tesca, další mlékomaty ale v Brně zřejmě brzy přibudou.

Ilustrační foto

Krnov bude mít první automat na mléko

Krnov, Zátor - Novým trendem se stává prodej tepelně neošetřeného mléka, které chutná jako čerstvě nadojené přímo z vemene. Na Krnovsku a Bruntálsku zatím funguje mléčný automat jen ve Městě Albrechticích.

Automat na čerstvé mléko u supermarketu Senimo

Mléko z automatů: jeden vzorek neprošel

Olomouc – Mléko z automatů je bezpečné. Podle veterinářů ovšem stoprocentně pouze po převaření. Poslední vyšetření vzorků v Olomouckém kraji, které provedla Krajská veterinární správa v Olomouci, odhalila bakterie, jež mohou způsobit průjmové onemocnění.

Nový automat na mléko v Zábřehu

V jednom automatu na mléku zjištěny průjmové látky

Olomoucký kraj – Mléko z automatů je bezpečné. Podle veterinářů to ovšem stoprocentně platí pouze po převaření. Poslední vyšetření vzorků mléka z automatů v Olomouckém kraji, které nechala provést Krajská veterinární správa v Olomouci, odhalila v jednom vzorku bakterie, jež mohou způsobit průjmové onemocnění.

Ilustrační foto

Bacily, kam sáhnete! Jsou na pepřenkách i hlavicích sprch

Bakterie a viry číhají všude kolem nás. Ulpívají na různých předmětech, se kterými přicházíme denně do styku, a zůstávají aktivní celé dny až týdny. Snad každý ví, že nejvíce bacilů se hemží na místech, kde se „vystřídá“ nejvíce lidí, tedy v autobusech, tramvajích nebo ve školách. Ale napadlo by vás, že obří zásobárnou bakterií a virů může být i vaše kabelka nebo mobil? A takových zrádných předmětů je víc, tak pozor na ně!

Ilustrační foto

Probiotika: Hodné bakterie srovnají střeva

Během vánočních svátků utrpělo zažívání většiny lidí pořádnou újmu. Přejídání, tučná a mastná jídla a nedostatek pohybu si vybírá svou daň v podobě bolestí břicha, nadýmání, pálení žáhy a zácpy. Nejen v těchto případech vám mohou pomoci probiotika. Ochrání vás třeba i před chřipkou.