Kreativ

ŠTÍTEK: mikroorganismus

Výzkumná laboratoř by neměla svojí činností rušit starousedlíky v kunovské ulici V Pastouškách.

Nová výzkumná laboratoř přispěje Kunovicím na cesty

Centrum výzkumu mikrobiální biomasy pro potravinářské a environmentální účely. Oficiální název nové výzkumné laboratoře, která má do roku 2019 vyrůst v Kunovicích na ulici V Pastouškách, může mezi místními vzbuzovat obavy.

Tandemový seskok.

Každý druhý Čech trpí fobií. Nejúčinnější je strachu čelit, říkají odborníci

Více než polovina Čechů má z něčeho ve svém okolí strach. Podle výzkumu STEM/MARK trpí nějakým typem fobie až tři čtvrtiny Češek a jedna třetina českých mužů. Například obavu z výšky má každý šestý Čech. Strachy, které se ostatním jeví jako přehnané, můžou ale snižovat kvalitu života a jejich ignorace může vést i k depresím.

Ilustrační foto

Výrobce Aquily prohrál spor s časopisem dTest, kritika vody byla oprávněná

Po více než osmi letech dospěl k rozuzlení spor, který vedly Karlovarské minerální vody (KMV) se spotřebitelským časopisem dTest. Pře o to, zdali se časopis pokusil očernit vodu Aquila Aqualinea, se dostal až k Ústavnímu soudu. Ten rozhodl, že dTest ve svém hodnocení KMV nepoškodil a omlouvat se nemusí.

Sedm kroků k zazimování bazénu

Vhodná doba pro zazimování bazénu nastává, klesne-li teplota vody na 10°C. Jde přesně o to období, kdy části příslušenství ještě nebudou poškozeny přízemními mrazíky, ale už je dost chladno na to, aby se ve vodě nemnožily bakterie.

kopr vonný

Byliny pro péči o ústní dutinu

Máloco udělá takový dojem při prvním setkání jako zářivý úsměv a vonný dech. Dosáhnout jich můžete i s pomocí osvědčených bylinek.

Hygienicky čisté prádlo i při 20 °C

Přejete si udržet váš oděv stejný jako v den, kdy jste si ho pořídila? Moderní materiály vyžadují pro udržení co nejlepšího stavu zvýšenou pozornost. Hlavním ukazatelem přítomnosti bakterií na oděvech je totiž přetrvávající zápach, zejména z potu, a to mnohdy i bezprostředně po vyprání. Vyhněte se tomu s pomocí vhodných pracích dezinfekčních přípravků.  

Mlýn společnosti PRO-BIO ve Starém Městě

Mlynář musí mít sílu i umět seřizovat stroje. A být zároveň uklízeč

Stojím před masivním strojem, do kterého vede spousta trubek. Průzory vidím, jak se v nich posouvají zrna či létá šedý prášek. Mnohametrákové zařízení je právě v běhu. Kromě hluku o tom svědčí i chvění bytelné betonové podlahy. Stroj přede mnou je mlýn a tvoří srdce celé budovy biomlýna ve Starém Městě. Cesta od zrnka obilí k mouce je však mnohem složitější.

V úterý se biotop Pohoda těšil velké návštěvnosti.

Voda v Pohodě je v pohodě, vzkazuje starosta

Sezimovo Ústí - Smajlík se nad kvalitou vody v sezimovoústecké Pohodě mračí. Ústy hygieny lidem vzkazuje, že se tady nemají koupat. Starosta Martin Doležal ujišťuje, že zpráva je stará.

Testování vzorků. Ilustrační foto.

Hygienici odebrali vzorky z Plumlova, výsledky nejpozději ve čtvrtek

Jestli bude koupání v plumlovské přehradě zakázáno i v příštích prázdninových dnech, rozhodnou výsledky analýzy vody, kterou hygienici a pracovníci olomouckého zdravotního ústavu odebrali v Plumlově v pondělí dopoledne. Zákaz platí od minulé středy kvůli přemnožení sinic.

Ilustrační foto

Připravit pivo, aby chutnalo jak má, je věda i umění

„Úhlavním nepřítelem kvality českého piva je obyčejný kyslík. Při styku s ním totiž pivo oxiduje a mění svou chuť. Jak minimalizovat styk piva se vzduchem je po desetiletí pro pivovarníky velký hlavolam,“ tvrdí sládek Gambrinusu Pavel Zítek.

Nedatovaný snímek planety Mars pořízený Hubbleovým dalekohledem.

Podle českých vědců mohl život na Marsu existovat kolem mladých sopek

Na Marsu je rozsáhlé pole tvořené malými sopkami a lávovými proudy, které by mohly představovat vhodné podmínky pro vznik života na planetě. Ukázal to výzkum mezinárodního týmu vědců pod vedením Petra Brože z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, jehož výsledky publikoval časopis Earth and Planetary Science Letters.

Miloš Petera.

Miloš Petera: Musíme řešit, jak vodu udržet v krajině

Nymburk /ROZHOVOR/ - Klíčovým podnikem, který dodává vodu do většiny obcí na Nymbursku, jsou Vodovody a kanalizace Nymburk (VaK). O tom, jak vypadá současná situace se zásobami vody v České republice a jaké jsou případné možnosti jejího získávání v budoucnosti, promluvil předseda představenstva VaKu Miloš Petera.

Kobyla skončila v bazénu rodinného domku.

Dermatoložka radí, jak správně čistit bazén

Základní čištění všech bazénů by mělo být mechanickou cestou, kdy se odstraní nečistoty. Ale co s mikroorganismy? Vždyť ve vodě jich je víc než dost. Nejvíc o tom ví dermatoložka MUDr. Petra Petrovská z Městské polikliniky Praha.

Ilustrační foto.

Víte, jak se starat o klimatizaci? Těchto pět rad je základ

Klimatizace, stejně jako kterákoli jiná část našeho auta, vyžaduje občasnou údržbu. U klimatizace se však nesmí zapomínat, že její stav a čistota rozhoduje o vzduchu, který v autě dýcháme. A zejména pro alergiky je čistota zcela klíčová. Podívejme se tedy na pět rad, kterých bychom se měli při údržbě klimatizace držet.

Malování

Fasádu budoucnosti, která se sama čistí můžete mít i vy

Domů s tmavou fasádou je spíš minimum. Většina lidí volí klasickou kombinaci světlé fasády a k tomu tmavé střechy. Koneckonců má to své opodstatnění – v domech s tmavou fasádou bývá v létě větší teplo. Jenže i světlé odstíny mají své nevýhody. Svou krásu ztrácejí už po několika letech, snadno se totiž ušpiní. Ovšem v budoucnu už by nás takové potíže trápit neměly. Fasády, které se samy čistí, dávno nejsou jen hudbou vzdálené budoucnosti.

Zdravotní sestra. Ilustrační snímek

Nemocnice jako farmy na bakterie. Nakazí se v nich desetitisíce Čechů

Do nemocnice přijedou s obyčejnou zlomeninou, čtvrt roku ale stráví na infekčním oddělení. České špitály jsou podle Státního zdravotního ústavu farmy na bakterie. Infekcí se v nich každoročně nakazí kolem 150 tisíc pacientů, deset tisíc z nich nákaze dokonce podlehne. Zdravotnictví kvůli tomu přijde o deset miliard korun.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další rady do zahrady od Petra Kumšty.

Ekotopfilm. Ilustrační foto.

Festival filmů o přírodě

/POZVÁNKA/ Festival Ekotopfilm přiveze v úterý 7. února do kina Mír poprvé nejlepší filmy o udržitelném rozvoji z celého světa.Veškerý program festivalu je zdarma.

Včelař Pavel Streit.

Med ze Špilberku chutná jinak, říká brněnský včelař

Brno - Od loňských prázdnin mohou lidé pod hradbami brněnského hradu Špilberk vídat pět včelích úlů. Chová je tam Pavel Streit. „Včely jsou pod hradem chvíli, proto medu ještě moc nebylo. Použil jsem jej pro svou potřebu. Příští rok už bych med ze Špilberku ale mohl prodávat na hradě," prozrazuje včelař, který bydlí v brněnských Řečkovicích.

Ilustrační foto.

Povinné chlorování vody ze zákona? Pověra

„Musíme ze zákona o vodovodech chlorovat," řekl České televizi jednatel Krnovských vodovodů a kanalizací (KVaK) Libor Staněk. Podle hygienika Františka Kožíška jde o nepravdivou informaci. Chlor není třeba.

Ilustrační foto.

Ve vodě přibylo chlóru, ale je nezávadná

Krnované jsou hrdí na to, že jim z kohoutků teče mimořádně kvalitní téměř kojenecká voda. Proto měla velký ohlas zpráva, že v lokalitě ulice Maxima Gorkého voda něčím zapáchá.

Ilustrační foto.

Ve vodě v Novodvorské ulici v Praze se přemnožila legionella

Praha - V domech v Novodvorské ulici Praze se ve vodě přemnožila bakterie legionella. Rozvody teplé vody jsou od pátku dezinfikovány, opatření potrvá jeden měsíc. Vodu je možné používat, nedoporučuje se ale sprchování hlavy a obličeje, vyplývá z oznámení společnosti Pražská teplárenská. Bakterie může způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic.

Studenti v Libereci se už mohou koupat

Studenti se už mohou mýt

Liberec – Studenti na kolejích Technické univerzity v Liberci mohou opět používat teplou vodu. Sprchování tam hygienici zakázali 14. října kvůli výskytu nebezpečné bakterie legionella.