Kreativ

ŠTÍTEK: mikroorganismus

Bakterie legionella.

Problém s legionellou se na kolejích v Liberci vyřešil částečně

Liberec - Problém s výskytem nebezpečné bakterie legionella se na univerzitních kolejích v Liberci - Harcově zatím podařilo vyřešit jen částečně. Zákaz sprchování a mytí hygienici odvolali ve dvou blocích a ve dvou zůstává. Informoval o tom mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Ve dvou blocích bydlí zhruba 800 studentů. Výsledky dalších rozborů by měly být příští týden.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Skladování celeru a cibule, kompost

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé.

Zelenina. Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Přečtěte si další rady o tom, co vás v zahradě a na zahrádce v říjnu čeká.

Testování vzorků. Ilustrační foto.

Studánky ve Strání zamořily bakterie, ukázaly testy

Strání - Střevní potíže doprovázené průjmem, nevolností a zvracením hrozí ve Strání těm, kteří konzumují vodu z pramene Na Sídlišti i ze studánky směrem na Javořinu. Vyplývá to z laboratorních rozborů obou zdrojů, jež zaznamenaly zvýšený výskyt bakterie E-coli a překročený limit koliformní bakterie.

Raketový motor F-1 z vesmírné lodi Apollo 11.

Deset nejpodivnějších věcí nalezených na dně oceánů

Londýn – Zemi dominují oceány, které pokrývají 71 procent jejího povrchu. Co ale číhá pod vší tou vodou? Odborníci odhadují, že jsme zatím prozkoumali méně než pět procent našeho světa, což znamená, že nám zbývá 95 procent nezmapovaného prostoru hlubokých modrých moří. Jaké bohatství může být pohřbené pod mořskými vlnami? Ztracená Atlantida? Trosky majestátních potopených lodí? Přinejmenším bychom mohli čekat, že objevíme celou řadu zmizelých nákupních vozíků.

Zmrzlina. Ilustrační foto.

Zatím můžeme lízat v klidu

Karvinsko - Zmrzliny, které si dopřáváme u stánků na Karvinsku, jsou zatím docela o.k. Alespoň tedy podle kontrol hygieniků, kteří už navštívili téměř dvě desítky prodejců této letní pochutiny a odebírali zde vzorky.

Biokoupaliště v Pasece

Nové biokoupaliště v Pasece táhne, děti jsou nadšené

Paseka – Jaké štěstí pro pedagogy z pasecké základky, že ve čtvrtek skončil školní rok. Těžko říct, jak by se děti ve třídách soustředily poté, co o víkendu otevřelo koupaliště, na které se Pasečáci roky těšili. Jde o koupací biotop se skluzavkami a tobogánem, který si obec vymyslela a postavila bez dotací.

Koupání na Poděbradech.

Voda na Poděbradech? Určitě doporučujeme, hodnotí i po letech hygienici

Olomouc /VIDEO/– Hladina přírodního jezera mezi Olomoucí a Horkou nad Moravou byla klidná jako velké zrcadlo. Jen v dálce ji drobně rozčeřila lyska, když se ponořila pro něco k snědku. Jinak nebylo vidět živáčka. Jen hygienici a pracovníci zdravotního ústavu přenášeli z auta k přístavišti boxy se sklenicemi, měřidly a formuláři. Chystali se na kontrolu kvality vody na Poděbradech, jednom z nejvíce vyhledávaných míst pro letní odpočinek v olomouckém okrese.

Ilustrační foto.

V roce 2050 bude v oceánech více tun plastů než ryb

Madrid – Každý rok se dostane do světových oceánů zhruba osm milionů tun plastů. Podle některých studií tak bude v roce 2050 v oceánech více tun plastů, než kolik tam bude tun ryb. Vědci, vynálezci i někteří politici se proto snaží tuto ekologickou katastrofu zabrzdit. Jako třeba jeden mladík z Nizozemska, který na svůj projekt dokázal od lidí z celého světa vybrat peníze a nyní pracuje na technologii nutné k realizaci záměru.

Mikrob a Gasoil

Film Mikrob a Gasoil: cesta k dospělosti

Fantasta. Takový je francouzský režisér Michel Gondry, který do svých postav víceméně promítá vlastní představy, sny a hry všeho druhu. S divákem, barvami, fiktivními světy či originálními vynálezy. Pravda, občas mu chybí smysl pro proporce a má své výkyvy – jako třeba v nepovedené Pěně dní podle Viana.

Ilustrační foto.

Klimatická hrozba: Hnůj krav na antibiotikách obsahuje víc metanu

Londýn - Hnůj krav, které dostávají antibiotika, obsahuje až dvojnásobné množství metanu, než exkrementy skotu, který léky nepožívá. Ve studii zveřejněné v prestižním časopise britské Královské společnosti Proceedings B to uvedl mezinárodní tým vědců. Metan je jedním ze skleníkových plynů a výrazně přispívá ke globálním změnám klimatu.

Roztoči

Bydlení pro alergiky

Nějakou alergií trpí každý čtvrtý občan České republiky. Jedním z nejčastějších alergenů jsou roztoči. Nedělejte jim doma zbytečně ráj na zemi.

Světový den hygieny rukou v Oblastní nemocnici Kolín

Desinfikovat správně ruce? Vůbec nic jednoduchého

Kolín - S velkým zájmem se setkal již pátý ročník Světového dne hygieny rukou, v rámci kterého Oblastní nemocnice Kolín uspořádala instruktáž, jak správě desinfikovat ruce a proč je to důležité.

Ilustrační foto.

Co s obrovským množstvím vysmaženého oleje? Čínský odpad stráví bakterie z Brna

Brno, Čína - Pomohou Číně zbavit se problému s nerozložitelnými plasty a obrovským množstvím vysmaženého oleje. Vědci z Brna do nejlidnatější země světa posílají svůj nápad, ve kterém bakterie pozřou fritovací olej například z hranolek, stráví ho a přemění ho na neškodný plast, který se narozdíl od syntetického samovolně rozloží na vodu a oxid uhličitý.

Z dálky mohou někomu připomínat rozkvetlé květiny. Při bližším prozkoumání exponátů na nové výstavě na brněnské hvězdárně však návštěvníci zjistí, že jde o mnohonásobně zvětšené vzorky plísní.

OBRAZEM: Chlupatá výstava na hvězdárně už rozkvetla. Plísně vydrží jen chvíli

Brno – Z dálky mohou někomu připomínat rozkvetlé květiny. Při bližším prozkoumání exponátů na nové výstavě na brněnské hvězdárně však návštěvníci zjistí, že jde o mnohonásobně zvětšené vzorky plísní. „Snímky byly pořízeny pomocí speciálních metod světelné i elektronové mikroskopie a makrofotografie. Autory fotografií jsou Petr Jan Juračka a Alena Kubátová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze," řekl ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Želivka a její svět vody.

Vodní dům v Hulicích se poprvé otevírá

Hulice – Už v sobotu 19. března se pro veřejnost otevře expozice věnovaná vodě v Hulicích. Před týdnem ještě vlašimští ochranáři vylovili rybník Kačák v Jinošovském údolí, aby část úlovku přemístili do expoziční nádrže v novém Vodním domě v Hulicích.

Ilustrační foto.

Vousy mají méně mikrobů než oholená tvář, odhalila studie

Řím – Vousy mohou být hnízdištěm bakterií, ale i oholené tváře mají své slabé stránky. Dokonce se zdá, že na rozdíl od vousáčů mají muži, kteří se denně ráno holí, třikrát větší pravděpodobnost, že na bradě a tvářích hostí bakterii Staphylococcus aureus – jinak řečeno zlatého stafylokoka, který je rezistentní vůči methicilinu. Píše se o tom ve studii zveřejněné na stránkách Journal of Hospital Infection.

Vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální z pražské hygienické stanice Matěj Čermák.

Legionella ve velkých domech? Špinavý kohoutek může kontaminovat ostatní

Černý most, Letňany, Prosek. Za poslední půlrok tři místa, kde se v Praze ve vodě objevila bakterie legionella. Zdravý člověk většinou vůbec nic nepozná. Člověku se sníženou imunitou ovšem hrozí těžký zápal plic. Prevence je přitom jednoduchá. Důsledně odtáčet horkou vodu a starat se o vodovodní baterie. 

Vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální z pražské hygienické stanice Matěj Čermák.

Legionella ve velkých domech? Špinavý kohoutek může kontaminovat ostatní

Praha /ROZHOVOR/ - Černý Most, Letňany, Prosek. Za poslední půlrok tři místa, kde se v Praze ve vodě objevila bakterie legionella. Zdravý člověk většinou vůbec nic nepozná. Člověku se sníženou imunitou ovšem hrozí těžký zápal plic. Prevence je přitom jednoduchá. Důsledně odtáčet horkou vodu a starat se o vodovodní baterie. 

Ilustrační foto

V Letňanech byl zjištěn zvýšený výskyt legionelly, začne dezinfekce

Praha - Potrubí v okolí domu v Příborské ulici v Letňanech, kde hygienici zjistili bakterii legionella, bude Pražská teplárenská v příštích dnech dezinfikovat. Firma, která rozvody teplé vody spravuje, o tom informovala dnes v tiskové zprávě. Lidé z postižené oblasti by si neměli sprchovat hlavu teplou vodou. Studenou vodu mohou používat bez omezení.

Ilustrační foto.

Před patnácti lety byla vypuštěna čínská kosmická loď Šen-čou 2

Peking/Praha - Pes, opice a králík tvořili mimo jiné živou posádku čínské kosmické lodi Šen-čou 2, která byla vypuštěna na oběžnou dráhu před patnácti lety, 9. ledna 2001. Jméno lodi, jež v překladu znamená Božská loď, údajně navrhl čínský ministerský předseda a vlastnoručně prý štětcem namaloval příslušné znaky na první exemplář tohoto vesmírného plavidla. Celkem už bylo vyrobeno deset modelů lodi Šen-čou.

Nenechte se rozhodit antibiotiky

Známe to všichni – po antibiotikách je třeba zůstat nějakou dobu v klidu, když totiž uspěcháme návrat do normálního provozu, můžeme si uhnat opakované angíny či jiné bakteriální infekce. Naštěstí existuje způsob, jak být po dobrání antibiotik rychle fit.

V nemocnici stále využívají náhradní zdroje vody.

Nemocnice ruší operace i v pondělí

Prachatice – Včera ráno Michal Čarvaš, ředitel Nemocnice Prachatice, dostal výsledky odebraných vzorků vody v nemocnici z úterý. Ty sice řekly, že dezinfikování vodojemu a potrubí pomáhá, ale voda není v takové kvalitě, aby mohla být pitná.

Mlékomat. Ilustrační fotografie.

Mlékomaty na Blanensku našly svoje stálé zákazníky

Blanensko – Renata Hoderová z Blanska skoro denně nakupuje čerstvé mléko. Využívá i mlékomat. „V naší rodině se mléko pije hodně. Když jsem byla na mateřské dovolené, vyráběla jsem z něj i různé pochutiny. Dávám přednost čerstvému mléku, proto mlékomaty vítám," uvedla žena. Automaty na mléko jsou na Blanensku čtyři. I přes kolísavou spotřebu je provozovatelé zatím plánují zachovat. Na podzim spotřeba mléka v mlékomatech obvykle roste.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: O celeru a cibuli

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé.

Nemocnice pořídila moderní automatický přístroj, který slouží ke stanovení citlivosti bakterií na antibiotika.

Novinka v nemocnici. Lékaři mají přístroj, který jim vybere správná antibiotika

Lékaři z prostějovské nemocnice si budou moct vybírat z větší škály dostupných antibiotik, která mohou použít při léčení zejména závažně nemocných pacientů. Umožní jim to moderní automatický přístroj, který slouží ke stanovení citlivosti bakterií na antibiotika. Nemocnice dala na pořízení přístroje jeden a půl milionu korun.