Kreativ

ŠTÍTEK: mikroorganismus

Tak zvanou Kulisovou bránu Malostranské mostecké věže chrání před mikroorganismy od loňského léta patentovaný fotokatalytický nanokompozit.

Pražská památka prošla očistou. Na vynálezu se podíleli liberečtí vědci

Zdivo Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy už „nezdobí“ mikroorganismy, které na něm vytvářely nelichotivý zelený biofilm. Zasažená místa prošla očistou a dál se už budou čistit sama. A to díky slunečním paprskům a vývoji, na němž se podílela Technická univerzita v Liberci (TUL).

Některé věci, jako třeba mobilní telefon, používáme denně. A přitom je nikdy nečistíme.

Je 20x špinavější než záchodové prkénko. Do ruky i postele ho ale berete denně

Těžko uvěřit, že by něco ve vaší domácnosti mohlo být ještě špinavější než nemytá toaleta. Přitom to máte v ruce denně vy i vaše děti. Berete si to do postele, a přesto to většina lidí nikdy nečistí. Řeč je o mobilním telefonu, který bereme do rukou až 50x denně a na kterém žijí tisíce bakterií. I podle provedených studií proto představují smartphony určité riziko z hlediska přenosu virů a bakterií. Jak často mobil čistit a jaké bakterie na něm žijí?

Vladimír Klaban

Kazí se vám mléko v ledničce? Uznávaný vědec z Jičínska vám prozradí proč

Proč vám zplesnivěl chleba ve špajzce? Za všechno může svět mikrobiologie a právě tomu skvěle rozumí Vladimír Klaban ze Sobčic na Jičínsku. Fascinoval ho už od dětství, zkoumal ho například i v kanadském Torontu. Dnes osmdesátiletý vědec o tajuplných virech vydal novou knihu, o kterou mají zájem i v Americe. 

Nepořádek v ledničce není jen estetický problém. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné.

Chaos v ledničce ohrožuje zdraví. Tipy, jak správně uložit jídlo a udržet řád

Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.

Sopečná aktivita na sopce Poás. Jedno z jezer na vrcholu sopky poskytuje vědcům cenné informace o tom, jak některé formy života dokáží ustát extrémní podmínky.

Nejkyselejší jezero světa vypadá jako z hororu. Naznačuje však život na Marsu

Existoval na Marsu život? To je otázka, se kterou si vědci lámou hlavu už celá desetiletí. Rozlouskávat ji pomáhají nejen vozítka vyslaná přímo na rudou planetu, ale i výzkum jednoho velmi zvláštního jezera na Zemi. Konkrétně jedné z nejkyselejších vodních ploch světa. Podle nového výzkumu v ní dokáží přežít mikrobi, což naznačuje, že i na Marsu mohly kdysi existovat některé formy života.

Břeclavan Radim Stráník začal začátkem roku 2021 vyrábět vlastní zkvašenou rajčatovou omáčku pod názvem FerMato

Kdo nefermentuje, není Čech. Velký hit zvládne (skoro) každý

Fermentování nebo kvašení nejsou žádnou novinkou. Kysané zelí nebo kvašáky byly součástí tradiční české kuchyně už od pradávna. Tím skutečným gastrohitem se stalo až v posledních letech, kdy se do povědomí veřejnosti dostaly informace o tom, proč se o fermentovaných potravinách mluví jako o superpotravinách. Obsahují totiž velké množství mikroorganismů, probiotik a enzymů, takže umí posílit imunitní systém a zlepšit stav střev, pomáhají tělu bránit se proti alergiím a infekcím. 

Ilustrační foto.

Výstava v botance je plná zemědělské rozmanitost, rostliny jsou zásobárnou genů

Do Botanické zahrady v Teplicích doputovala výstava Genetické zdroje: Klíč k zemědělské rozmanitosti, která už byla k dispozici v Průhonické botanické zahradě, v Brně, Děčíně a nyní doputovala k nám do Teplic. Výstavu připravilo Ministerstvo zemědělství společně s koordinátory Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismům.

Mikrobiota

Střevní mikrobiota dokáže lidi chránit, ale může i uškodit

Většina civilizačních chorob jako diabetes, nádory či obezita jsou spojovány s chronickým zánětem a změnami ve střevní mikrobiotě. Ovlivnit ji může i časté létání nebo ponocování, vysvětluje v rozhovoru lékař Miloslav Kverka z Mikrobiologického ústavu Akademie věd. Důležitá je také mikrobiota v ústech – tu patogenní můžete dokonce předávat partnerovi.

Ilustrační foto.

Moderní přístroje urychlí léčbu pacientů v litomyšlské nemocnici až o den

Nové laboratorní technologie v nemocnicích v Litomyšli a Chrudimi rychle rozpoznají tisíce druhů mikroorganismů. Laboratoře Litomyšlské a Chrudimské nemocnice uvedly do provozu nové přístroje Maldi Biotyper, které využívajíc metodu hmotnostní spektrometrie. Ta umožňuje rychle rozpoznat mikroorganismy z krve nebo jiného biologického materiálu.

Země, jediná obyvatelná planeta ve sluneční soustavě

Rotace Země se postupně zpomaluje. Může to být důvod, proč stále máme co dýchat

Od vzniku Země zhruba před 4,5 miliardou let se její rotace postupně zpomaluje, což způsobuje pozvolné prodlužování dnů. V lidském měřítku času sice není tento posun patrný, může však mít zcela mimořádný dopad na náš život. Prodlužující se dny totiž pravděpodobně úzce souvisejí s okysličováním zemské atmosféry. Naznačuje to nový výzkum.

Měsíc Enceladus

Záhadný měsíc Enceladus: Neobvyklé množství metanu může být známkou života

Existuje ve vesmíru mimozemský život? Otázka, kterou si vědci kladou celá desetiletí, zatím zůstává bez odpovědi. Čas od času se však objeví vesmírné objekty, které zaujmou experty podmínkami, jež by za vzácných okolností mohly být vhodné pro život. A nemusíme kvůli nim za hranice sluneční soustavy. Mezi taková tělesa se díky novým zjištěním zařadil Saturnův měsíc Enceladus.

Blanka Říhová

Někdy je lepší se moc nepozorovat

Víte, co je to vlastně imunita? O tom, jak ji získáváme a jak si ji dokážeme i ničit, jsme si povídali s prof. RNDr. Blankou Říhovou, DrSc., která právě vydala knihu Jak se dělá imunita.

Oblast Pilbara v severní části západní Austrálie patří geologicky k nejstarším na Zemi. Díky tomu ukrývá stopy života ze samotného počátku jeho existence

Skály v Austrálii ukrývají poklad, který vědci hledají na Marsu

V neuvěřitelně starých skalních útvarech v západní Austrálii objevili vědci organické molekuly, které v sobě nesou první podrobné důkazy o pradávných chemických ingrediencích, jež mohly přispět k rozvoji prvotních mikrobiálních forem života na Zemi. Na Marsu nyní pátrá po podobných přísadách robot od NASA Perseverance.

Povrch Venuše

Život na Venuši není. Nový výzkum vyvrací převratný objev

Když někde, kdekoliv, najdete fosfan – chcete-li hydrid fosforu – nebudou daleko nějací mikrobi. Na Zemi určitě. Ale ve vesmíru? Tam to stoprocentní není. Když byl tento plyn loni na podzim detekován v atmosféře Venuše, museli se astrobiologové zhluboka nadechnout. Pak provedli další měření a pokusy a zklamáním vydechli.

Nová technologie čištění vod.

Plazmatem proti špíně: brněnští vědci vyřešili problém se znečištěním vody

S novou technologií pro dočišťování vody pomocí nízkoteplotního plazmatu přišli brněnští vědci. Zařízení umí z vody odstranit zbytky chemikálií a hubí i mikroorganismy jako jsou sinice a bakterie. Podobná zařízení dosud existovala pouze v laboratorním měřítku. Nový vynález má naopak potenciál zvládnout velké objemy vody.

Planeta Venuše

Přelomový objev? Vědci nalezli v atmosféře Venuše možné stopy života

Mezinárodní tým vědců objevil v atmosféře Venuše plyn, který je spojován s živými mikroorganismy. Nachází se zhruba 50 kilometrů nad povrchem a astronomové si jeho přítomnost na druhé planetě od Slunce nedokážou zatím vysvětlit jinak, než přítomností života, píší světová média.

Snímek fluorescenčního mikroskopu zachycující membránu jednoho vzorku

Jako z Jurského parku. Vědci oživili sto milionů let staré mikroby

Tým vědců z Japonska a Spojených států amerických úspěšně oživil nepatrné mikroby, které strávili více než 100 milionů let ve zdánlivě bezživotné zóně mořského dna. Vědce vedla v jejich úsilí právě snaha ověřit, zda mikroskopický život dokáže přežít ve více než nehostinných podmínkách pod dnem Tichého oceánu.

Hokejisté Stadion Litoměřice

Nevšední léto. Covid komplikuje klubům na severu Čech hokejový život

Extraligoví litvínovští hokejisté přerušili přípravu a pustili se během pátku v celém objektu Zimního stadionu Ivana Hlinky po výskytu pozitivně testovaného hráče A-týmu na Covid-19 do sterilizace pomocí UV záření. Liberečtí Bílí Tygři neprodávají vstupenky na přípravné duely, ústecká parta neodehrála plánované páteční utkání na Kladně a například v Litoměřicích od středy do neděle rovněž Stadion přistoupil ve své Kalich aréně k hygienickým opatřením a začnou později.

Královská mincovna v Jáchymově.

Tip na víkend 29. února a 1. března: Neznámý život opuštěných dolů

Přednášející Mgr. Lukáš Falteisek z katedry ekologie Univerzity Karlovy v Praze a člen České speleologické společnosti promluví o ekosystému rudných dolů, který je dokonce bohatší než živá příroda v jiných typech podzemí. V rudných dolech žijí pestrá společenstva mikroorganismů a hub. Jde o skutečnou divokou přírodu, kterou lze bez nadsázky označit za kořeny krajiny. Přednášející představí nejzajímavější jevy spojené s činností mikroorganismů v dolech. Většinu z těchto úkazů lze vidět i v oblasti Krušných hor, kde mikroorganismy přispívají například k mimořádné pestrosti sekundárních minerálů v oblasti Jáchymovského rudního revíru.

Papírové kapesníčky. Ilustrační foto

Pozor na papírové kapesníky: test odhalil mikroby a dvojí kvalitu

V posmrkaném kapesníku se to mikroorganismy jen hemží. Nakolik hygienický je ovšem nerozbalený papírový kapesník? Spotřebitelská organizace dTest otestovala 16 značek a odhalila, že některé kapesníčky obsahují mikroby už od výroby. Test také ukázal, že neplatí přímá úměra mezi počtem vrstev a kvalitou; ani mezi kvalitou a cenou kapesníčků. dTest navíc odhalil dvojí kvalitu zboží prodávaného u nás a v zahraničí.

Papírové kapesníčky. Ilustrační foto

Pozor na papírové kapesníky: test odhalil mikroby a dvojí kvalitu

V posmrkaném kapesníku se to mikroorganismy jen hemží. Nakolik hygienický je ovšem nerozbalený papírový kapesník? Spotřebitelská organizace dTest otestovala 16 značek a odhalila, že některé kapesníčky obsahují mikroby už od výroby. Test také ukázal, že neplatí přímá úměra mezi počtem vrstev a kvalitou; ani mezi kvalitou a cenou kapesníčků. dTest navíc odhalil dvojí kvalitu zboží prodávaného u nás a v zahraničí.

Jogurt

Jeden jogurt denně prospívá zdraví. Má to ovšem hned několik "ale"

Jogurty patří mezi zakysané mléčné výrobky, které jsou nositelem zdraví prospěšných mikroorganismů mléčného kvašení. Obsahují ale také vápník a mléčný tuk, který napomáhá jeho ukládání do kostí. Navíc mají minimální obsah mléčného cukru neboli laktózy. 

Mars. Ilustrační snímek

Jak kolonizovat Mars? Vědci přišli s dost kontroverzním řešením. Přesvědčte se..

Jak by měli vypadat první osadníci na Marsu? Tuto otázku si kladou vědci již několik let. Mohli by to být lidé z různých koutů světa s mnohaletými zkušenostmi a výcvikem v kosmu. A nebo by vůbec nemuselo jít o příslušníky lidské populace. Někteří odborníci totiž nyní navrhují kontroverzní řešení. Prvními obyvateli rudé planety by podle nich měla být parta mikrobů, kterými planetu "kontaminujeme." To však odporuje přísným etickým nařízením.

Mars. Ilustrační snímek

Jak kolonizovat Mars? Vědci přišli s velmi kontroverzním řešením

Jak by měli vypadat první osadníci na Marsu? Tuto otázku si kladou vědci již několik let. Mohli by to být lidé z různých koutů světa s mnohaletými zkušenostmi a výcvikem v kosmu. A nebo by vůbec nemuselo jít o příslušníky lidské populace. Někteří odborníci totiž nyní navrhují kontroverzní řešení. Prvními obyvateli rudé planety by podle nich měla být parta mikrobů, kterými planetu "kontaminujeme." To však odporuje přísným etickým nařízením.

Vozítko Perseverance se zúčastní nadcházející vesmírné mise Mars 2020. Ilustrační snímek

Existoval na Marsu život? Vědci pátrají po fosíliích, mají k tomu unikátní trumf

Co vás jako první napadne, když se řekne fosílie? Drtivá většina lidí si pod tímto slovem nejspíše představí dinosauří kosti ukryté pod vrstvou horniny. Neuvědomuje si však, že nejběžnější formou života, ať již současného či minulého, jsou pouhým okem často nepozorovatelné mikroorganismy. Navzdory své zanedbatelné velikosti mohou právě jejich pozůstatky podat nedocenitelná svědectví o historii určité planety. A nemusí se přitom nutně jednat zrovna o planetu Zemi.  

Nosní sprej Olynth HA.

Lékový ústav stahuje nosní sprej. Nebezpečný může být pro děti i dospělé

Máte rýmu? Tak si raději zkontrolujte svůj nosní sprej. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) stahuje Olynth HA (0,1 procent). Lék může být kontaminovaný mikroby. Používat ho mohou přitom děti od sedmi let a dospělí ke zmírnění otoku nosní sliznice a tvorby hlenu při akutní infekční a alergické rýmě, zánětu vedlejších nosních dutin a Eustachovy trubice.

Centrální laboratoře Nemocnice Strakonice slaví 10 let od sjednocení jednotlivých laboratorních pracovišť.

Odhalení pamětní desky doc. MUDr. Dimitriji Slonimovi

Strakonice – Centrální laboratoře Nemocnice Strakonice slaví 10 let od sjednocení jednotlivých laboratorních pracovišť (biochemie, mikrobiologie, hematologie, krevní sklad, patologie) pod jedno společné centrum.

Kráter Jezero

Na Marsu přistane v roce 2021 nové vozítko. Bude bádat v kráteru zvaném Jezero

Na Marsu přistane v roce 2021 vozítko, které pomůže dalším průzkumům této pro nás stále ještě neprobádané planety. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) již po pečlivém výběru určil i kráter, na kterém bude vozítko přistávat. Nese název Jezero. Podle NASA má tato mise převrátit náš pohled na schopnost Marsu ukrývat život. NASA o tom informovala na svých stránkách.   

Matraci vyzkoušejte. Bude sloužit léta, ale první dojem je důležitý.

Chcete-li dobře spát, výběr matrace není legrace

Nemusíme být zrovna princeznou na hrášku, abychom dokázali pocítit, že staré rčení „jak si kdo ustele, tak si lehne“ platí beze zbytku. A možná dokonce víc než kdysi, protože se zády má dnes problém řada lidí všech věkových skupin.

Úpravna vody v Postřelmově

Tisíce lidí převařují vodu k pití, kvůli překročení limitu mikroorganismů

Otočit kohoutkem a napustit si sklenici vody. Pro téměř sedm tisíc obyvatel sedmi vesnic na Zábřežsku to již několik dní není samozřejmost. Jeden z pravidelných laboratorních rozborů ukázal v tamním řadu překročení limitu pro mikroorganismy v pitné vodě. Provozovatel soustavy proto vydal doporučení, aby lidé vodu před konzumací převařovali. Zda je problém rozsáhlý a závažný, ukáží opakované testy.

Ilustrační foto

O kontrolu vody z domácích bazénů měli lidé malý zájem

Stále oblíbenější venkovní bazény a vířivky u rodinných domů a na zahradách představují podle odborníků v době letních měsíců zvýšené zdravotní riziko. Během parných dnů se ve vodě totiž množí nebezpečné mikroorganismy, které mohou ublížit dětem i dospělým.

Vladimír Klaban s odbornou publikací o mikroorganismech.

Překvapivý život mikrobů v knize

Sobčice - Nakladatelství Gaudeamus Univerzity Hradec Králové vydalo jedinečnou publikaci o životě mikroorganismů (zkráceně mikrobů) v přírodním prostředí. Autorem této knihy je doktor Vladimír Klaban ze Sobčic.