Kreativ

ŠTÍTEK: mikroorganismus

Ilustrační foto

Rybky v akváriu vám budou vděčné

Akvárium může tvořit krásný doplněk interiéru. Aby tomu tak ale skutečně bylo, je potřeba o něj neustále pečovat. Jedním z několika problémů vody v akváriích může být znečištění řasou.

Radek Halada, který jako odborník pomáhá Domažlickým městským lesů s chovem ryb, nám předvedl, jak lze z kapra udělat filety bez kostí.

Užitečné rady pro Vánoce: Jak koupit rybu

Domažlice /FOTO, VIDEONÁVOD NA FILETOVÁNÍ/– Našim čtenářům bychom chtěli v tomto čase přinést užitečné informace o tom, jak nyní před Vánoci postupovat, aby se koupě štědrovečerního kapra či jiné ryby negativně nepoznamenala sváteční dny. Videonávod najdete na konci článku.

ČERNOŠÍNSKÉ DĚTI se v neděli účastnily výtvarného workshopu. Obraz který namalovaly, bude vystaven v sobotu 10. prosince v motorestu Vlčák v Černošíně.

Děti malovaly mikrosvět, obraz pak vystaví

Černošín – Výtvarný workshop se konal v minulých dnech v Černošíně. V neděli 27. listopadu se v centru volného času v Černošíně uskutečnilo výtvarné odpoledne pro děti. Téma neslo název Mikrosvět.

Bydlení.

Přichystejte zahradu na zimu

První ranní mrazíky a jinovatka jsou jasnými příznaky blížící se zimy. Pro zahrádkáře to znamená jediné – teď je ten pravý čas uložit zahradu k zimnímu spánku. Na zahradě je totiž třeba stihnout ještě mnoho věcí, než napadne pořádná sněhová peřina. Kromě zazimování záhonů myslete i na skleník, zahradní jezírko nebo na ochranu nově vysazených stromků.

Ilustrační foto.

Amazonská rostlina prý obsahuje látky proti rakovině

Brasília - Brazilští vědci s úspěchem testují výtažek z jedné amazonské rostliny proti rakovině. Mohl by se stát základem nových a pro lidský organismus méně zatěžujících léků proti zhoubnému bujení. Dokud výzkum nepokročí, nebudou Brazilci podle agentury AFP jméno rostliny zveřejňovat.

Ilustrační foto

Včelaři v regionu se obávají moru. Platí na něj pouze oheň

Kutnohorsko – Kutnohorským včelařům se zatím pohroma v podobě moru včelího plodu vyhnula. Zatímco v kraji Vysočina už několik včelařů muselo svá včelstva zlikvidovat a Krajská veterinární správa rozšířila ochranné pásmo, včely hranice krajů zatím respektují.

Bazén Tampa 3,66 x 0,91 m s kartušovou filtrací

Připravte svůj bazén na zimu

Horké dny, čas dovolených i vodní radovánky jsou nenávratně pryč. Konec léta s sebou kromě toho přináší i nutnost zazimovat venkovní bazén. Pokud mu věnujete náležitou pozornost, bazén bude na jaře ve skvělém stavu a opět připraven ke koupání. Nadzemní bazény stačí vypustit a uložit. U zapuštěných bazénů je nutné vykonat několik základních kroků.

Ilustrační fotografie.

Zmrzlina je kvalitní, zlepšuje se i hygiena prodeje

Ostrava - Je zmrzlina, kterou si kupujeme v létě ve stáncích, kvalitní? Dodržují prodejci a výrobci zmrzliny hygienické normy? To od poloviny června zjišťovali pracovníci Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Nadzemní bazén Tampa s kartušovou filtrací

Jak mít křišťálovou vodu v bazénu

Průzračná voda není krásná jen na pohled, ale zároveň nám zpříjemňuje koupání. Pro její udržení je ale nutné dodržovat přesně dané postupy. V závadné vodě se množí mikroorganismy a rostou řasy, které zanáší filtraci a mohou ohrozit i naše zdraví. Kromě mechanického čištění je rozumné sáhnout také po chemických prostředcích. V parných dnech jde o vítanou pomoc!

Ilustrační foto

Probiotika jsou ochranným štítem proti infekcím

Naše tělo je neustále vystavováno náporu bacilů, volných radikálů i stresu. Hlavní zbraní je přirozený obranný systém, který z největší části sídlí v trávicím ústrojí. Tyto poznatky využívají lidé již od dob antiky, kdy ke zlepšení trávicích funkcí organismu a prevenci nebo léčbě infekcí konzumovali rozmanité mléčné produkty.

Spotřeba antibiotik v České republice.

Spotřeba antibiotik v České republice

Časté a zbytečné používání u člověka i zvířat pomohlo mikrobům vytvořit si rezistenci. Nadějí zůstává vývoj nových způsobů, jak je zničit.

Ilustrační foto. Je naděje, že další včelaři nebudou muset pálit svá včelstva a úly, jako jejich kolega na obrázku. Poslední zpráva Viléma Frische hovoří o tom, že obstály také vzorky z Kdyňska, už čeká jen na výsledky z okolí Domažlic.

Včelaři jsou napnutí jak struny

Domažlicko – S velkou netrpělivostí očekávají včelaři na Domažlicku výsledky z laboratoře Státního veterinárního ústavu v Jihlavě, kam zaslali směsné vzorky z úlů, které mají prokázat či naopak vyvrátit napadení včelstev morem včelího plodu.

Ilustrační foto.

Z koupání hrozí záněty

Okres Bruntál – Urolog bruntálského pracoviště Podhorské nemocnice Roman Staněk varuje před záněty močových cest, které si s sebou mohou přinést lidé ze zahradních bazénů, veřejných plováren nebo přírodních nádrží.

Ilustrační foto.

Varování lékařů: Z koupání hrozí záněty

Urolog bruntálského pracoviště Podhorské nemocnice Roman Staněk varuje před záněty močových cest, které si s sebou mohou přinést lidé ze zahradních bazénů, veřejných plováren nebo přírodních nádrží.

Výkaly na pláži v aquaparku

Zvířecí výkaly v aquaparku? Zmizí, ujišťuje správce

Prostějov – Pokud byste se minulý týden procházeli po pláži aquaparku, mohli byste šlápnout do zvířecích výkalů. Ležely v písku na umělém navrší. Areál Krasicích právě finišuje s přípravami na páteční zahájení sezony.

Nový analytický robot, který odborníkům ve FNOL a LF UP pomáhá při diagnostice zánětlivých onemocnění.

Infekce odhalí v Olomouci robot, první v Česku

Olomouc – Pro zpracování vzorků od pacientů s infekčními chorobami využívají specialisté Ústavu mikrobiologie Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) a Lékařské fakulty Univerzity Palackého moderní laboratorní robotický systém.

Ilustrační foto

Čisté ruce? Chybí i v českých nemocnicích

Praha – Myslíte si, že chytit infekci v nemocnici, či dokonce během pouhého vyšetření u lékaře je nemožné? Podle průzkumu v několika českých nemocnicích je opak pravdou.

Aerační věž. Ilustrační foto.

Na přehradu se vrátily okysličovací věže

Brno – Po zimní přestávce se na hladinu Brněnské přehrady vracejí takzvané aerační věže. Jejich úkolem je okysličovat vodu u dna přehrady a vytvořit tak prostředí, v němž nepřežijí sinice.

Práce na mikrobiologii.

Na mikrobiologii mikrobi i pěstují

Prachatice – Oddělení lékařské mikrobiologie je další laboratorní oddělení prachatické nemocnice. Jeho pracovníci se zabývají mikrobiologickým a sérologickým vyšetřením biologického materiálu, jehož odběr provádí lékaři či sestry jak na lůžkových odděleních nemocnice, tak i na ambulancích praktických lékařů či specialistů v celé spádové oblasti nemocnice.

Ilustrační foto

Prevence: Umíte si umýt ruce?

Tlačítka bankomatů, nákupní vozíky, madla v prostředcích veřejné dopravy – bakterie, viry a infekce jsou schopné přežívat prakticky kdekoli. Chcete-li si ušetřit trable s nemocemi, dbejte na časté a správné mytí rukou, jde o jeden z nejúčinnějších prostředků prevence.

Ilustrační foto.

Plzeňanku překvapilo svítící maso

Plzeň – Velké překvapení zažila Plzeňanka Alena Koudelková, když šla v pondělí ráno před pátou nakrmit kočku. Kousky hovězího masa, které na přilepšenou svému domácímu mazlíčkovi nasypala do misky, totiž ve tmě světélkovaly.

Ilustrační foto.

Plzeňanku překvapilo svítící maso

Plzeň – Velké překvapení zažila Plzeňanka Alena Koudelková, když šla v pondělí ráno před pátou nakrmit kočku. Kousky hovězího masa, které na přilepšenou svému domácímu mazlíčkovi nasypala do misky, totiž ve tmě světélkovaly.

Květinový ples v Šumperku

FOTO: Šumperk má za sebou Květinový ples

Šumperk /FOTOGALERIE/ - Květinové vazby hýřící barvami a fantazií se staly kulisou tradičního Květinového plesu, který se konal v sobotu 5. března v šumperském Domě kultury.

Ilustrační foto

Olomoučany budou v obchoďácích učit čistit zuby

Olomouc – Spousta lidí se nestará o své zuby, jak by měla. A pokud už o chrup pravidelně pečuje, pak v řadě případů nevhodným nebo starým kartáčkem. Studenti Kliniky zubního lékařství Univerzity Palackého chtějí Olomoučany naučit správné dentální hygieně.

Teplota vzduchu plus dva stupně. Ideální čas ohřát se v o stupeň teplejší vodě. Jak pro koho. Pro Veselana Františka Holka a Josefa Solaříka z Hroznové Lhoty ano. Ti to dva otužilci se v sobotu odpoledne ponořili do studených vod řeky Moravy.

V únoru si zaplavali ve studené řece Moravě

Veselí nad Moravou /FOTOGALERIE/ – Teplota vzduchu plus dva stupně. Ideální čas ohřát se v o stupeň teplejší vodě. Jak pro koho. Pro Veselana Františka Holka a Josefa Solaříka z Hroznové Lhoty ano. Ti to dva otužilci se v sobotu odpoledne ponořili do studených vod řeky Moravy.

Šéfredaktor Valašského deníku Miroslav Urubek.

Dobrý den, Valašsko

Vsetín - Kdo není líný se trochu projít lesem a pobrodit se sněhem, nebojí se občas zažít trochu balancování rovnováhy mezi skalami, ať nelení a vyrazí do pulčinských skal.

Nového vodovodu se brzy dočká malá obec Kelníky na Zlínsku. V současné době jsou již veškeré výkopové práce hotové a je osazen i nový vodojem. Kvůli němu Kelničtí dokonce obětovali i kus místního hřiště.

Kelníky: s balenou vodou je konec

Kelníky – Nového vodovodu se brzy dočká malá obec Kelníky na Zlínsku. V současné době jsou již veškeré výkopové práce hotové a je osazen již i nový vodojem. Kvůli němu Kelničtí dokonce obětovali i kus místního hřiště.