Kreativ

ŠTÍTEK: mikroorganismus

Ilustrační foto

Zápach z čističky trápí obyvatele Podbořan

Podbořany - Nepříjemná „vůně“ trápí už týdny lidi, kteří bydlí v Podbořanech nedaleko čistírny odpadních vod. Ve městě se buduje nové zařízení, investor tvrdí, že zápach zmizí hned, jak se uchytí potřebné mikroorganismy. Do té doby se má intenzita zápachu neustále snižovat.

Ilustrační foto

Plísně z nohou se mohou šířit po těle

Podle předního českého mikrobiologa Karla Mencla z Krajské nemocnice v Pardubicích má v České republice plísně na nohou 60 procent dospělé populace a infekci nehtů zhruba tři procenta. To představuje polovinu všech nehtových onemocnění.

Kresba Jana Steklíka

Nezapomínejme na hygienu srdce

Před léty se v americkém státě Michigan uskutečnila kampaň „Čisté ruce“, která si určila za cíl upozornit lidi na důležitost mytí rukou. Michael Osterholm, epidemiolog, konstatuje: „Mytí rukou se dnes stalo jakýmsi starodávným obřadem.“ Co tím vlastně myslí? Provedli „průzkum“ na toaletách.

Kresba Jana Steklíka

Nezapomínejme na hygienu srdce

Před léty se v americkém státě Michigan uskutečnila kampaň „Čisté ruce“, která si určila za cíl upozornit lidi na důležitost mytí rukou. Michael Osterholm, epidemiolog, konstatuje: „Mytí rukou se dnes stalo jakýmsi starodávným obřadem.“ Co tím vlastně myslí? Provedli „průzkum“ na toaletách.

Při procházce v okolí Dářka v okrese Žďár nad Sázavou lze pozorovat i vzácnou vážku jasnoskvrnnou

Voda v Dářku a Piláku se zhoršila

Žďársko - Třetí kategorii, tedy nízkou průhlednost a povlak na vodě, si z posledního hodnocení hygieniků „odneslo“ koupaliště v Sázavě. To je při monitoringu kvality vody zařazeno mezi senzorické sledované vodní plochy, jež lidé využívají ke koupání.

V zemích třetího světa není každodenní přísun pitné vody samozřejmostí.

Koupí jednoho šamponu vyčistíte deset litrů vody

Čistší voda pro děti z rozvojových zemí. Takový je cíl humanitárního projektu Children‘s Safe Drinking Water (čistou a bezpečnou vodu dětem). V zemích třetího světa není každodenní přísun pitné vody samozřejmostí. Naopak. Více než čtyři tisíce dětí zemřou každý den v rozvojových zemích jen proto, že nemají přístup k nezávadné vodě.

Čistírna odpadních vod vyroste ve spodní části obce Vojnův Městec, nedaleko silnice I/37 ve směru na Krucemburk.

Ve Vojnově Městci staví čistírnu odpadních vod

Vojnův Městec - V městysi byla po několikaletých přípravách zahájena výstavba nové čističky odpadních vod (ČOV). Zahájení prací bylo závislé nejen na povolení, které obec dostala v srpnu minulého roku, ale především na získání finanční dotace.

Ilustrační fotografie

Smrt v ohni včelám po zimě na Třebíčsku nehrozí

Třebíčsko - Jak včely přečkaly letošní zimu, to začínají zjišťovat i včelaři na Třebíčsku. Byť by se mohlo zdát, že současné slunečné dny přinášejí jen optimismus, není to tak jednoznačné.

Ilustrační foto

Obnovit příznivé střevní bakterie pomáhá i ovoce

Úkolem antibiotik je zničit bakterie způsobující nemoci. Spolu s nimi však léky hubí i další, pro tělo potřebné mikroorganismy, například bakterii Escherichia colli, která je zodpovědná za trávení zbytků jídla.

Ilustrační foto

Umíte využít všechny funkce a části lednice?

Zatímco dříve vydrželo mleté maso nebo ryby v běžné lednici čerstvé jen jediný den, moderní typy je udrží svěží a chutné až čtyři dny. Stačí jen vědět, kam kterou potravinu uložit.

Ilustrační foto

Antibiotika se užívají často. A pak nepůsobí

Antibiotika často nemocnému rychle pomohou ulevit od potíží. Na druhou stranu ale tělo zatěžují vedlejšími účinky. Kvůli nepříznivému působení těchto léků pak nakonec můžete i snáze podlehnout dalším infekcím.

Ke dvaceti nejlepším specializovaným lékárenským pracovištím v republice, která mají povolenou přípravu cytostatik pro vážně nemocné pacienty, patří i lékárna v havlíčkobrodské nemocnici.

Aseptický box: zaručuje medikamenty nejvyšší kvality

Havlíčkův Brod - Medikamenty nejvyšší kvality pro onkologické pacienty. Mezi 20 pracovišť v republice, která mají Státním ústavem pro kontrolu léčiv povolenou přípravu cytostatik a jsou držitelem osvědčení České farmaceutické společnosti JEP o přípravě sterilních léčivých přípravků s obsahem cytotoxických látek v souladu s vyhláškou o správné lékárenské praxi, se nyní zařadila i nemocniční lékárna v Havlíčkově Brodě.

Ilustrační foto.

Sníh zkomplikoval život i rybářům

Vyškovsko - Pohled na ladovskou krajinu se spoustami sněhu je sice krásný, rybářům ale spíš přidělává vrásky na čele. Kvůli sněhu musejí neustále seřizovat vodní hladinu například na rybnících.

Nepříjemnou a pro některé pacienty i vysoce nebezpečnou salmonelózu se daří díky přísným normám dostat pod kontrolu.

V Česku je nejvyšší výskyt salmonely v celé EU

Praha - Ministerstvo zemědělství ČR dělá maximum pro to, aby zabránilo šíření nebezpečných potravinářských mikrobů salmonely a kampylobakteru. Na tiskové konferenci v Evropském parlamentu to řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič, který představoval ve výboru pro životní prostředí priority českého předsednictví.

Ilustrační foto

Zápach z úst může odstranit speciální kartáček

Východní Čechy - Čtvrtinu populace dlouhodobě postihuje zápach z úst a čas od času trápí každého. Pokud jde o důsledek konzumace některých potravin, je pomoc snadná. Zápach může také signalizovat onemocnění dásní, dýchacího a zažívacího traktu i ledvin a jater nebo cukrovku. Nejčastěji je výsledkem špatné ústní hygieny a špatné práce zubaře.

Ilustrační foto

Zápach z úst může odstranit speciální kartáček

Rychnovsko - Čtvrtinu populace dlouhodobě postihuje zápach z úst a čas od času trápí každého. Pokud jde o důsledek konzumace některých potravin, je pomoc snadná. Zápach může také signalizovat onemocnění dásní, dýchacího a zažívacího traktu i ledvin a jater nebo cukrovku. Nejčastěji je výsledkem špatné ústní hygieny a špatné práce zubaře.

Ilustrační foto.

Rybáři už museli vysekat díru do ledu

Vyškov - Dennodenní kontroly stavu zamrzlých rybníků mají v těchto dnech za povinnost členové rybářského svazu. Vysekávat díry do ledu však zatím museli pouze v jediném případě.

Pitná voda. Ilustrační snímek.

Pitná voda z vodovodů je stále pod dohledem

Českobudějovicko - Vodu z kohoutku se zdráhá pít v dnešní době kdekdo. Přitom právě voda ve veřejných vodovodech bývá z hlediska hygienických požadavků daleko čistší než obsah mnoha studní a pramenů.

Komunitní kompostér v Puškinské ulici

Na kutnohorském sídlišti Hlouška likvidují odpad žížaly

Kutná Hora - Od začátku letošního října mohou obyvatelé sídliště bezplatně odkládat zbytky zeleniny, ovoce a další bioodpady, které se poté záhy přemění na kompost, tedy na živiny bohatý substrát, pomocí mikroorganismů a žížal.

V letošním roce se už koupaliště nenapustí. Hygiena totiž nedoporučila napouštění.  V budoucnu by zde měl vyrůst aquapark.

Občan se ptá, proč musí jezdit na jiná koupaliště

TACHOV - Pavel Čížek poukazuje na to, že v Tachově není v provozu koupaliště. Letos nebylo napuštěno koupaliště. To rozzlobilo i tachovana Pavla Čížka, který tvrdí, že ostatní občané Tachova chtějí, aby bylo koupaliště opět v provozu

Ilustrační foto

Pozor na grilování: lidé občas končí v nemocnici

Olomouc - Více práce mají lékaři ve Fakultní nemocnici v Olomouci. V prázdninovém období lidé totiž více trpí střevními potížemi. Je to hlavně kvůli vysokým teplotám a špatným úpravám jídel, která lidé v létě grilují doma na zahradách.

Ovoce a zeleninu je třeba před nákupem prohlédnout.

Potraviny na tržnici: důležitý je výběr

Olomouc - Každý, kdo si půjde nakoupit ráno zeleninu na tržnici, by neměl mít s jakostí potraviny problém. Ale ti, co kupují ovoce a zeleninu odpoledne, poté, co jsou potraviny celý den vystaveny přímému slunci, mohou být překvapení.