Kreativ

ŠTÍTEK: mikroorganismus

Nemocnice pořídila moderní automatický přístroj, který slouží ke stanovení citlivosti bakterií na antibiotika.

Novinka v nemocnici. Lékaři mají přístroj, který jim vybere správná antibiotika

Prostějov – Lékaři z prostějovské nemocnice si budou moct vybírat z větší škály dostupných antibiotik, která mohou použít při léčení zejména závažně nemocných pacientů. Umožní jim to moderní automatický přístroj, který slouží ke stanovení citlivosti bakterií na antibiotika. Nemocnice dala na pořízení přístroje jeden a půl milionu korun.

Cibule.

Rady do zahrady: O celeru a cibuli

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé.

Ve žďárském gymnáziu se opět začne přednášet. V prvním tématu lidé poznají Island.

Kantoři opět přednášejí lidem

Žďár nad Sázavou - Druhý ročník odpoledních přednášek startuje v Gymnáziu Žďár nad Sázavou. Na akademické půdě se od 23. září opět začnou scházet pedagogové s veřejností, aby si společně pohovořili na nejrůznější témata z oblasti přírodních věd, historie, cestování či zdravovědy. Přednášky se budou konat každou druhou středu po celý školní rok. V úplně prvním tématu se lidé dozvědí zajímavosti o Islandu.

Tester z laboratoří vědců z olomoucké univerzity, který rychle a levně prověří kvalitu vody

Je ta voda pitná? Olomoučtí vědci vyvinuli levný tester v podobě kartičky

Olomouc – Podobně snadno, jako ženy zjistí, jestli jsou v jiném stavu, si možná už brzy lidé ověří, jak kvalitní vodu pijí. Znečištění v pitné vodě totiž odhalí levný a rychlý test. Vyvinuli jej chemici v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Nemocnice v Prostějově získala technologickou novinku. Jeden z operačních sálů byl osazený antibakteriálními skly, která ničí bakterie.

Prostějovská nemocnice bojuje s bakteriemi. Nově i s pomocí speciálních skel

Prostějov – Novinky se dočkalo osazenstvo operačních sálů prostějovské nemocnice. Čas i peníze by nově měla ušetřit antibakteriální skla, která jsou v České republice unikátem. Pomůcka, která se zatím nachází v jednom sále, by měla podle primáře oddělení Jiřího Šťastného především snížit spotřebu dezinfekčních prostředků. „Je to hlavní důvod, proč k instalaci došlo. Ušetří se na dezinfekci stěn, která se provádí každý den," uvádí lékař k novince za zhruba tři sta tisíc korun.

Ilustrační fotografie.

Ministerstvo varuje před užíváním konopného sprchového gelu

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje před používáním konopného sprchového gelu Babbiččiny bylinky. Kosmetický výrobek může být zdraví nebezpečný, protože obsahuje aerobní mezofilní mikroby. Lidem s oslabenou imunitou nebo dětem tak může způsobit zánět kůže nebo dráždění, sdělil hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Bochnatka americká.

Bochnatka se usadila pod jezem

Bechyně - Díky velikým vedrům stoupla teplota vody a nehezký vodní živočich se rozmnožil i na Lužnici. Nebezpečný není, vodu naopak vyčistí.

Lupénka.

Letní počasí trápí také lupénkáře i ekzematiky

Region /LÉKAŘ RADÍ/ – Tradiční české úsloví říká, že kam nemůže slunce, tam musí lékař. To platí zejména u lidí s postižením kůže, jako jsou například ekzematici a lupénkáři. Těm slunce dokáže od palčivého svědění pomoci podporou tvorby vitaminu D. Jenže, také platí, že čeho je moc, toho je příliš.

Ilustrační foto.

Třetina zmrzlinářů má problém s hygienou

Moravskoslezský kraj - Od nedostatečné hygieny až po suroviny s prošlým datem použitelnosti. Krajští hygienici se zaměřili na dodržování hygienických zásad u výrobců a prodejců zmrzliny. I když dosud prověřili něco přes dvě desítky provozoven, výsledky nejsou nijak povzbudivé. Nedostatky byly zjištěny v jedné třetině z nich.

Ilustrační foto.

Odvrácená strana léta: ekzémy i bradavice

K vydařeným prázdninám neodmyslitelně patří osvěžující koupání. Před skokem do vody se ale raději přesvědčte o její kvalitě. Některé „suvenýry" z rybníků a plováren totiž umí lidem opravdu znepříjemnit život.

Ilustrační foto

Lékaři: Sinice mohou poškodit oči i játra

Region – Horké letní dny přímo vybízejí k natáhnutí plavek a ke skočení do chladivých vln řek, rybníků či jiných vodních nádrží. Ale před takovým skokem je více než vhodné se alespoň trochu zamyslet. 

Rybník Medlov.

Vedra přejí sinicím, ty kazí vodu

Žďársko - Letní teploty už v okrese Žďár nad Sázavou stačily negativně poznamenat kvalitu vody v rybnících, které lidé s oblibou využívají ke koupání. Za poslední dva týdny hygienici zjistili zhoršenou vodu v Medlovském rybníku a také ve Velkém Dářku. V obou bylo zjištěno zvýšené množství sinic a chlorofylu.

Ilustrační foto.

Veterináři objevili salmonelu ve třech tunách kuřecího z Polska

Praha - Tři tuny kuřecího masa z Polska, které prodávaly řetězce Tesco, COOP či například firma MP Krásno, obsahovaly bakterie salmonely, informovala dnes Státní veterinární správa (SVS). Datum spotřeby potraviny bylo do 7. června a není tedy již v tržní síti, přesto se podle veterinářů může ještě vyskytovat v mrazácích zákazníků.

Ilustrační foto

Lékový ústav šetří podezření na kontaminaci léků od VUAB Pharma

Praha – Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) začal prošetřovat upozornění amerického Úřadu pro potraviny a léky (FDA) adresované české farmaceutické firmě VUAB Pharma. Její léky jsou údajně kontaminované klostridiemi, nebezpečnými bakteriemi produkujícími toxiny. Podle zjištění českého lékového ústavu tomu nyní ale nic nenasvědčuje. Oznámila to dnes mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Vápnění Souše

Ze Souše poteče i dál kvalitní voda. Díky technologii

VÁPNĚNÍ SOUŠE je už minulostí. Letos se po dvaceti letech konalo zřejmě naposledy. Kvalitu pitné vody, která zásobuje Jablonec nad Nisou a část Liberce, by měla do budoucna zajistit nová technologie na úpravně vody za více než 54 miliónu korun.

Kašna si prošla tradiční jarní očistou.

Samson by se měl zhlížet v křišťálově čisté hladině

České Budějovice - Půllitry, sklenice, lahve, zbytky silvestrovských petard, klíče, sluneční brýle, kameny vydloubané z dlažby a dokonce přes půl metru dlouhou litinovou trubku, takové „poklady" vydala včera Samsonova kašna na českobudějovickém náměstí.

Do Hradiště přijela improvizátorská skupina z Olomouce.

O.LI.V.Y rozburácely Galerii slováckých vín

Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – Salvami smíchu se v sobotu večer otřásala Galerie slováckých vín v Uherském Hradišti. Se svým asi devadesátiminutovým programem tam přijeli O.LI.V.Y. neboli Olomoucká liga v improvizaci. Na své si tam přišli především milovníci televizní partičky, protože O.LI.V.Y. jsou vlastněn jejich regionální podoba.

Mikrobiolog příbramské nemocnice Petr Ježek.

Chlamydie jsou nepříjemná a svízelná infekce

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Chlamydiové infekce jsou mezi lidmi často diskutovány. Na dotazy tentokrát odpovídá Petr Ježek, primář oddělení klinické mikrobiologie a parazitologie Oblastní nemocnice Příbram.

Ilustrační foto.

NASA: Důkazy o mimozemském životě se najdou do 20 let

Washington – Důkazy o mimozemském životě se najdou nejpozději do 20 let, předpokládá americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Půjde ale o mikroby, nikoli o „zelené mužíčky", upozornila vědkyně NASA Ellen Stofanová.

Oční lékařka Milada Královcová.

Zánět duhovky provází bolest při zaostřování

Zrak je nejdůležitější smysl, díky kterému jsme schopni vnímat až 80 procent informací z okolního prostředí. Oko jako samotný orgán zraku představuje velmi složitý systém. V případě, že dojde k poškození těchto jednotlivých složek, může to mít za následek zhoršení ostrosti vidění, nebo dokonce ztrátu zraku. Tentokrát si povídáme s lékařkou očního oddělení Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Miladou Královcovou o zánětu duhovky.

Oční lékařka Milada Královcová.

Zánět duhovky provází bolest při zaostřování

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Zrak je nejdůležitější smysl, díky kterému jsme schopni vnímat až 80 procent informací z okolního prostředí. Oko jako samotný orgán zraku představuje velmi složitý systém. V případě, že dojde k poškození těchto jednotlivých složek, může to mít za následek zhoršení ostrosti vidění, nebo dokonce ztrátu zraku. Tentokrát si povídáme s lékařkou očního oddělení Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Miladou Královcovou o zánětu duhovky.

Probiotika pro Vaše zdraví

Probiotika (z řečtiny „pro život") jsou živé mikroorganismy, které jsou součástí přirozené střevní mikroflóry a příznivě ovlivňují zdraví člověka.

Zdraví nebezpečné množství mikrobů obsahuje pleťový krém Odylique dovážený z Velké Británie. Hygienici varují, že krém může vyvolat i zánět pokožky.

Pleťový krém za stovky korun obsahuje nebezpečné mikroby, varují hygienici

Praha - Zdraví nebezpečné množství mikrobů obsahuje pleťový krém z Velké Británie Odylique. Hygienici varují, že krém může vyvolat i zánět pokožky, oznámila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Krém přitom patří k dražším výrobkům, v Česku se prodává za téměř 800 korun.

Ilustrační foto.

Elixír věčného mládí

Hlíva ústřičná se pěstuje po celém světě už několik století. Dokonce jsou dochovány záznamy o tom, že patřila k prvním houbám, které lidé přenášeli i se substrátem do svých domovů a které pak sbírali z kusu dřeva i několik let. Stačilo jen dřevo i s houbou nechat na vlhkém místě.

Včelí mor děsí včetaře i na Benešovsku.

Včelí mor se nevyhýbá ani Benešovsku

Benešovsko – Jedním z míst Benešovska, kde musí chovatelé včel tuto zimu řešit nákazu včelím morem jsou obce Světlá pod Blaníkem, Radošovice a Bílkovice.

Ilustrační foto.

Vědci prozradí, k čemu je bakteriím dobrý sex

České Budějovice - Svět bakterií není vůbec nudný. Některé z nich vzájemně spolupracují, jiné mezi sebou svádí nelítostné boje. Když se ale bakterie zamilují, dokáží každou známost využít ve svůj prospěch. Více se zájemci mohou dozvědět na přednášce v úterý od 14 hodin.

 SZPI nařídila stáhnout potravinový doplněk Manayupa v kapslích.

Inspekce nařídila stáhnout potravinový doplněk Manayupa v kapslích

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z trhu potravinový doplněk Manayupa v kapslích, který podporuje normální činnost jater. Zjistila totiž, že výrobek je ošetřený ionizujícím zářením, ale informace není na obale uvedená, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.