Kreativ

ŠTÍTEK: Miroslav Bobek

Ilustrační foto

Záhada velbloudice přetrvává

Hlinsko - Ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy Miroslav Bobek se pokouší rozkrýt tajemstvím obestřený případ velbloudice, kterou havlíčkobrodští Junáci přivedli do pražské zoo v létě roku 1945.

Pohlednice stará více než sto let připomíná podobu jedné nepřehlédnutelné pražské restaurace.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Opilec a básník

Neodolal jsem a tu starou pohlednici si za sto korun pořídil. Nevím, kolikrát jsem ji uloženou v celofánovém sáčku vzal od té chvíle do rukou, ale bylo to už mockrát. Na líci má vymalovaného gigantického slona. Do jeho útrob vede schodiště, po němž stoupají pánové a dámy oblečení do módy typické pro La Belle Époque.

Na Boží hod se vypravil tým z pražské zoo za klisnou Zetou. „Nechala nás přiblížit na vzdálenost, která nám umožnila si ji i její hříbátko dobře prohlédnout,“ shrnul ředitel zoo Miroslav Bobek jedinečný zážitek.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Příběh Hvězdy

V pátek nás čekala cesta do Mongolska, a tak jsem na Zelený čtvrtek odcházel z práce dřív než obvykle. Přece jen mi ale nedalo, abych na poslední chvíli ještě nezkontroloval 
došlé maily. Bylo mezi nimi 
i nejmilejší velikonoční přání, jaké jsme do zoo mohli dostat.

Jonathan je samec želvy obrovské a podobně jako kdysi Napoleon žije ve vyhnanství na Svaté Heleně.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Nesmrtelná želva

Jonathan údajně zažil vládu osmi panovníků britského impéria - od Jiřího IV. po Alžbětu II. - a celkem jednapadesáti ministerských předsedů. Podle BBC, která o něm nedávno přinesla celkem podrobnou zprávu, by mohl být nejstarším suchozemským tvorem na naší planetě. Mělo by mu být nejméně 182 let.

Oblovka rezavá.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Oblovka

Měl jsem dva favority. Řekomyš africkou, označovanou také jako „pralesní krysa", a oblovku neboli achatinu. Řekomyš africká je mohutný hlodavec; vážit může až téměř deset kilogramů. Oblovky patří k největším suchozemským plžům; některé druhy mívají ulitu dlouhou až třicet centimetrů.

Ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek

Ředitel pražské zoologické zahrady odmítá utrácení zvířat

Praha - Utracení zdravých lvů v kodaňské zoo podrývá důvěru veřejnosti v práci zoologických zahrad. Tvrdí to ředitel pražské zoo Miroslav Bobek, který kvůli tomu napsal Evropské asociaci zoologických zahrad (EAZA). V dopise vyzval asociaci, aby přehodnotila přístup k utrácení živočichů.

Ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek

Ředitel pražské zoo odmítá utrácení zvířat

Praha - Utracení zdravých lvů v kodaňské zoo podrývá důvěru veřejnosti v práci zoologických zahrad. Tvrdí to ředitel pražské zoo Miroslav Bobek, který kvůli tomu napsal Evropské asociaci zoologických zahrad (EAZA). V dopise vyzval asociaci, aby přehodnotila přístup k utrácení živočichů. Zvířata, která jsou navíc, je možné nabídnout třeba do jiné zoo. Asociace zatím neodpověděla, na dopis už ale podle Bobka souhlasně reagovalo několik jeho kolegů, třeba z Francie.

Ilustrační foto.

POHLEDEM Miroslava Bobka: O vlcích a Červené karkulce

Nikdy nezapomenu, jak smečka našich vlků řádila v bělostném sněhu. A vždycky jsem rád poslouchal její noční vytí, rozléhající se pod hvězdnou oblohou. Přednedávnem pro mne bylo velmi těžké porovnávat se s myšlenkou, že by se do rozlehlého vlčího výběhu naší zoo měli nastěhovat dhoulové.

Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Déjednička

Říkám si, že bych měl svým dětem ukázat co nejvíc; třeba je vzít na tu slavnou déjedničku. Sice se trochu obávám, jestli by to nebylo až příliš nebezpečné, ale na druhé straně patrně neexistuje proslulejší silnice, která by současně nabízela tak silné zážitky.

Gorila nížinná.

Projekt pražské zoo Toulavý autobus získal mezinárodní záštitu

Praha - Projekt pražské zoologické zahrady Toulavý autobus, který se snaží přispět k ochraně goril nížinných v Africe, získal záštitu Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA). Pražská zoo tak může v souvislosti s tímto projektem užívat prestižní značku „Partner of WAZA".

Ilustrační foto

POHLEDEM Miroslava Bobka: Winterhilfe pro tučňáky

Ornitologové z Phillipova ostrova nás upozornili, ať se pořádně ustrojíme, ale pak nám kromě přístrojů pro noční vidění stejně dali ještě tlusté námořnické pláštěnky. Usadili jsme se na pláži a stále prokřehlejší od ledového větru jsme za soumraku sledovali tučňáky nejmenší, vycházející z vln Jižního oceánu ke svým hnízdům.

Hnízdící volavky v pražské zoologické zahradě. Nejde o součást nějaké expozice, ale o volně žijící ptáky, přičemž rozhodně nejde o výjimku.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Volavčí divadlo

Zhruba deset volavek přeletovalo kolem skalního srázu pod Zakázankou či posedávalo v korunách akátů. Tu a tam se ozvaly svými pronikavými hlasy. Nic výjimečného. Některé však přinášely v zobácích klacky a zaplétaly je do svých hnízd. Několik párů volně žijících volavek se rozhodlo hnízdit přímo v zoo.

Chov zubrů v pražské zoo má dlouhou tradici. Současné stádo posílil nový mladý chovný býk.

Pražská zoo přivezla nového samce zubra, má omladit chov

Praha - Pražská zoo má nového samce zubra evropského, rok a půl starý Tipito z Berlína má omladit pražský chov. Potomky tohoto býka chce pak zoo vypouštět do volné přírody v Polsku. Informovala o tom Jana Ptačinská Jirátová ze zoo.

Průzkum bývalých luk a polí, kde se nyní nachází výběh, s pomocí detektorů kovů přinesl velmi pozoruhodné výsledky.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Po čem chodí žirafy

Vůbec mě nenapadlo, po čem všem chodí naše žirafy. Na podzim jejich výběh pročesali členové občanského sdružení Archeus DW. Seznam nálezů lokalizovaných za pomoci detektorů kovů, zahrnuje i odznak Majáles 1946, šperhák, zdobnou svátostku, tři mince z roku 1800 i mnoho mincí mladších a čtvrtkrejcar Marie Terezie z roku 1765.

Žížala

POHLEDEM Miroslava Bobka: Bublavá žížala

Vendelín: „Jendo, nemoh' bysem místo toho sníst tu, tuhletu žížalu?" Jenda: „Nemoh', sníst žížalu není důkaz odvahy, to je akorát důkaz, že jsi čuně!" Tolik scénka z filmu Ať žijí duchové. Záleží ovšem také na tom, o jakou žížalu jde.

Pavilon goril - ten současný - patří k největším lákadlům pražské zoo. Přesto je třeba hledat nové řešení. A už ne v dolní části areálu! Od svého dohotovení v roce 2001 byl objekt již dvakrát zaplaven při povodni: v létě roku 2002 a na jaře roku 2013.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Nový pavilon goril

Nespočítám, kolik odborníků z kolika zemí světa se zapojilo do práce minulých měsíců. Není to ostatně příliš podstatné. Důležité je, že máme pohromadě podrobné zadání nového pavilonu goril a že již brzo vyhlásíme architektonickou soutěž.

Ilustrační foto

POHLEDEM Miroslava Bobka: Sloupek se smutným koncem

Jocelyne, pracovník našeho kamerunského projektu Toulavý autobus, mě požádal o služební motocykl. Vzhledem k tomu, že šlo o investici s návratností šest měsíců, souhlasil jsem. Přesto byl v celé věci jeden háček.

Strážci biosférické rezervace Dja zabavují uloveného luskouna.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Odsouzeni k zániku

Vesničané v Schouamu na okraji biosférické rezervace Dja v Kamerunu před sebou měli rozložené kartičky s obrázky různých zvířat. Účastnili se další fáze etnozoologického výzkumu, který má objasnit, jaký mají vztah k jednotlivým druhům živočichů, a pomoci nám chránit tamní přírodu.

Ilustrační foto

POHLEDEM Miroslava Bobka: Žirafy z druhého konce času

Letos uplyne šedesát let od příchodu první žirafy do Zoo Praha. Při té příležitosti se snažím dopátrat, kdy Praha, potažmo české země, viděly tohoto úchvatného tvora vůbec poprvé. Ve starém denním tisku jsem se dopracoval až ke zprávám o putovních zvěřincích, z nichž některé překvapivě vlastnily i žirafy.

Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Předsevzetí

Spolu s novoročním přáním mi od ředitele pražské záchranky dr. Schwarze přišlo i zamyšlení nad tím, jak nás počítače a vůbec informační technologie okrádají o čas, zejména o čas na udržování mezilidských vztahů.

Představení pětiměsíčního mláděte tygra sumaterského (zatím se mu říká Hanýsek) v Zoo Praha 19. prosince.

Pražská zoo v pondělí poprvé ukáže mládě tygra sumaterského

Praha /FOTOGALERIE/ – Pár dní před Vánocemi se v pražské zoo rozhodně nenudí. V úterý se musela zoologická zahrada vyrovnávat se smutnou zprávou: úmrtím pětileté slonice Tonyi. Ale včera bylo veseleji: v zoo totiž představili pětiměsíční mládě tygra sumaterského, kterému zatím říkají Hanýsek. V pondělí ho pak představí veřejnosti.

Slon

V pražské zoo uhynula mladá slonice Tonya

Praha – V pražské zoo v úterý uhynula mladá slonice Tonya, asi na virovou infekci, uvedl v tiskové zprávě ředitel zahrady Miroslav Bobek. Příznaky, že téměř pětiletá Tonya není zcela v pořádku, zaznamenali chovatelé v neděli odpoledne.

Ilustrační foto

Nový projekt pražské zoo zachraňuje ohrožené druhy

Troja – Pražská zoo se kromě návratu divokých koní Převalského, věnuje také záchraně dalších ohrožených druhů. Díky záměru Pomáháme jim přežít se snaží v rámci čtyř projektů zachránit také supa mrchožravého, gaviály nebo gorily.

Ilustrační foto

Nový projekt pražské zoo zachraňuje ohrožené druhy

Troja – Pražská zoo se kromě návratu divokých koní Převalského, věnuje také záchraně dalších ohrožených druhů. Díky záměru Pomáháme jim přežít se snaží v rámci čtyř projektů zachránit také supa mrchožravého, gaviály nebo gorily.

Ilustrační foto

Ředitel ZOO Miroslav Bobek: Afričané většinou znají gorily jako maso na talíři

Už téměř rok brázdí cesty v africkém Kamerunu Toulavý autobus. Provozuje ho pražská zoologická Praha, a to přesto, že je vzdálen pět tisíc kilometrů od vchodu do areálu ZOO. Vozidlo má základnu u vstupu do kamerunské biosférické rezervace Dja, na svých cestách se ale „toulá" po různých vesnicích v okolí této rezervace. Se školními dětmi a jejich doprovodem pak směřuje do záchranných stanic pro primáty.

V relativně pokročilém věku 52 let zemřel v jihoafrické zoologické zahradě šimpanz, který svého často proslul kouřením cigaret.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Miminko nanečisto

Na třídní schůzce sekundy, kam chodí náš syn, ke mně doputoval zapomenutý sešit. Když jsem ho otevřel, napadlo mě, že po všem tom utrpení, které v něm je zapsáno, byl kdesi zapomenut schválně. A hned nato mi problesklo hlavou, že je nejvyšší čas začít hledat poučení u šimpanzů.

Ilustrační foto

Miroslav Bobek: Afričané většinou znají gorily jako maso na talíři

Praha /ROZHOVOR/ – Už téměř rok brázdí cesty v africkém Kamerunu Toulavý autobus. Provozuje ho pražská zoologická Praha, a to přesto, že je vzdálen pět tisíc kilometrů od vchodu do areálu zoo. Vozidlo má základnu u vstupu do kamerunské biosférické rezervace Dja, na svých cestách se ale „toulá" po různých vesnicích v okolí této rezervace. Se školními dětmi a jejich doprovodem pak směřuje do záchranných stanic pro primáty.

Ilustrační foto

Miroslav Bobek: Afričané většinou znají gorily jako maso na talíři

Praha /ROZHOVOR/ – Už téměř rok brázdí cesty v africkém Kamerunu Toulavý autobus. Provozuje ho pražská zoologická Praha, a to přesto, že je vzdálen pět tisíc kilometrů od vchodu do areálu zoo. Vozidlo má základnu u vstupu do kamerunské biosférické rezervace Dja, na svých cestách se ale „toulá" po různých vesnicích v okolí této rezervace. Se školními dětmi a jejich doprovodem pak směřuje do záchranných stanic pro primáty.

Zimní život ptáků. ilustrační foto

POHLEDEM Miroslava Bobka: Hliníkový poklad

Když jsme před lety za pomoci družic sledovali tah čápů černých z Čech do subsaharské Afriky, občas jsem šéfa Kroužkovací stanice Národního muzea, Jirku Formánka, zlobil výroky o tom, že kroužkování ptáků už ztratilo smysl a že je zcela nahradí moderní technologie.

Hyena čabraková.

Pražská ZOO chce obnovit chov hyeny čabrakové se samicí Afričankou

ZOO Praha se snaží obnovit chov vzácné hyeny čabrakové, do zahrady se proto vrátila samice Afričanka. Odchov těchto zvířat je v ZOO velmi problematický, Afričanka se však už úspěšně rozmnožila v zahradě ve Velké Británii. ZOO o tom informovala v tiskové zprávě.

Hyena čabraková.

Zoo Praha chce obnovit chov hyeny čabrakové se samicí Afričankou

Praha – Pražská zoo se snaží obnovit chov vzácné hyeny čabrakové, do zahrady se proto vrátila samice Afričanka. Odchov těchto zvířat je v zoo velmi problematický, Afričanka se však už úspěšně rozmnožila v zahradě ve Velké Británii. Zoo o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Hyena čabraková.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Afričanka Tina

Vypadá vážně skvěle! Trochu mi připomíná Tinu Turner v té nejlepší formě. Vážně. Rozevlátý účes mají úplně stejný; jako by navštěvovaly téhož kadeřníka. A té energie! Už se nemůžu dočkat jejího comebacku!

Gorila Kijivu drží v náručí několik týdnů staré mládě, které se jí narodilo v noci na 30. května v pražské zoo.

Pražská zoo končí s přenosem goril

Praha - Pražská zoo po osmi letech končí s živým přenosem z pavilonu goril, někteří diváci totiž kritizovali práci chovatelů a snažili se poškodit dobré jméno zahrady. Zoo to uvedla na svém webu.

Gorilí samec Richard

Pražská zoo končí s přenosem goril, lidé kritizovali chovatele

Praha – Pražská zoo po osmi letech končí s živým přenosem z pavilonu goril, někteří diváci totiž kritizovali práci chovatelů a snažili se poškodit dobré jméno zahrady. Zoo to uvedla na svém webu. Přenos sledovaly tisíce lidí, zahrada místo něj nabídne výběr zajímavostí ze života goril z videozáznamu. Gorily patří k maskotům pražské zoo, když byl před pěti lety přenos na čas ukončen, zvedla se kvůli tomu vlna kritiky.

GORILÍ RODINA stříbrohřbetého samce Makumby žila takhle poklidně. Tak to ale vypadalo v roce 2009. Dnes je její budoucnost velmi nejistá.

Pražská ZOO odkládá pavilon Amazonie, přednost má gorilinec

Pražská ZOO odkládá přestavbu starého slonince na pavilon Amazonie, místo investice za téměř čtvrt miliardy má teď přednost nové zázemí pro gorily a protipovodňová ochrana. V rozhovoru pro ČTK to řekl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Zlepšit chce také dopravní obslužnost zoo a služby, zvýšila by se tak prý návštěvnost. ZOO Praha patří mezi turisticky nejnavštěvovanější místa Česka, letos zatím i navzdory červnovým povodním a krátkému uzavření expozice vybrala na vstupném přes 130 milionů korun.

GORILÍ RODINA stříbrohřbetého samce Makumby žila takhle poklidně. Tak to ale vypadalo v roce 2009. Dnes je její budoucnost velmi nejistá.

Pražská zoo odkládá pavilon Amazonie, přednost má gorilinec

Praha – Pražská zoo odkládá přestavbu starého slonince na pavilon Amazonie, místo investice za téměř čtvrt miliardy má teď přednost nové zázemí pro gorily a protipovodňová ochrana. V rozhovoru pro ČTK to řekl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Zlepšit chce také dopravní obslužnost zoo a služby, zvýšila by se tak prý návštěvnost. Zoo Praha patří mezi turisticky nejnavštěvovanější místa Česka, letos zatím i navzdory červnovým povodním a krátkému uzavření expozice vybrala na vstupném přes 130 milionů korun.

Ilustrační foto.

Pražská zoo odkládá pavilon Amazonie, přednost má gorilinec

Praha – Pražská zoo odkládá přestavbu starého slonince na pavilon Amazonie, místo investice za téměř čtvrt miliardy má teď přednost nové zázemí pro gorily a protipovodňová ochrana. V rozhovoru pro ČTK to řekl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Zlepšit chce také dopravní obslužnost zoo a služby, zvýšila by se tak prý návštěvnost. Zoo Praha patří mezi turisticky nejnavštěvovanější místa Česka, letos zatím i navzdory červnovým povodním a krátkému uzavření expozice vybrala na vstupném přes 130 milionů korun.

Bezmála pětatřicet tisíc se zatím vybralo ve veřejné sbírce na lední medvědy. Lidé na jejich chov od letošního března odeslali téměř tisíc tři sta dárcovských sms.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Praha není Vídeň

Kolem pavilonku, ve kterém snídávala císařovna Marie Terezie, vznikla ve vídeňském Schönbrunnu vůbec nejstarší zoologická zahrada. Po mnoho generací sem z celého světa směřovala exotická zvěř darovaná panovníky a hlavami států. Podél širokých cest, které se od Snídaňového pavilonku rozbíhají do všech stran, se dodnes nacházejí historické stavby, výběhy a klece. Je snadné nechat se tu unést fantazií a představovat si davy Vídeňáků, obdivujících kupříkladu roku 1828 první žirafu darovanou egyptským místokrálem.

Současné Mongolsko: jurty, ale i moderní stavby dopravní zácpy. Ale také stále ještě jezdci na koních…

Pohledem ředitele ZOO Miroslava Bobka: Zápisky z Mongolska

Z komína jurty stoupal bílý kouř. Třebaže podle kalendáře bylo ještě léto, v Džungarské Gobi už se začínala hlásit zima. Hory na obzoru byly zasněžené a nad pouští se proháněl ledový vítr, který pronikal do morku kostí i tehdy, když zrovna svítilo slunce. Navlékli jsme se do všeho, co jsme s sebou měli, a přesto nám byla zima. Dvě trička, košile, mikina, dvě bundy, všechno málo.

Současné Mongolsko: jurty, ale i moderní stavby dopravní zácpy. Ale také stále ještě jezdci na koních…

POHLEDEM MIROSLAVA BOBKA: Zápisky z Mongolska

Praha/Ulánbátar /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ – Z komína jurty stoupal bílý kouř. Třebaže podle kalendáře bylo ještě léto, v Džungarské Gobi už se začínala hlásit zima. Hory na obzoru byly zasněžené a nad pouští se proháněl ledový vítr, který pronikal do morku kostí i tehdy, když zrovna svítilo slunce. Navlékli jsme se do všeho, co jsme s sebou měli, a přesto nám byla zima. Dvě trička, košile, mikina, dvě bundy, všechno málo.

Gaviálové indičtí ve své domovině, indické řece Čambal, a jejím okolí

Pavilón gaviálů v pražské ZOO a indická „královna banditů“

POHLED ŘEDITELE ZOO MIROSLAVA BOBKA Pro sedm gaviálů indických, které se v roce 2008 podařilo získat z chovné stanice Madras Crocodile Bank, byl v Zoo Praha vybudován speciální pavilon. Dostal jméno podle indické řeky Čambal, protože zakladatelé madráského chovu pocházejí právě odtamtud.

Gaviálové indičtí ve své domovině, indické řece Čambal, a jejím okolí

Pohled ředitele ZOO Miroslava Bobka: Královna banditů

Praha /FOTOGALERIE/ – Pro sedm gaviálů indických, které se v roce 2008 podařilo získat z chovné stanice Madras Crocodile Bank, byl v Zoo Praha vybudován speciální pavilon. Dostal jméno podle indické řeky Čambal, protože zakladatelé madráského chovu pocházejí právě odtamtud. A kupodivu, i po více než pěti letech mají účastníci slavnostního otevření pavilonu v živé paměti, jak nečekané a velké rozpaky vyvolal tento název v přítomném indickém velvyslanci. Stěží se hledá přirovnání, ale podobné rozpaky by v našich představitelích vzbudila expozice věnovaná České republice, kterou by někdo nazval Sherwood rozumí se ten u pražského Hlavního nádraží. Čambal má v Indii tu nejhorší pověst.