Kreativ

ŠTÍTEK: Miroslav Bobek

Gorila Kijivu s čerstvě narozeným mládětem.

Mobi má sourozence i pratetu (prastrýce). V noci se narodilo v zoo gorilí mládě

/ANKETA/ V noci ze čtvrtka na pátek přišlo v pražské zoologické zahradě na svět další mládě gorily nížinné. Jeho rodiči jsou samice Kijivu a samec Kisumu. Po lednové Mobi je to letošní druhý přírůstek do gorilí rodiny v Troji. Pavilon goril bude v pátek otevřen. V anketě můžete tipovat, zda je nové mládě samička, či sameček.

Na temeni hlavy má kagu několik prodloužených per, které umí zvednout do působivé chocholky.

Pták, který vyvolá váš úsměv a pak zděšení. Když je v nebezpečí, tancuje

Když člověk poprvé spatří kagu chocholatého, usadí se mu na tváři úsměv. Pták s perleťově šedým peřím, zářivě oranžovýma nohama i zobákem, temně červenýma očima a chocholkou na hlavě, kterou umí vzpřímit jako kakadu, je totiž vskutku okouzlující tvor. Úsměv však rychle zatuhne při zjištění, že přežívá už jen posledních několik stovek jedinců.

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek v luskouní košili před infopanelem věnovaným luskounům.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek: Loni to byl rok Její Excelence Šišky

/ROZHOVOR/ Konec roku vybízí k určité inventuře uplynulých dvanácti měsíců. V pražské zoologické zahradě mohou být spokojeni. Těsně před koncem roku tu evidovali více než jeden milion 358 tisíc návštěvníků. V roce 2023 se tu narodilo či vylíhlo 1234 mláďat 213 druhů savců, ptáků, plazů a obojživelníků. Zároveň se těší na nové přírůstky v roce 2024. Končící rok byl i ve znamení zajímavých stavebních aktivit, které budou pokračovat i v novém roce. O tom všem jsme si povídali s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem, který v čele zahrady stojí už čtrnáct let.

Mládě gorily nížinné se v Zoo Praha narodilo samici Duni 2. ledna krátce po deváté hodině večerní. Jde o vůbec první gorilí mládě narozené v novém pavilonu Rezervaci Dja. Pokud vše půjde dobře, dočká se pražská zoo v horizontu tří měsíců ještě jednoho.

Gorilí mládě v Zoo Praha prospívá. Návštěvníci ho mohou vidět již bez omezení

Je to už více než týden od narození gorilího mláděte v Rezervaci Dja Zoo Praha. Vnouče slavné Moji prospívá a proto ošetřovatelé mohou upustit od opatření, kdy návštěvníci nemohli sledovat gorily přímo u skla expozice a platil zákaz používání fotoaparátů a kamer s velkými objektivy. Od středy 10. ledna tedy neplatí žádná omezení.

První fotografie Duni s mládětem

Z legendární Moji se stala babička. V pražské zoo se narodilo gorilí mládě

V úterý 2. ledna ve večerních hodinách přišlo v pražské zoologické zahradě na svět mládě gorily nížiné. Legendární Moja, první gorila narozená v České republice, se tak stala babičkou a populární Richard pradědečkem. Mládě je v pořádku a ještě v noci začalo sát mateřské mléko. Jeho pohlaví zatím není známé.

První fotografie Duni s mládětem.

Radost v Zoo Praha: V Rezervaci Dja se narodilo první gorilí mládě

V úterý 2. ledna ve večerních hodinách přišlo na svět v pražské zoologické zahradě první mládě gorily nížinné. Legendární Moja, první gorila narozená v České republice, se tak stala babičkou a populární Richard pradědečkem. Mládě je v pořádku a ještě v noci začalo sát mateřské mléko. Jeho pohlaví zatím není známé.

Novou dvojici mláďat jihoamerických šelem se podařilo rozmnožit po pěti letech a nyní se jedná o první vrh nově sestaveného páru těchto obtížně chovatelných divokých psů

Rok mláďat. Ta z Česka zachraňují ohrožené druhy z celého světa

Rok 2023 se stal v mnoha zoologických zahradách rokem, kdy přišla na svět dlouho očekávaná mláďata. Bohatými přírůstky se mohly chlubit samice kopytníků, ale prázdno nebylo ani v příbytcích šelem. České zahrady také díky péči a novým mláďatům pomohly rozšířit řady ohrožených druhů zvířat z mnoha kontinentů. Jsou nadějí pro jejich záchranu ve volné přírodě. 

I letos budou návštěvníci Zoo Praha moci obdivovat vzrostlou kavkazskou jedli a tematický betlém, do kterého tradičně přibyde nové zvíře.

Adventní neděle v Zoo Praha: Vánoční strom pomůže rozsvítit Maršálek s Maškovou

S přicházejícím adventním časem se nejen po hlavním městě začínají pomalu rozsvěcet vánoční stromy a ten v Zoo Praha to čeká v neděli 3. prosince. Kromě bohatého doprovodného programu se slavnosti zúčastní i vzácní hosté jako herec Ondřej Vetchý nebo taneční pár z probíhající řady soutěže StarDance cukrář Josef Maršálek a jeho taneční partnerka Adriana Mašková. 

Slavnost k 92. výročí otevření Zoo Praha. Od 12:30 oslava v Údolí slonů. Zúčastní se ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Kulatá výročí v pražské zoo. Slony zde chovají už devadesát let, gorily šedesát

/FOTOGALERIE, VIDEA/ V Den české státnosti 28. září slaví Zoo Praha tradičně výročí svého otevření. V pořadí 92. slavnost nabídla  návštěvníkům ve čtvrtek celodenní program napříč areálem. Oslavy se zaměřily především na kulatá výročí zdejších významných chovů, a sice 90 let slonů a hrochů a 60 let chovu goril. 

Zoo Praha je jedna ze dvou evropských zoologických zahrad, kde můžete luskouny krátkoocasé spatřit

Mládě luskouna v Zoo Praha jí už pevnou stravu. Je prvním odchovaným v Evropě

/VIDEO, FOTO/ Samička luskouna krátkoocasého, která se v únoru narodila v pražské zoologické zahradě, přešla z mateřského mléka na pevnou stravu. Mládě jménem Šiška bude mít ve středu půl roku a je prvním mládětem tohoto druhu odchovaným v Evropě. Zoo Praha je teprve druhou evropskou zahradou, která kriticky ohrožené luskouny chová.

Premiér Petr Fiala (ODS) pokřtil měsíční hříbě koně Převalského. řevalského do Kazachstánu.

Premiér Petr Fiala pokřtil hříbě koně Převalského. Dostalo jméno Barunka

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Hříbě koně Převalského, které se koncem června narodilo pražské zoo na Dívčích hradech, by příští rok mohlo být převezeno spolu s dalšími desítkami koní do Kazachstánu. Při dnešním křtu mladé klisny to řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Mládě dostalo jméno Barunka, ve výběhu na Dívčích hradech v Praze 5 klisnu pokřtil premiér Petr Fiala (ODS). Pro pražskou zoologickou zahradu jde o první letošní přírůstek tohoto druhu.

Voliéru obývá osm druhů ptáků z čínské oblasti Sečuán, například argus okatý či morčák šupinatý.

Zoo Praha otevřela novou voliéru s pěvci u pavilonu Sečuán, stála 12 milionů

/FOTOGALERIE/ Zoo Praha v sobotu 22. července otevřela novou voliéru u pavilonu Sečuán, stála 12 milionů korun. ČTK to při slavnostním otevření řekl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Voliéru obývá osm druhů ptáků z čínské oblasti Sečuán, například argus okatý či morčák šupinatý. Slavnostnímu otevření přihlíželo v pražské zoo zhruba 100 návštěvníků.

Vedle vstupu do Zoo Praha za 1 Kč budou v pátek pro děti připraveny i vycházky za volně žijícími živočichy v areálu zoo. Začínají každou celou hodinu od 10 do 17 hodin před Vzdělávacím centrem.

Oslavte konec školního roku v Zoo Praha. Všechny děti mají vstup jen za korunu

Pražská zoo si pro školáky k oslavám konce školního roku připravila speciální akci. Všechny děti do patnácti let budou mít tento pátek 30. června vstup do zoologické zahrady za pouhou jednu korunu. Tradiční akce však tento rok přinesla jednu malou změnu. Letos už totiž nezáleží na prospěchu a školáci tak mohou své vysvědčení nechat doma. 

Vedle vstupu do Zoo Praha za 1 Kč budou v pátek pro děti připraveny i vycházky za volně žijícími živočichy v areálu zoo. Začínají každou celou hodinu od 10 do 17 hodin před Vzdělávacím centrem.

Oslavte konec školního roku v Zoo Praha. Všechny děti mají vstup jen za korunu

Pražská zoo si pro školáky k oslavám konce školního roku připravila speciální akci. Všechny děti do patnácti let budou mít tento pátek 30. června vstup do zoologické zahrady za pouhou jednu korunu. Tradiční akce však tento rok přinesla jednu malou změnu. Letos už totiž nezáleží na prospěchu a školáci tak mohou své vysvědčení nechat doma. 

Malí karasové obecní byli namnoženi v rybníčku v areálu Zoo Praha. Stovka těchto ryb byla dnes vypuštěna do rybníka v Přerově nad Labem – vůbec poprvé za hranicemi hlavního města.

Tým Zoo Praha vypustil v Přerově nad Labem do rybníka ohroženého karase obecného

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Do nově revitalizovaného Salvárotského rybníka v Přerově nad Labem vypustil v pátek 9. června tým Zoo Praha karasy obecné. Tím byla zahájena tzv. reintrodukce, tedy navrácení druhu do původního prostředí, této téměř vyhynulé ryby. Cílem je obnovit populaci druhu v lokalitě, kde se původně vyskytoval. 

Březí samice Duni, dcera slavné Moji.

Největší odvahu ke vstupu do venkovního výběhu měly Kamba, Shinda a Kijivu

/FOTOGALERIE/ Po zimní přestávce se skupina pražských goril mohla s teplým jarním počasím znovu vydat do Rezervace Dja. Ta je jedním z nových venkovních výběhů pražské zoologické zahrady. Úplná premiéra v atraktivním prostředí rezervace to ale byla pro samce Kisumu a dceru slavné pražské gorily Moji, Duni. Ta se má brzy stát matkou.

Březí samice Duni, dcera slavné Moji

Nový výběh pražských goril: Největší odvahu měly Kamba, Shinda a Kijivu

Po zimní přestávce se skupina pražských goril mohla s teplým jarním počasím znovu vydat do Rezervace Dja. Ta je jedním z nových venkovních výběhů pražské zoologické zahrady. Úplná premiéra v atraktivním prostředí rezervace to ale byla pro samce Kisumu a dceru slavné pražské gorily Moji, Duni. Ta se má brzy stát matkou.

Koně Převalského by se v brzké budoucnosti mohli po úspěšné reintrodukci do středu a na západ Mongolska vrátit i do stepí Kazachstánu.

Koně Převalského chce pražská zoo poslat i do Zlaté stepi v Kazachstánu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Koně Převalského z chovu pražské zoo budou žít na více místech Asie. Vedle Mongolska, kam zatím bylo přepraveno 34 zvířat pro posílení stád posledních divoce žijících koní ve volné přírodě (a plánuje se i umístění dalších v nové lokalitě), mají zamířit i do Kazachstánu. I tam už je místo pobytu předběžně vybráno.

Koně Převalského z pražské zoologické zahrady.

Zoo Praha plánuje návrat koní Převalského do volné přírody v Kazachstánu

/VIDEO, FOTOGALERIE/Pražská zoo připravuje návrat koní Převalského do volné přírody v Kazachstánu. Českým novinářům to v Astaně řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, který 24. dubna v kazachstánské metropoli podepsal memorandum o spolupráci mezi Zoo Praha a Výborem pro lesnictví a divočinu ministerstva ekologie a přírodních zdrojů Kazachstánu.

Čtyřletá Winkleigh se po svém příjezdu do Zoo Praha stane první samicí vombata v Česku. Spolu s dvouletým samcem Cooperem utvoří chovný pár.

V Zoo Praha přivítali samičku vombata obecného. Je první v České republice

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Z kodaňské zoologické zahrady přivezl ve středu 12. dubna tým chovatelů první samičku vombata obecného. Čtyřletá Winkleigh utvoří pár s dvouletým Cooperem. Návštěvníci ji budou moci spatřit v expozici Darwinův kráter od poloviny května, po uplynutí povinné podovozní karantény.