Kreativ

ŠTÍTEK: Miroslav Bobek

Testy prokázaly nemoc covid-19 u dalších dvou goril v pražské zoologické zahradě. Vzorek trusu pozitivní na koronavirus mají nově samice Bikira a Kamba (na snímku).

Covid-19 trápí gorily v pražské zoo. Pozitivní byly i dvě samice

Testy prokázaly nemoc covid-19 u dalších dvou goril v pražské zoologické zahradě. Vzorek trusu pozitivní na koronavirus mají nově samice Bikira a Kamba, informovala ve čtvrtek zahrada na webu. Už dříve byla nákaza odhalena u gorilího samce Richarda a samice Shindy. Infekce se v Troji nevyhnula ani několika kočkovitým šelmám, ale situace u nich se podle zahrady stabilizovala.

Pro transport do Audubon Zoo v New Orleans bylo vybráno celkem deset mláďat. Jedná se o potomky tří samic. Na fotografii vidíte při přípravě zvířat na cestu jejich chovatele Vojtěcha Vítu.

Covid-19 ztěžuje převozy zvířat. Zoo pošle do USA vzácná mláďata, získá gepardy

Ačkoliv poslední období, kdy se svět potýká s rozšířením koronavirové nákazy z Číny, komplikuje transporty zvířat mezi zoologickým zahradami, povedlo se vedení pražské zoo vyjednat převoz vzácných mláďat varanovců bornejských do Spojených států amerických i dalších druhů. Zoo Praha naopak očekává dva gepardní samce z Ree Park Safari v Dánsku. 

Samec gorily nížinné Richard jde na „snídani“ ve svém pavilonu v Zoo Praha.

Koronavirus dorazil také do zoo. Nakazili se lvi i gorilí samec

Pražská zoologická zahrada potvrdila pozitivní test na covid-19 u dvou lvů indických a gorilího samce Richarda. Nákazu odhalily testy prováděné ze vzorků trusu. Všechna tři zvířata mají mírné příznaky – rýmu a pokašlávání v případě lvů, únavu s nechutenstvím u Richarda.

Gibon zlatolící v olomoucké zoo

Ohrožuje covid i zvířata? Co říká uznávaný olomoucký veterinář

Nový koronavirus zasáhl i zvířata v pražské zoo, kde testy prokázaly Covid-19 u gorilího samce Richarda a dvou lvů indických. Zoo Olomouc v pátek informovala, že prozatím žádné zvíře klinické příznaky infekce nejeví. Vnímaví jsou hlavně lidoopi, tedy gorily, giboni či orangutani. Riziko, že se nakazí od nemocného chovatele je u nich vysoké. V případě domácích zvířat byla infekce způsobena koronavirem SARS-CoV-2 potvrzena u koček. Riziko nákazy Covid-19 u doma chovaných mazlíčků je však podle odborníků minimální.

První fotografii samečka sitatungy západoafrické pořídil veterinář během preventivní prohlídky hned v den porodu.

Sníh bez lidí i „babyboom“ u antilop. Koukněte, co se děje v zavřené zoo

/FOTOGALERIE/ Kvůli přísným protiepidemickým opatřením, které určuje systém se zkratkou PES z dílny ministerstva zdravotnictví pod vedením Jana Blatného (za ANO), nesmí do zoologických zahrad veřejnost. Bez ohledu na šíření koronaviru však život uvnitř uzavřených areálů běží dál. Zoo Praha fanouškům umožnila alespoň virtuální prohlídku díky povedeným fotografiím z posledních týdnů. Ředitel Miroslav Bobek se navíc těší z dalších čerstvě narozených mláďat i z toho, že lidé nakoupili stravenky pro zvířata v hodnotě pěti milionů korun a přispěli tak svým zvířecím oblíbencům na krmivo.

První fotografii samečka sitatungy západoafrické pořídil veterinář během preventivní prohlídky hned v den porodu.

Sníh bez lidí i „babyboom“ u antilop. Koukněte, co se děje v zavřené zoo

/FOTOGALERIE/ Kvůli přísným protiepidemickým opatřením, které určuje systém se zkratkou PES z dílny ministerstva zdravotnictví pod vedením Jana Blatného (za ANO), nesmí do zoologických zahrad veřejnost. Bez ohledu na šíření koronaviru však život uvnitř uzavřených areálů běží dál. Zoo Praha fanouškům umožnila alespoň virtuální prohlídku díky povedeným fotografiím z posledních týdnů. Ředitel Miroslav Bobek se navíc těší z dalších čerstvě narozených mláďat i z toho, že lidé nakoupili stravenky pro zvířata v hodnotě pěti milionů korun a přispěli tak svým zvířecím oblíbencům na krmivo.

Nejvíce adoptivních rodičů a sponzorů v Zoo Praha mají sloni.

Sponzory v zavřené zoo lákali sloni, ďábel vede na stravenky. Kdo nemá „krmení“?

Skoro třetinu roku zůstala zoologická zahrada hlavního města zavřená kvůli koronavirovým opatřením. Zoo Praha proto hledala jiné formy podpory pro svá zvířata. Pět tisíc lidí se loni zapojilo do podpory chovu. Dalších více než jedenáct tisíc příznivců pražské zoo nakoupilo čtyřicet tisíc stravenek. Adoptivní rodiče a sponzoři si nejvíce oblíbili slony, psouny a gorily. „Stravenkovou“ říši ovládl ďábel medvědovitý. Hodně příspěvků putovalo i k hrabáčům a surikatám.

Ilustrační foto.

ANKETA: Na jaký vánoční dárek dodnes vzpomínáte?

Herečka, zpěvačka a ředitel pražské zoologické zahrady. Možná trochu nesourodá trojice se stala respondenty ankety Pražského deníku a odpověděla na otázku: Na jaký vánoční dárek dodnes vzpomínáte? (1) Dámy ještě prozradily, jak se chystají prožít letošní silvestrovské oslavy, když to nepůjde v hospodě a asi ani venku (2).

Část peněz z veřejné sbírky Zoo Praha odešla ihned v lednu 2020 na akutní pomoc popáleným zvířatům. Koalovi na snímku, který byl v ošetřování v Melbourne Zoo, poranil požár vedle tlapek také oči.

Dojemné video. Australští chovatelé se složili na pomoc pražské zoo

Je to už rok od doby, kdy Austrálii zachvátily ničivé požáry. Odhaduje se, že o život při nich přišly zhruba tři miliony divokých zvířat. Zoo Praha tehdy vybrala značnou částku peněz, kterou podpořila zoologické zahrady v jižní Austrálii v péči o postižená zvířata. Jen do 25. ledna 2020 šlo o částku přesahující 13 milionů korun. Nyní se jí dobrý skutek vrací.

Nově chovaná rajka volavá v Zoo Praha je národním ptákem Papuy Nové Guiney. Je v jejich státní vlajce i státním znaku.

Hmatatelný důkaz chovatelských úspěchů. Pražská zoo získala dvě rajky volavé

Pražská zoo se jako jedna z mála na světě může pochlubit tím, že mezi její obyvatele patří dva samci rajek volavých. Jejich chov do Prahy přijeli osobně schválit zástupci San Diego Zoo, kde vedou chovný program. Zoo Praha ve výběru kandidátů na umístění těchto exotických ptáků uspěla nejen díky dokončenému speciálnímu zázemí pro chov, ale také díky svým dlouholetým chovatelským výsledkům.

Z návštěvy zoologické zahrady.

Zoo v době koronaviru počítají ztrát v milionech. Spoléhají na pomoc lidí

/FOTOGALERIE/ Na zoologické zahrady, ale i menší zoo koutky, dopadla koronavirová pandemie obzvlášť těžce. Jen s krátkou pauzou musely letos zůstat zavřené téměř půl roku. Jenže provoz i té nejmenší zoo něco stojí a i v době, kdy je uzavřená, vyžadují zvířata péči a stravu. A tak mnohé zoologické zahrady počítají ztráty ve statisících, některé v milionech.

Římskokatolická církev pokládá celibát za oběť Bohu, která umožňuje kněžím soustředit se pouze na jejich povinnosti.

Celibát odhání od církve kněžský dorost

Římskokatolická církev pokládá celibát za oběť Bohu, která umožňuje kněžím soustředit se pouze na jejich povinnosti. Také v této církvi se ale najdou lidé, kteří život bez manželství a sexu považují za přežitek i příčinu nedostatku farářů.

Tisíce lidí navštívili 6. července pražskou zoo. slon

Těžká rána pro pražskou zoo. Další uzavření znamená ztráty desítek milionů korun

/VIDEO/ Na poslední chvíli v noci na dnešek a někde až dnes ráno zavíraly zoologické zahrady v Česku své brány, odvolávaly brigádníky z pokladen a rušily zamluvené školní výlety. Ve čtvrtek totiž původně ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) médiím oznámil, že zoo budou uzavřeny od pondělí 12. října. Podle opatření vlády ale musí být zavřeno už ode dneška.

Fotografie gorilího samce Richarda ovládla internet i světová média.

Petržel jako mikrofon. Amatérský snímek gorily „Elvise“ ze zoo zaujal ve světě

Pražská zoologická zahrada se díky amatérskému snímku návštěvnice Lucie Štěpničkové dostala na stránky prestižní americké zpravodajské stanice Fox News. Samec gorily nížinné Richard na fotografii špulí rty jako legendární zpěvák Elvis Presley a místo mikrofonu má petržel. Fotku sdílely stovky uživatelů sociálních sítí.

Tchéco řádí v čisté vodě, Pavilon hrochů v Zoo Praha byl otevřen po rekonstrukci.

OBRAZEM: Zoo otevřela pavilon po rekonstrukci. Hrochy můžete vidět i pod vodou

Sváteční 28. září patřilo v zoologické zahradě hlavního města tradičně Výroční slavnosti. Letos bylo jejím středobodem znovuotevření pavilonu hrochů a představení samce Tchéca. Zoo Praha kvůli šíření koronaviru akci pořádala v omezené podobě a většinu novinek ukázala ve vysílání České televize.

V pondělí 28. září bude po rekonstrukci znovu otevřen Pavilon hrochů, který nový samec Tchéco obývá spolu se samicí Maruškou a samcem Fandou.

Hroši už si čistí zuby. Pondělní Výroční slavnost v zoo bude letos netradiční

/VIDEO/ Státní svátek 28. září se v Zoo Praha každoročně připomíná Výroční slavností. Letos mělo být jejím zlatým hřebem znovuotevření Pavilonu hrochů a představení samce Tchéca. Vzhledem k mimořádné situaci vyvolané koronavirovou nákazou však bylo rozhodnuto, že tato část slavnosti proběhne během dopoledne ve vysílání ČT24 a návštěvníci budou poté moci Pavilon hrochů navštěvovat průběžně.

Z nejzápadnějšího místa v republice.

Nejzápadnější bod republiky je uprostřed malého potoka

/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ V dnešním videovýletě se podíváme na Chebsko, do míst ke státním hranicím, která mají hned několik „nej“ Je zde město s nejkratším názvem, tedy Aš, nejzápadnějším městem Česka je město Hranice, a nejzápadnější obcí je Krásná.

Farmářské trhy na Rašínově nábřeží.

Praha v letním módu. Co stojí za pozornost (nejen) o tomto víkendu?

Ač se to zdálo nepravděpodobné, Praha začátkem léta ožila se vším, co k tomu patří. Na své si tak přijdou nadšenci do kultury, přírody i sportu. Možností, kam se o víkendu vypravit, se nabízí opravdu mnoho. Při plánování rodinného výletu byste určitě některé neměli přehlédnout. Nové expozice nabízí zoologická i botanická zahrada, zatímco spousta dalších míst láká na unikátní hudební či divadelní zážitky. Zkrátka – kam v Praze zajít třeba už teď o víkendu?

Zatopený bazén lachtanů v pražské zoo po bleskové povodni 14. června 2020.

Blesková povodeň spláchla i pražskou zoo. To je opravdu děs, zoufá ředitel

Mnohým se při pohledu na tu fotografii vybavily vzpomínky na povodně v roce 2002 a lachtana Gastona. Tentokrát extrémní víkendové počasí tak fatální následky pro zoologickou zahradu hlavního města nemělo. Přívaly vody se však dostaly i do trojského areálu a zaplavily bazén lachtanů, odkud před lety právě Gaston odplaval a o život marně bojoval až do Německa.

Do Zoo Praha přicestovali čtyři ďábli medvědovití v roce 2019 přímo z Tasmánie. Na snímku samec ďábla medvědovitého Sumac („Škumpa“), kterého poznáte podle přerušené bílé čáry na hrudníku. Společnost mu v expozici dělají tři samičky.

VIDEO: Nový „tahák“ zoo má jméno ďábel. Otevře se Darwinův kráter

Na ďáblovi medvědovitém prý není nic ďábelského, tvrdí chovatelé z pražské zoo. Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci už od soboty, kdy v Troji otevírají pro veřejnost novou expozici australské a zejména tasmánské fauny. Vznikala dva roky nedaleko hlavního vchodu a celkové náklady investice dosáhly 78 milionů korun bez DPH.

Slůňata z pražské zoologické zahrady, které se narodila jen pár týdnů po sobě, se společně se sloními matkami ukázala návštěvníkům ve venkovním výběhu.

Pražský zázrak! Slůňata se v zoo poprvé ukázala venku. Podívejte se

Narození sloních samiček v zoologické zahradě hlavního města dělí jen několik týdnů. Obě mláďata se už spolu seznamují, dotýkají se choboty a ve středu je bok po boku mohli poprvé spatřit návštěvníci ve venkovním výběhu Údolí slonů. Slonice Tamara a Janita – matky roztomilých slůňat – na ně pečlivě dohlížely.

V sobotu 9. května se narodila slonici Janitě z pražské zoo zdravá dcera.

Velká chvíle konečně nastala. V noci přišla v pražské zoo na svět sloní slečna

/VIDEO/ V pražské zoologické zahradě se v sobotu v noci narodilo slůně. Matkou je slonice indická Janita, mládě je v pořádku. Je to samička, stejně jako slůně, které se v zoo narodilo koncem března. Ředitel zoo Miroslav Bobek novinářům řekl, že vzhledem k předpovědi počasí se do venkovního výběhu, kde mládě uvidí i návštěvníci, podívá zřejmě ve čtvrtek, až bude teplejší počasí.

Sameček tapíra čabrakového se narodil v Zoo Praha 19. dubna 2020.

VIDEO: Tapír Punťa má brášku. Narodil se v pražské zoo o víkendu

Na sto třicet mláďat více než čtyř desítek druhů již přišlo na svět v Zoo Praha ode dne jejího uzavření 13. března 2020 a další stále přibývají. K nejatraktivnějším přírůstkům sezóny se zařadil tapír čabrakový, jenž je v historii pražské zoo teprve druhým odchovávaným mládětem tohoto ohroženého druhu.

Tapír Moke a jeho partnerka MoFun.

Tapír Punťa se teď jmenuje Moke a letos se stane otcem

Zoo Praha se může pochlubit více než pěti tisíci chovaných zvířat. Každoročně však některá z nich domovskou zahradu opouští a zamíří do světa. Pražské odchovance si tak nyní mohou prohlédnout lidé v Londýně, Ázerbájdžánu, ale třeba i daleké Tchaj-peji.

Zvířata v Zoo Praha během doby, kdy je areál zavřený kvůli koronaviru.

Šéf zoo píše o karanténě: Lidé jsou pro zvířata rozptýlení. Byly horší povodně?

Minulý víkend měla pražská zoologická zahrada slavnostně zahájit novou sezónu, v plánu bylo i otevření Darwinova kráteru. S příchodem jara se vedení zoo obvykle těší z vysoké návštěvnosti. Jenže kvůli koronavirové pandemii je realita zcela odlišná. Brány trojského areálu jsou zavřené, zvířata prostřednictvím plakátů prosebně vzkazují: „Přijďte později!“ Ve skutečnosti si zvířecí obyvatelé pražské zoo musejí zvykat na chovatele v rouškách. A ředitel Miroslav Bobek točí pro veřejnost videa a zamýšlí se nad současnou situací.

Úplně první fotografie novorozeného slůněte! Dnes po páté hodině ranní ji pořídil hlavní veterinář Zoo Praha.

Radost v zavřené zoo. Narodilo se slůně, další porod je na spadnutí

V pražské zoologické zahradě se dnes nad ránem narodilo slůně. Matkou je slonice indická Tamara a slůně je v pořádku. Po dvou samcích se konečně narodila samička. Ředitel zahrady Miroslav Bobek o tom dnes informoval na twitteru. Zoologická zahrada v Troji v nejbližších dnech očekává ještě porod druhé březí slonice, Janity. Otcem dnes narozeného i očekávaného slůněte je samec Ankhor.

Spadlý strom v Klánovicích zranil dvě děti.

Ničivá bouře se prohnala i Prahou. V Klánovicích spadlý strom zranil dvě děti

Obyvatelé metropole se v pondělí probudili do divokého rána. Potvrdila se výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), že se bouře Sabine doprovázená silným větrem přesune z Německa a zasáhne i Prahu. Od časných ranních hodin až do pozdního odpoledne řešili pražští hasiči už skoro tři stovky případů souvisejících s extrémním počasím. Zoo i městské hřibtovy zůstaly z preventivních důvodů celý den zavřené. Bouře ovlivnila také železniční dopravu.

Sto tisíc australských dolarů jde také do Adelaide Zoo. Z nich polovina je určena na pomoc poskytovanou zvířatům na veterinární klinice této zoo a rovněž na péči o postižené koaly z oblasti Mount Lofty Ranges.

Koala Roger má tak popálené tlapy, že ho musí krmit. Zoo Praha pomáhá Austrálii

Na pomoc Austrálii postižené požáry lidé do sbírky, kterou vyhlásila Zoo Praha, k pátku poslali bezmála 13,5 milionu korun, tedy zhruba 840 000 australských dolarů. Aktuální částku v neděli zveřejnil ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek, zástupci hlavního města a australského konzulátu v Praze. První statisíce dolarů už zoologická zahrada do Austrálie poslala.

Zoo Praha vybrala přes milion korun pro pomoc Austrálii, kterou sužují požáry a mezi ohroženými zvířaty jsou koalové.

Pražská zoo vybrala milion na pomoc Austrálii. Přispívají i návštěvníci

První lednové pondělí vyhlásila pražská zoologická zahrada sbírku na pomoc australské fauně ohrožené ničivými požáry. Za krátkou dobu se podařilo dát dohromady více než jeden milion korun. Prostřednictvím sbírky se totiž do středy vybralo přes 876 tisíc, dalších 160 000 korun putuje do Austrálie po schválení městskou radou z projektu „Tři koruny ze vstupu“.