Kreativ

ŠTÍTEK: Miroslav Bobek

Historická pohlednice pochází z roku 1897 a zachycuje menažerii ve vídeňském Schönbrunnu, současnou Zoo Vídeň - lícní strana.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Papírová SMS

Nejstarší exponát v mé sbírce antikvárních pohlednic s tématikou zoologických zahrad pochází z roku 1897. Zachycuje menažerii ve vídeňském Schönbrunnu, dnešní Zoo Vídeň. Přivádí 
nás do roku, kdy byl v Kopřivnici vyroben první automobil, kdy Marconi poprvé bezdrátově vysílal na vzdálenost patnácti kilometrů a kdy 
v nedalekém Prátru bylo zprovozněno obrovské ruské kolo.

Kauzu rozpoutalo setkání, které svolal člen komise a současný pověřený ředitel zoo Bořek Voráč.

Kauza ZOO se mění ve frašku

Ústí nad Labem - Kolem výběrového řízení na nového ředitele zoo se dějí nestandardní věci. Připomínají frašku.

Sarah Woodfin se stala prvním odborníkem, který měl v rukou živého králíka Timminsova.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Sára a pruhovaný králík

Za letošní rok mám ve svých poznámkách už hodně dlouhý seznam objevů nových živočišných druhů i dalších zoologicky významných či alespoň pozoruhodných událostí. Jedno z nejvyšších míst v něm patří Sarah Woodfin a annamitskému pruhovanému králíkovi. Opravdu mě potěšilo, že se doposud neznámé studentce podařilo poprvé zdokumentovat tak zajímavé zvíře!

První adventní neděli pražská zoo společně se svými návštěvníky a významnými hosty rozsvítí vánoční strom.

První adventní neděle v pražské zoo láká na bohatý program

Praha - Neděle 29. listopadu se v pražské zoo ponese v duchu přivítání vánočního času. V 16 hodin se za účasti významných hostů, herce Ladislava Freje a herečky Kristýny Frejové, uskuteční slavnostní rozsvěcení vánočního stromu u severního vchodu. Návštěvníci se navíc mohou nechat inspirovat originálními dárky. U vánočního stromu budou mít možnost zakoupit takzvané Vánoční štěstí, malé krabičky s překvapením z pražské zoo.

Panda velká při požírání bambusových výhonků.

Pražská zoo má zájem o chov vzácných pand velkých

Praha - Pandu velkou jako symbol ochrany přírody a další lákadlo pro návštěvníky by si přála získat pražská zoologická zahrada. Vedle diplomatických jednání s Čínou, která vzácné tvory půjčuje jako gesto vstřícnosti, to znamená mnohamilionovou investici do výstavby nového pavilonu. Mohl by být vybudován nedaleko vchodu do areálu na místě dosluhujícího pavilonu ledních medvědů.

Ilustrační fotografie.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Sloní moč

Justin Timberlake má svou tequillu, Dan Acroyd vodku a Marilyn Manson absint, my máme svůj likér. Jejich alkoholické nápoje mají názvy 901 Reposado, Crystal Head a Mansint, náš likér se jmenuje Sloní moč. Ano, Sloní moč! A slibujeme si od něj mnoho.

Leon a Ronja vyhlíží nového ředitele.

O místo ředitele ústecké zoo se uchází pět lidí

Ústí nad Labem - Do výběrového řízení na ředitele ústecké zoologické zahrady se přihlásilo pět uchazečů. Nového šéfa teď bude vybírat komise, rozhodnout by měla 10. prosince. Ve čtvrtek to uvedla Jitka Stuchlíková z tiskového oddělení ústeckého magistrátu.

Ilustrační foto

POHLEDEM Miroslava Bobka: Konec rozletu

Před dvaceti lety jsme byli na cestě za čápy s batůžky. Krok za krokem jsme přes celou západní Evropu a severozápadní Afriku až k senegalsko-maliské hranici sledovali čápici Kristýnu. Poté jsme se ještě do Čadu vypravili za Viktorem. Právě před těmi dvaceti lety vývoj technologií umožnil něco podobného podniknout. Z dnešního pohledu to ovšem byly muzeální kousky.

Strážce rezervace Dja zvedl z 'hromady masa' zabaveného pytlákům uříznutou gorilí paži. To, že on a šest desítek jeho kolegů šlapou pytlákům na paty, umožňují i příspěvky z Prahy. Známé jsou třeba akce Běh pro gorily či nošení vysloužilých mobilů do zoo.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Přispět ke změně může každý z nás

Tyto fotografie jsme z Kamerunu dostali už před čtvrt rokem a od té doby jsem váhal, zda je zveřejnit. Při pohledu na ně musí snad každého obejít hrůza. Ledová, svírající hrůza. Zachycují haldu gorilího masa zabaveného pytlákům a jednoho ze strážců rezervace Dja, který ze země zvedá uříznutou gorilí paži.

Pražská Zoo získala trojici indických lvů. Na snímku Ginny.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Lvi ze státního znaku

Tři roky trvala jednání a přípravy. Ve středu dopoledne, shodou okolností na Den české státnosti, jsem z Gudžarátu konečně dostal zprávu, že je definitivně potvrzen čas odletu trojice lvů indických ze Zoo Sakkarbaug do Prahy. Oddechl jsem si - a současně se modlil, aby i jejich samotná přeprava proběhla bez komplikací. Byli jsme na dosah od cíle.

Samec Jamvan v Zoo Sakkarbaug

Další přírůstek do pražské zoo: trojice lvů z Gudžarátu

Praha /FOTOGALERIE/ - V pátek v poledne přistálo na ruzyňském letišti letadlo se vzácným nákladem, trojicí lvů z indického Gudžarátu. Po téměř dvaceti letech se tak na území Evropy dostali čistokrevní lvi indičtí. Po vyřízení nezbytných formalit byli lev a dvě lvice převezeni do pražské zoo a vyloženi v novém domově. 

Historická pohlednice s vyobrazením medvědince v Jelením příkopu v Praze.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Prezidentští medvědi

Dlouho před vznikem zoologické zahrady existovala v Praze různá zařízení, ve kterých mohla veřejnost obdivovat divoká nebo exotická zvířata. Jedním z nich byl medvědinec v Jelením příkopě. Prezidentský medvědinec. Právě tuto hradní atrakci zachycuje poslední přírůstek mé sbírky: pohlednice, která byla 2. srpna 1922 odeslána z pražského Smíchova do Jauernigu neboli Javorníku.

Průchozí výběh lemurů kata v ústecké zoo.

Unie zahrad se postavila za odvolaného ředitele ústecké zoo

Ústí nad Labem - Rada Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) se postavila za odvolaného ředitele ústecké ZOO Jiřího Bálka. Jeho odvolání považuje za diskutabilní. Dnes to řekl prezident unie a ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Bálka rada města odvolala minulý týden, oficiálním důvodem bylo údajné manažerské selhání. Proti bývalému řediteli se postavila i víc než polovina zaměstnanců, která sepsala petici.

Miminko tapíra čabrakového se narodilo matce Indah a otci Nikovi

POHLEDEM Miroslava Bobka: Tapíří rok

Dlouho jsme na něj čekali, to ano, ale nepředpokládali jsme, že by se mohlo narodit právě teď. Jeho příchod na svět nás všechny mile překvapil – a mne dvojnásob, protože jsem se zrovna vrátil z Asie. Jako by na mne počkalo. Mládě tapíra čabrakového!

Nápadný chobůtek používají tapíři podobně jako sloni - k trhání rostlinné potravy, jako orgán jemného čichu i k dýchání při pobytu ve vodě a bažinách.

Mládě tapíra čabrakového: po pruzích přišly puntíky

Praha - Narození dalšího hvězdného mláděte slaví pražská zoologická zahrada. Po malém tapírovi jihoamerickém, který sklidil úspěch díky atraktivnímu pruhovanému zbarvení srsti, se chovatelé nově radují z mláděte tapíra čabrakového. To se narodilo ve čtvrtek ráno matce Indah a otci Nikovi. Už od této soboty mohou návštěvníci mládě i s matkou vidět v expozici.

Zkušební výroba papíru ze sloního trusu v pražské zoo.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Z Ulánbátaru

Mám před sebou kousek hrubého papíru. Nebo možná spíš ztvrdlé papíroviny. Přesto si ho hned po návratu domů dám zarámovat. Před pár lety - když jsme na Srí Lance chystali přepravu slonic Tamary a Janity do Prahy - jsem v Pinnawale viděl výrobu papíru ze sloního trusu. Celý postup jsem si tehdy detailně zdokumentoval a dnes výrobnu tohoto speciálního papíru stavíme také v pražské zoo.

Socha Radegasta v Zoo Praha po zrestaurování.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Bůh Radegast v pražské zoo

Traduje se, že když někdy na přelomu 50. a 60. let odkryli dělníci v jedné pražské zahradě zpod nánosu listí a hlíny podivnou sochu se zvířecími rysy, úřady nevěděly, co s ní. Nabídly ji tedy zoologické zahradě. Jestli to opravdu přesně takhle proběhlo, dnes už nezjistíme, ale jádro historky je pravdivé.

Nosálka dubová. Pohled na sosák ukazuje, že české pojmenování je velmi výstižné.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Megamšice

Stále je co objevovat. I v zoo. Když jsem přírodovědce a fotografa Pavla Krásenského požádal, aby v naší zoo zdokumentoval život hmyzu, udělal jsem to s nadějí, že objeví něco zajímavého. Skutečnost ale předčila očekávání. Kromě mnoha jiných vzácných a výjimečných druhů členovců u nás Pavel nalezl naprosto výjimečného tvora, který je ve své skupině největší na světě.

Sameček hrabáče kapského byl pokřtěn jménem Kito. Za kmotry mu šli Taťána Kuchařová a Ondřej Brzobohatý, kteří mu za sebe ještě vybrali jméno Felix.

Pražská zoo oslavila 84. narozeniny

Praha /FOTOGALERIE/ - Pražská zoo v pondělí oslavila 84. výročí od svého založení. Pro návštěvníky si připravila bohatý, celodenní program, kde jednou z hlavních hvězd bylo mládě hrabáče kapského, které se narodilo 26. července samici Kvídě. Malého hrabáče pokřtili Taťána Kuchařová a Ondřej Brzobohatý jménem Kito, což ve svahilštině znamená „dokonalý" nebo „klenot".

Historická pohlednice z berlínské zoo z roku 1903 (a téhož roku odeslaná).

POHLEDEM Miroslava Bobka: Pozdrav ze zoologické zahrady v Berlíně, 19/7 1903

Stal jsem se sběratelem. Začal jsem sbírat pohlednice s exotickými zvířaty, vydané řekněme tak do roku 1950. První, z roku 1908, jsem si pořídil, když jsem sledoval příběh restaurace U Slona. 
Na téhle pohlednici byl sice
zachycen jen slavný Navrátilův restaurant v podobě slona, zatímco teď už sbírám výhradně pohlednice se skutečnými zvířaty, ale byla pro mne a 
mé sběratelství rozhodující.

Lachtaní mládě v Zoo Praha pokřtěné jako Mamut.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Jméno pro lachtana

Měl jsem na to být připraven. Otec našeho lachtaního samečka se totiž jmenuje - podle mne úplně nepřípadně - Meloun. A když už jsem na to připraven nebyl, mělo mne varovat několikavteřinové zaváhání chovatelů poté, co jsem se jich zeptal, jak chtějí lachtaní mládě pojmenovat.

Na návštěvníky Zoo Praha čeká v sobotu 12. září 2015 také speciální vystoupení lachtana Melouna.

Lachtaní mládě o víkendu dostane jméno

Praha - Nadcházející sobota bude v pražské zoo patřit lachtanům. Své jméno dostane sameček lachtana jihoafrického, který se narodil 27. května a je momentálně jednou z hvězd nové kampaně Zoo Praha. První dva měsíce pobýval společně se svou mámou Abebou v zázemí, kde se v bezpečí mělkého bazénku seznamoval s vodou, ale již koncem srpna ho chovatelé mohli pustit do venkovního bazénu a představit ho veřejnosti.

Ilustrační foto.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Dobří holubi se vracejí

Nedávno proběhl Facebookem odkaz na článek, který popisuje, jak jistý David Martin z Bletchingly v Surrey nalezl během renovace svého krbu pozůstatky poštovního holuba z doby 2. světové války, a to včetně pouzdra se zakódovanou zprávou. Článek samozřejmě vyvolal údiv i uštěpačné poznámky na vrub doručovacích lhůt České pošty, ale jeho určitou výjimečnost dokládá, že se jako dobrý holub vrátil bezmála čtyři roky poté, co byl publikován.

Kurátor Zoo Praha Antonín Vaidl předal jedno z mláďat supa mrchožravého řediteli chovné stanice CERM Guidu Ceccolinimu (na snímku vlevo).

Supi z pražské zoologické zahrady budou vypuštěni v Itálii

Praha - Přesně na Mezinárodní den supů, který připadá na sobotu 5. září, budou v jižní Itálii vypuštěna dvě mláďata supa mrchožravého ze Zoo Praha. Ta odcestovala společně s dalším mládětem, které se vylíhlo v Zoo Zlín, do italské Kalábrie, aby posílila volně žijící populaci tohoto ohroženého druhu. Poté, co si několik dnů pobyla ve vypouštěcím hnízdě, se již zítra volně rozlétnou nad jižní Itálií.

Socha Radegasta je vděčným objektem malých i velkých turistů.

Radegast láká k návštěvě zoo

Frenštát pod Radhoštěm, Trojanovice - Radegast z Radhoště bude od dnešního dne zvát k návštěvě pražské zoo. Důvodem je snaha propojit dvě turisticky velmi atraktivní místa v České republice.

Malou agamu Phrynocephalus versicolor je na snímku třeba pečlivě hledat. Stejně jako v přírodě, v mongolské Gobi.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Agama pro kontrarozvědku

Jako pozdrav z mongolské Gobi jsem dostal fotografii pořízenou mobilním telefonem. Zachycuje povrch polopouště složený z různobarevných kamínků. Až při pozornějším 
pohledu je na ní rozeznatelný s podkladem téměř dokonale splývající drobný plaz. Odhadl jsem ho na phrynocephala, pro jistotu jsem však fotografii poslal k přesnému určení nejmenovanému herpetologovi; říkejme mu třeba Vladimír.

Mládě hrabáče se poprvé představilo návštěvníkům pražské zoo.

Malého hrabáče už mohou návštěvníci vidět každý den

Praha - Mládě hrabáče kapského, které se narodilo v neděli 26. července, se o víkendu poprvé představilo veřejnosti. Chovatelé byli opatrní a v sobotu odkryli zástěnu expozice od 12 do 14 hodin. Návštěvníci i matka Kvída byli velmi ukáznění a tak se už dnes zástěna k expozici nevrátila. Mládě tak bude k vidění každý den od přibližně 10 hodin.

Mládě hrabáče kapského.

OBRAZEM: Zoo ukáže mládě hrabáče, zatím jen na pár hodin

Praha - Dočkali se! Své návštěvníky z řad milovníků afrických zvířat, kteří jsou zvědaví na nový přírůstek v pelíšku samice hrabáče kapského Kvídy, pražská zoo potěší. Mládě, které se narodilo 26. července (načež déle než týden nebylo jasné, zda svůj boj o život vyhraje a podaří se je odchovat - bylo příliš malé, navíc neopilo od matky a ošetřovatelé vše zachraňovali umělou výživou) zoologická zahrada o víkendu přece jen ukáže.

ládě hrabáče kapského, která samice Kvída porodila na sklonku července, roste a prospívá – i když jeho prognóza v prvním týdnu života byla velmi, velmi nejistá.

Malému hrabáčkovi se daří, návštěvníci zoo si na něj ale počkají

Praha - Roste a prospívá. O dobrou zprávu týkající mláděte, které se 26. července narodilo samici hrabáče kapského Kvídě, přičemž jeho budoucnost byla dlouho na vážkách, se v neděli podělil s Deníkem ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. „Byl jsem se dnes po dovolené podívat na hrabáče a pěkně vyrostl; má už málem čtyři kila," konstatoval.

LEDNÍ MEDVĚD v expozici pražské zoo.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Více chladu ledním medvědům!

V horkých nocích letošního léta se mi o ledních medvědech i zdávalo. V jednom zvlášť divokém snu jsem měl Boru doma na balkóně v naději, že jí tam bude příjemněji – rozuměj chladněji – než ve výběhu v zoo…

Mládě hrabáče kapského v den narození. Chovatelka Jindra Kotrbáčková ho přikládá ke strukům matky Kvídy a snaží se ho přimět sát mléko, zpočátku bohužel bezvýsledně.

Mládě hrabáče kapského v pražské zoo prospívá

Praha /FOTOGALERIE/ - Mládě hrabáče kapského, narozené v neděli 26. července, pravidelně pije od své matky Kvídy a úspěšně přibírá na váze. Aktuální hmotnost mláděte je více jak 2400 gramů, od svého narození tak přibralo více než jeden kilogram.

Vykládání orangutana Pagyho v pražské zoologické zahradě.

Orangutan Pagy se vrátil po pěti letech domů

Praha - Do pavilonu Indonéská džungle v pražské zoo byl v pátek po obědě vypuštěn z transportní bedny samec orangutana sumaterského Pagy - syn legendárního Kamy, historicky prvního odchovaného orangutana v českých zoo, a samice Upity. Od jara roku 2010 žil se svým starším bratrem Filipem v Zoo Bratislava, odkud byl převezen zpět do Prahy.

Mláďata leguánů kubánských při líhnutí „vaječným zubem“ - ostrým výčnělkem na horní čelisti - naříznou kožovitý obal vejce.

Na leguána kubánského vede pražská zoo plemennou knihu

Praha - V těchto dnech se v pražské zoo narodilo již dvanáct mláďat leguánů kubánských. Jedná se o druh, který se Zoo Praha v roce 1993 podařilo rozmnožit jako první zoo v Evropě. Díky tomuto rozmnožení se nastartovaly současné mezinárodně uznávané úspěchy pražské zoo v chovu plazů.

Trnorep mezopotamský se vyhřívá na teplotě 60,2 stupně Celsia.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Přitápíme

Zrovna jsem se dočetl, že v nynějších vedrech se lidské vlasy ohřejí na 57 stupňů Celsia a že uvnitř auta je „i po mírném provětrání" 55 stupňů Celsia. V zoo se samozřejmě snažíme enormním teplotám čelit 
a ulehčit život jak zvířatům, tak návštěvníkům. Nebudu tady ovšem psát ani o rybích zmrzlinách pro lední medvědy, ani o rozprašovačích vody pro děti a vychlazeném 
pivu pro dospělé. Právě naopak.

Ilustrační foto.

Pražská zoo se umístila na čtvrtém místě žebříčku serveru TripAdvisor

Praha - Zoo Praha se umístila celosvětově na čtvrté příčce žebříčku, který každoročně zveřejňuje největší cestovatelský server na světě TripAdvisor. Na prvním místě je zoologická zahrada v americkém San Diegu, následovaná zoo Loro Parque ve španělském Puerto de la Cruz na kanárském ostrově Tenerife a zoo v Singapuru.

Klisny koně Převalského se v Mongolsku seznamují s novým prostředím.

Příští rok mají odletět do Mongolska další čtyři koně Převalského

Praha – Pražská zoologická zahrada plánuje i v příštím roce přepravit do Mongolska další čtyři klisny vzácného koně Převalského. Podle ředitele zoo Miroslava Bobka by měly odletět z Prahy v červnu, uvedl na úterní tiskové konferenci. Začátkem letošního července zoo úspěšně dopravila do chráněné oblasti Gobi B čtyři klisny. V pražském stádě koní Převalského se také v neděli 12. července narodilo další hříbě.

Klisny koně Převalského se v Mongolsku seznamují s novým prostředím.

Příští rok mají odletět do Mongolska další čtyři koně Převalského

Praha - Pražská zoologická zahrada plánuje i v příštím roce přepravit do Mongolska další čtyři klisny vzácného koně Převalského. Podle ředitele zoo Miroslava Bobka by měly odletět z Prahy v červnu, uvedl na úterní tiskové konferenci. Začátkem letošního července zoo úspěšně dopravila do chráněné oblasti Gobi B čtyři klisny. V pražském stádě koní Převalského se také v neděli 12. července narodilo další hříbě.

Stádo vedené Tananem, v němž jsou i tři klisny dovezené do Mongolska loni, vybíhá z aklimatizační ohrady. Asi nikoho, kdo v úterý odpoledne tento okamžik sledoval, nenapadlo, že ještě večer Tanan o svůj harém přijde.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Velmi křehké vztahy

Když jsme přesně před týdnem po náročném transportu 
z Dolního Dobřejova vypustili do aklimatizační ohrady v Gobi čtyři klisny koně Převalského, mohli jsme si konečně vydechnout. Hotovo, konec. Pro Queridu, Rabeu, Kíru a Paradise však tento okamžik znamená teprve počátek jejich nového života v prostředí, kam patří.

Cesta koní Převalského z Prahy do Mongolska: upevňování beden v prostoru armádního letounu CASA.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Pátý návrat divokých koní

Popáté by to měla být rutina - jenže přeprava divokých koní přes čtvrt zeměkoule není nikdy rutina. A tak i tentokrát jsme se museli vyrovnávat 
s očekávanými i nečekanými obtížemi. Už mnoho měsíců předem jsme z různých částí Evropy začali svážet klisny vhodné pro transport do Mongolska 
a shromažďovali je v naší chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově.

Fotografie z pondělního rána. Všechny čtyři klisny jsou v pořádku. U beden zleva Kirá, Querida, Paradise a Rabea.

Návrat divokých koní: další čtyři klisny doletěly do Mongolska

Praha /FOTOGALERIE/ - Již pátý transport koní Převalského do Mongolska, organizovaný pražskou zoologickou zahradou, byl úspěšný. Po 36 hodinách náročné cesty vyběhly klisny Querida, Rabea, Kirá a Paradise v noci z neděle na pondělí do aklimatizační ohrady v přísně chráněné oblasti Gobi B.

Cesta koní Převalského z Prahy do Mongolska: vzhledem k teplému počasí se koně tentokrát nakládali v hangáru.

Klisny Převalského odletěly do Mongolska, převoz ovlivnilo vedro

Praha /FOTOGALERIE/ - Další čtyři klisny vzácného koně Převalského odletěly v sobotu odpoledne z Prahy do Mongolska. V předchozích letech do země jeho původu po vyhubení druhu odletělo 15 koní. Pražská zoo vede záchranný program těchto zvířat a vrací je do přírody. Převoz z armádního letiště v pražských Kbelích ovlivnila silná vedra. Pracovníci zoo koně ochlazovali a do letadla je přesunuli v hangáru ve stínu.

Podkrušnohorský zoopark v Chomutově.

Výběr ředitele zooparku se odkládá

Chomutov - Komise, která měla chomutovským radním doporučit kandidáta na funkci ředitele místního Podkrušnohorského zooparku, dospěla k jinému závěru. Do výběrového řízení se přihlásili tři zájemci, což se členům komise zdálo málo. „V pátek se komise z důvodu nízkého počtu kandidátů rozhodla neotvírat obálky a kandidáty vůbec nehodnotit s tím, že doporučuje radě města vypsání nového výběrového řízení. Vypsali bychom jej na podzim," vysvětlil náměstek chomutovského primátora a člen výběrové komise Marian Bystroň.

Maloočka Rechenbergova je pouštní pavouk, který se po písku pohybuje nevídaným způsobem (a nevídanou rychlostí!). „Přemety“ tohoto tvora vypadají, jako by ho hnal vítr.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Od pavouka k robotovi

To video je jako z nějakého filmu s mimozemšťany. Pavouk, který se má spořádaně pohybovat po svých osmi nohách, začne náhle metat přemety, díky nimž letí po písku vysokou rychlostí; jako by ho hnal vítr. Neuvěřitelný pohled! Pavouk obdařený touto výjimečnou schopností žije ve středním Maroku, kde ho zkoumal a natáčel německý profesor Ingo Rechenberg.

Jedna ze dvou originálních soch slovanského boha z dílny Albína Poláška se vrací do pražské zoo.

Originální Radegast se vrací do Zoo Praha

Beskydy, Praha – „Jsem rád, že i na jednom z nejkrásnějších míst Prahy bude kus Valašska. Že jde o sochu Radegasta, moji radost jenom umocňuje," neskrýval nadšení Roman Surovec ze Vsetína.