Kreativ

ŠTÍTEK: Miroslav Bobek

Podkrušnohorský zoopark v Chomutově.

Konkurz na ředitele zooparku, Rabasová má dva konkurenty

Chomutov - Jak se bude dál rozvíjet chomutovský zoopark a pod jakým vedením? Zástupci města si dnes vyslechnou tři koncepce a plány od tří lidí. A rozhodnou, zda nejnavštěvovanější areál v okrese bude dál vést současná ředitelka Iveta Rabasová.

Instalace sochy Radegasta v pražské zoo u výběhu vlků.

Radegast v novém: socha slovanského boha se vrátí k vlkům

Praha - Zrekonstruovanou sochu Radegasta, která se vrátí na místo u výběhu vlků, odhalí v pražské zoo v sobotu 27. června. Mohutná socha slovanského boha od sochaře Albína Poláška je známou dominantou vrchu Radhošť v Beskydech. „Pro mnohé je překvapením, když objeví stejnou sochu při návštěvě pražské zoo. A ještě více je udiví, že není kopií, nýbrž originálem. Sochař totiž vytvořil naráz dva kusy," řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Češi vyprostili v postiženém Tbilisi desítky mrtvých zvířat. Z bahna odnesli i mrtvého medvěda.

Češi vyprostili v postiženém Tbilisi desítky mrtvých zvířat

Praha /ROZHOVOR/ - Nánosy bahna, vedra a uhynulá zvířata dělaly společnost českému týmu složeného ze zaměstnanců Zoo Praha a ústecké a zlínské zoologické zahrady v Tbilisi. V gruzínské metropoli pomáhalo sedm zkušených českých chovatelů od minulého pondělí při likvidací následků povodně, která se prohnala tamní zoo.

Hlavním úkolem sedmi zkušených chovatelů z českých zoologických zahrad, kteří pomáhali od minulého pondělí v gruzínské metropoli Tbilisi při likvidací následků povodně v místní zoo, bylo vyprošťování mrtvých zvířat z bahna. Ilustrační foto.

Český tým v Tbilisi vyprostil z bahna až sto mrtvých zvířat

Praha – Hlavním úkolem sedmi zkušených chovatelů z českých zoologických zahrad, kteří pomáhali od minulého pondělí v gruzínské metropoli Tbilisi při likvidací následků povodně v místní zoo, bylo vyprošťování mrtvých zvířat z bahna. Dnes to novinářům řekl kurátor pražské zoo Petr Velenský. Vyprostili prý až sto uhynulých zvířat.

Náš tým v Tbilisi, 17. června. Zleva Vít Lukáš, Jan Javůrek, Petr Velenský, Jiří Svoboda, Jan Janošek a Roman Vrzal. Na snímku chybí Tomáš Anděl. Foto Georgi Darchiashvili

POHLEDEM Miroslava Bobka: Pomáhali jsme v Tbilisi

V neděli 14. června v půl jedenácté dopoledne jsem v internetovém zpravodajství Českého rozhlasu zaznamenal titulek „Povodeň vyplavila v Tbilisi i zoo, zvěř běhá v ulicích města". Ten se ve své druhé polovině později změnil na ještě naléhavější „Do ulic vyběhli šelmy, hroši i krokodýli", ale již původní umírněná verze mi víc než dostatečně připomněla, co jsme prožívali před dvěma lety. A v Tbilisi bylo evidentně ještě hůř.

Letošní ročník Běhu pro gorily odstartuje z Hradčanského náměstí v Praze, kde bude zároveň i cíl závodu.

Běh pro gorily odstartuje v sobotu na Hradčanském náměstí

Praha - V pořadí již šestý ročník oblíbeného Běhu pro gorily odstartuje v sobotu 20. června v centru Prahy. Na závodníky v maskách goril čeká okruh dlouhý čtyři kilometry, který začne a skončí na Hradčanském náměstí. Běh pro gorily je charitativní akce, kterou pořádá agentura Hera ve spolupráci se Zoo Praha.

Rozvodněná řeka Vltava počátkem června roku 2013 zatopila spodní část zoologické zahrady v pražské Troji.

Sedm českých chovatelů odletělo pomáhat zoo v Tbilisi

Praha - Z Prahy do Gruzie odletěl dnes večer tým sedmi zkušených chovatelů, kteří budou pomáhat zoologické zahradě v Tbilisi postižené záplavami. Pražská zahrada posílá pět lidí v čele s kurátorem Petrem Velenským, k nimž se připojí ještě dva chovatelé z ústecké a zlínské zoo. Sdělila to Jana Ondrejchová ze Zoo Praha.

Bývalý pivovar v Troji.

Praha uvažuje o koupi Trojského pivovaru u zoo

Praha - Praha uvažuje o koupi zchátralého Trojského pivovaru, který těsně sousedí se zoologickou zahradou. Vedení zoo by chtělo vybudovat restauraci, kavárnu a ubytování. Majitel chce za historický objekt 80 až 100 milionů korun. Posudek města ocenil areál na 35 milionů korun, zaznělo v pondělí na zastupitelském výboru pro majetek. Výbor v pondělí jednohlasně doporučil radě města, aby se o koupi pokusila.

Rozvodněná řeka Vltava počátkem června roku 2013 zatopila spodní část zoologické zahrady v pražské Troji.

Sedm českých chovatelů odletí pomáhat zoo v Tbilisi

Praha - Z Prahy do Gruzie odletí v pondělí večer tým sedmi zkušených chovatelů, kteří budou pomáhat zoologické zahradě v Tbilisi postižené záplavami. Pražská zahrada posílá pět lidí v čele s kurátorem Petrem Velenským, k nimž se připojí ještě dva chovatelé z ústecké a zlínské zoo. Sdělila to Jana Ondrejchová ze Zoo Praha.

Císařský ostrov v Praze a jeho okolí.

Praha má nový návrh proměny Císařského ostrova

Praha /FOTOGALERIE/- Pražský magistrát je o něco blíže tomu, aby po letech konečně navrhl koncepci úpravy Císařského ostrova. Během pátku vyvrcholil soutěžní workshop, pořádaný Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), který měl za úkol v otevřené soutěži přijít s komplexním řešením ostrova. Odborná porota se rozhodla pro návrh architektonické kanceláře Pelčák a partner.

Chovatelka Nikola Dušková při krmení pelikánů v Zoo Praha.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Deset důležitých upozornění

Stává se mi to častěji, než bych si přál. Někdo se začne přimlouvat za svého příbuzného či známého, který by chtěl pracovat v zoo. A samozřejmě u zvířat, jako chovatel. To je jistě hezké, ale na základě dosavadních zkušeností bych všechny tyto přímluvce rád předem upozornil na několik skutečností.

Ilustrační foto.

Silný déšť a následné záplavy zabily v gruzínském Tbilisi 11 lidí

Tbilisi – Silný déšť a následné záplavy, které v noci na dnešek postihly gruzínskou metropoli Tbilisi, si vyžádaly nejméně 12 lidských životů. Pohřešuje se nejméně 24 lidí a takřka čtyři desítky lidí jsou kvůli zraněním v nemocnicích, uvedla agentura Reuters. Z vyplavené zoologické zahrady se dostaly do ulic města tři desítky zvířat, mezi nimi také tygři, lvi a vlci. Pražská zoo vysílá do Tbilisi na pomoc tým svých chovatelů.

Dvě odchovaná mláďata kakadu palmového jsou pro pražskou zoo velkým úspěchem.

Zoo Praha odchovala jedinečná mláďata kakadu palmového

Praha - Kakadu palmový je papoušek, kterého můžeme řadit mezi skvosty ptačí říše. Vyniká nejen svým zbarvením, ale také jedinečným chováním. Mezi chovateli exotických ptáků je o tento druh enormní zájem, proto se dostává do hledáčku pašeráků. Právě z jedné zabavené „zásilky" pocházejí kakadu palmoví, kteří položili základ chovu v pražské zoologické zahradě.

Samice kožnatky Swinhoeovy, u které v Su-čou proběhlo umělé oplodnění.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Poslední svého druhu

„Poslední bílý nosorožec na světě. Promiň." Nebo: „Poslední na světě: Má vlastní bodyguardy." Pod těmito a podobnými titulky zveřejňují blogeři i média fotografii Sudána, posledního samce severního bílého nosorožce, kterého strážci rezervace Ol Pejeta v Keni chrání před pytláky. Kromě Sudána přežívají už jen čtyři samice tohoto poddruhu (nebo snad druhu) a pravděpodobnost, že se jej podaří zachránit, je mimořádně nízká.

Ještěrka zelená.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Zoo v zoo

V Zoo Praha chováme k totmuto dni 654 druhů savců, ptáků, plazů, obojživelníků a ryb. Spousta zvířat však v zoo žije i ve volnosti - a jsem opravdu zvědav, jak dlouhý bude jejich konečný seznam. Nepochybuji, že velmi dlouhý. A co teprve, když do něj zahrneme hmyz a další bezobratlé! Volně žijící fauna v areálu Zoo Praha, to nejsou zdaleka jen divoké kachny a straky, ale mnoho a mnoho dalších zvířat.

Chrám Galta, poutní místo indických hinduistů, je proslavený výskytem makaků.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Chrám Opičích zlodějů

Tak kde jsou? Rozhlédl jsem se napravo a nalevo. Po každé straně se tyčila jedna mohutná, krásně zdobená stavba z růžového pískovce. Obě budovy spíš než součást chrámového komplexu připomínaly paláce - jenže v Rádžastánu je všechno trochu jinak… Až z Dillí jsem ovšem do kopců nad Džajpúrem, do chrámu Galta, nejel kvůli architektuře, ale především jeho obyvatelům.

Sameček tapíra jihoamerického se narodil přímo ve venkovní expozici pražské zoologické zahrady.

V pražské zoologické zahradě se narodil roztomilý tapír

Praha - Pruhované a roztomilé, takové je mládě tapíra jihoamerického, které se v úterý narodilo v Zoo Praha. Matkou mláděte je patnáctiletá samice Ivana a otcem dvanáctiletý samec Tex. „Narození mláděte jsme očekávali už několik týdnů a nyní jsme se tedy konečně dočkali," uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Mládě tapíra se narodilo v úterý odpoledne a nyní již víme, že je v pořádku, a je to sameček. Také oba rodiče se chovají vzorně," dodal.

Císařský ostrov v Praze a jeho okolí.

POHLEDEM Miroslava Bobka:  Budoucnost pro Císařský ostrov, naděje pro zoo

Vždycky jsem měl pocit, že jméno Císařský se k němu 
vůbec nehodí. Není na něm
 nic vznešeného. Místy nepořádek, který z něj dělá zanedbanou periferii, jinde náletové porosty nebo navážky. 
A ovšem čistírna odpadních vod, která jej už ze své podstaty devalvuje – jenže někde zkrátka stát musí. Přesto má své jméno Císařský ostrov právem: svého času jej čeští stavové darovali 
do osobního majetku císaře Rudolfa II.

DO TERÉNU vyrážejí současní značkaři s podobnou výbavou jako jejich předchůdci před stoletím. A funguje to skvěle!

POHLEDEM Miroslava Bobka: Červená, modrá, zelená a žlutá

Přesně před 126 lety, 11. května 1889, u nás vznikla první značená turistická trasa. Vedla „po červené" ze Štěchovic ke Svatojánským proudům a vznikla zásluhou označovacího družstva s architektem Vratislavem Pasovským v čele. Stejně jako cokoli jiného i tato turistická trasa měla své předchůdce a mohli bychom diskutovat o tom, zda prvenství nepřipsat trase kolem Radhoště, která vznikla o pět let dřív.

Speciální budky pro rorýse svým tvarem připomínají květinové truhlíky. V zoo je lze spatřit ve výšce po obvodu budovy horní stanice lanovky.

Rorýsi se mohou z Afriky vrátit do netradičních domovů

Praha - V pražské zoo volně žije řada ohrožených druhů zvířat. Mimo ještěrek zelených a užovek podplamatých, na jejichž ochraně se zoo také podílí, sem například patří i rorýsi obecní. Ti se právě v těchto dnech navrací ze svých zimovišť v Africe. Zoo Praha si pro ně připravila netradiční uvítání v podobě vyvěšení 56 budek.

e-Bolid, kterým se na Expu 2015 v Miláně prezentuje Zoo Praha. Jeho autorem je vizuální umělec Jakub Nepraš.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Nesnězme planetu

Nevím, zda se již někdy některá zoologická zahrada účastnila Světové výstavy, ale pro tu naši, pražskou, znamená právě zahájené Expo 2015 Miláno naprostou premiéru. Samozřejmě chceme Zoo Praha představit světu - ostatně jak jinak na Světové výstavě - avšak současně je naším cílem demonstrovat smysl moderních zoologických zahrad.

Asijské rikši zvané tuk-tuk: tuk-tuky ze Srí Lanky. Příliš se neliší od těch nejobyčejnějších, které lze vidět v Dillí a na jiných místech Indie.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Několik poznámek k evolučnímu vývoji tuk-tuků

Dospěl jsem k přesvědčení, že vědecký problém naznačený 
v titulku by si zasloužil bedlivý výzkum a vřele jej doporučuji pozornosti grantových agentur. Jde o poznání překvapivé evoluce dosud opomíjené skupiny, která prošla širokou adaptivní radiací. Jde o tuk-tuky, v češtině známé také jako autorikši či motorikši.

Zakladatel Zoo Praha profesor Jiří Janda s manželkou Ludmilou a lvíčaty.

Zoo Praha si připomene 150. výročí narození svého zakladatele

Praha - V pátek 24. dubna uplyne 150 let od narození zakladatele a prvního ředitele pražské zoologické zahrady, profesora Jiřího Jandy. Zoo Praha si toto významné výročí připomene speciálním programem pro své návštěvníky. Od pátku do neděle se mohou těšit na prohlídkovou trasu „Po stopách Jiřího Jandy", poutavá vyprávění i historické fotografie.

Profesor Jiří Janda s prvním slonem pražské zoo Babym (Bejbym).

POHLEDEM Miroslava Bobka: Zakladatel a první ředitel Zoo Praha

Většinu návštěv, které za mnou přijdou do ředitelny pražské zoo, na to hrdě upozorním: poslední léta je znovu vybavena nábytkem po zakladateli a prvním řediteli Zoo Praha prof. Jiřím Jandovi. Pamatuje ho masivní knihovna, psací stůl, konferenční stolek, kůží potažená pohovka a křesla, skříňka, a dokonce i židle s opěrátky pro ruce. A z rohu přehlíží pracovnu jeho busta.

Mládě kriticky ohroženého chápana středoamerického v pražské zoologické zahradě.

Chápan vypadá jako E.T. mimozemšťan a nechá se krmit z ruky

Praha /FOTOGALERIE/ - Malého mimozemšťana E.T. připomíná v pražské zoologické zahradě mládě kriticky ohroženého poddruhu chápana středoamerického. Sameček Tirion se v Troji narodil 16. října 2013 samici Talule jako její čtvrtý potomek. „Je úžasný, je boží," rozplývaly se při pohledu na něj některé návštěvnice.

Ilustrační foto.

POHLEDEM Miroslava Bobka: 700 sklenic kompotu

Tak takové otázky mám nejradši. Které zvíře sežere dvě sklenice kompotu, jež se každý den spotřebují v zoo? Máme je prý uvedeny na tabuli poblíž vchodu. Vedle 600 kg masa, 
110 kg živých ryb, 8 l hmyzu, 1900 kg sena, 200 kg jablek atd. atd. jsou napsané i dvě sklenice kompotu.

Podle německých chovatelů je Tano mimořádně inteligentní gorilí sameček.

Sameček Tano z Prahy bude žít s dospělými gorilami v Mnichově

Praha /FOTOGALERIE/ - Gorilí sameček Tano původem ze Zoo Praha, jehož se před více než třemi lety ujalo specializované zařízení pro malé gorily v německém Stuttgartu, se v úterý přestěhoval do zoologické zahrady v Mnichově. Mládě, které matka krátce po porodu opustila, tak poprvé bude mít možnost žít s dospělou gorilí rodinou.

Holčička (uprostřed) s Maureen a se svou starší nevlastní sestrou Aišou. Bylo jí deset dnů a její divokou honičku s Aišou jsem ve stáji zkrátka nedokázal nafotografovat. Tady se jen na okamžik zastavily.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Velikonoční příběh

Její příběh se odehrává v zákulisí zoologické zahrady a stále si nemůžeme být jisti, že dospěje ke šťastnému konci. Ačkoli počáteční beznaděj už vystřídal mírný optimismus, chovatelé jí stále ještě raději nedali jméno a říkají jí jenom Holčička. Je překrásná - a v posledních dnech dokonce i trochu vzdorovitá. Samička bonga horského, která se narodila 3. března, necelý týden po své nevlastní sestře.

Klisny Anežka, Xara, Greta a Spela dovezené do Mongolska v roce 2012.

Skvělé zprávy z Gobi: 'pražské' klisny jsou březí

Praha - Všechny čtyři klisny přepravené v roce 2012 ze Zoo Praha do zvláště chráněné oblasti Gobi B jsou podle všeho březí. V očekávání je pravděpodobně také jedna z klisen přivezených o rok později. Zoo Praha to sdělil ředitel Gobi B Ganbaatar Oyunsaikhana. „Anežka, Greta, Xara, Spela a snad také Spange by svá hříbata měly porodit v průběhu tohoto jara či léta," uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Klisny Anežka, Xara, Greta a Spela dovezené do Mongolska v roce 2012.

Skvělé zprávy z Gobi: 'pražské' klisny jsou březí

Praha - Všechny čtyři klisny přepravené v roce 2012 ze Zoo Praha do zvláště chráněné oblasti Gobi B jsou podle všeho březí. V očekávání je pravděpodobně také jedna z klisen přivezených o rok později. Zoo Praha to sdělil ředitel Gobi B Ganbaatar Oyunsaikhana. „Anežka, Greta, Xara, Spela a snad také Spange by svá hříbata měly porodit v průběhu tohoto jara či léta," uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Pražská zoologická zahrada v mnohém navazuje na odkaz rudolfínské doby. Tradice to ale není nepřetržitá. Objevila se řada dějinných oklik. Ilustrační foto.

POHLEDEM Miroslava Bobka:  První zoo v Evropě

Při dalším průzkumu detektory kovů se poblíž Sklenářky podařilo nalézt i početní groš 
z doby Rudolfa II. (1552 - 1612), konkrétně z roku 1599. Nikdy se nedozvíme, jak se do těch míst dostal, nejspíš nějakou neuvěřitelnou náhodou, ale přesto v mých očích spojuje areál zoologické zahrady s podivínským Habsburkem a s jeho dobou. A je to symbolické spojení.

Hvězdami dnešního slavnostního zahájení byla gepardí mláďata.

Pražská zoo zahájila hlavní sezónu s gepardími mláďaty

Praha - Beatrice, Bela, Benji a Becky - tak se jmenují malé gepardí samičky, které se v sobotu poprvé představily návštěvníkům pražské zoologické zahrady. Právě křest gepardích mláďat byl zlatým hřebem sobotního slavnostního zahájení 84. sezóny Zoo Praha, kterého se zúčastnila řada hostů v čele s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou, radní Hanou Novákovou a vrcholovými sportovci Evou Samkovou, Davidem Svobodou a Tomášem Vernerem.

Ilustrační foto.

Pražská zoo zaplatí za uniformy pro zaměstnance až 5,2 milionu

Praha - Pražská zoologická zahrada uzavřela rámcovou smlouvu na nové pracovní uniformy pro zaměstnance za téměř 5,2 milionu korun bez DPH. Zakázka se týká uniforem pro 150 zaměstnanců a externích spolupracovníků. Oblečení každého z nich tak v následujících čtyřech letech v průměru vyjde na 34 tisíc korun bez DPH. Ředitel zahrady Miroslav Bobek řekl, že zoo nemusí zakázku vyčerpat celou.

Z návštěvy Zoo Praha před zahájením 84. sezony.

Zahájení sezony pražské zoo ozdobí křest gepardích samiček

Praha /FOTOGALERIE/ - Křest čtveřice gepardích samiček, které se narodily v listopadu, bude zřejmě největším lákadlem sobotního slavnostního zahájení 84. sezony pražské zoologické zahrady. Role kmotrů se ujmou sportovci, olympijská šampionka ve snowboardcrossu Eva Samková a někdejší mistr Evropy v krasobruslení Tomáš Verner. V rámci programu bude také na módní přehlídce představena nová kolekce pracovních uniforem.

Čtveřice gepardích mláďat je velkou chloubou pražské zoo – a také nejviditelnějším symbolem jarního zahájení hlavní sezony, která má pořadové číslo 84. Na sobotu 28. března se po celý den chystá bohatý program

POHLEDEM Miroslava Bobka: Zoo Top Gear

Během zahajování hlavní sezony pokřtíme v sobotu naše gepardí čtyřčata a při té příležitosti bude poblíž jejich výběhu otevřena i krátká dráha s měřičem rychlosti. Děti - a když na to přijde, také dospělí - si budou moci změřit, jaké rychlosti dosáhnou, a současně se jim dostane informace, kterému zvířeti se vyrovnali.

Hlava 'jednorožce' nade dveřmi barokní lékárny na rekonstruovaném Kuk­su.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Jednorožec v lékárně

Police v barokní lékárně na rekonstruovaném Kuksu při mé návštěvě ještě zely prázdnotou, ale roh jednorožce už visel nade dveřmi. O jednorožcích by se dala napsat ne kniha, nýbrž celý cyklus knih. Šlo o smyšlená, ale i skutečná zvířata, respektive různé jejich kombinace, počínaje vymřelými elasmotherii, přes nosorožce až po oryxe anebo narvala. A právě zub narvala vsazený do koňské hlavy představuje jednorožce v barokní lékárně na Kuksu.

Krkavci Klára a Kryštof přišli do Prahy v roce 2003 z plzeňské zoo a od té doby pravidelně ohlašují svým hnízděním příchod jara.

Krkavci z pražské zoologické zahrady ohlásili jaro

Praha - Klára a Kryštof, krkavci velcí z pražské zoologické zahrady, ve středu snesli vejce. Podle ověřené tradice je snůška krkavců definitivním potvrzením příchodu jara a zárukou toho, že chladné počasí už se nevrátí.

Tajemný, jedinečný a ohrožený laoš. Jeho české jméno je zkratkou slov „laoská myš“.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Za tajemným kha-nyou

Po několikahodinové cestě 
z laoské metropole Vientiane do města Thakheku jsme si jen rychle hodili věci do hotelu 
a pod vedením francouzského přírodovědce Jean-Pierra Hugota vyrazili do místní tržnice. Příliš jsem nedoufal, že bychom v ní mohli nalézt něco zvláštního, ale chtěl jsem ji alespoň vidět.

Zkušební výroba papíru ze sloního trusu v pražské zoo.

Pražská zoo bude vyrábět papír ze sloního trusu

Praha - Pražská zoologická zahrada chce vybudovat manufakturu na výrobu papíru ze sloního trusu. Inspiraci čerpala v asijských zemích. Uvedl to ředitel zahrady Miroslav Bobek. Vloni zahrada ve spolupráci s papírnou ve Velkých Losinách vyrobila z trusu první archy přírodního papíru. V budoucnu má malá dílna stát přímo v areálu zahrady.

Ilustrační foto.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Poslední mládě

Spadl mi kámen ze srdce. Podařilo se nám najít staré VHS kazety, které nelze žádným způsobem nahradit. Měl bych se radovat, ale dívám se na ně a je mi smutno. Zachycují něco, co už se nikdy nebude opakovat. Narození úplně posledního severního bílého nosorožce.

Heinrichsburg neboli Trpasličí hrádek v arerálu Zoo v Ústí nad Labem – pozůstatek někdejšího ptačího ráje Lumpepark

POHLEDEM Miroslava Bobka: Lumpepark

Stanul jsem před Heinrichsburgem - nebo vlastně před Trpasličím hrádkem, jak je dnes nazýván… Překvapilo mě, že se zachoval v docela dobrém stavu, byť už dávno neslouží svým původním obyvatelům. Těmi byli ptáci, kteří v něm nacházeli dutiny pro hnízdění, potravu i vodu. A právě ptákům byl určen nejen hrádek Heinrichsburg, ale celý rozsáhlý areál nazvaný Lumpepark.

Jihotyrolské archeologické muzeum v Bolzanu.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Výjimečný muž

Ve městě Bolzano, ležícím v Jižním Tyrolsku, má v posledních letech vyhrazena tři patra rozlehlé budovy. Jsou z velké části přístupná veřejnosti; jen část druhého patra zůstává pro nepovolané zcela uzavřena. Prostory otevřené pro návštěvníky jsou zasvěceny pouze jemu. Jít o kohokoli jiného, rovnou bych psal o budování kultu.

Samec želvy sloní Eberhard – pravděpodobný rekordman.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Stařečci a stařenky v českých zoo

Nedávno jsem psal o samici plameňáka kubánského „FHF", která do Zoo Praha přišla před téměř padesáti lety, přesně 5. srpna 1965. Vzhledem k tomu, že na Kubě byla nejspíš odchycena již jako dospělá, může jí být i hodně přes padesát. Žila tedy už v dávné době, kdy začínal hrát Olympic, a za jejího života se na Hradě vystřídalo přinejmenším šest prezidentů.

Janita je v očekávání vůbec poprvé, březost trvá u slonic 22 měsíců.

Sloní samice z pražské zoo je březí, rodit by měla za rok na jaře

Praha - Jedenáctiletá sloní samice Janita z pražské zoo je březí. Potvrdily to analýzy vzorků krve. Slůně by se mělo narodit na jaře 2016. Jeho otcem je samec Mekong. Informovala o tom mluvčí zoo Hana Szotkowská. Vůbec první sloní mládě se v Praze narodilo před dvěma lety. Slonice Donna ovšem tehdy do pražské zoo přišla už ve vysokém stadiu březosti.

Samice hrabáče kapského Kvída oslavila v neděli 1. února 2015 své desáté narozeniny. Popřát jí přišel i sám ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Labužnická pohodářka dostane k narozeninám krmítko s červy

Troja - Samice hrabáče kapského Kvída oslavila v neděli své desáté narozeniny. Popřát jí přišel i sám ředitel pražské zoo Miroslav Bobek, který se netají, že je Kvída jedním z jeho nejoblíbenějších zvířat. A protože je tato labužnická pohodářka opravdu výraznou tváří trojské zoo, chystá se pro ni na příští víkend pořádná narozeninová oslava.

'Pata Zoo' v Pata department store v thajském Bangkoku.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Zvěřinec v obchoďáku

Podobných obchodních domů jsou v Bangkoku jistě desítky. Zvenku poněkud omšelý, ale uvnitř nablýskaný a plný zboží; prvních několik pater evokuje pražskou Kotvu v jejích lepších letech. V pátém patře však začíná něco, čím se Pata department store od všech ostatních obchodních domů liší. Nachází se tam pokladna do „zoo", která je umístěna 
v šestém a sedmém patře, respektive na střeše.

Historický snímek dětského parního vlaku, který na počátku druhé poloviny 20. století jezdil v pražské zoologické zahradě.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Nešťastná Jiřinka

Černobílý snímek otištěný 
v listopadu 1952 v časopise Czechoslovak Life zachycuje malou parní lokomotivu moderních, snad až futuristických tvarů, která parkovitou krajinou táhne sedm vagonků obsazených dětmi. Popisek vysvětluje, že jde o pionýrskou železnici, jež byla nedávno otevřena - a vida! - v trojské zoo.

Zoo Sakkarbaug v indickém Gudžarátu a tamější lvi indičtí, kteří mají být letos v létě převezeni do pražské zoo.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Lvi na státní úrovni

Ředitel doktor Rana se vtlačil za volant svého džípu a přejeli jsme na druhý konec jeho zoologické zahrady. A tam byli, všichni tři v jednom výběhu. Jamvan, Jennifer a Gini. Tři mladí lvi indičtí, kteří by se v létě měli přestěhovat z Gudžarátu k nám do Prahy.