Kreativ

ŠTÍTEK: Miroslav Bobek

Někdejší šéf pražské zoo Jan Vlasák se zapsal do historie úspěšným odchovem ledního medvíděte Ilun alias Sněhulky, což se jeho týmu podařilo jako prvnímu na světě.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Voják a Sněhulka

Mám rád Švejka. Když však čtu řady jmen na vesnických pomnících obětí 1. světové války, necítím mezi nimi a Haškovým románem žádnou spojitost. Jsou to pro mne dva oddělené světy.

Nejnovější aktivitou je založení chovu řekomyší afrických.

Pražská zoo založila chov řekomyší v Kamerunu

Praha /FOTOGALERIE/ - Toulavý autobus, který provozuje pražská zoo druhým rokem, nejen zprostředkovává cesty kamerunských školáků za poznáním goril, ale vede je i k tomu, že se sami zasazují o ochranu přírody.

Pár holubů stěhovavých na ilustraci Johna Jamese Audubona (1785 - 1851). Ve skutečnosti při zobáčkování seděli samec a samice vedle sebe na jedné větvi.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Smutný příběh se špetkou naděje

Nikoho ani nenapadlo, že tak početného tvora je možné vyhubit. Holubů stěhovavých žilo v Severní Americe údajně tři až pět miliard (!) a dobová líčení se předhánějí v odhadech velikosti přeletujících hejn. Jedno z největších, zaznamenané roku 1866 v jižním Ontariu, mělo mít šířku jeden a půl a délku pět set (!) kilometrů.

Velemlok Karlo v Praze zůstane do příštího roku

Zapůjčený velemlok Karlo v Praze oslaví Vánoce

Praha - Největší velemlok v Evropě, Karlo, byl do pražské zoologické zahrady zapůjčen z Karlsruhe. Do Německa se měl více než jeden a půl metru dlouhý velemlok původně vrátit na konci října, až bude hotová rekonstrukce tamnější expozice.

Žirafa na pondělí - kniha ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka.

Ředitel pražské zoologické zahrady napsal další knihu

Praha - Neobyčejná setkání se zvířaty i s lidmi, všední i výjimečné dění v zoo, výpravy do vzdálených zemí i nové pohledy na známá místa to všechno obsahuje další výbor sloupků ředitele pražské zoo Miroslava Bobka. Kniha nese název Žirafa na pondělí a podtitul Ze zápisníku ředitele zoo.

Samec slona indického Ankhor a dvě bílé pěticípé hvězdy na jeho zadku.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Pěticípé hvězdy na pozadí

Sloní býk Ankhor zvolna vkráčel do své nové stáje 
v Údolí slonů a když ji pomalu obcházel, uviděl jsem značky vypálené do jeho kůže. Nejprve jednu a pak i druhou. Už jsem o nich slyšel, a jak by 
také ne: jsou to dvě pěticípé hvězdy.

Zoo úspěch oslaví vstupem pro děti za korunu.

Pražská zoo odstartovala kampaň propagující světový úspěch

Praha /FOTOGALERIE/ - Na začátku srpna zveřejnil největší cestovatelský server TripAdvisor.com žebříček nejoblíbenějších zoologických zahrad světa, který vznikl hodnocením miliónů jeho uživatelů. Zoo Praha se v něm umístila na sedmém místě, což potvrdilo její celosvětovou popularitu.

Jeden z řady objektů tvořících komplex Zimního paláce

POHLEDEM Miroslava Bobka: Slon ze Zimního paláce

V Zimním paláci na okraji Ulánbátaru je vedle řady uměleckých děl, pozoruhodností a náboženských i historických památek možné spatřit rovněž kolekci prastarých vycpanin. Tygra s kořistí 
v tlamě, vzpřímeného lva, pásovce, ano, dokonce i mravenečníka, a mnoho dalších savců, ptáků, plazů a obojživelníků.

Ilustrační foto

Pražská zoo je sedmá nejpopulárnější zoo na světě

Praha - Pražská zoo je sedmá nejoblíbenější zoologická zahrada na světe a druhá v Evropě. Žebříček nejpopulárnějších zahrad sestavil cestovatelský server TripAdvisor. Na prvním místě se umístila zoo v americké Omaze, v Evropě pražskou předčila jen zoo v britském Chesteru.

Areál Zoo Praha, který se díky své oblíbenosti dostal na světovou špičku.

Zoo Praha na světové špičce

Praha - Největší cestovatelský server TripAdvisor zveřejnil žebříček nejoblíbenějších zoologických zahrad světa, který vznikl hodnocením miliónů jeho uživatelů. Pražská zoo se v něm umístila na sedmém místě, což potvrdilo její celosvětovou popularitu.

Smutný osud daru z Prahy. Antilopy v JAR utratili

Smutný osud daru z Prahy. Antilopy v JAR utratili

Praha, Johannesburg – Měl to být dar pražské zoologické zahrady pro zoo v jihoafrickém Johannesburgu. Cesta osmi antilop sitatunga z Prahy do Afriky ale skončila tragicky. Poté, co letecky dorazily z německého Frankfurtu v pátek do Jihoafrické republiky, je tamní úřady v neděli nechaly utratit. Chyběl jim jeden veterinární dokument nutný pro převoz zvířat mezi zeměmi a prý byla také ve špatnému stavu. Pražská zoo proti incidentu ostře protestuje.

Ledňáček říční. Ilustrační foto.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Jak vyfotografovat ledňáčka

Praha - Jako kluk jsem se východoněmeckou Prakticou s vypůjčeným prastarým teleobjektivem pokoušel fotografovat zvířata. Mým snad nejcennějším úlovkem se stal ledňáček, kterého jsem si vyčíhal v hustém porostu na vpusti rybníka.

Ilustrační foto

Do pražské zoo jezdí kloubové autobusy, svezou víc lidí

Praha - Praha navýšila kapacitu autobusů směřujících do zoologické zahrady v Praze Troji. Zároveň nechala upravit obratiště autobusů před hlavním vchodem do zahrady tak, aby na něm mohly zastavovat kloubové autobusy, zjistili novináři z unesení radních. Vedení zoo opatření přivítalo. Autobusová linka do zoo totiž bývá přetížená.

Zoo Praha - ilustrace k textu ředitele Zoo Praha v rámci pravidelné rubriky „Pohledem Miroslava Bobka“.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Expedice Bororo

Z Národního archívu se nám podařilo získat několik zažloutlých stran, na nichž je sepsána zpráva o jedinečné české výpravě. Vzhledem k jejímu významu jsme se rozhodli zveřejnit ji v plném znění; provedli jsme pouze drobné stylistické úpravy, které ji přiblíží dnešním čtenářům.

Ilustrační foto.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Esemeska z Mongolska

Horskými údolími jsme se přiblížili vesnici Bidž na okraji Gobi. „Budeš si chtít zavolat?" zeptal se mě Sajchana. Přikývl jsem. Sajchana dojel k domku na malém návrší. „Říká se tomu tady U bílého kamene a Gambátar mi odtud vždycky volá. Je tu mnohem lepší signál než z těch schůdků, které má v Tachin talu."

V pražské zoo se uskuteční mongolsky laděný Víkend s koněm Převalského.

Zoo Praha o víkendu představí ikonické zvíře i jeho zemi

Tradiční hry s kostkami, lukostřelba s mongolskými luky, ale zejména stavba jurty - to vše čeká děti i dospělé v sobotu 19. a v neděli 20. července v pražské zoo. V rámci Víkendu s koněm Převalského se seznámí s posledním divokým koněm, ale i s projektem jeho návratu do původní domoviny.

V pražské zoo se uskuteční mongolsky laděný Víkend s koněm Převalského.

Zoo Praha o víkendu představí ikonické zvíře i jeho zemi

Praha /FOTOGALERIE/ - Tradiční hry s kostkami, lukostřelba s mongolskými luky, ale zejména stavba jurty - to vše čeká děti i dospělé v sobotu 19. a v neděli 20. července v pražské zoo. V rámci Víkendu s koněm Převalského se seznámí s posledním divokým koněm, ale i s projektem jeho návratu do původní domoviny.

Sameček mravenečníka velkého, který přicestoval do Zoo Praha, se jmenuje Hannibal. Ještě není dospělý, ale časem bude měřit možná až ke dvěma metrům, i s jazykem ke dvěma a půl metru.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Živý sen Salvadora Dalího

Přicestoval k nám ze Španělska, konkrétně z madridské zoo, ale působí jako by utekl z Dalího muzea ve Figueres. Ano, Salvador Dalí by ho mohl namalovat zcela realisticky, a přece by na jeho surrealistických obrazech nepůsobil ani v nejmenším nepatřičně.

Petr Velenský jako kurátor spravuje v pražské zoo úsek plazů, obojživelníků, ryb a bezobratlých.

Kurátor: Velemlokárium v zoo? Zpočátku šlo o mission impossible

Velemlokárium v pražské zoologické zahradě s expozicí velemloků čínských patří pro zdejší turisty mezi aktuálně největší lákadla. Cesta od první myšlenky k otevření pavilonu trvala čtyři roky a stejně tak dlouho se na největší obojživelníky světa specializuje také Petr Velenský.

Petr Velenský jako kurátor spravuje v pražské zoo úsek plazů, obojživelníků, ryb a bezobratlých.

Kurátor: Velemlokárium v zoo? Zpočátku šlo o mission impossible

Troja /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - Velemlokárium v pražské zoologické zahradě s expozicí velemloků čínských patří pro zdejší turisty mezi aktuálně největší lákadla. Cesta od první myšlenky k otevření pavilonu trvala čtyři roky a stejně tak dlouho se na největší obojživelníky světa specializuje také Petr Velenský.

Dosud nejrychlejší transport převaláků do Mongolska

Dosud nejrychlejší transport 'převaláků' do Mongolska

Praha /FOTOGALERIE/ - Po více než 30 hodinové cestě opustily tři klisny koně Převalského transportní boxy a stanuly v zemi svých předků, v poušti Gobi B. Zoo Praha tak úspěšně zakončila čtvrtý transport do Mongolska realizovaný v rámci projektu Návrat divokých koní.

Do Mongolska odletěly tři klisny koně Převalského.

Tři klisny koně Převalského odletěly do Mongolska

Praha /FOTOGALERIE/ - Dupání, kopání, hýkání. Chvílemi se člověku zdá, jako by uslyšel z té obrovské modré bedny i nářek. Dohromady deset statných mužů ji táhne směrem do armádního letadla, které je už nastartováno a připraveno vzlétnout. Stejný proces s nakládáním se opakuje u dalších dvou boxů.

Zaměstnanci pražské zoo nakládali 1. července na letišti v pražských Kbelích bedny s koňmi Převalského, kteří odletěli do Mongolska.

Tři klisny koně Převalského odletěly do Mongolska

Praha  - Tři klisny koně Převalského dnes zamířily z kbelského letiště do Mongolska. V armádním letounu CASA měly být původně čtyři, ale kvůli komplikacím nakonec jedna ubyla. Jde o čtvrtý transport těchto zvířat do země jejich původu. Ve spolupráci s českou armádou jej organizuje pražská zoologická zahrada.

Předčítání v letohradském Domě s pečovatelskou službou.

Knihovnici nominovali na Cenu Ď

Praha, Letohrad – V Národním divadle se v úterý budou udělovat Ceny Ď. Výjimečnou atmosféru udělování ojedinělých cen, které jsou velkým díkem mecenášům a dobrodincům za jejich práci, si vychutná i jedna z nominovaných, Eva Hlaváčková z Letohradu.

Kůň Převalského. Ilustrační foto

Do Mongolska se za pár dní vydají čtyři klisny koně Převalského

Praha /VIDEO/ - Letošní transport koní Převalského do Mongolska, odkud tento kůň pochází, pražská zoologická zahrada naplánovala na 1. července. Pro čtvrtý převoz zvířat do národního parku Gobi B byly vybrány čtyři klisny ve věku od čtyř do šesti let. Uvedla to tisková mluvčí zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek na lavičce se svým psem.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Lavička

Cestou z Podtroseckých údolí na hrad Kost, kousek za vsí Dobšinou, jsem natrefil na lavičku se stolem. Přečetl jsem si nápis na jejím zvednutém sedáku - „Při odchodu sedák zvedni a zajisti, bude suchý pro ostatní! Díky!" - spustil ho, posadil se a začal si vybalovat oběd.

Průzkum bývalých luk a polí, kde se nyní nachází výběh, s pomocí detektorů kovů přinesl velmi pozoruhodné výsledky.

Po čem chodí žirafy v zoo? Nálezy byly překvapující

Troja - Na začátku stál záměr vyčistit pomocí detektorů výběh žiraf u Afrického domu od nežádoucích kovových předmětů. Nálezy byly nakonec natolik překvapující, že vydaly na celou výstavu, kterou budou moci návštěvníci zhlédnout už tuto sobotu od 14 hodin.

Velemlok Karlo v bizarní splývavé poloze.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Velemlok Karlo v akci

Chodil jsem se na něj podívat i dvakrát, třikrát denně - a znovu a znovu ve mně probouzel úžas. Jako by přišel z jiného času a z jiného světa, bez hnutí spočíval na dně nádrže a drobnými očky bez víček hleděl do neznáma.

Letošní přeprava koní Převalského odchovaných pražskou zoologickou zahradou do jejich mongolské domoviny, kde opět posílí stáda divokých koní žijící ve volné přírodě, se bude podobat transportu z počátku července roku 2013.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Přistání v Gobi

Půda protkaná norami hlodavců se mi probořila pod nohama. Kdysi v těchto místech přistávaly nákladní antonovy An-26, ale od té doby se hodně změnilo. Mimo jiné došlo k invazi hrabošů syslích do Chovdského ajmagu a ti improvizovanou přistávací plochu v polopoušti proděravěli jak ementál.

Takto vypadal Běh pro gorily v minulém roce.

Odpoledne poběží centrem Prahy lidé v gorilích maskách

Praha - Z pražského Hradčanského náměstí dnes dvě hodiny po poledni vyběhnou lidé v gorilích maskách. Pětikilometrovým charitativním Během pro gorily podpoří ochranu těchto zvířat ve střední Africe. Výtěžek pátého ročníku akce bude použit na podporu projektů pražské zoologické zahrady.

Běžci vyrážejí každoročně z Pražského hradu, cílem v roce 2014 je náměstí Republiky.

Již popáté odstartuje Běh pro gorily. Startovné činí 500 korun

Praha /FOTOGALERIE/ - V sobotu 7. června proběhnou českou metropolí davy v gorilích maskách. Jde o již tradiční charitativní akci, kterou pořádá Agentura Hera ve spolupráci se Zoo Praha. Její výtěžek bude použit na podporu projektů pražské zoologické zahrady na ochranu goril ve střední Africe.

Zaplavená zoo v roce 2013

Kooperativa uhradila pražské zoo povodňové škody za 52 milionů

Praha - Rok po povodni uzavírá Kooperativa pojišťovna své pojistné plnění za povodňové škody v Zoo Praha. Voda tehdy opět zaplavila spodní část areálu, a třebaže škody byly podstatně nižší než v roce 2002, zoologická zahrada se s následky povodně vyrovnává dodnes.

Ilustrační foto.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Nejhorší cesta do nejlepší zoo

Jindy by mi podobnou zprávu Petr neposílal. Ale tentokrát ano. „Dnes ráno se u viaduktu, kterým vede přes Stromovku cesta do zoo, objevilo oznámení, že bude až do konce prázdnin uzavřen." Ten mail ve mně vyvolal 
pocity trosečníka na ostrově. 


Otevření Velemlokária s velemloky čínskými v pražské zoo 27. května

Největší mlok v Evropě, který ukousl chovateli prst, žije v novém pavilonu

Nový pavilon za 23,6 milionu korun se otevře v sobotu 31. května v pražské zoologické zahradě. Ještě před čtyřmi lety se nápad otevřít vlastní expozici čínských velemloků jevil jako běh na dlouhou trať. Po letech ale vedení zoo proměnilo tuto myšlenku ve skutečnost a první návštěvníci můžou přijít do Velemlokária, které nemá ve světě obdoby.

Ilustrační foto

Sbohem, koníci Převalského!

Slatiňany - Zoo Praha odveze koně Převalského ze zámeckého parku kvůli staré ohradě. Koně se minulý týden splašili a probourali ji. „Zámek nemá na její opravy peníze," řekl kastelán Jaroslav Bušta. Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek řekl, že koně se natrvalo přestěhují do chovné stanice v Dolním Dobřejově na Benešovsku.

Ilustrační foto

Sbohem, koníci Převalského!

Slatiňany - Zoo Praha odveze koně Převalského ze zámeckého parku kvůli staré ohradě. Koně se minulý týden splašili a probourali ji. „Zámek nemá na její opravy peníze," řekl kastelán Jaroslav Bušta. Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek ČTK řekl, že koně se natrvalo přestěhují do chovné stanice v Dolním Dobřejově na Benešovsku.

Logo Zoo Praha.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Pozdravy z pražského 'zoa'

Se slovem zoo vždycky byla 
a dodnes je spousta potíží. Špatně se s ním zachází a 
v českém slovníku ční nejen osaměle, ale i poněkud nepatřičně. Přesto se ujalo. Ještě za první republiky měly ovšem zoo i slovní spojení zoologická zahrada přinejmenším dva konkurenty.

Výrobce zbraní, jehož produkty pomáhaly plundrovat biosférickou rezervaci Dja v jižním Kamerunu, se sice podařilo dopadnout (na snímku v popředí) - to ale pytláky nezastaví. Potřebná by byla účinnější opatření…

POHLEDEM Miroslava Bobka: Zbrojovka v chatrči a afričtí hajní

Z Kamerunu nám Stéphane - v současnosti velitel protipytlácké jednotky strážců rezervace Dja - poslal další zásilku aktuálních fotografií. Zaváhal jsem, jestli je vůbec prohlížet. Věděl jsem, co uvidím: mrtvá zvířata, očouzené kusy masa, hořící přístřešky pytláků, zabavené zbraně a munici.

Zahradní restaurace u 'Slona' v Sedlci u Prahy.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Umírající Slon

Znovu si prohlížím tu víc než sto let starou pohlednici. Gigantický slon, který je na ní zachycen, byl u příležitosti Jubilejní výstavy Obchodní a Živnostenské komory postaven na jaře roku 1908 na pražském Výstavišti a do restaurace ve svých útrobách lákal flamendry i spořádané rodinky.

Otevření repliky protileteckého krytu z období druhé světové války v pražské zoo. Štola vznikla v polovině 19.století a svá tajemství začala vydávat v roce 2012 a v čele novodobých průzkumníků stanul ředitel Zoo Miroslav Bobek.

OBRAZEM: Zoo otevřela protiletecký kryt z druhé světové války

V předvečer výročí vypuknutí Pražského povstání, byla v Zoo Praha otevřena replika protileteckého krytu z období druhé světové války, která se nachází v historické štole poblíž Velké voliéry dravců. Historie štoly ve skalním masívu pod dnešní Zakázankou se píše od od 50. let 19. století.

Otevření repliky protileteckého krytu z období druhé světové války v pražské zoo. Štola vznikla v polovině 19.století a svá tajemství začala vydávat v roce 2012 a v čele novodobých průzkumníků stanul ředitel Zoo Miroslav Bobek.

OBRAZEM: Zoo otevřela protiletecký kryt z druhé světové války

Troja - V předvečer výročí vypuknutí Pražského povstání, byla v Zoo Praha otevřena replika protileteckého krytu z období druhé světové války, která se nachází v historické štole poblíž Velké voliéry dravců. Historie štoly ve skalním masívu pod dnešní Zakázankou se píše od od 50. let 19. století.

Ilustrační foto

Záhada velbloudice z Hlinska přetrvává

Hlinsko - Ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy Miroslav Bobek se pokouší rozkrýt tajemstvím obestřený případ velbloudice, kterou havlíčkobrodští Junáci přivedli do pražské zoo v létě roku 1945.