Kreativ

ŠTÍTEK: Miroslav Bobek

Samice hrabáče kapského Kvída oslavila v neděli 1. února 2015 své desáté narozeniny. Popřát jí přišel i sám ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Labužnická pohodářka dostane k narozeninám krmítko s červy

Troja - Samice hrabáče kapského Kvída oslavila v neděli své desáté narozeniny. Popřát jí přišel i sám ředitel pražské zoo Miroslav Bobek, který se netají, že je Kvída jedním z jeho nejoblíbenějších zvířat. A protože je tato labužnická pohodářka opravdu výraznou tváří trojské zoo, chystá se pro ni na příští víkend pořádná narozeninová oslava.

'Pata Zoo' v Pata department store v thajském Bangkoku.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Zvěřinec v obchoďáku

Podobných obchodních domů jsou v Bangkoku jistě desítky. Zvenku poněkud omšelý, ale uvnitř nablýskaný a plný zboží; prvních několik pater evokuje pražskou Kotvu v jejích lepších letech. V pátém patře však začíná něco, čím se Pata department store od všech ostatních obchodních domů liší. Nachází se tam pokladna do „zoo", která je umístěna 
v šestém a sedmém patře, respektive na střeše.

Historický snímek dětského parního vlaku, který na počátku druhé poloviny 20. století jezdil v pražské zoologické zahradě.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Nešťastná Jiřinka

Černobílý snímek otištěný 
v listopadu 1952 v časopise Czechoslovak Life zachycuje malou parní lokomotivu moderních, snad až futuristických tvarů, která parkovitou krajinou táhne sedm vagonků obsazených dětmi. Popisek vysvětluje, že jde o pionýrskou železnici, jež byla nedávno otevřena - a vida! - v trojské zoo.

Zoo Sakkarbaug v indickém Gudžarátu a tamější lvi indičtí, kteří mají být letos v létě převezeni do pražské zoo.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Lvi na státní úrovni

Ředitel doktor Rana se vtlačil za volant svého džípu a přejeli jsme na druhý konec jeho zoologické zahrady. A tam byli, všichni tři v jednom výběhu. Jamvan, Jennifer a Gini. Tři mladí lvi indičtí, kteří by se v létě měli přestěhovat z Gudžarátu k nám do Prahy.

Samec lva indického, který bude přivezen do pražské zoo spolu se dvěma samicemi, se jmenuje Jamvan.

Ředitel zoo: Získání lvů z Indie je víc než přivézt z Číny pandu

Praha - Jamvan, Gini a Jennifer jsou jména tří lvů indických, kteří by ze Zoo Sakkarbaug ve státě Gudžarát měli v létě přicestovat do Prahy. Jejich získání předcházelo více než dvouleté vyjednávání, a pokud se vše podaří, půjde o první dovoz těchto lvů pro Evropský záchovný program (EEP) po více než dvaceti letech.

Hotel Elephant v Brixenu není toho jména jediný, ze všech nejvýrazněji je však svázán s putováním prvního slona, kterého mohli na vlastní oči spatřit obyvatelé střední Evropy.

POHLEDEM Miroslava Bobka:  Za Sulejmanem do Brixenu

Po světě je dost hotelů, ve kterých stojí za to přespat. Třeba La Poste v senegalském Saint-Louis. Bydlívali v něm piloti, kteří v letech mezi první a druhou světovou válkou přepravovali poštu přes Saharu.

Pohled do interiéru expozice od vstupu do pavilonu.

Nový pavilon goril vznikne podle návrhu ateliéru ABM Architekti

Praha /ROZHOVOR/ - Budova za 121 milionů korun, ale nesmí být vidět. Takový je plán na nový pavilon goril v pražské zoologické zahradě. Ten současný má být přestěhován kvůli svému umístění v zátopové oblasti a možnými problémy s případnou evakuací zvířat.

Plameňák F5 se sčítacím kroužkem FHF; jedno z nejstarších zvířat chovaných v pražské zoo.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Rekordmanka FHF

Praha - Zamíchaná v hejnu mezi ostatními plameňáky uniká pozornosti návštěvníků - a překvapivě o ní neví ani většina pamětníků v zoo. Přesto je samice plameňáka kubánského, která nemá jméno, jen označení F5 a červený odečítací kroužek FHF na pravé noze, naprosto výjimečná.

Ilustrační foto

Zoo Praha je sedmá nejlepší na světě. Vloni měla historicky nejvíc návštěvníků

Troja - Více než milion návštěvníků, konkrétně matematicky vyjádřeno 1. 382 243 návštěvníků, zavítalo v loňském roce do pražské zoo. Což je historicky údajně vůbec nejvyšší návštěvnost. K dalším nesporným úspěchům si připisuje i sedmou příčku v pomyslné hitparádě nejúspěšnějších zoologických zahrad na světě. Informuje o tom mluvčí zoo Hana Szotkowská.

Mláďata ještěra varana komodského

V pražské zoo se narodilo dvanáct set mláďat

Praha - Varan, gepard nebo sup. V letošním roce se v Zoo Praha narodilo přes dvanáct set druhů, což je jeden z nejlepších výsledků. Celkem se chovatelům podařilo rozmnožit 228 druhů zvířat. Ne u všeho byli ale úspěšní.

Za vysokou návštěvností stojí zajímavé expozice i různé tematické programy, které zoo pro své návštěvníky pravidelně chystá.

Historicky nejvyšší návštěvnost Zoo Praha

Praha - 1 382 243. Takovéhoto počtu návštěvníků dosáhla za rok 2014 Zoo Praha. Jde o její historicky nejvyšší návštěvnost a současně další velký úspěch roku 2014, kdy byla vyhodnocena jako sedmá nejlepší zoo na světě a kdy také odchovala dosud nejvíce druhů zvířat.

Ilustrační foto

Indie věnuje české vládě tři lvy. Zvířata dostane zřejmě Zoo Praha

Ahmadábád (Indie)/Praha – Tři indičtí lvi by se už brzy mohli přestěhovat do Česka. Vláda indického státu Gudžarát schválila návrh darovat lva, lvici a lvíče české vládě; trojice lvů ovšem nebude odchycena z volné přírody, ale daruje je zoologická zahrada Sakarbaugh ve městě Džúnágadh. Informoval o tom dnes list Times of India. Podle šéfa pražské zoo Miroslava Bobka dostane lvy právě Zoo Praha, a to pravděpodobně ve druhé polovině příštího roku.

Mládě medvěda ledního - Ilun.

Pražská zoo rozmnožila rekordních 228 druhů zvířat

Praha - Pražská zoologická zahrada letos rozmnožila 228 druhů zvířat, což je nejvíce v její historii. Do konce listopadu se v ní narodilo 1227 mláďat. Některé chovatelské pokusy však skončily neúspěchem. Kritické první období ze zajímavých mláďat nepřežili například vzácný papoušek kakadu palmový nebo hrabáč kapský.

Mládě trnorepa odchované v Zoo Praha.

Pražská zoo rozmnožila v letošním roce rekordní počet druhů zvířat

Praha - Pražská zoologická zahrada letos rozmnožila 228 druhů zvířat, což je nejvíce v její historii. Do konce listopadu se v ní narodilo 1227 mláďat. Některé chovatelské pokusy však skončily neúspěchem. Kritické první období ze zajímavých mláďat nepřežili například vzácný papoušek kakadu palmový či hrabáč kapský.

Václav Houfek.

Ústí hledá šéfy muzea a zoo

Ústí nad Labem – Radní vyhlásili výběrová řízení na ředitelské posty obou organizací. Chtějí získat odborníky i do výběrových komisí.

Ředitel pražské zoologické zahrady Miroslava Bobek se svou knihou Bobky od Bobka.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Ztracený překlad

Že prý by výběr z mých sloupků mohl vyjít v cizině. Paráda! Vzápětí mě ale přepadly pochybnosti. Mělo by jít o překlad do Asie a pro tamní čtenáře bude spousta věcí nesrozumitelných.

Moja je prvním mládětem gorily nížinné, které se v České republice narodilo v lidské péči.

Před deseti lety se narodila Moja, první gorilí mládě v Česku

Praha /FOTOGALERIE/ - Slavná Moja oslaví v sobotu 13. prosince ve španělském Cabarcénu své desáté narozeniny. Moja je prvním mládětem gorily nížinné, které se v České republice narodilo v lidské péči, a sama je teď pyšnou matkou samičky Duni. Tu porodila 16. dubna loňského roku.

Naložení sloního samce Mekonga se v Praze uskutečnilo bez potíží.

Sloní samec se stěhuje do Amsterdamu, odjela s ním i chovatelka

Troja - Dvaatřicetiletý slon Mekong z pražské zoologické zahrady ve středu dopoledne odcestoval do Amsterodamu, kde se připojí k chovné skupině samic. Pětitunové zvíře se veze nákladním autem, spolu s ním míří do Nizozemska i chovatelka, která mu v prvních dnech pomůže s adaptací na nové prostředí.

Základní stavební kámen nového pavilonu exotických ptáků v pražské zoo - Rákosova pavilonu.

Zoologická zahrada Praha začíná budovat Rákosův pavilon

Troja /VIZUALIZACE/ - V pražské zoo byl slavnostně odhalen základní kámen nového pavilonu exotických ptáků. Ten ponese název po mecenáši a významném chovateli ptactva, Stanislavu Rákosovi, jehož štědrý dar pražské zoo umožnil, aby se mohlo začít se stavbou.

Ilustrační foto.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Zlatá domácí kniha

Při hledání něčeho úplně jiného jsem natrefil na tlustý spis z předminulého století. Měl obšírný název, jehož každý řádek byl vysázen odlišným fontem písma, takže připomínal první pokusy nového uživatele Wordu.

Exotický zážitek, který se vymyká veškerým dosavadním zkušenostem Středoevropana. Taková je návštěva hinduistického chrámu Karní Matá v indickém státu Rádžastán. Uctívaných krys tam údajně žije na dvacet tisíc!

POHLEDEM Miroslava Bobka:  V Krysím chrámu

Krysa s krvavými šrámy na zádech mi přeběhla přes bosou nohu a prorazila si cestu na vršek hromádky obětin, mezi květy afrikánů, které už okusovaly dvě nebo tři jiné krysy. Neměl jsem z toho ani dobrý, ale kupodivu ani úplně špatný pocit.

Exotický zážitek, který se vymyká veškerým dosavadním zkušenostem Středoevropana. Taková je návštěva hinduistického chrámu Karní Matá v indickém státu Rádžastán. Uctívaných krys tam údajně žije na dvacet tisíc!

POHLEDEM Miroslava Bobka:  V Krysím chrámu

Krysa s krvavými šrámy na zádech mi přeběhla přes bosou nohu a prorazila si cestu na vršek hromádky obětin, mezi květy afrikánů, které už okusovaly dvě nebo tři jiné krysy. Neměl jsem z toho ani dobrý, ale kupodivu ani úplně špatný pocit.

Miroslav Bobek.

Miroslav Bobek: ZOO je složitý organismus, potřebujeme srdcaře

Praha /ROZHOVOR/ – Zoologické zahrady nejsou jenom zvířata, ale také velká práce chovatelů, vzdělávací projekty a snaha o záchranu ohrožených druhů. Ředitel Miroslav Bobek vede Zoo Praha už pátým rokem a podle jeho slov je celým jeho životem. Za poslední roky se zahrada proměnila, přibyly pavilony, koně Převalského odcestovali do Mongolska. Podle hodnocení návštěvníků se pražská zoo umístila jako sedmá nejlepší zoo na světě a co do návštěvnosti jde dnes téměř 
o nejpopulárnější pražskou „památku", které se vyrovnává jen Pražský hrad.

Lvi na školním obraze od malíře Františka Xavera Procházky.

POHLEDEM Miroslava Bobka:  Procházkovi lvi

Spousta lidí je obdivuje. Dvojici lvů na školním obraze, který jsem na internetu vydražil za dvě stě korun a vyvěsil ho ve své kanceláři. Lva se lvicí namaloval malíř František Xaver Procházka (1887 - 1950) už roku 1923, ale jako školní obraz byla jeho malba vytištěna až o jedenáct let později.

Ilustrační foto.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Ztracený Kocour

Když byly naše děti ještě úplně malé, četli jsme jim příběhy plyšového zajíčka Felixe. Malá Žofie si ho vzala na prázdniny do ciziny, jenže 
ho ztratila - a Felix pak cestoval po celém světě ve snaze vrátit se ke své majitelce.

Mikroskopický snímek peří holuba chocholatého.

 POHLEDEM Miroslava Bobka: Zoo v mikroskopu

Výstava Zoo v mikroskopu, kterou si můžete prohlédnout u nás v zoologické zahradě, vznikala asi třikrát déle, než jsme původně předpokládali. Ale čekání se vyplatilo. Na několik druhů zvířat se nyní díky fotografiím Petra J. Juračky z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy můžeme podívat z úplně nové perspektivy.

Zkušební výroba papíru ze sloního trusu v pražské zoo.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Přísně tajné

Je to věda - a ne že ne. Vyrobit kvalitní papír ze sloního trusu vyžaduje dodržet náročný technologický proces. V takové Zoo Curych nechali u svého miliardového slonince postavit rovnou manufakturu na výrobu tohoto papíru, ale prozatím nebyli schopni ji zprovoznit.

Ilustrační foto.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Dotek eboly

Zrovna jsem zavíral noviny 
s komentářem, ve kterém jeho autor zpochybňoval nutnost předběžné opatrnosti ve vztahu k epidemii eboly, když mi 
v telefonu zapípala esemeska.

Noví orlosupi bradatí byli vypuštěni do venkovní voliéry. Starý pár, žijící v pražské zoo přes čtyřicet let, byl přesunut do prostorné voliéry v zázemí.

Orlosupí stařečci dostali v pražské zoo posily

Vedle dvojice orlosupů bradatých, která žije v pražské zoo od roku 1971, má Zoo Praha nově další mladý pár. Pochází z chovné stanice dravých ptáků a sov Haringsee v Rakousku a do Prahy jej přivezl koordinátor Evropského záchranného programu (EEP) orlosupů bradatých Dr. Hans Frey.

Noví orlosupi bradatí byli vypuštěni do venkovní voliéry. Starý pár, žijící v pražské zoo přes čtyřicet let, byl přesunut do prostorné voliéry v zázemí.

Orlosupí stařečci dostali v pražské zoo posily

Praha - Vedle dvojice orlosupů bradatých, která žije v pražské zoo od roku 1971, má Zoo Praha nově další mladý pár. Pochází z chovné stanice dravých ptáků a sov Haringsee v Rakousku a do Prahy jej přivezl koordinátor Evropského záchranného programu (EEP) orlosupů bradatých Dr. Hans Frey.

Váleček je připraven na cestu do nového domova, kde se stane novým chovným samcem.

Hroch Váleček vyrazil z Prahy na cestu do zoo ve Vratislavi

Praha - Tříletý hroch obojživelný Váleček v úterý vyrazil na cestu z pražské zoologické zahrady do nového Afrikária ve Vratislavi. Potomek samice Marušky a samce Slávka už nemůže žít ve výběhu společně se svými rodiči, v novém domově se stane chovným samcem, uvedla mluvčí pražské zoo Jana Ondrejechová.

Hrabáče chová v Evropě jen osmnáct zoologických zahrad. V té pražské jsou nepřetržitě již pětatřicet let a za tu dobu se podařilo úspěšně odchovat tři mláďata.

Ve čtvrtek narozené mládě hrabáče ráno uhynulo

Mládě hrabáče kapského, které se ve čtvrtek v pražské zoo narodilo samičce Kvídě, v pondělí ráno uhynulo. Přestalo sát mléko od matky, a i když se o něj ošetřovatelé nepřetržitě starali, nepřežilo.

Hrabáče chová v Evropě jen osmnáct zoologických zahrad. V té pražské jsou nepřetržitě již pětatřicet let a za tu dobu se podařilo úspěšně odchovat tři mláďata.

Mládě hrabáče kapského po čtyřech dnech uhynulo

Praha /FOTOGALERIE/ - Po dlouhých deseti letech se podařilo, že se ve čtvrtek v pražské zoo narodilo v pořadí už třetí mládě hrabáče kapského. Jeho šance na přežití stanovili ošetřovatelé kolem padesáti procent. Bohužel v pondělí ráno mládě uhynulo.

NA POHLED se vše jeví nadějně - kritické období ale ještě nebylo překonáno. „Všechno, co jsem napsal v sobotu, stále platí,“ řekl Deníku ředitel pražské zoo Miroslav Bobek v neděli odpoledne. Mládě pije, ošetřovatelé je dokrmují.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Mimozemšťánek

Praha /FOTOGALERIE/ - Je neuvěřitelně krásné a ošklivé zároveň. Dlouhatánský čenich, velké oči, uši jako plácačky, tělo jako miniaturní gumový brontosaurus, dlouhatánské drápy, skvraskalá kůže. Malý Jar Jar Binks. Nebo Alf. Anebo snad E.T. Mládě hrabáče kapského.

Hrabáče chová v Evropě jen osmnáct zoologických zahrad. V té pražské jsou nepřetržitě již pětatřicet let a za tu dobu se podařilo úspěšně odchovat tři mláďata.

V pražské zoo se narodilo fascinující mládě

Praha /FOTOGALERIE/ - Samičce hrabáče kapského Kvídě se přímo před zraky návštěvníků narodilo ve čtvrtek v podvečer mládě. Kvída o svého čerstvě narozeného potomka nejenže jeví zájem, ale chová se jako skutečně skvělá matka.

Hrabáče chová v Evropě jen osmnáct zoologických zahrad. V té pražské jsou nepřetržitě již pětatřicet let a za tu dobu se podařilo úspěšně odchovat tři mláďata.

V pražské zoo se narodilo fascinující mládě

Samičce hrabáče kapského Kvídě se přímo před zraky návštěvníků narodilo včera v podvečer mládě. Kvída o svého čerstvě narozeného potomka nejenže jeví zájem, ale chová se jako skutečně skvělá matka.

Nejnovější knížka ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka, kterou poslední zářijovou neděli pokřtila Ivana Chýlková, nese název Žirafa na pondělí - a podtitul Ze zápisníku ředitele zoo.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Errata

První chybu jsem v sazbě své knihy objevil třiadvacet minut poté, co odešla do tiskárny. Na jeden z listů rukopisu jsem si z druhé strany zapisoval během porady poznámky, a když jsem ho otočil, všiml jsem si, že jsem do knihy napsal chybně název jednoho z cestopisů Josefa Kořenského.

Z muzikálu Jack Rozparovač v pražském divadle Kalich.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Jack Rozparovač

Nedalo mi, abych si titulky těch článků nevypsal. DNA nelže: Prostitutky ve Whitechapelu rozparoval polský přistěhovalec - Už se ví, kdo byl ve skutečnosti Jack Rozparovač! Budete koukat - Kdo byl Jack Rozparovač? Test DNA ukázal na mladého Poláka - Jack Rozparovač byl Polák Aaron Kosminski, prozradily po 126 letech testy DNA.

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek převzal z rukou velvyslance Mongolska v ČR Dorjdamby Zumberellkhama vyznamenání prezidenta Mongolska za projekt Návrat divokých koní.

Zoo získala k 83. narozeninám významné ocenění

Praha /FOTOGALERIE/ - Nejvyšší státní vyznamenání prezidenta Mongolska Cachjágína Elbegdordže za záchranu koní Převalského obdržel ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek u příležitosti 83. výročí založení Zoo Praha.

Mládě medvěda ledního - Ilun.

Nestárnoucí Zoo Praha oslaví 83. narozeniny

Praha - V neděli 28. září se v Zoo Praha uskuteční jubilejní slavnost u příležitosti 83. výročí jejího založení. Hlavním motivem oslav se stane vzpomínka na „válečného" ředitele Jana Vlasáka a jeho odchov ledního medvíděte. Nebudou chybět dobové kostýmy, stylová hudba, ale ani významné osobnosti současnosti!