Kreativ

ŠTÍTEK: Miroslav Bobek

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a ředitel Xinjiang Przewalski Wild Horse Breeding and Research Center Cao Jie.

Hřebci koně Převalského z Evropy by měli zamířit do Číny

Praha - Hřebci koně Převalského z Evropy by měli být příští rok převezeni do Číny. Je potřeba jimi oživit tamní chov, řekl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. S transportem počítá dohoda o spolupráci, kterou v Číně Bobek podepsal se Sin-ťiang Przewalski Wild Horse Breeding and Research Center (WHBC).

Pohlednice s Babym a návštěvníky, z nichž dva jsou v uniformách. Přesto Baby nepůsobí nijak nepřátelsky.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Nepřítel uniforem

Že je ta pohlednice z Prahy, pozná jenom znalec. Ale je to tak. Zachycuje prvního slona pražské zoo Babyho ve výběhu, který se nacházel zhruba v prostoru současné expozice lemurů. A ještě těžší je říci, kdy přesně vznikla.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a ředitel Xinjiang Przewalski Wild Horse Breeding and Research Center Cao Jie.

Hřebci koně Převalského z Evropy by měli zamířit do Číny

Praha - Hřebci koně Převalského z Evropy by měli být příští rok převezeni do Číny. Je potřeba jimi oživit tamní chov, řekl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. S transportem počítá dohoda o spolupráci, kterou v Číně Bobek podepsal se Sin-ťiang Przewalski Wild Horse Breeding and Research Center (WHBC).

Samice gorily nížinné Shinda porodila svého prvního potomka

POHLEDEM Miroslava Bobka: Zázraky se dějí

V sobotu přesně v 9.02 hodin mi zazvonil telefon. Volala službukonající zooložka - a nechtělo se mi věřit tomu, co říká. Gorilí samice Shinda začala rodit! Vůbec si nedovedu představit, co by mě mohlo překvapit víc. Nejenže jsme o Shindině březosti nevěděli, ale především jsme se časem vzdali nadějí, že by ještě mohla mít mládě.

Gorila Shinda se svým narozeným mládětem v pražské zoologické zahradě.

Narození gorilky neočekávali, nevěděli o něm - a už ani nedoufali

Praha - Dopoledne nastal rozruch, jemuž se i odborníci zdráhali uvěřit, a po poledni se nečekané očekávání stalo potvrzenou skutečností: zoologická zahrada v pražské Troji má o gorilu víc. Skupina čítající samce Richarda a samice Kijivu, Kambu, Bikiru a Shindu, se v sobotu rozrostla o nový přírůstek. Ačkoli s tím dopředu nikdo nepočítal, čtyřiadvacetiletá Shinda porodila. Ano, opravdu zcela nečekaně.

Modré mládě krasky krátkoocasé jávské se svým rodičům v pražské zoologické zahradě zbarvením zatím moc nepodobá.

Pražská zoo jako první v Evropě odchovala vzácné ptáky krasky

Praha - Pražská zoologická zahrada jako první v Evropě odchovala krasky krátkoocasé jávské, jedny z nejohroženějších ptáků světa. V pondělí o tom informovala její mluvčí Jana Myslivečková. Krasky jsou výrazně zbarvení ptáci podobní strakám, kterých ve volné přírodě žije odhadem 100 až 250.

5. dubna po sedmé ráno se slůně poprvé napilo a začalo poznávat svět.

POHLEDEM Miroslava Bobka: První pražské slůně

Telefon mi v úterý zazvonil před třetí ráno. Během pěti minut jsem byl z bytu venku a rozjel se do zoo. Nikdy jsem nebyl vděčnější za Blanku, která mi cestu zkrátila a zrychlila - jenže i tak jsem přijel pozdě. Ačkoli… zase úplně pozdě to nebylo. Když jsem zšeřelým pavilonem v Údolí slonů prošel až na konec, v posledním boxu jsem již zastihl čerstvě narozené slůně!

Slůně v akci: Lehnout si, to jde snadno. Těžší bývá vstát.

OBRAZEM: Slůně v akci: Lehnout si, to jde snadno. Těžší bývá vstát

Praha - Malý sameček slona indického je předmětem obdivu návštěvníků pražské zoologické zahrady. Nadšení jsou dospělí i děti. A že je opravdu okouzlující, lze vidět i ve fotoreportáži ředitele zoo Miroslava Bobka. Ono být na světě teprve tři dny je občas náročné i pro slona.

Slonice Tamara (vlevo) se v pražské zoologické zahradě setkala s Janitiným mládětem, seznámení bylo velmi přátelské.

Novorozené slůně bude k vidění ve vnitřní části pavilonu slonů

Praha /VIDEO/ - Slůněti, které se v úterý narodilo v pražské zoologické zahradě, se daří dobře. Den starý sloní sameček se ve středu za asistence chovatelů seznámil s první členkou stáda, slonicí Tamarou. Po Tamaře přijde mládě v následujících dnech postupně do kontaktu s ostatními členy stáda. Ve čtvrtek bude pavilon slonů otevřen pro veřejnost, návštěvníci budou moci slůně vidět ve vnitřní expozici, řekla mluvčí zoo Jana Myslivečková.

V Praze se narodilo slůně, první počaté v trojské zoologické zahradě.

V Praze se narodilo slůně, první počaté v trojské zoologické zahradě

Praha /FOTOGALERIE/ - V pražské zoologické zahradě se v úterý brzy ráno narodilo slůně. Je to první mládě slonů, které se ve více než osmdesátileté historii chovu slonů v Zoo Praha nejen narodilo, ale bylo tam i počato. Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek to uvedl na svém twitterovém a facebookovém účtu.

Ilustrační foto.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Pohlednice, kterou si nekoupím

Je k mání za patnáct liber. Barevná pohlednice z počátku minulého století. Zachycuje břeh Nilu, na kterém skupinka kluků loví krokodýly. Jeden na ně míří puškou, další mají napřažené hole. Vedle obrázku a pod ním je anglicky psaný text, na druhé straně adresa a egyptská známka přeražená razítkem Port Said.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová přijala ve středu 30. března 2016 na Staroměstské radnici v Praze pekingského primátora Wang An-šuna.

Panda, turismus, kultura: Praha a Peking uzavřely další dohody o spolupráci

Praha - Poté, co pražská primátorka Adriana Krnáčová společně se svým pekingským protějškem v úterý na Pražském hradě podepsala řadou lidí kritizovanou dohodu o navázání vztahu sesterských měst, došlo ve středu k podpisu dílčích dohod o spolupráci mezi oběma městy v konkrétních oblastech.

POHLEDEM Miroslava Bobka: O pandě i 'pandě'

Seznam zemí, s nimiž Zoo Praha spolupracuje, je velice dlouhý a zahrnuje všechny kontinenty kromě Antarktidy. Pokud máme dělat svou práci dobře a naplňovat úkoly moderní zoologické zahrady, ani to není jinak možné. Důvody jsou přinejmenším dva.

Slavnostní zahájení 85.sezony Zoo Praha

Busta, výrobna papíru i křtiny. Zoo Praha odstartovala 85. sezonu

Praha /FOTOGALERIE/ - Na Velký pátek zahájila Zoo Praha za účasti primátorky Adriany Krnáčové a dalších významných hostů, svou jubilejní 85. sezonu. Na počest zakladatele a prvního ředitele pražské zoo, profesora Jiřího Jandy, byla odhalena jeho busta. Slavnostně byla také otevřena unikátní výrobna sloního papíru a konaly se křtiny mláděte mravenečníka velkého.

Jeden z navrátivších se ibisů v expoziční voliéře

POHLEDEM Miroslava Bobka: Velké finále honu na ibisy

V úterý 1. března nám ze sněhem poškozené voliéry uletělo osmnáct ibisů skalních. Začal neuvěřitelný hon, kterého se spolu s našimi pracovníky účastnili i dobrovolníci a který by nebyl možný bez pomoci veřejnosti. Za první týden tohoto honu na ibisy jsme přijali osm set telefonátů a dalších zpráv o poloze našich uprchlíků.

Ibis skalní v centru Prahy. Autentické foto z mobilního telefonu.

Dva týdny s ibisy: pražské zoo se podařilo odchytit všech osmnáct uprchlíků

Praha /FOTOGALERIE/ - V noci na úterý 1. března poškodil těžký mokrý sníh voliéru, ze které uletělo osmnáct ibisů skalních. Vzácní ibisové se doslova rozlétli všemi směry po Praze a širším okolí. Zoo okamžitě reagovala prosbou o pomoc a vzápětí se spustil příval telefonátů a solidarity, kterou nikdo nečekal.

Pražská zoologická zahrada se v polovině července roku 2016 opět chystá přepravit do Mongolska čtyři klisny vzácného koně Převalského.

Pražská zoo opět přepraví čtyři klisny koně Převalského do Mongolska

Praha - Pražská zoologická zahrada se letos v polovině července opět chystá přepravit do Mongolska čtyři klisny vzácného koně Převalského. Koně se ale budou přemisťovat i mezi mongolskými národními parky, řekl ředitel zoo Miroslav Bobek. Při transportu opět zoologická zahrada využije armádní letoun CASA. Právě čtyři koně se do tohoto letadla vejdou.

Pražská zoologická zahrada se v polovině července roku 2016 opět chystá přepravit do Mongolska čtyři klisny vzácného koně Převalského.

Pražská zoo opět přepraví čtyři klisny koně Převalského do Mongolska

Praha – Pražská zoologická zahrada se letos v polovině července opět chystá přepravit do Mongolska čtyři klisny vzácného koně Převalského. Koně se ale budou přemisťovat i mezi mongolskými národními parky, řekl ředitel zoo Miroslav Bobek. Při transportu opět zoologická zahrada využije armádní letoun CASA. Pražská zoo patří v chovu těchto zvířat ke světové špičce, od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu.

Ilustrační foto

POHLEDEM Miroslava Bobka: Pohled do očí gorilího samce

Je to technicky mimořádně špatná fotografie. Neostrá a navíc ještě rozmazaná, pořízená dlouhým sklem na čas 1/25 sekundy. Proto jsem ji sem nakonec raději nedal. Museli byste se hodně snažit, abyste rozlišili, že je na ní zachycen gorilí samec vykukující zpod padlého kmene - a kdo ví, jestli by se vám to vůbec podařilo.

Kontrola odchyceného ibise skalního v pražské zoologické zahradě.

Pražská zoo má zpátky předposledního z osmnácti uprchlých ibisů

Praha - Pražská zoo má zpátky předposledního z osmnácti ibisů, kteří minulé úterý uletěli z voliéry poškozené sněhem. Samice ptáka byla odchycena poblíž vodní nádrže Džbán. Na svém facebooku to v sobotu oznámil ředitel zoo Miroslav Bobek. Zoo tak nyní má 16 ibisů, jeden z odchycených v úterý uhynul kvůli neprůchodnosti střev.

Ibis skalní v pražské zoologické zahradě.

Pražská zoo má dalšího z osmnácti uprchlých ibisů, zbývají dva

Praha - Pražská zoo má zpátky šestnáctého ibisa z osmnácti, kteří minulé úterý uletěli z voliéry poškozené sněhem. Byl odchycen ve středu do nárazové sítě v pražském Podolí. Na svém twitteru o tom informoval ředitel zoo Miroslav Bobek. V zoo je nyní patnáct ibisů, jeden z odchycených v úterý uhynul kvůli neprůchodnosti střev.

Kurátor pražské zoologické zahrady Antonín Vaidl (vpravo) s ibisem skalním, který byl odchycen na ruzyňském letišti pomocí samice křížence sokola stěhovavého a raroha loveckého. Dravce naváděl sokolník Jan Marek.

Jeden z odchycených ibisů uhynul kvůli neprůchodnosti střev

Praha - V pražské zoo v úterý uhynul jeden z patnácti odchycených ibisů, kteří před týdnem uletěli z voliéry poškozené sněhem. Odrostlé mládě vylíhnuté loni spolykalo při svém pobytu mimo zahradu mnoho cizorodých předmětů, slimáky a mnohonožky. Uhynulo kvůli neprůchodnosti střev, takzvané obstipace. Na facebooku to uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Zázemí odchycených ibisů skalních v pražské zoologické zahradě.

Pražská zoo má další dva ibisy, celkem patnáct z uniklých osmnácti

Praha - Pražská zoo má zpátky už 15 z 18 ibisů, kteří minulé úterý uletěli z voliéry poškozené sněhem. V pondělí byli chyceni dva, jeden nedaleko Kroužkovací stanice Národního muzea v pražských Horních Měcholupech do pěvčí sítě a další vystřelovací sítí v Letech u Dobřichovic. Na svém twitteru o tom informoval ředitel zoo Miroslav Bobek.

Adresátkou pohlednice zachycující Bärengraben a odeslané z Bernu 9. dubna 1937 byla Velevážená paní pí. Dr. Baborová-Čiháková, choť továrníka

POHLEDEM Miroslava Bobka: První česká doktorka

Tu pohlednici jsem ještě ani nestačil zařadit do své sbírky, a přesto už o ní píšu. Původně mě v jednom internetovém antikvariátu zaujala proto, že zobrazuje bernský Bärengraben, medvědí příkop, ale jen kvůli němu bych ji téměř jistě nekoupil. Jenže když jsem se podíval na rubovou stranu, jméno adresáta mi bylo povědomé a po chvilce pátrání bylo jasné, že tuhle pohlednici musím mít.

Zázemí odchycených ibisů skalních v pražské zoologické zahradě.

Zoo má 10 z 18 uprchlých ibisů, někteří budou od soboty v expozici

Praha - Deset z osmnácti uprchlých ibisů skalních se vrátilo do pražské zoologické zahrady. V pořadí devátý pták skončil svou pouť na svobodě v pátek dopoledne v 11. patře na Žižkově a desátý byl chycen odpoledne v areálu zoo, uvedl na twitteru a facebooku ředitel zoo Miroslav Bobek.

Z voliéry pražské zoologické zahrady dnes postupně uletělo 18 ibisů skalních. Ilustrační foto.

Pražská zoo s pomocí veřejnosti chytila už osm z osmnácti ibisů

Praha - Pražské zoologické zahradě se s pomocí veřejnosti zatím podařilo pochytat osm z osmnácti ibisů skalních, kteří v úterý uletěli z poškozené voliéry. Čtvrtého „uprchlíka" chytil mladý pár v noci na Balabence na okenním parapetu, pátý byl chycen na Václavském náměstí, šestý v pražské Poznaňské ulici.

Antonín Vaidl z pražské zoologické zahrady ve středu 2. března 2016 dopoledne odchytili třetího z osmnácti ibisů skalních, kteří uletěli z voliéry v zahradě. Našli ho u obce Zápy poblíž Brandýsa nad Labem.

Pražská zoo pokračuje v odchytu uprchlých ibisů, zatím má tři z osmnácti

Praha - Pracovníci pražské zoo ve středu dopoledne odchytili třetího z osmnácti ibisů skalních, kteří v úterý uletěli z voliéry v zahradě. Našli ho u obce Zápy poblíž Brandýsa nad Labem. Na facebooku to oznámil ředitel zoo Miroslav Bobek. Další tři ibisové byli zpozorováni přímo nad areálem pražské zoo, odchytit se je ale nepodařilo, sdělila médiím mluvčí zahrady Jana Myslivečková.

Ibis skalní v pražské zoologické zahradě.

Z pražské zoo uletělo osmnáct ibisů, voliéru poničil sníh

Praha - Z voliéry pražské zoologické zahrady v úterý dopoledne postupně uletělo osmnáct ibisů skalních. Ven se vzácní ptáci dostali dírami v ochranné síti voliéry, která nevydržela čerstvé nánosy těžkého mokrého sněhu. Pracovníkům zahrady se zatím podařilo odchytit dva ibisy, řekla kolem 18.15 hodin mluvčí zahrady Jana Myslivečková.

Ibis skalní v pražské zoologické zahradě.

Z pražské zoo uletělo 18 ibisů, voliéru poničil sníh

Praha – Z voliéry pražské zoologické zahrady dnes dopoledne postupně uletělo 18 ibisů skalních. Ven se vzácní ptáci dostali dírami v ochranné síti voliéry, která nevydržela čerstvé nánosy těžkého mokrého sněhu. Pracovníkům zahrady se zatím podařilo odchytit dva ibisy, řekla kolem 18:15 mluvčí zahrady Jana Myslivečková.

Luskouni, kteří jsou díky svým šupinám občas přirovnáváni k „oživlým smrkovým šiškám“, žijí v jižní Asii a v Africe

POHLEDEM Miroslava Bobka: Světový den luskounů naruby

Působilo to jako krutý výsměch. Byl Světový den luskounů a sociální sítě se hemžily příspěvky o nutnosti je chránit. Všude možně po světě, včetně pražské zoo, se konaly akce, které upozorňovaly na nelegální obchod s jejich masem a šupinami. A u silnice poblíž kamerunského městečka Pouma, kudy jsme zrovna projížděli, visel na drátěném oku ještě živý luskoun. Zoufalý pohled!

Rub historické pohlednice s tygrem sibiřským ze Zoologické zahrady Ústředního národního výboru hlavního města Prahy.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Sběratelský jackpot

Když jsem se po týdnu vrátil ze služební cesty, kromě haldy podpisových knih a došlé pošty mě na stole čekal i objemný balíček starých pohlednic. Před odjezdem jsem si řekl, že v internetové aukci zkusím vydražit nikoli jeden konkrétní kus, ale rovnou celou krabici. Snad se mezi mnoha takhle naslepo pořízenými pohlednicemi najdou dvě nebo tři, které si zařadím do sbírky, a kdo ví, třeba objevím i nějakou nečekanou perlu.

První mládě mravenečníka velkého narozené v pražské zoo.

Pražské zoo se podařilo odchovat první mládě mravenečníka velkého

Praha - V pražské zoologické zahradě se narodilo první mládě mravenečníka velkého. Mravenečníci velcí přišli do zoo v 50. let minulého století, ale nikdy se jí je nepodařilo odchovat. Úspěch slaví až se samicí Ellou a samcem Hannibalem, kteří jsou v Praze od roku 2014. Jejich mládě se narodilo 20. ledna a zatím se pevně drží své matky.

Rak Cherax pulcher zatím nemá české jméno. Měl by se ale jmenovat rak nádherný.

POHLEDEM: Kde objevovat neznámé druhy? V pet shopu nebo na Facebooku!

V minulosti bývaly vědě dosud neznámé rostlinné a živočišné druhy objevovány během dobrodružných výprav do pouští či pralesů, kde badatele nezřídka ohrožovaly přírodní podmínky, nepřátelští domorodci nebo obojí naráz. V současnosti je místem objevování neznámých druhů velmi často pohodlná laboratoř, kde vědci v bílých pláštích analyzují DNA.

Mládě tapíra čabrakového v pražské zoologické zahradě dostalo jméno Budak Puntja, což se dá přeložit jako kluk Puňťa.

V pražské zoo pokřtili mládě ohroženého tapíra

Praha /FOTOGALERIE/ - V pražské zoologické zahradě v neděli bylo pokřtěno tříměsíční mládě ohroženého tapíra čabrakového. V přírodě se populace tapírů čabrakových v poslední době snížila na polovinu. Podle mluvčí zahrady Jany Myslivečkové je tak malý Puntja jedním z nejvzácnějších mláďat zoo z roku 2015.

Dvě želvy obrovské v pražské zoo - Červený a Modrý.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Červený a Modrý

Přednedávnem se nám z Mauricia podařilo dovézt dvě želvy obrovské. Říkáme jim Červený a Modrý, podle slavných poštovních známek. A protože jsou ve svém věku zhruba deseti let ještě velmi malé - jejich krunýře měří na délku přibližně čtyřicet centimetrů - a dospělí jedinci by je snadno mohli rozmáčknout, držíme je zatím mimo Pavilon velkých želv. Časem tam ale Červený a Modrý přesídlí a připojí se k ostatním deseti želvám obrovským a sloním.

Samice soba karelského s mládětem.

Zoo Praha bilancovala chovatelské úspěchy za rok 2015

Praha - Nejznámějšími přírůstky roku 2015 se v pražské zoologické zahradě stala mláďata tapíra jihoamerického a čabrakového, hrabáče kapského, lachtana jihoafrického nebo gibona stříbrného. Celkem se tam však za rok 2015 narodilo 1272 mláďat 220 druhů.

Dagmar Šašková a ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek se soutěžní archivní fotografií Dájinka a tygře.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Dájinka a tygře

Historická fotografie pohlednicového formátu zachycuje nastrojenou holčičku, která má na klíně odrůstající tygře. Sedí s ním na lavičce, nesoucí reklamní nápis Gottwald, a v pozadí je vidět klec, z níž vyhlíží druhé tygří mládě. Na rubu fotografie jsou předtištěné linky pro vepsání adresy - technicky vzato jde tedy o pohlednici - a především ručně napsaná poznámka:

Ústřičník kanárský.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Který druh vymizel v roce, kdy jste se narodili

Jak jsem zjistil na webu everyHit.com, v týdnu, kdy jsem se narodil, vedla britskou hitparádu skladba I'm A Believer od The Monkees. A díky přehledu, který pro list Independent sestavil novinář Louis Doré, vím nyní i to, že v roce mého narození definitivně vymizel kaloň guamský.

Krasky krátkoocasé jávské jsou krásní, přes 30 cm velcí ptáci s nápadným mohutným zobákem.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Nejvzácnější a nejkrásnější 'straka' v Praze

Když jsem v pondělí před Vánoci odcházel pozdě večer ze zoo, zrovna u hlavního vchodu zastavilo naše služební auto. V postavě, která z vozu vystoupila, jsem poznal kurátora Tondu Vaidla. Mávnul jsem na něj a chtěl odjet, ale Tonda na mě zavolal: „Nechceš se na ně jít podívat? Tady je mám. Krasky."

Ilustrační foto.

Do pražské zoo přišlo navzdory letním vedrům 1,32 milionu lidí

Praha - Zoologickou zahradu v pražské Troji během letošního roku navštívilo 1,318.382 lidí, což je třetí nejvyšší číslo v její čtyřiaosmdesátileté historii. Vzhledem k tropickému létu to zahrada považuje za úspěch. „Lidé nás mají rádi a rádi k nám chodí. Z toho čísla máme radost," řekla ve čtvrtek mluvčí pražské zoo Jana Myslivečková.

Elektromobil. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Budou elektromobily parkovat zdarma?

Praha - Elektromobily by mohly v zónách placeného stání parkovat zdarma. Majitelé elektromobilů by museli zaplatit pouze registrační poplatek sto korun. Zvýhodněno by mohlo být parkování i pro tak zvané sdílené vozy.

Krasky krátkoocasé jávské jsou krásní, přes 30 cm velcí ptáci s nápadným mohutným zobákem.

Pražská zoo získala krasky krátkoocasé jávské

Praha - Krasky krátkoocasé jávské, latinsky Cissa thalassina thalassina (anglicky Javan green magpie), patří mezi nejvzácnější a nejohroženější ptáky světa. V rámci mezinárodního chovného programu jich žije v lidské péči pouhých 29, v přírodě se jejich počty odhadují na 250, možná dokonce jenom 100 ptáků. Do pražské zoo přicestoval pár krasek ze Zoo Chester.

Budoucnost pražské zoologické zahrady ztvárněná na části dobové pohlednice.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Zvířecí kapela z Makotřas a hrabě Dlouhý

Přibližně mezi roky 1900 a 1915 bývaly v oblibě pohlednice zobrazující budoucí podobu metropolí i menších měst. Často je doprovází upřesňující douška „za sto let", „v budoucnosti" či „v roce 2000". Do obrázku náměstí či hlavní třídy jsou na nich obvykle zakomponovány vlaky, tramvaje, lanovky, visuté dráhy, automobily i roztodivné létací stroje, od balónů a vzducholodí přes letadla až po vehikly zcela popírající fyzikální zákony.

Ilustrační fotografie.

Rekordní počet návštěvníků přinesl do zoo tuny dárků

Praha - S bohatou a velmi rozmanitou nadílku pamatovali o Štědrém dnu příznivci na zvířata chovaná v Zoo Praha. Návštěvníci je do zavírací hodiny, tedy od deváté do druhé odpolední, obdarovali pamlsky v celkovém množství 2,4 tuny krmiva, sdělil Deníku na Boží hod ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Velemlok Karlo v pražské zoologické zahradě.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Příšera od Čchung-čchingu a štědrý Ježíšek v Praze

Původním zdrojem té zprávy byly čínské zpravodajské servery, ale po Evropě se rozšířila až díky britskému deníku Daily Mail. Jeho titulek stál za to: Příšera z hlubin: Mimořádně vzácný velemlok o délce monstrózních 4 stop a 7 palců objeven v odlehlé jeskyni v Číně. V článku samém se psalo, že tento opravdu výjimečný jedinec byl nalezen poblíž Čchung-čchingu a že jeho 
věk je odhadován na dvě stě let. Zkrátka bomba!

Ovce ouessantská v pražské zoologické zahradě.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Událost roku v dětské zoo

Ve středu 16. prosince představíme veřejnosti tři lvy indické, které se nám podařilo získat z Gudžarátu. Věřím, že Jamvan, Ginni a Suchi vzbudí výjimečnou pozornost a budou patřit k největším celebritám Zoo Praha. Na čas možná zastíní i její nejslavnější obyvatele - ovšem s jedinou výjimkou.