Kreativ

ŠTÍTEK: Miroslav Bobek

Orangutan sumaterský je považován za škůdce palem olejných a na plantážích je intenzivně pronásledován a zabíjen.

Pražská zoo jde příkladem. Ze svého areálu eliminovala palmový olej

Na 1. února připadá Den bez palmového oleje. Pěstování palmy olejné, ke kterému v tropech dochází v ohromném měřítku, je příčinou likvidace tropických deštných lesů a mizení stovek a stovek rostlinných i živočišných druhů. Zoo Praha proto palmový olej ze svého areálu zcela eliminovala.

Velkého Richarda převzal generálmajor Ing. Jaromír Šebesta, velitel Vzdušných sil Armády České republiky za dlouhodobou pomoc a podporu při zajišťování transportů koní Převalského do Mongolska v rámci projektu Návrat divokých koní.

Pražská zoo oslavila Den sponzorů. Rozdala ceny Richard

V Zoo Praha, kde dnes proběhlo tradiční setkání přátel, sponzorů a adoptivních rodičů zvířat, byly uděleny ceny Velký, Divoký a Malý Richard. Zároveň byli vyhlášeni vítězové fotografické soutěže „Fotím v Zoo Praha“ a slavnostně se přestřihla páska u jurty, kde ode dneška veřejnost může navštívit výstavu „Pomáháme jim přežít: Sajgy mongolské“. V dopoledních hodinách zároveň do zoologické zahrady dorazil 1 400 000. letošní návštěvník, což je druhý nejlepší výsledek v historii Zoo Praha.

Ceny Richard, které Zoo Praha uděluje už od roku 2009, jsou vyrobeny z českého křišťálu a nesou jméno oblíbeného gorilího samce.

Pražská zoo ocení o víkendu podporovatele cenami Richard

V neděli (10. prosince) proběhne v Zoo Praha tradiční setkání sponzorů, adoptivních rodičů zvířat a přátel zoo. Součástí slavnosti, která začne v 11 hodin u Restaurace Oceán, bude udílení cen Richard významným podporovatelům pražské zoo, vyhlášení výsledků fotosoutěže „Fotím v Zoo Praha“ a od 13 hodin vernisáž výstavy „Pomáháme jim přežít: Sajgy mongolské“.

Trojský pivovar.

Praha chce koupit Trojský pivovar přes svou firmu. Mohl by zde vzniknout hotel

Praha už několik let chce koupit areál bývalého Trojského pivovaru, který stojí v sousedství zoologické zahrady. Město nyní zvažuje, že by nákup mohlo uskutečnit prostřednictvím některé ze svých společností. Tato firma by pak na rozdíl od magistrátu nebyla vázána znaleckými odhady cen nemovitostí. V úterý schválil záměr majetkový výbor zastupitelstva. V pivovaru by v budoucnu mohl vzniknout třeba hotel či restaurace.  

Silný vítr v Praze v neděli 29.října.

Dva dny po vichřici: zoo se otevírá, zahrady Pražského hradu ne

Třináct zraněných, přes 400 výjezdů hasičů, více než tisíc telefonátů na tísňovou linku 158, osmnáct spadlých stromů ve Stromovce či nespočet uzavírek ulic a poškozených střech. To je část účtu nedělních povětrnostních podmínek v metropoli. Naštěstí si hlavní město zachovalo čistý štít v oblasti obětí ničivého počasí.

Park Stromovka.

Nevstupujte do parků, varují radnice kvůli následkům větru

Doporučení vydané včera platí i pro dnešek. Stromy a větve mohou dál padat. Vichřice včera v Praze dosáhla rychlosti 119 kilometrů v hodině. Nedoporučujeme vstup do Stromovky a Letenských sadů. Taková výzva stojí od včerejšího dopoledne na webových stránkách Prahy 7.

Silný vítr v Praze v neděli 29.října.

V Praze šlo o život. Vítr trhal střechy a ničil auta

Záchranáři ošetřili nejméně třináct zraněných lidí. Všichni hasiči v metropoli měli pohotovost. Poničený je Průmyslový palác, uzavřel se Pražský hrad i zoologická zahrada v Troji. Tísňová linka 112 beznadějně přetížená. Všichni pražští hasiči v terénu, škody předběžným odhadem za stovky milionů korun. Několik zraněných. Takové jsou následky včerejší ničivé vichřice, která se prohnala celou republikou a nevyhnula se ani hlavnímu městu. 

Zavalená vyhlídka u vlků.

Velký vítr se nevyhnul ani pražské zoo. Zavřená zůstane i v pondělí

Poprvé od povodní v červnu 2013 zůstala v neděli Zoo Praha zavřená. Stalo se tak kvůli škodám, které způsobila vichřice, a především kvůli bezpečnosti návštěvníků. Rozhodnutí nechat zavřeno se ukázalo jako správné, protože například o půl jedenácté spadla pod náporem větru jedna z borovic v návštěvnickém prostoru u občerstvení V Oboře. Kvůli nápravě škod způsobených vichřicí a úklidu bude Zoo Praha zavřená ještě v pondělí 30. října.

Spadlý strom na Strossmayerově náměstí.

Pražští hasiči kvůli silnému větru zasahovali u desítek případů

Pražští hasiči mají v souvislosti se silným větrem, který na naše území dorazil v noci na neděli, pořádně napilno. Operační středisko hasičů je plně obsazeno. Zatím bylo nahlášeno několik desítek případů. Většinou jde o popadané stromy. Kvůli silnému větru je zavřená i pražská zoo. Na Průmyslovém paláci se uvolnil kus střechy. 

Sajgy mongolské vypadají jako zvířata z jiných časů. I díky samici s telemetrickým obojkem, které financovala Zoo Praha, se o životě kriticky ohroženého druhu dozví vědci více.

Pražská zoo pomáhá chránit ohroženou sajgu mongolskou

Aktivity pražské zoo na ochranu ohrožených druhů se v Mongolsku vedle koně Převalského rozšířily i na sajgu mongolskou. Ta je kriticky ohrožená a její situaci ještě zhoršila letošní epidemie moru malých přežvýkavců. Na západě země tak přežívá méně než pět tisíc jedinců. Zoo Praha se proto nyní rozhodla financovat ze sbírkového konta „Pomáháme jim přežít“ nákup deseti telemetrických obojků určených pro monitoring jejich pohybu.

První křest v Zoo Praha byl věnován novému rozšířenému vydání Lexikonu zvířat od A do Z. Kmotrami se staly náměstkyně primátorky E. Kislingerová a radní hl. m. Prahy a radní MČ Praha 3 I. Ropková. Akci moderoval Václav Žmolík.

Pražská zoo oslavila 86. výročí od svého otevření

Zoo Praha dnes oslavila 86 let od svého otevření a pro své návštěvníky tradičně připravila bohatý program. Hvězdami dne byla mláďata lachtana jihoafrického a zubra evropského. Ty pokřtili významní hosté. Malého lachtana pojmenoval zpěvák Tomáš Klus s dcerou Josefínkou. Malá zubřice se jména dočkala od herců Veroniky Freimanové a Václava Kopty.

Lanovka v pražské zoo.

Nejkratší lanovka v Česku jezdí už 40 let. Kde ji najdeme?

Víte, kde je nejkratší lanovka v České republice? Jezdí už 40 let a nachází se v Pražské zoo. Měří 106 metrů a za hodinu umí přepravit 720 osob. Původně mělo jít o tři lanovky, dvě se nakonec kvůli penězům nepodařilo realizovat.

Výběh hrochů v pražské zoo.

Pavilon hrochů čeká oprava čističky vody

Pavilon hrochů v pražské zoo čeká oprava čističky vody, která je  v současné době v havarijním stavu. Cena úprav se podle ředitele Miroslava Bobka vyšplhá na osmimístnou částku. Minimálně by mělo jít o deset milionů korun, které by měl zaplatit magistrát. Pavilon je nyní uzavřen na neurčito.

Výběh hrochů v pražské zoo.

Pavilon hrochů trápí znečištění. Zvířata jsou k vidění jen venku

Velmi se omlouváme, ale kvůli závažným problémům s čištěním vody jsme nuceni na neurčito uzavřít Pavilon hrochů,“ uveřejnila pražská zoologická zahrada nedávno na svém webu. Potíže, které stavbu za 173 milionů provázejí od samého počátku, se totiž dostaly na neúnosnou míru. Zvířata přes znečištění nejsou v zakalené vodě téměř vidět.

Zoo Praha je pátou nejlepší zoo na světě. Jejími branami za loňský rok prošlo rekordních více než 1,4 milionu návštěvníků.

Pražská zoo zaznamenala další úspěch. Je pátá nejlepší na světě

Zoo Praha se v konkurenci stovek špičkových zoologických zahrad celého světa umístila na skvělém pátém místě. Jde o hodnocení globálního cestovatelského portálu TripAdvisor, které vychází z recenzí návštěvníků. Zoo Praha v něm výborně obstála již potřetí za sebou.

Zoo Praha je pátou nejlepší zoo na světě. Jejími branami za loňský rok prošlo rekordních více než 1,4 milionu návštěvníků.

Pražská zoo zaznamenala další úspěch. Je pátá nejlepší na světě

Praha - Zoo Praha se v konkurenci stovek špičkových zoologických zahrad celého světa umístila na skvělém pátém místě. Jde o hodnocení globálního cestovatelského portálu TripAdvisor, které vychází z recenzí návštěvníků.  Zoo Praha v něm výborně obstála již potřetí za sebou.

Fotografie k výročí 15. let od ničivých povodní 2002 v Praze. Snímek je z 9. srpna z pražské zoologické zahrady. Na snímku celkový pohled na zahradu.

Voda zaplavila zoo už třikrát

Praha - Zoologickou zahradu v Troji postihly povodně v roce 1940, 2002 a 2013. Důvodem je její poloha poblíž Vltavy a nedostatečná ochrana.

Mládě hadilova prosperuje i díky dokrmování chovatelů.

Pražská zoo se dočkala mláděte hadilova

Praha - Po 31 letech nepřetržitého chovu se Zoo Praha dočkala mláděte hadilova. Vylíhlo se 23. července a je v zázemí Ptačích mokřadů v hnízdě pod rodiči. Mládě je zdravé a silné. Odchovat tohoto dravce se považuje za chovatelský úspěch, jelikož v zajetí se rozmnožuje velmi vzácně.

Mládě hadilova prosperuje i díky dokrmování chovatelů.

OBRAZEM: Úspěch pražské zoo, dočkala se mláděte hadilova

Po 31 letech nepřetržitého chovu se Zoo Praha dočkala mláděte hadilova. Vylíhlo se 23. července a je v zázemí Ptačích mokřadů v hnízdě pod rodiči. Mládě je zdravé a silné. Odchovat tohoto dravce se považuje za chovatelský úspěch, jelikož v zajetí se rozmnožuje velmi vzácně.

Při projektování zázemí byl kladen důraz na ekologický charakter stavby.

Kůň Převalský bude mít nový domov

Praha - Na Dívčích hradech najdou poslední divocí koně zázemí už za dva roky. Magistrát na plochu o 20 ha uvolnil téměř sedm milionů korun. „Oblast Dívčích hradů přináší ideální podmínky stepního charakteru pro chov těchto koní," uvedl starosta Prahy 5 Pavel Richter.

Sobota a neděle bude v Zoo Praha patřit hmyzožravcům. Lidé budou moci ochutnat hmyzí delikatesy.

V Zoo Praha můžete ochutnat pochoutky z hmyzu. O víkendu se koná Den hmyzožravců

Praha - O tomto víkendu (22. a 23. července) si na své v Zoo Praha přijdou všichni milovníci netradičních pokrmů. Podávat se zde budou ty nejvybranější pochoutky z hmyzu. Na již tradičních Dnech hmyzožravců budou moci návštěvníci ochutnat třeba šváby na medu a další delikatesy a zároveň se dozví mnoho zajímavého o hmyzožravých zvířatech.

První kůň Převalského vypuštěný v rámci sedmého transportu Zoo Praha byla klisna Naya, která byla vypuštěna ředitelem Zoo Praha, Miroslavem Bobkem společně s prezidentem International Takhi Group Thomasem Pfistererem.

Návrat divokých koní z Česka skončil úspěchem. Byl v rekordním čase

/VIDEO/ I sedmý návrat divokých koní skončil úspěchem. Letounem CASA Armády ČR byly do přísně chráněné oblasti Gobi B v Mongolsku přepraveny další čtyři klisny koně Převalského: Naya, Romy, Chantou a Sarangua. Počet koní přepravených v rámci projektu Zoo Praha tak stoupl již na dvacet sedm.

Zoo Praha. Ilustrační foto.

Snímky přírody usilující o novou cenu budou vystavené v zoo

Praha - Do nové fotografické soutěže Czech Nature Photo, kterou organizuje pořadatel tradiční tuzemské fotožurnalistické soutěže, se sešlo 3140 snímků. Poslalo je 467 autorů, kteří se věnují fotografování přírody. Porota vybrala nominace v sedmi kategoriích. Výstava, která zahrne 21 nominovaných a dalších zhruba 20 snímků, bude od 11. července do 13. srpna v pražské zoo. ČTK to za společnost Czech Press Photo řekl Radek Polák.

Koně Převalského se díky Zoo Praha vrací do Gobi.

Dvě koruny pomáhají např. návratu divokých koní či Toulavému autobusu v Kamerunu

Praha - Každý návštěvník, který projde vstupními turnikety Zoo Praha, přispívá 2 Kč na záchranu ohrožených druhů. Rada hl. m. Prahy v úterý schválila první letošní čerpání těchto prostředků ve výši 2 076 000 Kč. Peníze jsou určeny zejména na další transport koní Převalského do Mongolska a pokračování projektu Toulavý autobus v Kamerunu. Již tradičně však bude podpořena i ochrana a výzkum gaviálů na řece Čambalu v Indii a také dva ptačí projekty v Asii.

Mládě lachtana i jeho matka Abeba jsou v pořádku.

V Zoo Praha se ráno narodilo mládě lachtana. Návštěvníci ho uvidí už v sobotu

Praha - V pátek časně ráno se v Zoo Praha narodilo mládě lachtana jihoafrického. Má se čile k světu, zatím však není známo, zda jde o samičku nebo samečka. Návštěvníkům se představí již v sobotu od 13.30 hodin během oslavy narozenin lachtaního samečka Mamuta, a to prostřednictvím videa ze zázemí. Tam bude mládě spolu s matkou Abebou zůstávat ještě řadu týdnů.

Samice plameňáka FHF žila v Zoo Praha od roku 1965.

Uhynulo nejdéle žijící zvíře v pražské zoo. Samice plameňáka kubánského

Praha - Samice plameňáka kubánského označovaná kódem FHF přicestovala do pražské zoo 5. srpna 1965. Byla nejdéle žijícím zvířetem v zoo a zároveň také patřila mezi nejstarší zvířata, i když její přesný věk nebyl znám. FHF uhynula v sobotu 13. května. Zatím vše nasvědčuje tomu, že příčinou smrti bylo její stáří.

Jubilejního návštěvníka s číslem 60 000 000, pana Vlastimila Čermáka, přivítali ředitel zoo Miroslav Bobek a náměstek primátorky hl. města Prahy Petr Dolínek.

Zoo Praha přivítala 60-ti miliontého návštěvníka

Praha - Zoo Praha od jejího založení před 86 lety navštívilo již 60 000 000 návštěvníků. Úterním jubilantem se stal pan Vlastimil Čermák z Prahy, kterého přivítal ředitel zoo Miroslav Bobek a náměstek primátorky hl. města Prahy (za zřizovatele zoo) Petr Dolínek.

Nová samice žirafy severní núbijské v novém domově, krátce po vyložení.

Zoo Praha má nový přírůstek. Žirafí samička Nsia přicestovala z Anglie

Praha - Ve středu 12. dubna přicestovala do pražské zoo nová samice žirafy severní núbijské (do září roku 2016 označované jako Rothschildovy). Ve čtvrtek již byla spojena se stádem, se samcem Johanem se osobně seznámí až v průběhu jara. Návštěvníci tak mohou v pavilonu Africký dům vidět celkem deset žiraf, včetně loňského mláděte Anny.

Jeden ze dvou nových přírůstků.

Plechové mraveniště v pražské zoo má dva nové přírůstky

Praha - Slavné plechové mraveniště v pražské zoo se ve středu rozrostlo o dva nové přírůstky a v současné době je tak tvořeno skupinou sedmi Mravenců. Autorem nových soch je umělecký kovář Vítězslav Stoklasa, který společně se synem autora původní skupiny - architektem Janem E. Bártou a ředitelem zoo Miroslavem Bobkem dnes další Mravence představili veřejnosti.

Roční Maxmilián je plný energie a stále v dobré náladě.

První „stoprocentně" pražské slůně má narozeniny. Maxmiliánovi je jeden rok

Praha - Ve středu je to přesně jeden rok, kdy samice slona indického Janita porodila svého prvního potomka - samečka Maxmiliána, a v pražské zoo se tak poprvé narodilo slůně, které zde bylo i počato. Na narozeninovou oslavu, kterou zahájí kmotr slůněte herec a režisér Jakub Kohák, zveme tuto sobotu 8. dubna od 11 hodin. Součástí pestrého programu bude i ukázka toho, co všechno se Max za jeden rok naučil.