Kreativ

ŠTÍTEK: mobilní telefon

Korespondence.

Inženýr Spokojený od lidí kupoval drahé mobily, ale neplatil. Jste také obětí?

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pořádnou dávku drzosti prokázal podvodník vystupující jako ing. Spokojený. Objevil se v Moravskoslezském, Olomouckém i Zlínském kraji. Není vyloučeno, že řádil i v dalších regionech celé České republiky. Na internetových portálech vyhledával inzeráty, prostřednictvím kterých lidé nabízeli k prodeji dražší modely mobilních telefonů. Deník mluvil s jedním z poškozených, který popsal, jak vše probíhalo přímo v praxi. Policie vyzývá, aby se přihlásili další případní poškození lidé. 

Unikátní Muzeum mobilních telefonů ve Velké Británii otevřelo. Více než 2100 modelů téměř čtyřicetileté historie mobilů lidé zatím najdou jen na internetu.

Nejošklivější, slavné i Jamese Bonda. Muzeum mobilních telefonů má 2130 modelů

První světové Muzeum mobilních telefonů otevřeli na konci listopadu v Londýně. Zatím obsahuje 2130 modelů nejrůznějších značek a typů od roku 1984 do současnosti. Nyní funguje pouze virtuálně, katalog je volně přístupný na internetu a zachycuje i příběhy mobilů v jejich téměř čtyřicetileté historii. Muzeum nese též výraznou českou stopu.

Staré mobilní telefony.

Děti ve školkách v regionu sbírají staré mobily

Soutěž zaměřená na sběr starých mobilních telefonů startuje v těchto dnech ve vybraných mateřských školách v Moravskoslezském kraji. Deset vytipovaných předškolních zařízení se na dálku utká o hodnotné ceny s environmentální tematikou.

Levnější notebooky, nové mobilní telefony, ale i myčky nádobí. Sehnat určitý sortiment před Vánocemi bude podle on-line prodejců problém.

Letošní Vánoce budou chudé: Elektroniku dostanou jen šťastlivci

Levnější notebooky, nové mobilní telefony, ale i myčky nádobí. Sehnat určitý sortiment před Vánocemi bude podle Deníkem oslovených online prodejců problém. Populární herní konzole pod stromek nedorazí při aktuální objednávce téměř jistě, u určité spotřební elektroniky plánované pod vánoční stromek je za pět minut dvanáct.

Polský ministr vnitra Mariusz Kamiński.

Polští ministři tvrdí, že našli u migrantů zoofilní porno. Opozice: Jde o lež

Polští ministři z vládní strany Právo a spravedlnost svolali tiskovou konferenci, na níž oznámili, že se v mobilním telefonu jednoho z migrantů našel snímek muže souložícího s krávou, což má být "důkaz zoofilie", před níž musí být Polsko chráněno. Snímek však ve skutečnosti představoval starou staženinu z internetu.

Dopravně bezpečnostní akce zaměřená na mobilní telefony.

Během tří dnů policisté v kraji rozdali pokuty za více než čtvrt milionu

/FOTOGALERIE/ Až k pokutě se provolalo 78 řidičů, které středočeští policisté během třídenní kontrolní akce přistihli při používání telefonu za volantem. O výsledku krajské části dopravně bezpečnostní akce, která se v celostátním měřítku odehrávala od pondělí do středy, informoval ve čtvrtek policejní mluvčí Pavel Truxa. S tím, že právě na mobilní telefony byla dopravně bezpečnostní akce zaměřena především.

Poslední telefonní budka v ČR byla v Hlubyni u Příbrami demontována ve čtvrtek 17. června.

Všichni chtěli „selfíčko“. K poslední telefonní budce v Česku jezdily davy lidí

Telefonování z budky je od nynějška minulostí. V Hlubyni na Příbramsku byla ve čtvrtek odstraněná poslední telefonní budka v Česku. Osiřelé místo se dočká revitalizace, vznikne zde zeleň a v zimě pak bude místo zdobit vánoční strom.  „S kamarády a občany dnes večer asi chvilku posedíme, popijeme,“ řekl Deníku při demontáži telefonní budky starosta Petr Boukal.

Plexisklové telefonní polokabiny (tzv. mušle) v Praze, 1987

Poslední telefonní budka končí. Historik: Stály se na ně fronty jak na maso

V České republice ve čtvrtek dopoledne skončí jedna technologická éra trvající více než sto let. V obci Hlubyně na Příbramsku dojde k demontáži a následné ekologické likvidaci poslední telefonní budky. Přitom ještě před dvaceti lety jich bylo funkčních přes třicet tisíc, poté zejména nástupem mobilních telefonů nastal jejich útlum. Podle historika Jana Kramáře, vedoucího oddělení správy sbírkového fondu Poštovního muzea, jsou v Česku spojené především s obdobím socialismu.

Sběr starých mobilů

Za starý mobil poukázka na nové knihy

Zbavit se starého mobilního telefonu a získat tak možnost vyhrát poukázku na nákup knih v hodnotě 1 tisíc korun. V Olomouckém kraji v pondělí odstartovala ojedinělá akce, která motivuje obecní knihovny ke sběru starých mobilních telefonů. Ty nejúspěšnější získají peníze na drobné investice a pořádání akcí pro veřejnost.

Komik a herec Lukáš Pavlásek

Fejeton na paVlásku: Mobilní telefon

Nedávno se mi přihodila zvláštní věc. Vyšel jsem z domova, jdu po chodníku a pojednou jsem se začal cítil hrozně divně, jako bych to nebyl já, jako by mě kus chyběl, takový až existencionální pocit prázdnoty. A pak jsem zjistil, že jsem si doma zapomněl mobilní telefon. Polila mě hrůza. Co budu celý den dělat bez mobilu? Nebudu každou minutu kontrolovat, jestli mi někdo píše, nebudu si fotit, vše co uvidím, nepřečtu si zprávy z domova a zahraničí.

Nevidomý měl u sebe speciální mobilní telefon.

Okradl slepce o speciální mobil, policisté ho chytili, telefon ale nemají

Na 11. května zřejmě nikdy nezapomene 44letý muž z Ostravy. Od narození je nevidomý a aby se mohl lépe orientovat, používá k pohybu bílou slepeckou hůl a k telefonování speciální mobilní telefon, který má nainstalovaný software pro nevidomé. Jenže ten mu během vteřiny odcizil bezcharakterní mladík.

Ilustrační snímek

Nová tvář datové schránky: K přihlášení postačí i otisk prstu

Služební cesta, dovolená anebo studium v zahraniční. Přestože v minulosti bylo jednání s úřady z ciziny nebo na cestách noční můrou, dnes je tomu jinak. Díky systému datových schránek, které prošly zejména v minulém roce rozsáhlou modernizací, můžeme vyřizovat úřední záležitosti odkudkoliv i na svém mobilním telefonu.

Chytrý květináč

Chytré zahrady jsou tu. Nebojte se jich

Mobilní telefony a internet mění svět kolem nás doslova v reálném čase. Mění se naše způsoby učení, práce, zábavy. A nově se mění také to, jak zahradničíme. Nevěříte? Následující řádky by vás měly vyvést z omylu a snad vás přesvědčí, že zahradničení s pomocí mobilního telefonu může i vám přinést nějaké výhody.

Internetové televize. Ilustrační foto

Televizní programy už nemusíte sledovat jen v televizi

Rozšiřování internetových televizí v Česku sebou přináší zajímavý fenomén – stále více lidí sleduje pořady jinde než na televizní obrazovce. Na své oblíbené kanály, filmy či seriály se tak dívají na tabletu nebo dokonce mobilním telefonu.

Policejní kontroly na hranicích jihočeských okresů posílili v úterý 2. března vojáci.

Cestování mezi okresy: Policie obrátila. Dokumenty postačí v elektronické verzi

Potvrzení o účelu cesty mezi okresy mohou lidé při kontrole předložit v elektronické i v tištěné podobě. Policisté to dnes uvedli na twitteru. Listinnou podobu ale preferují, umožní totiž rychlejší a bezpečnější kontrolu bez vzájemného kontaktu. Při cestě do práce mimo okres bydliště je od pondělka třeba se prokázat potvrzením zaměstnavatele, pro jiné cesty, například k lékaři či na úřad, musí lidé předložit formulář nebo čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty.

Policisté pátrají po muži podezřelém z toho, že si odnesl z obchodu čtečku kódů.

Odhalíte zloděje? Z prodejny odnesl čtečku kódů, připomínala mobilní telefon

O stálé platnosti prastarého pořekadla, že příležitost dělá zloděje, se přesvědčil personál prodejny se zbožím určeným pro zvířata na Červených Vršcích v Benešově. „Zatím nezjištěný pachatel zde měl odcizit čtečku kódů volně položenou v regálu se zbožím. Přístroj vizuálně připomínal mobilní telefon,“ uvedla mluvčí Policie ČR v Benešově Veronika Čermáková.

Ilustrační foto

Chystá se skialpový „závod“ O dřevěného Krakonoše 2021

Zdravíme z Rokytnice nad Jizerou a posíláme konkrétní informace a pokyny o skialpinistickém „závodu“ O dřevěného Krakonoše 2021. Letos nám velmi přeje počasí, ale již méně nám přejí epidemiologická opatření vyhlášená Vládou ČR.

Pes. Ilustrační foto

KRIMI-MIX: Psa zaplatila a dosud se ho nedočkala

Čtyřiatřicetiletá žena z Kladenska se stala zřejmě obětí podvodu. V prosinci přes sociální sítě kontaktovala skupinu zabývající se prodejem psů ze zahraničí a pak si přes internet objednala fenu ze zámoří.

Ilustrační foto.

Proč mobilní telefon

Co dítěti dá a vezme mobilní telefon? Podívejte se na video ze speciálu Roadshow Deníku.

Ilustrační foto.

První mobilní telefon

V kolika letech by mělo dítě dostat svůj první mobilní telefon? Podívejte se na video ze speciálu Roadshow Deníku.

Ilustrační foto.

Policisté se zaměřili na telefonující řidiče

Dopravně bezpečnostní akce se zaměřila na řidiče, kteří za jízdy telefonují. „Používání mobilního telefonu za jízdy a nedostatečné věnování se řízení je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod,“ uvedl Pavel Truxa, mluvčí policie. Jak podotkl, velmi často se policisté setkávají s případy, kdy řidiči za jízdy drží v ruce mobilní telefon, telefonují, posílají SMS zprávy, anebo se z jiného důvodu nedostatečně věnují řízení a dění v silničním provozu.

Výstava mobilních telefonů v Železné Rudě.

VIDEO: V jediném muzeu v ČR uvidíte mobil s podpisem Schumachera i z Matrixu

Unikátní výstavu mobilních telefonů můžete nyní navštívit v Environmentálním a informačním centru v Železné Rudě. Sběratel Filip Brož tam včera otevřel jediné muzeum mobilních telefonů v České republice. Představuje v něm zhruba pětinu své sbírky, což je 450 originálních kousků.