Kreativ

ŠTÍTEK: móda

Ilustrační foto.

Lázně budou na čas městem módy

Karlovy Vary - Nové styly či módní trendy a představení podnikání v oblasti módy, designu a umění. To je prestižní přehlídka módy Czech Fashion Week, která se koná 16. června v Karlových Varech a o týden později, ve dnech 23. a 24. června, v Teplicích.

Ilustrační foto.

Mezi stromy: veganství i móda

Kolín - Setkání Mezi stromy se v kolínském Komenského parku odehraje v sobotu 2. června od 13 hodin. Jak říkají organizátoři, je určen všem, kteří rádi tvoří, vaří, jedí, nebo chtějí „jen“ provětrat svůj šatník.

Upcyklování je metoda, která zachrání před vyhozením mnohé staré oblečení, chrání přírodu, šetří kapsu a dává prostor i kreativitě.

Staré "hadry" do koše nepatří, upcykling je udělá opět šik

/FOTOGALERIE/ Staré oblečení nevyhazovat, vždyť je můžeme upcyklovat. Taková byla filozofie jedné z aktivit tak trochu jiného Fashion Weeku, tedy Týdne módy, který probíhal v prostorách Informačního centra mládeže (ICM) Český Těšín ve Frýdecké ulici.

Muzejní noc v Čáslavi zasvětili módě

OBRAZEM: Muzejní noc v Čáslavi zasvětili módě

Čáslav - Tématem letošní muzejní noci v Čáslavi se v souladu se stým výročím vzniku samostatného Československa stala móda první republiky. Té byla také věnována přednáška paní Jitky Jelínkové, kterou si do výstavní síně Městského muzea a knihovny Čáslav přišly vyslechnout desítky zájemců, samozřejmě především žen. Ani muži ale nechyběli.

FASHION SHOW v kostele svatého Bartoloměje v Teplicích.

FOTO: Krásky předvedly novou módu v kostele

Teplice - Na FASHION SHOW v kostele Bartholomeus v Teplicích pozval milovníky módy ve středu 9. května teplický módní návrhář Jiří Moravec společně s uměleckou agenturou Reas Agency. 

Týden módy v tak trochu jiném duchu bude pořádat Katarzyna Gattnar a kolegové v ICM Český Těšín.

Bude to tak trochu jiný týden módy

Tak trochu jiný Fashion Week, tedy Týden módy. Informační centrum mládeže (ICM) Český Těšín pořádá několikadenní akci, kde nepotkáte anorektické modelky a neuvidíte trendy výstřelky jara 2018. Zato se zde sami můžete stát módním návrhářem, dozvědět se o propojení módy, ekologie a šetrnosti k životnímu prostředí, pořídit si něco nového na sebe, nebo naopak darovat oblečení do dobročinného bazaru.

Doteky módy 2018

To byla podívaná! Doteky módy nabídly přehlídku tvarů i barev

/FOTOGALERIE/ Plnoletost slavilo v pátek klání dokazující, jak různorodá je móda. V Národním domě se totiž konaly osmnácté Doteky módy, soutěž pro studující návrháře a návrhářky. Kromě domácích z pořádající školy SŠDAM dorazili také středoškolačky-návrhářky z Prahy, Liberce či Ústí nad Orlicí.

Originální kreace nabídne páteční finále.

Doteky módy klepou na dveře, galavečer uvede Tomáš Hanák

Letos už po osmnácté přivítá prostějovské Městské divadlo finalisty soutěže Doteky módy. Tito finalisté vzešli z předkola, které proběhlo v pátek 6. dubna na Střední škole designu a módy. Do finále postoupilo třináct soutěžících z celé České republiky.

Ilustrační foto.

Vítání jara? Ve stylu první republiky. Zámeckou Dyji zase odemkne vodník Dyjáček

Lednice – V prvorepublikovém stylu se tentokrát ponese, v roce, kdy uplyne sto let od založení Československa, program tradiční akce s názvem Vítání jara v Lednici. Koná se v sobotu v přístavišti v tamním zámeckém parku. Pořadatelé při této příležitosti oficiálně zahájí už svou jubilejní dvacátou plavební sezonu na Zámecké Dyji.

Tmavá dřevěná podlaha dodá prostoru hloubku.

Sedm žhavých trendů v bytovém designu

Trendy se dají vysledovat z výstav světových designérů či z katalogů předních výrobců. Mnohem výstižnějším ukazatelem ale je, co si lidé skutečně pořizují a po čem touží.

Podzemní kontejnery na tříděný odpad.

Polopodzemní a podzemní kontejnery přicházejí do módy

Kladno - Podzemní či polopodzemní kontejnery se stávají čím dál tím větším hitem. Například Kladeňáci je mohou využívat od loňského roku, vybudovat je chtějí také ve Slaném či Stochově. Není se čemu divit, zapuštěné kontejnery vypadají mnohem lépe, navíc chlad země údajně zpomaluje množení bakterií a minimalizuje zápach. Hodí se ovšem tento systém i na vesnice?

Ženy z Červené Lhoty v roli modelek.

Ženy z Červené Lhoty si vyzkoušely roli modelek

Červená Lhota - Co za módu nosila paní hraběnka? Jak a proč se móda měnila a dodnes mění? O tom ženám v Červené Lhotě povídala paní Hana Procházková během sobotního odpoledne, které bylo zároveň pozdní oslavou svátku MDŽ.

Ilustrační foto.

Život mezi světovými válkami

Na otázky jak se žilo lidem ve Slezsku a na Ostravsku, jak prožívali období hospodářské krize i destrukci první republiky v závěru 30. let 20. století, kdo jsou přední osobnosti tehdejší doby v regionu a jakým směrem šly módní trendy v Československu se pokusí odpovědět dvě nové výstavy ve Slezském zemském muzeu.

Ilustrační foto

Češi si oblíbili věrnostní karty. Tři čtvrtiny mají v peněžence alespoň jednu

Nakupujete rádi? Tak pravděpodobně patříte mezi ty, kteří mají ve své peněžence alespoň jednu věrnostní kartu. Podle průzkumu Public Data Research jsou totiž mezi Čechy velmi oblíbené. Hned tři čtvrtiny z nich vlastní alespoň jednu. Dokonce 16 procent pak má více než deset. Většina Čechů mezi 18 až 60 lety je navíc nakloněna digitalizaci věrnostních karet.

Úžasná atmosféra i zábava. Tak hodnotili sobotní návštěvníci berounského kulturního domu Plzeňka letošní městský ples, který byl k uctění stého výroční založení republiky v duchu Retro.

OBRAZEM: Ples města Berouna byl ve stylu Retro

Beroun - Úžasná atmosféra i zábava. Tak hodnotili sobotní návštěvníci berounského kulturního domu Plzeňka letošní městský ples, který byl k uctění stého výroční založení republiky v duchu Retro. 

V čele mysliveckého spolku Mořice skončil po třiadvaceti letech František Vozihnoj.

Myslivost je životní poslání

Výročka s loučením. V sobotu 3. března proběhla v myslivecké chatě ve Vrchoslavicích tradiční výroční schůze mysliveckého společnosti Mořice Vrchoslavice.

Jarní a velikonoční výstavy v Kersku zahájila první březnovou sobotu Lucie Trešlová, která vyrábí nádherné květinové čelenky, věnečky či brože.

FOTO: Do ateliéru Kuba zavítalo jaro

Kersko - Přestože tomu teploty venku neodpovídají, blíží se jaro. Sérii prvních jarních výstav a programů, které ohlašují blížící se Velikonoce, odstartovali v Ateliéru Kuba v Kersku. Hned o první březnové sobotě ho navštívila Lucie Trešlová se svými květinovými členkami, věnečky, hřebínky či brožemi. Každá žena i holčička, která se v sobotu u Kubů zastavila, zatoužila po nějakém jejím výrobku.

Výstava Stoletá republika - Příběh jednoho města 1918 - 1948 v Muzeu Komenského v Přerově

Nová výstava zavede do prvorepublikového Přerova

FOTOGALERIE / Reklamní poutač obchodu s obuví Marie Andráškové, promítací přístroj Optikotechny, ale i takové rarity, jako jsou žertovné navštívenky recesistické společnosti Fedrfechtýři. Právě na detailech je nejlépe vidět, jak žili Přerované za éry první republiky.

Na počátku 20. století na novoměstské zasněžené pláně mířili milovníci lyžařského umění nejen z blízka, ale i z míst vzdálenějších.

Lyžařskou výstavu prodloužili do neděle

Nové Město na Moravě – Novoměstské Horácké muzeum prodloužilo lyžařskou výstavu, která se tam těší zájmu návštěvníků. Poslední možnost si ji prohlédnout mají o víkendu, do neděle 4. března. Výstava Století na lyžích má podtitul Lyžařská móda a výbava v minulém století.

Marie Koudelová v roce 2016, kdy slavila 102. narozeniny.

Zemřela Marie Koudelová, nejstarší Kutnohořanka

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Zemřela Marie Koudelová, nejstarší rodačkou a zároveň nejstarší obyvatelkou Kutné Hory. Žena, která by 9. března oslavila již 104. narozeniny, prožila bohatý život, vychovala tři děti, měla spoustu vnoučat a pravnoučat a v neposlední řadě i přátel, kteří na ni s láskou vzpomínají.

Aktivistka Anželina Diašová

Aktivistka, která se polonahá vrhla na Zemana, přišla o práci ve školce

Ukrajinská aktivistka radikální skupiny Femen bojující za práva žen, Anželina Diašová, přišla kvůli své politické angažovanosti o místo učitelky v mateřské škole. Žena v Česku proslula svou akcí při prezidentských volbách minulý měsíc, když se polonahá vrhla před prezidenta Miloše Zemana, čímž chtěla protestovat proti jeho kandidatuře.

z filmu Nit z přízraků

Nit z přízraků. Sólo ušité pro Daniela Day-Lewise

/TRAILER/ Doslova na míru pro Daniela Day-Lewise. To je Nit z přízraků, film, kde držitel tří Oscarů exceluje jako módní guru, pro nějž je svět látek a čarování s nimi vším. Končící kariéru nemohl uzavřít lépe.

Vizualizace nového outletu v pražské Ruzyni

Začíná boj o zákazníky. V Praze se otevře další outletové centrum

/INFOGRAFIKA/ Mezi současným a budoucím outletovým centrem v Praze, které se otevře na konci dubna, začíná bitva nejen o zákazníky. Stávající Fashion Arena ve Štěrboholech a nový Prague The Style Outlets v Ruzyni už nyní soupeří o zastoupení značek ve svých prodejnách.

Národní památník II. světové války v Hrabyni. Ilustrační foto.

Muzeum si připomene vznik republiky

Hned třemi velkými výstavami si Slezské zemské muzeum připomene sté výročí vzniku Československé republiky a také počátky formování nové československé armády.