Kreativ

ŠTÍTEK: móda

Ilustrační foto.

Na Opavsku se lidé zajímají o udržitelnou módu

Akce Swap, neboli výměna kusu za kus, je jediný udržitelný způsob nakupování. V Opavě v příštích dnech proběhne již její 11. ročník, v Hlučíně vůbec první. Vybízí návštěvníky k tomu, aby přinesli, co nenosí a odnesli, co naopak upotřebí.

Ilustrační foto.

Na Opavsku se lidé zajímají o udržitelnou módu

Akce Swap, neboli výměna kusu za kus, je jediný udržitelný způsob nakupování. V Opavě v příštích dnech proběhne již její 11. ročník, v Hlučíně vůbec první. Vybízí návštěvníky k tomu, aby přinesli, co nenosí a odnesli, co naopak upotřebí.

Ilustrační foto

Odkud máme maso? Češi začali být ostražití, jdou už také po kvalitě

Doba, kdy Češi při nákupu potravin hleděli jen na cenu, je minulostí. Móda farmářských trhů je vyhledávat kvalitu. „Zájem o český původ roste. Před pár lety to bylo většině zákazníků jedno. Dnes se jich mnohem víc začíná ptát, odkud výrobky pocházejí a zda se nevezly přes půlku světa,“ řekl Deníku prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Některé budovy v centru Prahy pokrylo graffiti. Akce má upozornit na nedostatek legálních ploch pro street art. Většina z maleb zůstane dočasně.

Prahu pokrylo graffiti. Akce upozorňuje na nedostatek legálních ploch

Pokud jste procházeli kolem Tančícího domu, Kotvy či Domu módy na Václavském náměstí, mohlo se vám zdát, že se budovy v centru Prahy staly terčem vandalům. Ale graffiti, které se v hlavním městě přes noc objevilo, má upozornit na nedostatek legálních ploch pro street art. Zhruba dvacítce streetartových umělců dala k dispozici přes 190 metrů čtverečních plochy svých domů společnost Pražská správa nemovitostí (PSN). Většina maleb je dočasná, trvalý zásah do podoby historických či památkově chráněných budov je totiž omezený.

Areál mmcité+

Bílovice: na festivalu WIFIČ VEN! vystoupí Mňága a Žďorp i Michal Malátný

Bílovice - Vystoupení populárních českých hudebníků Michala Malátného, DJ Mardoši, kapel Mňága a Žďorp, Umakart, Korben Dallas, Hrubá Hudba, Komorous a Gingerhead, gastrozóna s vybranými specialitami, streetball, parkour, street dance včetně ukázek streetové módy, dílny úpravy oděvů či oblíbených zaplétaných účesů. To je jen zkrácený výčet programu, který 12. a 13. září v Bílovicích nabídne návštěvníkům festival s názvem WiFič VEN! Ten se bude konat areálu bývalého zemědělského družstva.  

Natáčení nového seriálu České televize Hlava Medúzy - na snímku Petra Bučková.

100 důvodů pro design

Akce pořádaná ke stoletému výročí prostějovské Střední školy designu a módy ve Smetanových sadech a prostorech kina.

Areál FIRMY mmcité+ představí 2. ročník festivalu WIFIČ VEN!

Bílovice: na festivalu WIFIČ VEN! vystoupí Mňága a Žďorp i Michal Malátný

Vystoupení populárních českých hudebníků Michala Malátného, DJ Mardoši, kapel Mňága a Žďorp, Umakart, Korben Dallas, Hrubá Hudba, Komorous a Gingerhead, gastrozóna s vybranými specialitami, streetball, parkour, street dance včetně ukázek streetové módy, dílny úpravy oděvů či oblíbených zaplétaných účesů. To je jen zkrácený výčet programu, který 12. a 13. září v Bílovicích nabídne návštěvníkům festival s názvem WiFič VEN!

Fotografie dětí ze školy v Tismi v roce 1936.

Pohlednice z minulosti: Školní móda na Benešovsku

/FOTOGALERIE/ Jak dobře na tom byli, co se týká financí, rodiče školáků, se projevuje průkazně také na dětském oblečení. Když šla dítka do školy, mívala na sobě čisté, zalátané, ale přece jen obyčejné šaty. Teprve v okamžiku, kdy se vědělo, že do školy přijede fotograf, oblékli rodiče své potomky opravdu slavnostně, do hodobožových šatů.

Rozhovor s Diogem Forjazem, 16.5.2019

Jak si uchovat bujnou hřívu? S léčbou plešatění pomáhá i analýza DNA

Péči o vlasy v posledních letech věnují lidé obrovské úsilí i velké množství peněz, alespoň to tvrdí dostupné výzkumy. Nejde přitom o přechodnou módu, ale o celosvětový trend. Proč tomu tak je? „Lidé si uvědomili, že vlasy jsou silný sociální komunikátor, jímž člověk vyjadřuje svou osobnost. Staly se symbolem osobní prestiže i společenského postavení,“ tvrdí dermatolog Diogo Pereira Forjaz z pražské kliniky Esthesia.

Turecká angorská kočka

Lepší prostředí pro zaměstnance. Přichází nová móda psů a koček na pracovišti

Prostředí ve stylu art déco, běžné aperitivy, kurzy jógy a výhled na Sacré-Coeur: sedmadvacetiletá Apolline měla při své první volbě zaměstnání štěstí. Pracuje v agentuře Supr-Agency v srdci Paříže. Těžko by našla něco lepšího. Není to ale krása lokality, co mladou absolventku přilákalo. Největší radost jí dělá možnost vodit si do práce Oscara, svěřuje se. Při vyslovení svého jména se jí Oscar vrhá do náruče.

Nejen fuchsie, květiny našich babiček, ale i ty pokojové a balkonové jsou v Buchlovicích k vidění i ke koupi.

Fuchsie jsou opět v módě. Lákají barevností i bizarními tvary

Převážná většina návštěvníků Státního zámku v Buchlovicích, který patří k nejvýznamnějším barokním šlechtickým sídlům v Česku, si o víkendu nenechala ujít prohlídku anglického parku, ani 38. ročník prodejní výstavy fuchsií, květin našich babiček. Jejich květy se rozvíjejí do nejrůznějších zvonků a zvonečků.  

Renata Pourová vytváří ve své tiskárně originální potisky na látky.

V tiskárně tvoří luxusní šaty

České Budějovice - Renata Pourová spojila módu s grafikou a uměleckým designem. Barvy a látky, jedinečné potisky, vzory, obrazce, abstrakce. Originální, tvořené osobně, takřka ručně, na zakázku. A navíc coby prakticky jediní v republice. Zhruba to jsou základní specifika práce Renaty Pourové a její tiskárny v Českých Budějovicích.

Ilustrační foto

Kempy na Slovácku hlásí plno

V kempech začala hlavní sezóna. Zda padne letos rekord v návštěvnosti zatím jasné není, zájem o kempování v našem regionu je ale velký. To potvrdily také kempy na Slovácku.

Ilustrační foto

Chaty a stany zase v módě. Kempy hlásí plné stavy

Kempy a chatové osady po celé České republice nabývají na oblibě. Pro návštěvníky neustále zlepšují služby a ubytování. Například kempy na Svitavsku a Orlickoústecku jsou pro letní sezony již nyní téměř plně obsazené.

Jiří Korn

Oslavenec Jiří Korn: Je potřeba žít a dívat se vpřed

Letošní jubilant Jiří Korn patří už desítky let mezi českou hudební špičku. Svým moderním přístupem k muzice, tanci i módě dokázal vždy překvapovat a zaujmout. Na 25. září připravuje do pražské O2 areny velkou koncertní show nazvanou 70x Dík, jíž spolu se svými příznivci oslaví své sedmdesátiny, které připadají na 17. května.    

Gabriela Premusová nebere módu jako povrchní záležitost.

Gabriela Premusová: Touha udělat Opavu krásnou skrz oděvy byla veliká

Gabriela Premusová se narodila v Ostravě. Než se však usadila v Opavě, prošla dlouhou cestu. Jak ale sama říká, slezskou metropoli miluje nejen pro její neutuchající krásu. Podařilo se nám s Gabrielou Premusovou spojit a popovídat si o módě a jejích začátcích v oděvní branži.

Bakalaureáty 2019 v jablonecké Galerii N

FOTO: Styl a originalita. Mladí návrháři z liberecké textilní fakulty vystavují

Jablonec n. N., Liberec - Jablonec se stal v úterý 7. května na chvilku mekkou módy a stylu. V univerzitním výstavním prostoru, jablonecké Galerii N, byla slavnostně zahájena výstava studentské designérské tvorby prezentující práce textilního a oděvního ateliéru a práce sklářského a šperkařského ateliéru na katedře designu Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci. 

Bakalaureáty 2019 v jablonecké Galerii N

FOTO: Styl a originalita. Mladí návrháři z textilní fakulty vystavují v Jablonci

Jablonec n. N., Liberec - Jablonec se stal v úterý 7. května na chvilku mekkou módy a stylu. V univerzitním výstavním prostoru, jablonecké Galerii N, byla slavnostně zahájena výstava studentské designérské tvorby prezentující práce textilního a oděvního ateliéru a práce sklářského a šperkařského ateliéru na katedře designu Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci. 

Módní přehlídka v Buchlovicích

Módní přehlídka v Buchlovicích okouzlila ženy i muže

/FOTOGALERIE/ Hala Cihelna v Buchlovicích je víc než jen nádherný prostor s neopakovatelnou atmosférou. Je to místo přímo magické. A tady v neděli odpoledne dostaly příležitost modelky zlechovského butiku Krásná móda Vladimíry Čožíkové, ale i ženy z Tupes.

Ilustrační foto

Tip Deníku: Představí hradní módu

Švihov – Proč má Jindřich Švihovský z Rýzmberka na malbě v hradní kapli sukénku? Jak se nazýval jeho účes? A čím jsou zajímavé šaty jeho ženy?

Další trojlístek výstav se chystá na lyském výstavišti už druhý dubnový víkend. Návštěvníky zavede do světa módy, vonících květin a nabídne možnosti výletů. Od 11. do 14. dubna se chystají výstavy Elegance, Narcis a Regiony 2019.

Svět módy i krásné květiny představí výstaviště

Lysá nad Labem – Další trojlístek výstav se chystá na lyském výstavišti už druhý dubnový víkend. Návštěvníky zavede do světa módy, vonících květin a nabídne možnosti výletů. Od 11. do 14. dubna se chystají výstavy Elegance, Narcis a Regiony 2019.

Pohřební móda českých králů je v Prácheňském muzeu v Písku.

Pohřební móda českých králů je v Prácheňském muzeu v Písku

Písek - V plném proudu je v Prácheňském muzeu série výstav mapující historii odívání v Čechách. V březnu bylo muzeum plné šatů, triček či pyžam pouze z 19. a 20. století. V dubnu ale přispějí do píseckého módního jara i kolegové z pracovišť archeologie a středověku.

Neustále v jednom kole je přední český stylista a šéf modelingové agentury Luděk Šmehlík, který se narodil v Ostravě, kde dodnes žije a sídlí tu i jeho agentura.

Luděk Šmehlík: Když se budete v oblečení dobře cítit, budete i dobře vypadat

V Ostravě se narodil a dodnes zde působí jako kreativní ředitel modelingové a produkční společnosti FA FASHIONABLE. Přední český stylista a znalec módy Luděk Šmehlík v rozhovoru přináší rady jak se obléci, abychom se cítili a vypadali dobře, jaké jsou současné módní trendy a vypráví také o zákulisí práce v modelingu a produkci velkých akcí a show.