Kreativ

ŠTÍTEK: móda

Foto 1: Eva Kolářová z Vodňan vystudovala studijní obor Modelářství a návrhářství oděvů na střední výtvarné škole v Písku, kde se naučila vše potřebné pro navrhování a vznik šatů.

Eva Kolářová balancuje mezi látkami a štětci

Eva Kolářová z Vodňan vystudovala studijní obor Modelářství a návrhářství oděvů na střední výtvarné škole v Písku, kde se naučila vše potřebné pro navrhování a vznik šatů.

V areálu DEPO 2015 se představilo padesát prodejců s nabídkou módních outfitů, šperků a kosmetiky.

Depo zaplnily móda a design

V areálu DEPO 2015 v Plzni zahájil v pátek svoji pouť po českých městech MintMarket, trh s autorskou módou, designem, šperky a dalšími originálními výrobky. Na západ Čech přijely desítky nezávislých tvůrců, přišly se podívat stovky zájemců.

Jednatřicetiletá Lenka Štajnarová, kterou každý zná jako Áju, majitelka scondhandu Crashily

Ája ze sekáče: Měla jsem problémy s autoritou, teď jsem svým pánem

Jednatřicetiletá Lenka Štajnarová, kterou každý zná jako Áju, je osobitá Moravačka, která miluje punkovou, extravagantní módu a svou práci. Výběrový second hand Crashily, který sídlí v Ječné ulici, založila před šesti lety s kamarádkou Evou. Ten si za dobu své existence získal značnou oblibu. Jak říká sama Ája: "Crashily je moje dítě."

Sigourney Weaverová obětovala dlouhé vlasy v třetím dílu Vetřelce. Její hrdinka si tak vynucovala respekt mezi muži

Oholené hlavy přicházejí kvůli koronaviru do módy. I celebrity se k nim vrací

Uvržení větší části světové populace do karantény a domácí izolace v důsledku koronavirové nákazy mělo jeden pozoruhodný dopad: sociální sítě začínají zaplavovat fotografie a příběhy lidí, kteří znovuobjevili jistý přístroj, jenž se v průběhu věků periodicky vrací jako výraz módy či společenského nebo politického názoru: holicí strojek.

Česká umělkyně žijící v New Yorku Radka Salcmannová a její přítel (vlevo) pózují v rouškách proti koronaviru, které umělkyně šije. Američané se podle ní kvůli ochraně před koronavirem o roušky stále více zajímají. Látkové masky na obličej začala vizuální

Česká umělkyně šije v New Yorku roušky. Zájem je stále větší

Američané se kvůli ochraně před koronavirem po počáteční nedůvěře stále více zajímají o roušky. Pociťuje to i Češka Radka Salcmannová, která žije v newyorském Brooklynu. Látkové masky na obličej začala nejprve vizuální umělkyně, která se zaměřuje na módu a vystavovala během newyorského i losangeleského týdne módy, šít svým známým, teď se jí ale prostřednictvím sociálních sítí ozývá stále víc a víc lidí.

1.

Butik je moje milá obživa. Do ráce jdu vždy s radostí, říká Mína Mládková

Během momentu ví, co by vám slušelo a jak oblečení s doplňky zkombinovat tak, abyste příjemně překvapili své okolí atraktivním modelem. Mína Mládková (Martina Mládková), majitelka módního butiku Mata Hari v Českém Krumlově a Českých Budějovicích, má ale ještě jednu vášeň – fotografování. A ráda podporuje mladé umělce.

Jarmila Fochrová.

Když mě bolí záda, tak se těším, že si obléknu korzet, říká zapálená švadlenka

„Než ušiji šaty, projdu si desítky a desítky fotografií, nákresů či maleb. Studuju, jaký mají střih, jaká byla použita látka, kde mají zapínání. Teprve pak se pustím do realizace. Než šaty spatří světlo světa, může uběhnout celý rok,“ říká Jarmila Fochrová, která šije dobovou módu napříč celými staletími a uměleckými směry. Barokem počínaje a první polovinou 20. století konče.

Ilustrační foto.

Bleší trhy se vracejí do módy a konzum nepodporují

Havlíčkobrodsko – Starší, nepotřebné, ale zachovalé oblečení, či věci denní potřeby. Kam s nimi? Do popelnice? To je přece škoda. Jednou z možností, jak se takových věcí zbavit, je bleší trh, či vznešeněji burza. Kdysi oblíbená metoda prodeje se opět vrací do módy. Vyšší formou blešího trhu je pak způsob směny zboží systémem něco za něco. Bleší trh bez peněz neboli SWAP. Někteří organizátoři bleších trhů spojují svoji akci i s charitou.

Zaměstnanci Arkadie si užili večírek plný módy dvacátých let minulého století

Zaměstnanci Arkadie si užili večírek plný módy dvacátých let minulého století

Už podeváté se sešli zaměstnanci ze všech středisek Arkadie na zaměstnaneckém večírku, jehož účelem je jak vzájemné poznání spolupracovníků v mimopracovním prostředí, tak vzájemné poznání lidí z jednotlivých středisek a pracovišť. Několik let se toto podzimní setkání odehrává v restauraci Vysoký Dům v Dubí – Horské Bystřici.

Podvečer určený pouze pro ženy se konal v kinokavárně v Kaplici.

Beauty Day si ženy z Kaplice a okolí opět krásně užily

Již po třetí si kaplické ženy nenechaly v kaplické kinokavárně ujít odpoledne a večer nazvané Beauty Day. K dispozici jim byli kadeřník a vizážista, čekali je zajímaví hosté, prezentace zlata a šperků, styl, móda a přeměny, líčení, módní přehlídka s možností zakoupení oblečení, welcome drink a tombola.

Ilustrační foto

Tip na víkend: Martinské trhy budou poprvé v Novém Boru

Akce se svěží módou, šperky, sklem a designem, kde se pobavíte a odpočinete si. To budou Martinské trhy, které se v sobotu 9. listopadu konají v Novém Boru. Nabídnou kulinářské speciality, muziku, loutkové divadlo a svatomartinský lampionový průvod s živým koněm.

Vernisáž výstavy Lada, nelada a vyladěná móda.

OBRAZEM: Lada, nelada a vyladěná móda

Ve čtvrtek se v Muzeu Jindřichohradecka, v bývalém jezuitském semináři na Balbínově náměstí, uskutečnila vernisáž výstavy ke stoletému výročí šicích strojů LADA.

Galerie moderního umění HK

Kino 2.0 | art

Tajemný večer prodchnutý uměním, módou a extravagancí čeká návštěvníky Kina 2.0 v Galerii moderního umění.

O mimořádné prohlídky hradu Český Šternberk je veliký zájem.

Víkendové tipy na 19. a 20. října

Oslavy v Střezimíři k 800. výročí obce, trh nezávislé módy, hrané kostýmové prohlídky, to je nadcházející víkend a kulturní akce v našem okresu. 

Módní show La Gabriella v KD Na rybníčku v Opavě.

Kulturní dům Na Rybníčku v Opavě ožil módou

Originální Módní show La Gabriella probíhala v prostorách opavského Kulturního domu Na Rybníčku. Účastníky provedla světem módních trendů na podzim a zimu. Diváci zhlédli přes 130 modelů ve čtyřech tematických okruzích. 

Outlet Aréna Moravia

Outlet Arena Moravia v Ostravě se rozrůstá

Ode dneška se přívozská Outlet Arena Moravia zvětší o více než 300 metrů čtverečních. Otevírá zde totiž obchod s módou Guess, svou luxusními značkou Marciano i světoznámou značkou Calvin Klein.  

Figurína v kabátu za tisíce zůstala na chodníku před uzamčeným obchodem.

Figurína v kabátu za tisíce zůstala na chodníku před uzamčeným obchodem

Brno /FOTO/ - Figurína oblečená do drahého zimního kabátu nestála za výlohou obchodu s módou, ale venku přímo na ulici. Někdo ze zaměstnanců ji tam pravděpodobně zapomněl. Hodnota volně vystaveného oblečení byla více než šest tisíc korun. Zboží majiteli zachránil všímavý kolemjdoucí.  

Střední škola designu a módy oslavila v prostějovském divadle 100 let.

Prostějovská oděvka oslavila sto let. Takto to vypadalo

FOTOGALERIE / Městské divadlo v Prostějově zaplnili v pátek v devatenáct hodin příznivci Střední školy designu a módy a módních přehlídek. Slavilo se stoleté výročí střední školy spolu se soutěží Doteky módy. Letos v rámci jubilea nešlo o klasickou soutěž amatérských návrhářů, nýbrž o představení modelů absolventů a studentů školy.

Hasičský charitativní kalendář pro Eleganci bez bariér.

Elegance bez bariér pomáhá

/FOTO/ Společná charitativní módní přehlídka profesionálů a vozíčkářů se uskuteční 7. října od 19 hodin ve Společenském domě v Solnici. Akce je jedinečná v celé republice, je jím patronem je Muž roku 2009 Martin Zach, který po úrazu zůstal odkázán na invalidní vozík. Těšit se můžete nejen na módu, ale i na hudební vystoupení.

Den pro ženy: Odpoledne plné módy, účesů i hudby (ilustrační foto)

Tip na sobotu 5. října: Proberou módu i účesy

Odpočinek od starostí a každodenního shonu nabízí Den pro ženy v Pohořelicích. V sobotu od dvou hodin odpoledne v sále radnice na Brněnské ulici v režii studia Adell proberou s moderátorem Martinem Burianem módní novinky a trendy, účesy i líčení.

Ilustrační foto.

Poznámka Markéty Stoškové: I Opavané myslí na naši planetu

Jediný udržitelný způsob nakupování je Swap, tedy výměna věcí kus za kus. Moc dobře to vědí také obyvatelé Opavy, kde probíhají akce Swap několikrát ročně. V pořadí již jedenáctá se uskuteční v pátek 18. října v prostorech organizace Eurotopia, jež se nachází v Hradecké ulici. Cílem těchto setkání je poukázat na konzum naší společnosti a nepodporovat rychlou módu a zbytečný odpad.