Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum

Husitské muzeum v Táboře. Ilustrační foto.

Hrneček, píšťala, palcát. Husitské muzeum otevře expozici s unikátními nálezy

Na konci listopadu se po rekonstrukci otevře obnovená expozice Husitského muzea v Táboře věnovaná husitství. Bude moderní, interaktivní, ale zároveň věrná muzejnímu poslání uchovávat a důstojně zprostředkovávat doklady o životě našich předků. Návštěvníci se tak mohou těšit na předměty ze sbírek stejně jako na multimediální prvky oživující husitskou minulost.

Hasičská plošina HKM 202 rozšířila nedávno vozový park brněnského Retro muzea Na statku. Lidé si při návštěvě mohou prohlédnout i další skvosty.

Začínal s trabantem. Nyní má sběratel z Brna své muzeum plné veteránů

Hasičské veterány včetně nejnovějšího přírůstku v podobě plošiny Škoda 706 si mohou lidé prohlédnout v Retro muzeu Na statku v brněnských Dolních Heršpicích. O všechny naleštěné stroje se tam stará Lukáš Fajtl. Podle Brněnského deníku je velkým snem tohoto nadšeného sběratele hasičská cisterna Tatra 138. 

Čtvrtý ročník pochodu Memorial 1620 letos poprvé kopíroval cestu stavovského vojska z Rakovníka na Bílou horu.

Memorial 1620 kopíroval cestu stavovského vojska z Rakovníku na Bílou horu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Již počtvrté se o víkendu uskutečnila dvoudenní akce s názvem Memorial 1620 – Cesta k porážce, kterou pořádá rakovnické muzeum. Celého sedmapadesáti kilometrového pochodu sledujícího trasu stavovského vojska při přesunu z Rakovníka na Bílou horu se zúčastnilo 27 účastníků, z nichž nejmladšímu bylo pouhých 11 let.

Hasičská plošina HKM 202 rozšířila nedávno vozový park brněnského Retro muzea Na statku. Lidé si při návštěvě mohou prohlédnout i další skvosty.

Retro v srdci. Mým snem je hasičská cisterna Tatra 138, říká sběratel z Brna

/VIDEO/ Kus hasičské historie je k vidění v Retro muzeu Na statku v brněnských Dolních Heršpicích. Vedle sebe tam stojí uložených několik hasičských veteránů. Nejnovějším přírůstkem je plošina Škoda 706 z Holešova. O všechny se stará Brňan Lukáš Fajtl. „Plošina stála tři roky venku a je to na ní vidět. Nyní je pod střechou, aby měla důstojný odpočinek," povídá nadšenec.

Ve Studenci je nová expozice vojenských i vesmírných strojů

Místo hrochů vrtulník. Ve Studenci otevřou muzeum vojenské a vesmírné techniky

/FOTO, VIDEO/ Jakmile člověk vstoupí do nové expozice leteckého muzea ve Studenci na Třebíčsku, nejde ten kolosální stroj přehlédnout. V hale totiž ční od podlahy ke stropu bitevní vrtulník Mi-24D. Na otázku, jak se podařilo takovou obří techniku dostat dovnitř, odpovídá Zdeněk Svobodník z Leteckého muzea Koněšín. „Složitě. Trvalo nám pět dní, než jsme všechno zvládli. Na šířku jsme měli rezervu třicet centimetrů. Na výšku dokonce jen pět milimetrů,“ popisuje stěhování, při kterém se zapotil.

Instalace výstavy Století české panenky

Nová rokycanská výstava v muzeu je plná panenek

Století české panenky aneb nová výstava v rokycanském Muzeu dr. Bohuslava Horáka určitě zaujme malé i odrostlejší návštěvníky. S vernisáží, která je na pořadu 2. listopadu od 17 hodin v síni v ulici Josefa Knihy.

V plzeňské zoo bude pro děti v sobotu připravena strašidelná stezka, zakončená lampionovým průvodem a show v amfiteátru.

Tipy na víkend: Juniorfest, běh pro zoo a přednáška profesionálního pračlověka

V pátek začíná filmový Juniorfest, který zavítá do šesti měst, v Plzni jsou připraveny dvě oblíbené akce v zoo či festival pro cestovatele nebo milovníky Francie, v nedaleké Zruči pak Moravský večer. V Domažlicích mohou zájemci navštívit přednášku profesionálního pračlověka, v Klatovech začíná plesová sezona a v Rokycanech a v Kladrubech nová výstava v muzeu. V Tachově si pak lidé mohou užít netradiční prohlídky kláštera, pro děti jsou na řadě míst připraveny strašidelné stezky.

Ve Vrchlabí se otevře pro veřejnost 1. listopadu Návštěvnické centrum KRNAP - Muzeum Krkonoš.

Po dlouhých letech rekonstrukce je to tady. Návštěvnické centrum KRNAP otvírá

Ve středu 1. listopadu se poprvé otevře pro veřejnost nově vybudované Návštěvnické centrum Krkonošského národního parku - Muzeum Krkonoš. Otevřené bude denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin. Návštěvníkům představí příběh Krkonoš s ohledem na jedinečnou přírodu i ve vztahu k soužití přírody a člověka.

V ústeckém muzeu pracuje jako ředitel Václav Houfek. Pod jeho vedením získalo řadu ocenění i stejně prestižních návštěvníků.

Po nástupu do muzea jsem vyfasoval krumpáč, říká Houfek. Instituci čekají změny

/FOTO, VIDEO/ Řada ocenění, vědeckých prací i prestiž. Toho všeho dosáhlo ústecké muzeum pod vedením svého současného ředitele Václava Houfka. Navázal samozřejmě na své předchůdce, přesto ale největšího respektu městské muzeu získalo právě během jeho ředitelování. Svědčí o tom i dvě první místa v ocenění Gloria musaealis, které za výstavy získali jeho kolegové, nebo návštěva prezidenta SRN Franka-Waltera Steinmeiera, jehož zaujala výstava Naši Němci.

Užijte si Halloween v botanické zahradě.

Tipy na úterý 31. října

Jak si zpestříte poslední říjnový den tohoto roku? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí.

Svíčkařské dílny v Hornickém muzeu Příbram.

Svíčky v hlavní roli. Hornické muzeum Příbram zve na dušičkový program

/FOTOGALERIE/ Sobota v areálu Ševčinského dolu patřila Havířskému šprýmování. Ani s příchodem listopadu ruch v muzeu neutichne. Na středu muzeum chystá „dušičkovou“ nabídku, a to tři voskařské programy v kulturně vzdělávacím centru v areálu dolu Anna. Kulturní program pak bude pokračovat i v sobotu na dole Vojtěch.

Žluté lázně opět rozzářily tisíce světel, jděte se podívat!

Tipy na pondělí 30. října

Přemýšleli jste o tom, jak si zpestříte start nového týdne? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí.

Návštěva polské Ratiboře. 29. října 2023.

VIDEO: V polské Ratiboři objevíte hrad, labyrint i mumii. Jen kousek od Opavy

Když se řekne Polsko, téměř každý dnes píše seznam, balí tašky a vyráží za hranice do některého z obchodů za cenově výhodnějšími nákupy. Jenže Polsko, to není jen ráj supermarketů. Nabízí totiž i nepřeberné množství zajímavých výletů, a to v pohodlné dojezdové vzdálenosti z Moravskoslezského kraje.

Návštěva polské Ratiboře. 29. října 2023.

VIDEO: V polské Ratiboři objevíte hrad, labyrint i mumii. Jen kousek od Opavy

Když se řekne Polsko, téměř každý dnes píše seznam, balí tašky a vyráží za hranice do některého z obchodů za cenově výhodnějšími nákupy. Jenže Polsko, to není jen ráj supermarketů. Nabízí totiž i nepřeberné množství zajímavých výletů, a to v pohodlné dojezdové vzdálenosti z Moravskoslezského kraje.

Objev fotografie vrací tvář ústeckému souputníku Jana Opletala.

Objev fotografie vrací tvář ústeckému souputníku Jana Opletala

Jan Opletal a Václav Sedláček – smrtelná střela je zasáhla ve stejný čas a na stejném místě, na protinacistické demonstraci 28. října 1939 v Praze v Žitné ulici. Medik Opletal se stal symbolem odporu proti okupaci, jeho manifestační pohřeb vyvolal brutální represe nacistů vůči vysokoškolákům a inspiroval vyhlášení 17. listopadu celosvětovým dnem studentstva. 

Rybářský den na zámku Ohrada.

Výlov Bezdreva doplnil Rybářský den na zámku Ohrada u Hluboké

/FOTO, VIDEO/ - Jihočeské rybníky se objemem uloženého materiálu vyrovnají egyptským pyramidám, i to zaznělo o sváteční sobotě 28. října v zámku Ohrada, resp. v tamním Muzeu lesnictví, myslivosti a rybářství, které bylo výjimečně přístupné zdarma.

V Kladně se poslední říjnovou neděli uskutečnila podzimní slavnost.

KAM VYRAZIT: Poslední říjnový víkend nabízí i spoustu zábavy za korunu

/FOTO, VIDEO/ Poslední říjnový víkend nabízí na Kladensku i dalších místech ve středních Čechách spoustu akcí pod střechou, ale i pod širým nebem. Sváteční sobota i následující neděle patří především halloweenským slavnostem, lampionovým průvodům, strašidelným nebo dýňovým stezkám, ale i Dnům Středočeského kraje, které znamenají pro návštěvníky symbolické vstupné pouhou jednu korunu. 

Z Dušičkového jarmarku na mělnickém náměstí Míru.

KAM VYRAZIT: Poslední říjnový víkend nabízí i spoustu zábavy za korunu

/FOTO, VIDEO/ Poslední říjnový víkend nabízí na Mělnicku i dalších místech ve středních Čechách spoustu akcí pod střechou, ale i pod širým nebem. Sváteční sobota i následující neděle patří především halloweenským slavnostem, lampionovým průvodům, strašidelným nebo dýňovým stezkám, ale i Dnům Středočeského kraje, které znamenají pro návštěvníky symbolické vstupné pouhou jednu korunu. 

Z Havířského šprýmování v Hornickém muzeu Příbram.

KAM VYRAZIT: Poslední říjnový víkend nabízí i spoustu zábavy za korunu

/FOTO, VIDEO/ Poslední říjnový víkend nabízí na Příbramsku i dalších místech ve středních Čechách spoustu akcí pod střechou, ale i pod širým nebem. Sváteční sobota i následující neděle patří především halloweenským slavnostem, lampionovým průvodům, strašidelným nebo dýňovým stezkám, ale i Dnům Středočeského kraje, které znamenají pro návštěvníky symbolické vstupné pouhou jednu korunu. 

Z lampionového průvodu v Králově Dvoře.

KAM VYRAZIT: Poslední říjnový víkend nabízí i spoustu zábavy za korunu

/FOTO, VIDEO/ Poslední říjnový víkend nabízí na Berounsku i dalších místech ve středních Čechách spoustu akcí pod střechou, ale i pod širým nebem. Sváteční sobota i následující neděle patří především halloweenským slavnostem, lampionovým průvodům, strašidelným nebo dýňovým stezkám, ale i Dnům Středočeského kraje, které znamenají pro návštěvníky symbolické vstupné pouhou jednu korunu. 

V Novostrašeckém kulturním centru se uskutečnil Strašidelný bál s Bárou Ladrovou a Myšákem Edou.

KAM VYRAZIT: Poslední říjnový víkend nabízí i spoustu zábavy za korunu

/FOTO, VIDEO/ Poslední říjnový víkend nabízí na Rakovnicku i dalších místech ve středních Čechách spoustu akcí pod střechou, ale i pod širým nebem. Sváteční sobota i následující neděle patří především halloweenským slavnostem, lampionovým průvodům, strašidelným nebo dýňovým stezkám, ale i Dnům Středočeského kraje, které znamenají pro návštěvníky symbolické vstupné pouhou jednu korunu. 

Užijte si Svět medúz. Otevřeno denně.

Tipy na úterý 24. října

Už máte plán, jak si zpestřit start nového týdne? Podívejte se na pár akcí, které se dnes v Praze konají.

Vernisáž výstavy  Od hospodyňky k femme fatale v Kolíně

Dílničky i Hvězdné nebe: Muzeum v sobotu oslaví Den Středočeského kraje

/FOTOGALERIE/ Regionální muzeum v Kolíně si pro své návštěvníky na státní svátek 28. října připravilo i u příležitosti Dne Středočeského kraje speciální program se vstupným za korunu. „Kromě probíhajících výstav bude v každé z našich budov i aktivita pro rodiny s dětmi,“ píše muzeum v pozvánce.