Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum

Pražský TipCars rallysprint 2023.

Chcete vidět vozy Jamese Bonda, tatrovky či jawy? Máte možnost i v závěru roku

Agent 007 v Praze, alespoň prostřednictvím ikonických vozů. Pokus o rekord nákladních vůzů Tatra, Ameriky, historické motorky. Pokud máte rádi krásná auta a motocykly, to všechno můžete vidět i nyní v prosinci. Vypravit se za nimi máte možnost od pátku 8. prosince do neděle 10. prosince. Pár tipů najdete v našem tradičním přehledu.

O víkendu se v Plzni poprvé otevře expozice Depo Moto Art v bývalé trolejbusové hale v DEPO2015.

Tipy na víkend: Otevírá se muzeum s veterány, Mikuláš přijde i na letiště

O víkednu se poprvé otevře expozice Depo Moto Art v Plzni, mezi mikulášskými nadílkami je připravena i ta v Hangáru 3 na letišti v Líních nebo v plzeňské zoo. Chystají se adventní koncerty, ale zkrátka nepřijdou ani příznivci rocku či folku. Ti první mohou vyrazit na Whitesnake revival nebo na Brutus, ti druzí na Žalmana a Vojtu Kiďáka Tomáška. Naposledy vyjede motoráček mezi Příkosicemi a Nezvěsticemi a v Kyšicích se chystá soutěžní výstava plastikových modelářů.

Světla vyprávějí ve Žlutých lázních.

Tipy na čtvrtek 7. prosince

Máte už plán na dnešní den? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí, třeba si vyberete!

V Muzeu Komenského v Přerově začala v neděli tradiční výstava Vánoce na zámku.

Výstava Vánoce na zámku v Přerově letos nabízí nevšední pohled na zimní sporty

Tradiční výstava Vánoce na zámku začala první adventní neděli v prostorách Muzea Komenského v Přerově. Kromě vyřezávaného betlému Bedřicha Zbořila, lidového nábytku a vánočně nazdobených jedlí nabídne také exkurzi do světa zimních radovánek v minulosti. Nevšední expozici si mohou lidé prohlédnout v kapli zámku.

Prezident republiky Petr Pavel navštívil ve středu Vrchlabí.

Vítal Edvarda Beneše, po 78 letech se přišel podívat na nového prezidenta

Desítky příznivců vítaly ve středu odpoledne ve Vrchlabí prezidenta republiky Petra Pavla. Jedinou možností, kdy ho mohli spatřit, bylo při příchodu do Muzea Krkonoš a poté po tiskovém brífinku s novináři u ekocentra Krtek. Na hlavu státu se přišel podívat i 84letý Jaroslav Pleva z Vrchlabí. Ten Deníku prozradil, že poprvé a dodneška naposledy viděl naživo prezidenta země v roce 1945, kdy v Hradci Králové potkal Edvarda Beneše.

Do Vrchlabí přijel ve středu odpoledne na návštěvu prezident Petr Pavel.

VIDEO: Prezident Pavel přijel do Vrchlabí, vítali ho trubači. Pochválil muzeum

Prezident republiky Petr Pavel přijel ve středu odpoledne do Vrchlabí. V krkonošském městě skončila jeho dvoudenní návštěva Královéhradeckého kraje. Prezidentská kolona vysadila hlavu státu deset minut před čtvrtou hodinou u nově otevřeného Návštěvnického centra KRNAP - Muzea Krkonoš v bývalém augustiniánském klášteře, kde ho přivítaly potleskem desítky příznivců.

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou v úterý navštívili dětský domov v Sedloňově na Rychnovsku.

Prezident dostane ve Vrchlabí knížku, první dáma do Hostinného nedorazí

Na Trutnovsku zakončí dnes odpoledne prezident republiky Petr Pavel dvoudenní návštěvu Královéhradeckého kraje. V 15.30 přijede do Vrchlabí, kde si prohlédne nově otevřené Muzeum Krkonoš a Návštěvnické centrum KRNAP. Zhruba hodinu a půl tam bude debatovat s 23 starosty měst a obcí z Krkonoš včetně Trutnova a vedením Krkonošského národního parku. Jeho manželka Eva Pavlová měla zavítat ve středu v 15 hodin do Hostinného na návštěvu Františkánského kláštera. Ve středu ráno se ale v místním muzeu dozvěděli, že první dáma do Hostinného nedorazí.

Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí.

VIDEO: Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí prošlo rekonstrukcí. Láká na unikáty

/FOTO/ První prosincovou sobotu se návštěvníkům znovuotevřelo Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí na Liberecku, které od února procházelo rekonstrukcí. Ta si vyžádala rozsáhlé stavební úpravy, jelikož budova byla částečně napadena dřevomorkou. Muzeum tak získalo kompletně nové podlahy, došlo k opravě střechy a úprav se dočkala i expozice.

V muzeu ve Svitavách lidé uvidí velký mechanický betlém i sbírku papírových nebo dřevěných betlémů.

VIDEO: Svitavský betlém se "rozjede" na první adventní neděli

/FOTO/ Po roce je v městském muzeu ve Svitavách opět odhalený Velký svitavský mechanický betlém. Poprvé se dají figurky do pohybu na adventní neděli 3. prosince. Na vánoční výstavě v muzeu návštěvníci uvidí i další unikátní betlémy, mimo jiné sbírku papírových betlémů Jitky Dolečkové z Dolní Sloupnice.

Chebské muzeum.

Advent v chebském muzeu bude i s trhem

Advent v chebskému muzeu se koná v sobotu 2. prosince od 10 do 17 hodin. Rušno bude po celý den také ve Valdštejnské obrazárně muzea, která ožije nejen dětským zpíváním a recitací.

V Přerově se ve čtvrtek slavnostně otevřela Ornitologická stanice Muzea Komenského, která prošla náročnou rekonstrukcí. Nabízí unikátní expozici Ptáci Česka.

VIDEO: V Přerově se po rekonstrukci otevřela Ornitologická stanice

Po tříleté náročné rekonstrukci se ve čtvrtek v Přerově slavnostně otevřela Ornitologická stanice Muzea Komenského, která je v republice unikátem. Ornis má jednu z největších sbírek ptáků v České republice, co do rozsahu jí mohou konkurovat jen muzea v Opavě a Praze.

Nově otevřené Automoto muzeum v Lučanech nad Nisou.

TipCars Rallysprint i charitativní jízda: poslední letošní auto-moto akce

Můžete se rozloučit s letošními automobilovými soutěžemi nebo se podívat za veterány do motoristických muzeí. Pokud máte rádi krásná auta a motocykly, i v závěru roku najdete místa, kam se za nimi můžete vypravit od pátku 1. prosince do neděle 3. prosince. Pár tipů najdete v našem tradičním přehledu.

V O2 areně dnes završí své velké turné kapela Mirai.

Tipy na čtvrtek 30. listopadu

Jak si zpestříte poslední listopadový den letošního roku? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí.

Staré Stříbro ve fotografiích je možno vidět v Městském muzeu ve Stříbře.

Staré Stříbro ve fotografiích. Součástí výstavy je i vzácná stříbrná mince

Městskou radnici, původní most na Kladrubské ulici, budovu dnešní SOŠ či kostelík sv. Petra a mnohé další stavby a historické události minulého století mohou spatřit návštěvníci na starých fotografiích, které jsou k vidění v Městském muzeu ve Stříbře od pondělí 20. listopadu. Výstavní sál nově nabízí sbírku starých snímků nesoucí název Staré Stříbro ve fotografiích.

Na sobotu se chystá výlov Drahotínského rybníka i s prodejem ryb.

Tipy na víkend: Výlov rybníka, vánoční trhy a akce či mušketýři v Plzni

Víkendová nabídka je v Plzeňském kraji opět pestrá. Chystá se výlov Drahotínského rybníka, v Plzni už začaly největší vánoční trhy v regionu a v sobotu budou město znovu dobývat Valdštejnova vojska. Řada akcí už má vánoční podkres, ať už jsou to výstavy, různé dílny či koncerty. V kostele sv. Mořice v Anníně si pak tradičně připomenou obnovu tohoto původně zdevastovaného církevního stánku.