Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum

Výstava Baroko v Bavorsku a v Čechách: Joseph Deutschmann – Andílci představující poslední věci člověka, rok 1760 (Německo, Aldersbach – kostel Nanebevzetí Panny Marie) Foto: Stanislav Vaněk

Baroko v Bavorsku a v Čechách

Baroko bylo mnohdy přijímáno jako umění vnucené bělohorskými vítězi s cílem v zemích Koruny české nahradit protestantismus katolicismem. Přesto se barokní kultura postupně těšila pozornosti historiků. Vrcholem odborného bádání byla v roce 1938 výstava Pražské baroko, kde byl tento fenomén objektivně posouzen, ale po roce 1948 bylo barokní umění opět převážně vykládáno zkresleně.

Aleš Brichta vás 14. prosince zve na tradiční akci Rockové Vánoce na Barče.

Tipy na čtvrtek 14. prosince

Šílíte z vánočního shonu? Podívejte se níže na pár zajímavých akcí na tento den, při kterých můžete trochu "upustit páru".

Výstava českých betlémů v Muzeu Karlova mostu..

Podívejte se: V Muzeu Karlova mostu se koná výstava betlémů

Až do 4. února nabízí pražské Muzeum Karlova mostu unikátní výstavu betlémů, která nese název České betlémy z Tridentu Pietra de Godenze. Muzeum Karlova mostu tradičně každoročně představuje vánoční tematickou výstavu lidových betlémů.

Lenka Filipová ve středu zahraje v Kulturním centru Zahrada.

Tipy na středu 13. prosince

Přemýšleli jste o tom, že byste si rádi zpestřili tento den? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí.

Beseda s konstruktéry závodních motocyklů byla povedená

FOTO: Beseda s konstruktéry závodních motocyklů se povedla

V pátek 8. prosince uspořádalo Museum Czech Road Racing Hořice v divadelním sále hořické radnice besedu s konstruktéry závodních motocyklů. Besedy se zúčastnili konstruktéři a také závodníci, kteří se podíleli na vzniku závodních motocyklů naší provenience. Přítomni byli Václav Rathouský, Ing. Karel Rathouský, Pavel Zubatý, Miroslav Felgr, Pavel Petráček, Libor Kamenický st., Libor Kamenický ml., Martin Kamenický, Tomáš Havlíček, Zbyněk Havrda.

Výstava Baroko v Bavorsku a v Čechách: Michiel van Mierevelt – dílna:  Fridrich Falcký a Alžběta Stuartovna, okolo roku 1625 (Německo, Historisches Museum der Pfalz Speyer)

Recenze výstavy: Baroko v Bavorsku a v Čechách

Baroko bylo mnohdy přijímáno jako umění vnucené bělohorskými vítězi s cílem v zemích Koruny české nahradit protestantismus katolicismem. Přesto se barokní kultura postupně těšila pozornosti historiků. Vrcholem odborného bádání byla v roce 1938 výstava Pražské baroko, kde byl tento fenomén objektivně posouzen, ale po roce 1948 bylo barokní umění opět převážně vykládáno zkresleně.

Mezi jednu z letošních akcí patřil příjezd Jana Nepomuka Františka hraběte Harracha historickým vlakem na nádraží do Martinic v Krkonoších.

Na počest hraběte Harracha se rozezní v úterý zvony v Krkonoších i Praze

Na několika místech v Česku, mimo jiné v katedrále na Pražském hradě, se rozezní v úterý 12. prosince v 15 hodin zvony na počest českého vlastence, mecenáše, hospodáře a milovníka Krkonoš Jana Nepomuka Františka hraběte z Harrachu, který zemřel 12. prosince 1909. V Národním muzeu v Praze bude v úterý po letech čekání slavnostně odhalena jeho busta podle návrhu sochaře Bohumila Kafky z roku 1910.

Na Velkém náměstí si lidé loni zazpívali se Smíšeným pěveckým sborem Smetana pod vedením Jana Jiráčka.

Česko zpívá koledy: Oblíbená akce Deníku je tu. V Chlumci přidají i Neckáře

Naladit se na vánoční notu, vydechnout z každoročního shonu a třeba si jen tak poklábosit se sousedy. To vše nabízí Česko zpívá koledy, letos si akci s Deníkem můžete užít ve středu 13. prosince od 18 hodin večer hned na několika místech Hradecka. I do zpěvu koled proniká moderní technika. Na řadě míst nepotřebujete zpěvník, texty koled se často promítají třeba na fasádu obecního úřadu.

Že bývá Nové Město nazýváno Českým Betlémem připomnělo Městské muzeum tuto Adventní muzejní nocí, která zahájila výstavu Vánoční čas v muzeu, na níž jsou k vidění betlémy z Podorlicka i jiných oblastí.

VIDEO: Betlém kam se podíváš. Muzeum v Českém Betlémě je jich plné

Není na Náchodsku snad „betlémovějšího" místa než je Nové Město nad Metují. Připomeňme častokrát citovanou větu Jan Nerudy, který ve svých vzpomínkách na město napsal: „Vypíná se na skále pitoreskně jako směle myšlená městečka vánočních jeslí…" Možná prý právě od té doby je město nazýváno Českým Betlémem.

Výstava Baroko v Bavorsku a v Čechách: Joseph Deutschmann – Andílci představující poslední věci člověka, rok 1760.

Recenze: V Praze byla zahájena výstava Baroko v Bavorsku a v Čechách

/FOTOGALERIE/ Baroko bylo mnohdy přijímáno jako umění vnucené bělohorskými vítězi s cílem v zemích Koruny české nahradit protestantismus katolicismem. Přesto se barokní kultura postupně těšila pozornosti historiků. Vrcholem odborného bádání byla v roce 1938 výstava Pražské baroko, kde byl tento fenomén objektivně posouzen, ale po roce 1948 bylo barokní umění opět převážně vykládáno zkresleně. V dobách politického „tání“ sice vzniklo několik odborných monografií, ale k rozmachu nezávislého bádání o baroku došlo až po roce 1989. Přelomu epochy renesance a manýrismu v baroko i následnému vývoji je nyní věnována výstava Baroko v Bavorsku a v Čechách pořádaná ve dnech 9. května – 3. října 2023 v Domě bavorských dějin v Řezně a od 8. prosince 2023 v Historické budově Národního muzea v Praze.

Výstava Příbramské betlémy. Ilustrační foto.

Hornické muzeum Příbram přivítalo jubilejního návštěvníka

V pátek 8. prosince zavítal do Hornické muzeum Příbram 100 000. návštěvník. Stala se jím žákyně 4. třídy ZŠ Líšnice Sára Kubátová, která si spolu se svými spolužáky a za doprovodu učitelek z této slavnostní události vedle památeční vstupenky a dárkového balíčku odnesla také neopakovatelný zážitek.

Muzeum Vyškovska otevřelo novou vánoční výstavu Než přijde Ježíšek…

Než přijde Ježíšek: výstavu doplní ve vyškovském muzeu bohatý program

/FOTO/ Vánoční výstavou "Než přijde Ježíšek" láká návštěvníky až do sedmého ledna Muzeum Vyškovska. Speciální expozice zahrnuje prezentaci tradic a zvyků, které dodávají vánočním svátkům neopakovatelné kouzlo. Už v sobotu devátého prosince bude navíc připravený bohatý doprovodný program.

Pražský TipCars rallysprint 2023.

Chcete vidět vozy Jamese Bonda, tatrovky či jawy? Máte možnost i v závěru roku

Agent 007 v Praze, alespoň prostřednictvím ikonických vozů. Pokus o rekord nákladních vůzů Tatra, Ameriky, historické motorky. Pokud máte rádi krásná auta a motocykly, to všechno můžete vidět i nyní v prosinci. Vypravit se za nimi máte možnost od pátku 8. prosince do neděle 10. prosince. Pár tipů najdete v našem tradičním přehledu.

O víkendu se v Plzni poprvé otevře expozice Depo Moto Art v bývalé trolejbusové hale v DEPO2015.

Tipy na víkend: Otevírá se muzeum s veterány, Mikuláš přijde i na letiště

O víkednu se poprvé otevře expozice Depo Moto Art v Plzni, mezi mikulášskými nadílkami je připravena i ta v Hangáru 3 na letišti v Líních nebo v plzeňské zoo. Chystají se adventní koncerty, ale zkrátka nepřijdou ani příznivci rocku či folku. Ti první mohou vyrazit na Whitesnake revival nebo na Brutus, ti druzí na Žalmana a Vojtu Kiďáka Tomáška. Naposledy vyjede motoráček mezi Příkosicemi a Nezvěsticemi a v Kyšicích se chystá soutěžní výstava plastikových modelářů.

Světla vyprávějí ve Žlutých lázních.

Tipy na čtvrtek 7. prosince

Máte už plán na dnešní den? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí, třeba si vyberete!

V Muzeu Komenského v Přerově začala v neděli tradiční výstava Vánoce na zámku.

Výstava Vánoce na zámku v Přerově letos nabízí nevšední pohled na zimní sporty

Tradiční výstava Vánoce na zámku začala první adventní neděli v prostorách Muzea Komenského v Přerově. Kromě vyřezávaného betlému Bedřicha Zbořila, lidového nábytku a vánočně nazdobených jedlí nabídne také exkurzi do světa zimních radovánek v minulosti. Nevšední expozici si mohou lidé prohlédnout v kapli zámku.

Prezident republiky Petr Pavel navštívil ve středu Vrchlabí.

Vítal Edvarda Beneše, po 78 letech se přišel podívat na nového prezidenta

Desítky příznivců vítaly ve středu odpoledne ve Vrchlabí prezidenta republiky Petra Pavla. Jedinou možností, kdy ho mohli spatřit, bylo při příchodu do Muzea Krkonoš a poté po tiskovém brífinku s novináři u ekocentra Krtek. Na hlavu státu se přišel podívat i 84letý Jaroslav Pleva z Vrchlabí. Ten Deníku prozradil, že poprvé a dodneška naposledy viděl naživo prezidenta země v roce 1945, kdy v Hradci Králové potkal Edvarda Beneše.

Do Vrchlabí přijel ve středu odpoledne na návštěvu prezident Petr Pavel.

VIDEO: Prezident Pavel přijel do Vrchlabí, vítali ho trubači. Pochválil muzeum

Prezident republiky Petr Pavel přijel ve středu odpoledne do Vrchlabí. V krkonošském městě skončila jeho dvoudenní návštěva Královéhradeckého kraje. Prezidentská kolona vysadila hlavu státu deset minut před čtvrtou hodinou u nově otevřeného Návštěvnického centra KRNAP - Muzea Krkonoš v bývalém augustiniánském klášteře, kde ho přivítaly potleskem desítky příznivců.

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou v úterý navštívili dětský domov v Sedloňově na Rychnovsku.

Prezident dostane ve Vrchlabí knížku, první dáma do Hostinného nedorazí

Na Trutnovsku zakončí dnes odpoledne prezident republiky Petr Pavel dvoudenní návštěvu Královéhradeckého kraje. V 15.30 přijede do Vrchlabí, kde si prohlédne nově otevřené Muzeum Krkonoš a Návštěvnické centrum KRNAP. Zhruba hodinu a půl tam bude debatovat s 23 starosty měst a obcí z Krkonoš včetně Trutnova a vedením Krkonošského národního parku. Jeho manželka Eva Pavlová měla zavítat ve středu v 15 hodin do Hostinného na návštěvu Františkánského kláštera. Ve středu ráno se ale v místním muzeu dozvěděli, že první dáma do Hostinného nedorazí.

Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí.

VIDEO: Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí prošlo rekonstrukcí. Láká na unikáty

/FOTO/ První prosincovou sobotu se návštěvníkům znovuotevřelo Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí na Liberecku, které od února procházelo rekonstrukcí. Ta si vyžádala rozsáhlé stavební úpravy, jelikož budova byla částečně napadena dřevomorkou. Muzeum tak získalo kompletně nové podlahy, došlo k opravě střechy a úprav se dočkala i expozice.

V muzeu ve Svitavách lidé uvidí velký mechanický betlém i sbírku papírových nebo dřevěných betlémů.

VIDEO: Svitavský betlém se "rozjede" na první adventní neděli

/FOTO/ Po roce je v městském muzeu ve Svitavách opět odhalený Velký svitavský mechanický betlém. Poprvé se dají figurky do pohybu na adventní neděli 3. prosince. Na vánoční výstavě v muzeu návštěvníci uvidí i další unikátní betlémy, mimo jiné sbírku papírových betlémů Jitky Dolečkové z Dolní Sloupnice.