Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum

Muzeum fantastických iluzí je otevřeno každý den.

Tipy na úterý 6. února

Máte už nápad, jak si zpestřit start nového týdne? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Vilu Tugendhat si lidé nově prohlédnou i online, prozradil šéf Muzea města Brna

/VIDEO/ Oblíbený prohlídkový okruh Kasematy na hradě Špilberk čeká po čtvrt století obnova. Muzeum města Brna, pod které spadá kromě Špilberku i Arnoldova vila a vila Tugendhat, chystá pro letošní rok i další novinky. „Chceme se zaměřit také na špilberské vodojemy. Jsou ojedinělé a spousta Brňanů o nich neví. To chceme změnit," říká v rozhovoru pro Deník Rovnost ředitel muzea Zbyněk Šolc. Mluvil také o zdražení vstupenek nebo velkém zájmu o návštěvu vily Tugendhat.

Ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Vilu Tugendhat si lidé prohlédnou i online, prozradil šéf Muzea města Brna Šolc

/VIDEO/ Oblíbený prohlídkový okruh Kasematy na hradě Špilberk čeká po čtvrt století obnova. Muzeum města Brna, pod které spadá kromě Špilberku i Arnoldova vila a vila Tugendhat, chystá pro letošní rok i další novinky. „Chceme se zaměřit také na špilberské vodojemy. Jsou ojedinělé a spousta Brňanů o nich neví. To chceme změnit," říká v rozhovoru pro Deník Rovnost ředitel muzea Zbyněk Šolc. Mluvil také o zdražení vstupenek nebo velkém zájmu o návštěvu vily Tugendhat.

Výstava Ice Magic představuje unikátní ledové sochy.

Tipy na pondělí 5. února

Máte už nápad, jak si zpestřit první únorové pondělí letošního roku? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Ilustrační foto

Pozvánka do Merkur Muzea v Polici nad Metují

Zima se pomalu dostává do finále a ač se to nezdá, blíží se jaro. Ale zatímco odhad počasí není v mých silách, v mých silách je představit program, který Muzea v Polici nad Metují připravila na únor.

„Šiji už celkem padesát let, přičemž šití lidových krojů a dobových oděvů se věnuj od začátku 90. let," říká Eva Tatoušková, která je díky svému umu nejen v našem kraji ojedinělá a unikátní.

Šikovné ruce, nůžky a jehla umí udělat talár pro Škvoreckého a historické kroje

/FOTO, VIDEO/ Kroje pro muzea i folklórní soubory, dobové oděvy či vojenské historické uniformy – to vše pochází z dílny Evy Tatouškové z Nového Města nad Metují, která letos slaví za šicím strojem jubileum. „Šiji už celkem padesát let, přičemž šití lidových krojů a dobových oděvů se věnuj od začátku 90. let," říká švadlena, která je díky svému umu nejen v našem kraji ojedinělá a unikátní.

Výstavy v muzeích, závody i burzy. I v únoru vás čekají zajímavé auto-moto akce

Naprostá většina motoristických akcí zatím ještě probíhá pod střechou. Přesto se konají i první venkovní soutěže a burzy. Podívejte se na naše tipy na motoristické akce, které mohou upoutat vaši pozornost. Chystá se třeba Zimní traktoriáda, setkání Trabanti na sněhu nebo sraz příznivců motorek Harley Davidson. Pokračují i zajímavé výstavy Bond in Motion nebo Ariel v českých zemích.

V pankráckém obchodním centru Arkády můžete každý den navštívit úchvatný Svět medúz.

Tipy na čtvrtek 1. února

Máte už nápad, jak si zpestřit první únorový den letošního roku? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Švandovo divadlo na Smíchově ve středu večer uvádí divadelní adaptaci legendárního románu Anna Karenina.

Tipy na středu 31. ledna

Už jste přemýšleli o tom, jak si zpestřit poslední lednový den letošního roku? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Černošínské muzeum hostí výstavu obrazů známého muzikanta Marcela Mersího Marka ze skupiny Děda Mládek Illegal Band.

Obrazy rozpohybujete telefonem. Marcel Mersí Marek vystavuje v Černošíně

Černošínské muzeum hostí výstavu obrazů známého muzikanta Marcela Mersího Marka ze skupiny Děda Mládek Illegal Band. Obrazy, které tvoří digitální technikou, umí také rozpohybovat, a proto v rámci výstavy můžete také zhlédnout nejen propagační video na velké obrazovce, ale také i pomocí QR kód přes mobilní telefon, jak vysvětlila kurátorka výstavy Klára Humlová.

Představení výstavy Bond in Motion novinářům. Instalace s více než 70 vozy a technikou z filmů o Jamesi Bondovi.

Tipy na úterý 30. ledna

Odstartujte nový týden účastí na nějaké zajímavé události. Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Japonské Zero pilotované kamikaze při útoku na americká plavidla u Filipín v roce 1945

Poslední slova pilotů kamikaze za války: Psali matkám, fotili se se štěnětem

Božský vítr. To v překladu znamená slovo kamikaze. Sebevražední letci, které japonská armáda využívala ve druhé světové válce, považovali smrt za císaře a Japonsko za čest. V muzeu ve městě Chiran uchovávají příběhy těchto mladých mužů, i jejich poslední dopisy před sebevražedným letem. Piloti se v nich loučili s rodinami.

Gennaro, Detesk.

Jablonecké muzeum představuje současné designové sklo na veletrhu v Německu

Výběr z hlavní výstavy Mezinárodního trienále skla a bižuterie JABLONEC 2023 se ve dnech 26. – 30. ledna letošního roku představí na největším veletrhu spotřebního zboží na světě v německém Frankfurtu nad Mohanem. K vidění zde budou skleněné výrobky 34 českých a zahraničních firem, studií a značek.

Švandovo divadlo na Smíchově v pondělí večer uvádí Kabaret Winton.

Tipy na pondělí 29. ledna

Odstartujte nový týden účastí na nějaké zajímavé události. Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Představení výstavy Bond in Motion novinářům. Instalace s více než 70 vozy a technikou z filmů o Jamesi Bondovi.

Tipy na čtvrtek 25. ledna

Přemýšlíte o tom, jak si zpestřit po práci či škole tento den? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám pomůžeme.

Křižíkova elektrárna u řeky Lužnice v Táboře se brzy dočká rekonstrukce, dosud se tam konaly jen jednorázové akce.

Z Křižíkovy elektrárny bude kreativní centrum. Ožije už během cyklokrosu

Muzeum historie elektřiny, elektrické dráhy, interaktivní a hravé prvky i kavárna s venkovním posezením a pěkným okolím, které by lákaly nejen školní exkurze ale i místní a turisty. Tak si představují budoucí podobu Křižíkovy elektrárny v Táboře architektky z Kanceláře architekta města (KAM).

V Divadle Na Fidlovačce na vás čeká představení Sněhová královna.

Tipy na úterý 23. ledna

Máte už nápad, jak si zpříjemnit start nového týdne? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám pomůžeme.

Do té doby nepředstavitelná katastrofa přinesla i vzácný příklad sebeobětování se pro záchranu životů jiných.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Apokalypsa v Halifaxu

Srážka dvou lodí v kanadském přístavu Halifax 6. prosince 1917 vedla k výbuchu, který dodnes zůstává největším nejaderným výbuchem v historii. Hrdinou se stal dispečer, který navzdory riziku zůstal na svém místě a do poslední chvíle varoval vlaky. 

Pozvánka na výstavu Poklad z Domoušic

Žatecké muzeum vystaví další poklad. Luxusní předměty se našly u Domoušic

Regionální muzeum v Žatci vystaví v únoru na několik dní poklad nalezený u Domoušic na Lounsku. Jde o unikátní soubor pozlacených opaskových kování byzantinského stylu. Archeologové ze žateckého muzea zkoumali lokalitu několik let, některé nálezy odborníci v současné době ještě analyzují. I když zatím není význam lokality z historického pohledu kompletně vyhodnocen, je jasné, že bude značný.

Hasičské muzeum v Luhačovicích

V Luhačovicích otevřelo hasičské muzeum, je rájem nejen pro kluky

Kvůli dceři a čistému ovzduší se přestěhovali z Ostravy do Luhačovic a začátkem letošního roku zde otevřeli soukromé hasičské muzeum. Ráj pro malé i velké milovníky požární tematiky. Na místě najdete přes 4000 exponátů od lega, nejrůznějších modelů aut, přes historické proudnice až po helmy.

Demontáž letounu.

Letoun z Hradce se stane cenným exponátem Leteckého muzea v Kunovicích

/OBRAZEM/ Letecké muzeum v Kunovicích se bude moci pochlubit cenným přírůstkem svých sbírek. Z Hradce Králové do něj zamíří už tuto sobotu 20. ledna americký letoun Cessna 402B Utiliner v úpravě pro letecké snímkování. Začátkem nového tisíciletí prováděl mapování Česka i dalších evropských zemí. Muzeum jej získalo od brněnské společnosti Primis, která operuje z letiště v Hradci Králové.

Pozvánka na křest knihy

Příběhy opuštěné krajiny. V chomutovském muzeu pokřtí unikátní knihu

Doupovské hory jsou dnes ostrovem zachovalých přírodních stanovišť, přestože hostí vojenský újezd. Právě v jeho prospěch byli lidé od padesátých let 20. století nuceni své domovy ve vnitřní části hor opouštět. I tak jsou tam stále patrné mizející cesty, staré aleje, rozpadávající se mostky nad potoky i zarostlé zříceniny domů a hospodářských stavení.

Čtyřmotorový bombardér RAF Avro Lancaster před startem na noční akci.

Lancastery byly páteří RAF. U nás bombardovaly Plzeň, Záluží u Mostu i Chomutov

V době II. světové války se strategické spojenecké bombardování nevyhnulo ani území dnešní České republiky, zejména kvůli průmyslovým podnikům a železničním uzlům. Ve dne probíhaly nálety amerických bombardérů, v noci pak britských. Mezi hlavní výzbroj britského bombardovacího letectva patřily letouny Avro Lancaster, které se zúčastnily několika akcí nad našim územím. Například v noci 16. ledna 1945 vyřadily zcela z provozu chemický závod v Záluží u Mostu.