Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum

Plzeňský Prazdroj loni navštívilo přes půl milionu lidí. Letos chystá další novinky

Prazdroj loni navštívilo přes půl milionu lidí. Letos chystá další novinky

Na téměř 600 tisíc lidí vzrostl loni počet návštěvníků Plzeňského Prazdroje. Zájem byl vyšší nejen o prohlídkové trasy, zážitkové programy a kulturní akce přímo v areálu pivovaru, ale také o prohlídky Pivovarského muzea a plzeňského historického podzemí, které se nachází v centru Plzně. Na letošní rok pivovar chystá novou prohlídku v rámci Industry Open i tradiční kulturní akce.

Obrazy Amálie Mánesové - reprodukce.

Pohled půjčí galerii v Hlinsku cenné obrazy, Pohledský zámek a Chalupu truhláře

Vzácné obrazy vlastní obec Pohled na Havlíčkobrodsku, pocházejí z pozůstalosti malířky Amálie Mánesové. V létě se s nimi seznámí návštěvníci městského muzea a galerie v Hlinsku, kam Pohled obrazy zapůjčí. Půjčku už schválilo zastupitelstvo. „Je to obraz Pohledský zámek a Chalupa truhláře Hanolda,“ upřesnila místostarostka Pohledu Petra Dvořáková.

Pravé venkovské Velikonoce na Lesné.

Přibude náves i šachovnice. Horský areál Lesná dále poroste

/FOTO/ Zvonička, krušnohorská stavení, muzeum a také akce, jako je šlapání zelí nebo adrenalinový Sherpa Cup. Horský areál Lesná na pomezí Chomutovska a Mostecka je snad v každém ročním období místem, které láká návštěvníky. Ti se mohou těšit na další novinky, protože se zázemí pro turisty ještě rozšíří.

Pravé venkovské Velikonoce na Lesné.

Přibude náves i šachovnice. Horský areál Lesná dále poroste

/FOTO/ Zvonička, krušnohorská stavení, muzeum a také akce, jako je šlapání zelí nebo adrenalinový Sherpa Cup. Horský areál Lesná na pomezí Chomutovska a Mostecka je snad v každém ročním období místem, které láká návštěvníky. Ti se mohou těšit na další novinky, protože se zázemí pro turisty ještě rozšíří.

V opuštěné budově na Klatovské třídě číslo 19 v Plzni vznikne po rekonstrukci zážitkové muzeum.

Tank Sherman se přesune na Klatovskou. V opuštěném domě byty nebudou

Přes třicet tun těžký americký tank Sherman vyzvedne z Klatovské třídy v Plzni jeřáb a přenese jej přes vysoký dvoupatrový dům do jeho dvora. Půjde o jednu z nejnáročnějších operací, související se vznikem nového zážitkového muzea v nyní opuštěné budově na Klatovské třídě s číslem 19.

Muzeum fantastických iluzí je otevřeno každý den.

Tipy na středu 21. února

Máte plány, jak si zpestřit tento den? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Josef Režný v roce 1975 při přípravě volyňské výstavy Masky, démoni, šaškové.

Volyně připomíná sto let od narození Josefa Režného

Městské muzeum ve Volyni připomíná 100 let od narození Josefa Režného (1924–2012), muzikanta s dudami i bez nich, sběratele lidových písní, vlastivědného spisovatele, prácheňského etnografa a někdejšího ředitele volyňského muzea.

Zahájení výstavy Čtyřlístkománie při příležitosti významného životního jubilea autora Čtyřlístku Jaroslava Němečka.

Hrdinové Čtyřlístku mají s Rychlými šípy společné nejen autorovo dětství

/FOTO, VIDEO/ Legendární komiksová čtveřice Čtyřlístek slaví 55 let od svého prvního vydání. Z nápadu Jaroslava Němečka, tato oblíbená série příběhů ovlivnila generace čtenářů a stále si udržuje své kouzlo. Od roku 2011 má Čtyřlístek své vlastní muzeum, a to v Doksech u Máchova jezera, které se staly předobrazem Třeskoprsk. 

Masopustní veselí v Robousích.

FOTO: Masopust v Robousích: Mnoho masek, kapela, chodilo se dům od domu

Masopustních průvodů bylo letos mnoho, navzdory počasí. Protože tady se termín nemění podle potřeby a něčího usnesení. Ten je od pradávna. Od pondělka toho týdne, ve kterém jsou Velikonoce, odečteme 40 dní a máme datum Popeleční středy. Zabíjačkové dobroty vystřídají brambory.

Ve Švandově divadle se v úterý můžete pobavit u jedinečné divadelní improshow.

Tipy na úterý 20. února

Už víte, jak si zpříjemnit start nového týdne? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Představení výstavy Bond in Motion novinářům. Instalace s více než 70 vozy a technikou z filmů o Jamesi Bondovi.

Tipy na pondělí 19. února

Už víte, jak si zpříjemnit start nového týdne? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Ve Sládečkově vlastivědném muzeu Kladno se uskutečnila vernisáž výstavy Kořeny.

Co má krtek ve spíži? Ve Sládečkově vlastivědném muzeu se koná výstava Kořeny

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Svět kořenů je plný barev, příběhů a překvapení. Po překročení bludného kořene se návštěvníci Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně zmenší a ocitnou se pod zemí, v půdě. Zažijí v tajemné říši kořenů to, co tu zažívá třeba krtek. Až do 5. ledna příštího roku se v muzeu koná výstava s názvem Kořeny. 

Pohled na Opavu dávných časů. Historická výstavní budova SZMO dnes.

Opava slaví 800 let. Těšit se můžete i na tyto akce

V únoru představí Slezské zemské muzeum jeden z hlavních výstavních projektů sezony. Jde o sérii výstav s názvem Opava jubilejní, připravených k jubileu 800. let od první zmínky o městském zřízení Opavy.

Ilustrační snímek. Univerzita třetího věku.

Univerzita třetího věku na Lidické v Karlových Varech

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci s Krajskou knihovnou Karlovy Vary nabízí pokračování cyklu přednášek humanitního zaměření pro naplnění volného času seniorů z lázeňského města a okolí.

Zabijačkové hody. Ilustrační foto

Tipy na víkend: Zabijačkové a masopustní hody, plesy i rybářská přednáška

Víkendový program nabídne opět několik akcí spojených s časem masopustů, například v Plzni na Skvrňanech, ve Farmaparku U Toma v Ledcích, v Újezdu Svatého Kříže na Tachovsku či ve Lhovicích na Klatovsku. Zamilované dvojice mohou vyrazit na Rande do muzea v Blovicích, rybáři zase na přednášku Jakuba Vágnera do Kladrub u Stříbra. Svůj Rockovej bál odehraje v Plzni Extra Band Revival, v Buena Vista clubu vystoupí britská bluesrocková formace Wille & The Bandits.

Nalezený obraz. Po dalších odcizených obrazech z Vlastivědného muzea v Železnici se stále pátrá.

Ukradený obraz z Vlastivědného muzea v Železnici byl v aukci. Kde jsou ty další?

/FOTO/ Obraz s názvem Jinoličky od autora Františka Kavána, který před více než dvaceti lety zmizel z Vlastivědného muzea v Železnici, se objevil před nedávnem v jedné z internetových aukcí. Vyvolávací cena byla 7 tisíc korun a vydražil se za více než 50 tisíc korun. Případ se stále vyšetřuje a zároveň se hledají stopy, které by pomohly vypátrat dalších 13 obrazů, které tehdy z muzea ukradl neznámý pachatel.

„Jarní prázdniny v muzeu“ si mohou užít od úterý do pátku rodiče s dětmi, kteří zavítají do Muzea Komenského v Přerově. Jedná se o doprovodnou akci úspěšné výstavy „Teď je železný věk…Doba halštatská v srdci Moravy.“

Jarní prázdniny tráví děti v muzeu tvořením. Podívejte se

/VIDEO, GALERIE/ Vyrobit si strom života ze drátu a korálků, pracovat s keramickou hlínou bez výpalu nebo s pomocí neviditelného inkoustu mohli rodiče s dětmi, kteří přišli v úterý dopoledne do Muzea Komenského v Přerově na tvořivé dílny. Pracovníci muzea se tak snaží celý týden zpestřit program dětem, které netráví tráví jarní prázdniny na horách, ale v Přerově.

Kajku mořskou, přesněji mladého samce z jezera Milada můžeme obdivovat na fotografiích Antonína Cettla. Fotky dokládají nejen vlastní výskyt kajky mořské na jezeře Milada, ale také její potravu. Loví zde raky pruhované.

Na Miladu zavítal vzácný pták. Nyní je k vidění vycpaný v muzeu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nenápadný, ale velmi vzácný zimní host zavítal na jezero Milada. Z jejího peří jsou nejlepší spací pytle a všude jinde než v Čechách ji znají všichni. Kajka mořská přilákala na sever Čech desítky ornitologů, jen aby si ji mohly naživo prohlédnout, studovat ji a točit a fotografovat.

Švandovo divadlo ve čtvrtek večer uvádí černou komedii Adamova jablka.

Tipy na čtvrtek 15. února

Rádi byste si dnes zpříjemnili odpoledne nebo večer? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Muzeum Krkonoš

Muzeum Krkonoš láme rekordy

Začátkem listopadu jsme ve Vrchlabí otevřeli nové Návštěvnické centrum Krkonošského národního parku – Muzeum Krkonoš. Za první tři měsíce provozu je navštívilo 11 tisíc lidí. Rekordní denní návštěvnost přesahovala 800 osob a v nejsilnějším týdnu k nám přišly 3 000 návštěvníků. Potvrzuje se tak, že #MuzeumKrkonos stává bezmála povinnou zastávkou návštěvníků Krkonoš.

V pankráckém obchodním centru Arkády můžete každý den navštívit úchvatný Svět medúz.

Tipy na pondělí 12. února

Chcete si nějak zpříjemnit start nového týdne? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Muzeum hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově.

Kam vyrazit o jarních prázdninách? Do Muzea hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově

Stále nevíte, kam vyrazit s rodinou či partou přátel o jarních prázdninách v Královehradeckém kraji? Máte rádi hračky a vše co k dětství patří? Potom je tento tip na výlet právě pro vás. Využijte jedinečnou nabídku otevření Muzea hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově o jarních prázdninách v našem kraji, a to od pondělí 19. do pátku 23. února 2024 od 10 hodin do 16 hodin.

Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov

Kam zajít s dětmi o jarních prázdninách? V Humpolci vystavují netopýry

Jarní prázdniny klepou na dveře, a vy stále nevíte, jak je s dětmi strávíte? Pokud se nechystáte na hory, máme pro vás několik tipů, jak je aktivně strávit na Vysočině. Bohatý program nabízí například pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově. A nudit se nebudou děti ani v humpoleckém muzeu.

Obnovenou expozici Husité Husitského muzea v Táboře čeká slavnostní představení veřejnosti.

Husité v Táboře znovu ožívají. Muzeum chystá otevření expozice plné her a zábavy

Husitské bitvy i zvyky v modelech, moderní interaktivní prvky plné zábavy pro děti i dospělé. Spousta historických předmětů věnovaných husitskému období, videa, hry i obří model Tábora, kde se střídá den s nocí. To vše na nové výstavě už ve středu 21. února v 17 hodin představí muzejníci Husitského muzea v Táboře veřejnosti. Deník se podíval na místo ještě před vernisáží.

Obnovenou expozici Husité Husitského muzea v Táboře čeká slavnostní představení veřejnosti.

Husité v Táboře znovu ožívají. Muzeum chystá otevření expozice plné her a zábavy

/OBRAZEM, VIDEO/ Husitské bitvy i zvyky v modelech, moderní interaktivní prvky plné zábavy pro děti i dospělé. Spousta historických předmětů věnovaných husitskému období, videa, hry i obří model Tábora, kde se střídá den s nocí. To vše na nové výstavě už ve středu 21. února v 17 hodin představí muzejníci Husitského muzea v Táboře veřejnosti. Deník se podíval na místo ještě před vernisáží.

Skleník Fata Morgana slaví 20 let.

Tipy na čtvrtek 8. února

Už víte, jak si zpestřit tento den? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Muzeum Komenského v Přerově - unikátní výstava Teď je železný věk...Doba halštatská v srdci Moravy.

Jarní prázdniny v keltském duchu? Muzeum zve na tvořivé dílny

Atraktivní program chystá pro návštěvníky během jarních prázdnin, které jsou na Přerovsku příští týden, Muzeum Komenského. Veřejnost se může zúčastnit od úterý 13. do pátku 16. února výtvarných dílen, inspirovaných keltskými motivy. Výtvarné experimenty si užijí zájemci všech věkových kategorií od 9 do 12 hodin, v odpoledních hodinách pak od 13 do 16.30 hodin.

Na Novoměstské radnici je dnes přichystané koncertní představení pro děti Filharmoniště: West Side Story.

Tipy na středa 7. února

Chcete si nějak zpestřit tento den? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Archeologické nálezy ve Volyni.

Za unikátní archeologické nálezy v jihočeské Volyni může náhoda

/VIDEO/ Původně mělo jít pouze o rekonstrukci části volyňské tvrze. Práce však odkryly staletí stará tajemství. „Objevili jsme kosterní pozůstatky, zbytky nádob, ozdoby a oválnou kamennou pec na pálení vápna,“ objasnil situaci ředitel volyňského muzea Karel Skalický.

Zdeněk Kuchyňka.

Ředitel Sládečkova muzea po 29 letech končí. Kraj hledá náhradu

Zdeněk Kuchyňka po 29 letech končí na postu ředitele Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně. Důvodem je plánovaný odchod do důchodu. Nový ředitel či ředitelka by měl do funkce nastoupit v červenci letošního roku. Rozhodne o něm výběrové řízení, které vypíše Středočeský kraj.