Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum umění

Na výstavě jsou k vidění i domy z Pelhřimova.

Pelhřimovské domy obdivují ve filipínské Manile

Pelhřimov, Manila - Až do konce dubna je k vidění v manilské galerii NCCA – Národní komise pro kulturu a umění, což je filipínská  obdoba českého Ministerstva kultury, výstava Česká kubistická architektura.

Příklad uplatnění současné architektury v horské krajině, který představuje dvojice výstav v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze 1.

Rovněž v horách vznikají skvosty architektury

Praha - Desítky nových staveb, které sbírají ocenění v mezinárodních architektonických soutěžích, vznikají každoročně v těžce přístupných místech Alp. Přes pět desítek nejzdařilejších z posledních 20 let představuje až do neděle 15. května dvojice výstav v pražské Galerii Jaroslava Fragnera.

Příklad uplatnění současné architektury v horské krajině, který představuje dvojice výstav v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze 1.

KRÁTCE: Rovněž v horách vznikají skvosty architektury

Praha - Desítky nových staveb, které sbírají ocenění v mezinárodních architektonických soutěžích, vznikají každoročně v těžce přístupných místech Alp. Přes pět desítek nejzdařilejších z posledních 20 let představuje až do neděle 15. května dvojice výstav v pražské Galerii Jaroslava Fragnera.

Autobus v Klášterních zahradách je součástí výstavy.

„Astronautická lehkost motýla“ se nezabývá pouze uměním

Litomyšl – V sobotu 9. dubna v Klášterních zahradách a Galerii Miroslava Kubíka slavnostně zahájili výstavu s názvem S astronautickou lehkostí motýla zpátky do kamene, která nabízí pohled na dílo expresivního malíře Michaela Rittsteina, jeho syna a sochaře Lukáše Rittsteina i umělkyně Barbory Špaletové.

ROZHODL JURČA! Varnsdorf doma udolal Pardubice 1:0.

GALERIE: 1:0! Hrdina Jurča zachránil Varnsdorf

Varnsdorf – Záchranářská mise Varnsdorfu pokračuje. A zatím úspěšně. Pod trenérem Romanem Veselým tým z Kotliny na jaře neprohrál. To platí i po utkání s Pardubicemi, které rozhodla jediná trefa ze samotného závěru utkání.

Náchodská galerie výtvarného umění.

Galerie má letos své padesátiny. Už oslavuje

Náchod - Je jí padesát. Spojí-li se tato slova s věkem člověka, jde o významný životní předěl. V případě uměleckého „stánku" se však dá spíše hovořit o úspěchu. Tak či tak je třeba popřát mnoho sil do dalších let. Zda je Galerie výtvarného umění v Náchodě má, jsem se ptala ředitele Jana Kapusty.

JÍLOVŠTÍ FOTBALISTÉ (oranžové dresy) doma porazili Českou Kamenici 3:0.

GALERIE: Nervózní derby vyhrálo Jílové

Jílové – Využili zaváhání sousedů v tabulce a po tříbrankové výhře si fotbalisté Jílového upevnili druhé místo za suverénní Brnou. Ale že by zápas 
s Českou Kamenicí vynikal fotbalovou krásou, se říci rozhodně nedá.

Benefiční koncert ve Švihově 2016

GALERIE: Zazpívali na podporu výroby zvonu

Švihov - V sobotu se na švihovském vodním hradě konal benefiční koncert. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude věnován na odlití nového zvonu pro hradní kapli.

Muzeum Kroměřížska. Ilustrační foto

Nákladná rekonstrukce přinese muzeu v Kroměříži nové prostory

Kroměříž – Rozsáhlou rekonstrukci, díky které vznikne nový vstupní prostor se zázemím pro návštěvníky i nové výstavní prostory, připravuje do budoucna Muzeum Kroměřížska. „Muzeum pracuje na studiích a projektech, aby mohlo žádat o dotaci z evropských fondů," poznamenal ředitel zařízení Jiří Stránský. Náklady na opravy přesáhnou podle odhadů částku dvaceti milionů korun.

Nová naučná stezka Beskydské nebe – Život v korunách stromů o délce tří kilometrů, je novou atrakcí frenštátských Horeček.

Na Horečkách přivítají ptáky aneb Beskydské nebe otevře ptačí zpěv

Vítání ptačího zpěvu se uskuteční v sobotu ve frenštátském amfiteátru na Horečkách. Po zahájení v 10 hodin se účastníci dočkají komentované prohlídky expozice Život v korunách stromů, výstavy dravých ptáků s podrobným výkladem, setkání s nositeli ptačích příjmení, tvořivých dílen pro děti a od 15 hodin také koncertu kapely Galerie. Vstup je zdarma.

HNED PĚT BRANEK padlo ve Velkém Šenově. Tři body si ale odvezla Česká Kamenice.

GALERIE: Velký Šenov pouze dotahoval

Velký Šenov – I podruhé v sezoně vyzrála Česká Kamenice na nováčka z Velkého Šenova. Po domácí podzimní výhře 5:3 tentokrát svěřenci Pavla Mokráčka zvítězili 3:2.

Mallory

Olomouc ožije pestrým Jedním světem. Na co zajít?

Olomouc - Po roce se vrací opět do Olomouce, kde má řadu let svůj domov. Osmnáctý ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět opět zaplní prostory kina Metropol, Muzea umění, sály Jezuitského konviktu, Jazz Tibet Club a spoustu dalších míst.

Zlínská galerie DioArt

DioArt oslavuje rok od založení. Půjčuje šperky a přináší umění pro všechny

Zlín /PR/ - Rok se s rokem sešel a zlínská galerie DioArt oslavuje své první narozeniny. Její prostory se veřejnosti otevřely poprvé v březnu loňského roku. Mladá umělecká galerie vychází z myšlenky „art concept store", což je novodobý způsob prezentace uměleckých děl, designových interiérových doplňků a šperků na jednom místě. Ať už tedy patříte k obdivovatelům umění a designu, nebo hledáte originální a hodnotný dárek pro své blízké, inspiraci najdete možná právě v prodejní galerii DioArt.

Novoměstská radnice v Praze.

KRÁTCE: Jaro otevře věž historické radnice

Praha - S prvním jarním dnem se znovu otevře věž Novoměstské radnice u Karlova náměstí. Věž byla dostavěna v roce 1456, je vysoká téměř 70 metrů a na ochoz vede 221 schodů. Od patnáctého století věž plnila funkci protipožární „strážnice" pro Nové Město a později z ní hlásný vytruboval aktuální čas.

Prohlídka rekonstruované Galerie moderního umění v Hradci Králové.

Opravená galerie v Hradci možná otevře se zpožděním

Hradec Králové - Jsou to už téměř dva roky, co se kvůli rozsáhlé rekonstrukci v Hradci uzavřela Galerie moderního umění. Složité vnější i vnitřní opravy památkově chráněné budovy na Velkém náměstí stály kraj desítky milionů korun a stále ještě není hotovo.

CENY MĚSTA předá už tradičně primátor před zahájením lázeňské sezony.

Ceny města. Kdo je navržen?

Karlovy Vary - Při zahájení letošní lázeňské sezony předá už tradičně primátor Petr Kulhánek (KOA) Cenu města a udělí Čestné občanství nominovaným osobnostem.

Výřez obrazu Klanění pastýřů od El Greca

Olomouc uvidí slavné Klanění Pastýřů od El Greca, půjčí je z New Yorku

Olomouc – Slavný obraz Klanění pastýřů od světoznámého malíře El Greca bude přes léto zdobit sbírky olomouckého Muzea umění. Dílo španělského manýristy do Olomouce zapůjčí věhlasné Metropolitní muzeum v New Yorku výměnou za Tizianův obraz Apollón a Marsyas ze sbírek olomouckého arcibiskupství.

Výřez obrazu Klanění pastýřů od El Greca

Olomouc uvidí slavné Klanění pastýřů od El Greca, půjčí je z New Yorku

Olomouc – Slavný obraz Klanění pastýřů od světoznámého malíře El Greca bude přes léto zdobit sbírky olomouckého Muzea umění. Dílo španělského manýristy do Olomouce zapůjčí věhlasné Metropolitní muzeum v New Yorku výměnou za Tizianův obraz Apollón a Marsyas ze sbírek olomouckého arcibiskupství.

Vybrané historické obrazy a nábytek prochází v rámci projektu Obnova vybraných obrazů a nábytku Arcibiskupského zámku v Kroměříži, nyní k nim přibudou i vzácné lunety.

VIDEO, FOTO: Soubor deseti vzácných lunet z Kroměříže čeká oprava

Kroměříž – Projekt, který má pomoci zachránit některá historická díla bývalé biskupské rezidence v Kroměříži, ve středu představili odborníci na tamním zámku. Cílem je restaurování a zabezpečení děl, z nichž mnohá jsou v havarijním stavu nebo dokonce v akutním ohrožení.

Radomír Kloda (vlevo) a Karel Gaman.

Havířovské ragby slaví jubileum

Historii havířovského ragby předcházely dvě zajímavé události. Začátkem 50. let v Petřvaldě trénují a hrají ragby vojáci útvaru Pomocných technických praporů (PTP), kteří pracovali v dolech.

Charitativní akce Den pro Bělinku napomohla k pořízení nového přístroje pro zdravotně postižené v Kunovicích.

FOTO, VIDEO: Milovníci vína přispěli na handicapované deseti tisíci

Uherské Hradiště – Celkem deset tisíc korun vybrali organizátoři charitativní akce Den pro Bělinku v sobotu 5. března večer v Galerii slováckých vín v centru Uherského Hradiště. Hosté tak ochutnávkou výborných vín, v rámci hesla Čím víc ochutnáš, tím víc pomáháš, poslali pomoc těm, kteří ji potřebují.

Z příprav na dubnové otevření Muzea Jindřicha Jindřicha.

Domažlické Muzeum Jindřicha Jindřicha se otevře po osmi letech

Domažlice /FOTOGALERIE/ – Osm let zůstalo zavřené domažlické Muzeum Jindřicha Jindřicha. Prvního dubna dlouhý půst skončí. Otevření tak bude symbolickým dárkem pro klenečského rodáka, skladatele, klavíristu, sbormistra, etnografa a sběratele k jeho 140. narozeninám, které připadají na sobotu 5. března.

Kromě sportu a výletů lze využít také nabídky domů dětí a mládeže. Ty dělají i kreativní a tvořivé kurzy

Co dělat o prázdninách? Poradíme

Karlovarský kraj - Jarní prázdniny se nezadržitelně blíží. Pro žáky i studenty nabízí region řadu zajímavých aktivit. Věnovat se jim mohou už od dopoledních hodin, nebo počkat do odpoledne a vyrazit s celou rodinou. Čas si lze krátit na zimních stadionech, v bazénech, kulturou, sportem nebo výlety. V Karlovarském kraji jsou letos jarní prázdniny od pondělí 7. do 13. března.

Ilustrační foto.

Peníze z koštu vzorků v Galerii slováckých vín poputují postiženým Na Bělinku

Uherské Hradiště – Ochutnat špičková vína a zároveň tím přispět hendikepovaným můžou v sobotu 5. března od 18 hodin v Galerii slováckých vín ti, kteří tam přijdou na akci s názvem Den pro Bělinku. Ta si dala do vínku heslo: Čím víc ochutnáš, tím víc pomáháš. Koštovat bude možné z padesáti vzorků vín, přičemž polovina ze získaného výtěžku poputuje na pořízení odsávacího zařízení pro pacienty s tracheotomií domova pro osoby se zdravotním postižením Kunovice – Na Bělince.

Nová fotogalerie v restauraci U Draka

FOTO: U Draka v Litoměřicích je nová fotogalerie

Litoměřice - V pondělí odpoledne byla slavnostně otevřena stálá prodejní fotogalerie v restauraci U Draka v Litoměřicích. Založil ji fotografující právník Fanda Diviš, který v galerii současně vystavuje své fotografie.

Armaturka. Ilustrační foto.

Armaturka má opět čtyři vernisáže

Ústí nad Labem - Je již tradice, že má předlická kulturní fabrika Armaturka více vernisáží v jeden den. Je to strategie, která nemůže nevyjít. Zajistí pozornost více lidí na více výstav, má to cenu.

Ilustrační foto.

Galerie Tančící dům vyzývá ke sbírce předmětů ze 70. a 80. let

Praha - Galerie Tančící dům v Praze připravuje na léto 2016 tematickou výstavu Retro, která bude sondou do 70. a 80. let v Československu. Výstava umístěná ve třech patrech Tančícího domu představí retro design a předměty z této doby. Galerie proto vyzývá k darování či zapůjčení dobových předmětů.

Ilustrační foto.

Galerie Tančící dům vyzývá ke sbírce předmětů ze 70. a 80. let

Praha - Galerie Tančící dům v Praze připravuje na léto 2016 tematickou výstavu Retro, která bude sondou do 70. a 80. let v Československu. Výstava umístěná ve třech patrech Tančícího domu představí retro design a předměty z této doby. Galerie proto vyzývá k darování či zapůjčení dobových předmětů.

Dan Adam ve studiu Radia Relax. Tam je doma.

Lidé kolem multikostky: Dan Adam - místo kazatele spíkr

Kladno – Je to víc než dvacet roků, kdy začala proudit ze Vsetína do Kladna návštěva za návštěvou. Byly hokejové a většinou s bodovým odvozem za vítězství tehdejšího Dadáku, Petry či Slovnaftu. Jedna návštěva v té době měla k hokeji daleko, ale nakonec se k němu malou oklikou přece jen dostala. Vsetíňák Dan Ovesný, známý na Kladensku pod pseudonymem Dan Adam, přešel jako mladík z Radia Golem do nově vytvořeného regionálního Relaxu. A už zůstal, dneska je šéfem hudebního úseku.

Ilustrační foto

Na zvelebování parku se bude podílet také základní škola

Kouřim – Kouřimští se snaží zvelebit městský park svépomocí. V minulém roce na inovacích pracovali několik víkendů a letos tomu nebude jinak. Pracovním víkendům, na které mohou přijít všichni dobrovolníci, však předcházela schůzka takzvané pracovní skupiny.