Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum umění

Alena Vernerová

Alena Vernerová: Maluji jenom to, co chci a co se mi líbí

Největší láskou kromě manžela a vnoučat je pro Alenu Vernerovou z Benešova malování obrazů. Maluje od dětství, používá při tom různé způsoby technik, ráda zkouší a experimentuje při kreslení. Po smrti svého chotě v roku 2012 ve svém koníčku polevila, ztratila elán. Manžel byl ten první kritik a moc ji chyběl. Svou roli tu sehrál i pokročilý věk.

Zleva Jan Hamáček (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO)

Staněk zůstane ministrem, má podporu šéfa ČSSD Hamáčka

Ministr kultury Antonín Staněk má i nadále podporu ČSSD. V čele resortu pokračuje, přestože tisíce lidí a mimořádných osobností z oblasti kultury Staňka vyzvalo, aby odstoupil kvůli tomu, jak odvolal z funkce ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Ilustrační foto.

Tip Deníku: Galerie pořádá Benefici pro Diakonii

Letovice – Návštěvnici Galerie Domino v Letovicích mohou podpořit tamní Diakonii Českobratrské církve evangelické. Stačí si na výstavě, která začíná v pátek 3. května, zakoupit některý z výrobků klientů zařízení.

Předškoláci z odloučeného pracoviště Mateřské školy Příbram VII, Žežická 193.

Děti čeká v letošním školním roce ještě dost akcí

Příbram - Mateřská škola Jana Drdy v Příbrami i její odloučené pracoviště v Žežické ulici je školka se sportovním zaměřením. Využívají po tři dny v týdnu tělocvičnu bývalé 8. ZŠ, jsou zapojeni do projektů Aktivní školka, Svět nekončí za vrátky - cvičíme se zvířátky, věnují se józe, aerobiku, judu, plavání apod. Vztah k přírodě a pohybu umocňují dvakrát ročně na zimní lyžařské a letní pohádkové školce v přírodě.  

Ministr kultury Antonín Staněk (vlevo) s ředitelem Muzea umění Olomouc Michalem Soukupem

Krize kolem SEFO: Situace se zklidnila, jednáme, zní z muzea

Na společném postupu při přípravě stavby Středoevropského fóra Olomouc se dohodli partneři projektu SEFO - Olomoucký kraj, město Olomouc, Univerzita Palackého, Arcibiskupství olomoucké a Muzeum umění Olomouc - s ministerstvem kultury.

V domě na rohu ulice Kollárova a náměstí Republiky ve Znojmě vzniká nová galerie s kavárnou. Má název Galerie a Prostor.

Znojemská Galerie a Prostor finišuje. Otevřít chce za měsíc

Znojmo /VIZUALIZACE/ – Po opakovaných stavebních potížích při rekonstrukci interiérů se k termínu otevření blíží nová znojemská galerie s kavárnou s názvem Galerie a Prostor (GaP). Deníku to potvrdila spoluautorka projektu Andrea Krejčí. „Otevřít bychom chtěli 3. května. Čeká nás další kontrolní den a na něm uvidíme, zda podlaha neudělá ještě nějakou neplechu,“ naznačila důvody zdržení Krejčí.

Vizualizace upravené podoby novostavby Středoevropského fóra v centru Olomouce

Spory o SEFO: hledá se cesta k dohodě

Do sporu mezi Muzeem umění Olomouc a ministerstvem kultury, který se v posledních dnech vyostřil, se chystá vstoupit hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Architekt Jan Šépka na představení trojrozměrného modelu svého návrhu SEFO v září 2018

Odvážný návrh SEFO je už ze hry? Ne, ujišťuje ministerstvo

FOTOGALERIE / ANKETA / Mezinárodní a anonymní. Takové by měly být základní parametry architektonické soutěže na podobu Středoevropského fóra Olomouc (SEFO), novostavby v proluce v Denisově ulici, na kterou vláda uvolnila bezmála 600 milionů korun.

Ilustrační foto.

Tip Deníku: Galerie představuje tři nové výstavy

Hodonín – 60, Řez a Devatero ročních období. Tak se jmenují tři nové výstavy od Laco Garaje, Jana Zemánka a Michala Bačáka, které jsou momentálně k vidění v hodonínské Galerii výtvarného umění. Zájemci si díla mohou prohlédnout od 9 do 17 hodin.

Břeclavský fotograf David Korda,

Dobrá fotografie potřebuje emoci, říká břeclavský fotograf David Korda

Břeclav /FOTOGALERIE/ - Když se David Korda neplaví po evropských řekách, stojí často u břeclavských palubovek a hřišť a hledá ten nejlepší záběr. Nejvydařenější sportovní snímky, které v posledních třech letech nafotil pro Deník, nyní vystavuje v Galerii na schodech v břeclavské knihovně.

Břeclavský fotograf David Korda,

Dobrá fotografie potřebuje emoci, říká břeclavský fotograf David Korda

/FOTOGALERIE/ Když se David Korda neplaví po evropských řekách, stojí často u břeclavských palubovek a hřišť a hledá ten nejlepší záběr. Nejvydařenější sportovní snímky, které v posledních třech letech nafotil pro Deník, nyní vystavuje v Galerii na schodech v břeclavské knihovně.

Ilustrační foto

TIP Deníku: Od kostela ke garážím

Ostrava – Vývoj nejstarší části Poruby přibližuje výstava s názvem Od kostela ke garážím, která je k vidění v galerii porubského zámku.

Výstava Jitex 70.

Prácheňské muzeum zahajuje sezonu

Písek - Prácheňské muzeum první březnový den zahajuje novou sezonu. V pátek v 17 hodin začne na nádvoří hradu vernisáž hned tří výstav a všechny jsou ve znamení textilu.

Výstavy v Galerii Mariánská v Českých Budějovicích

Spánková deprivace v galerii

České Budějovice – Týden si odpírala spánek, aby vytvořila díla na jednu z nových výstav Alšovy jihočeské galerie v Galerii Mariánská.