Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum umění

Ilustrační snímek.

V Teplicích bude Knihobudka

Teplice - Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice se rozhodla adoptovat Knihobudku. Jedná se o projekt přeměny bývalých telefonních budek na „čtenářské" centrum, které je pro veřejnost zdarma.

Muzeum umění a designu Benešov.

Benešovská radnice zakázala muzeu nákupy předmětů didaktických i sbírkových

Benešov – Okamžité zmrazení veškerých nákupů sbírkových předmětů i didaktických pomůcek nařídil v pondělí 30. ledna Muzeu umění a designu Benešov jeho zřizovatel, město Benešov. Takové je pokračování kauzy, která v současnosti hýbe nejen veřejným míněním Benešovska, ale svým způsobem přerůstá i do úrovně komunální politiky. To při setkání s novináři potvrdil také starosta Benešova Petr Hostek, když se zmínil o tom, že na kauzu a její řešení poukazují i političtí oponenti současného vedení města. To se kvůli muzeu už několikrát sešlo a z jeho posledního jednání v pondělí vyplynulo právě okamžité pozastavení nákupů muzea, které ročně disponuje sedmimilionovým rozpočtem.

Divadelní bál v Horažďovicích.

GALERIE: Divadelní bál si všichni užili

Horažďovice - Fotbalisté, tenistky, golfista, vrhačka koulí, běžec, lyžaři, oštěpař a mnoho dalších zástupců různých sportů se sešlo v sobotu na jednom místě, aby si užili společný večer.

Mezinárodní výstava Strach z neznáma v pražské Galerii NTK v Národní technické knihovně.

Výstava v Praze zprostředkovává i pocity uprchlíků v kontejneru

Praha /FOTOGALERIE/ - Realitu stísněných prostor kontejneru při přepravě uprchlíků si mohou vyzkoušet návštěvníci interaktivní výstavy v pražské Galerii NTK v Národní technické knihovně. Mezinárodní expozice s názvem Strach z neznámého, která byla ve středu otevřena, vedle kontejneru z dílny Lukáše Houdka nabídne do 31. března tři desítky exponátů od 27 umělců. Autoři z České republiky i zahraničí se zabývají prostřednictvím umění tématem uprchlické krize.

Strahovský klášter

Strahovský klášter otevřel výstavu předmětů pro bohoslužby

Praha - V prostorách Strahovského kláštera se ve středu otevírá stálá expozice téměř stovky předmětů pro bohoslužby. Na výstavě s názvem Klenotnice Strahovského kláštera budou moci lidé spatřit kalichy, monstrance, či relikviáře od středověku po počátek 20. století, ale také bohatě zdobené liturgické oděvy. Mezi umělecky nejcennější se řadí relikviářové desky z přelomu 13. a 14. století. Vyplývá to z informací Strahovského kláštera.

Zdenka Fiedlerová (vpravo).

Zdenka Fiedlerová představuje na výstavě nejstarší i nové obrazy

Příbram – Zahrada duše je název výstavy příbramské výtvarnice a pedagožky Zdenky Fiedlerové, kterou od 17. ledna hostí Galerie Františka Drtikola na Zámečku-Ernestinu. Zájemci ji mohou navštívit denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin a to až do 19. února. Nejen o této výstavě, pořádané k životnímu jubileu malířky, jsme si se Zdenkou Fiedlerovou povídali.

Muzeum umění a designu Benešov, 25. ledna 2017.

Muzeum umění a designu v Benešově stojí na rozcestí, směr ukáže audit

Benešov /FOTOGALERIE/ - Jeden velký zmatek. Tak by se dala shrnout aktuální situace v Muzeu umění a designu v Benešově. Muzeum, jehož zřizovatelem je benešovská radnice, je prý organizačně v tak špatném stavu, že už se muselo zakročit. Expozice v hlavní budově se návštěvníkům uzavřely a velice blízko je hloubkový audit celé organizace.

Muzeum umění a designu Benešov, 25. ledna 2017.

Muzeum umění a designu Benešov stojí na rozcestí, směr ukáže audit

Benešov – Co mají společného Muzeum umění a designu (MUD) a Městská sportovní zařízení (MSZ)? Kromě toho, že obě organizace zřizuje město Benešov a na jejich činnost přispívá každoročně mnohamilionovými částkami, pak také očím veřejnosti na první pohled skrytý neutěšený stav. V případě MSZ město už do problému rázně zasáhlo. Ředitele, za jehož dlouholetého působení situace dospěla, jak říká současný starosta Benešova Petr Hostek (ČSSD), až do havarijního stavu, kamkoliv se člověk podívá, nahradil nový šéf. A ten za vydatné finanční injekce města postupně dává do pořádku celou organizaci.

Jeden z dopisů, který administrátorovi soutěže došel až z Mnichova od akademického sochaře Karla Frona, syna karlovarského básníka Karla Frona, čestného občana města Karlových Varů.

Budou mít Karlovy Vary čtvrtou sochu zakladatele města?

Karlovy Vary – Rok oslav narozeninového výročí zakladatele Karlových Varů je za námi. Zůstávají jen vzpomínky na drahou světelnou show a na pomíjivé pískové monumenty. Šetrné karlovarské hospodyňky myslí na nepořádek, který způsobí jejich likvidace, a na zbytečné finanční náklady, z nichž pro naše potomky nezbylo nic. Nezasloužila by si nejoblíbenější osobnost českých dějin důstojnější a trvalou připomínku? Třeba další sochu?

Porodnice v Podolí.

KRÁTCE: Porodnice v Podolí dostala od radnice 27 nových lůžek

Praha - Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí obdržel od vedení města 27 nových polohovatelných lůžek pro pacientky v šestinedělí. Celková dotace poskytnutá radnicí přesáhla milion korun, přes 30 tisíc zaplatila porodnice ze svého rozpočtu.

Mažoretky KALA 2011.

Pětadvacetiny havířovských mažoretek KALA

Pětadvacáté jubileum letos slaví mažoretky KALA. K významné události připravily v Galerii kina Centrum výstavu použitých dresů a získaných trofejí za uplynulé období.  

Ilustrační foto.

V Galerii na mostě jsou k vidění díla inspirovaná střední Moravou

Hradec Králové - Výstavu obrazů a objektů inspirovaných tvorbou třicátých let minulého století, humornými historkami a léty strávenými na střední Moravě - takto v současné prezentuje svoji tvorbu v Galerii na mostě Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové výtvarník Pavel Hubáček - Míček.

KAREL SRP, hlavní kurátor výstavy u obrazu Jana Zrzavého.

Noblesní výstava v Ostravě v lednu končí. Senioři ji mohou navštívit zdarma

Už jen necelý měsíc mohou návštěvníci ostravského Domu umění obdivovat výstavu V novém světě, která představuje tvorbu padesáti čtyř umělců z let 1917 až 1927. Umělecké artefakty Emila Filly, Jindřicha Štyrského, Toyen, Josefa Šímy, Antonína Procházky, Otty Gutfreunda nebo Otakara Kubína a dalších významných i méně známých představitelů moderny a avantgardy dosud zhlédlo na dvanáct tisíc milovníků výtvarného umění.

Galerie V Kapli. Ilustrační foto.

Hudební večer v Galerii v kapli

Jeden z nejmladších nástrojů na světě zazní v pátek 16. prosince na hudebním večeru v Galerii v kapli v Bruntále. V 18 hodin zde vystoupí Jiří Šámal se hrou na hang drum.

Česko zpívá koledy

V Teplicích zazpíváme koledy v Galerii, přijďte za námi!

Teplice - V 18 hodin se ve středu propojí celá Česká republika, aby si všichni zazpívali pár vánočních koled a navodili tak atmosféru Vánoc. V Teplicích můžete přijít například na náměstí Svobody do Galerie. V prostoru u veřejného piana, v dohledu od vánočního stromečku, budou společně s redakcí zpívat děti.

POUPATA nechyběla ani v neděli na Vánočních trzích na Zámeckém náměstí v Teplicích.

Koledy si společně zazpíváme už zítra

Teplice - Lidé v Česku budou po roce opět společně zpívat vánoční koledy. Vánoční akce Deníku Česko zpívá koledy, se tentokrát koná ve středu 14. prosince od 18 hodin. Připojí se k ní stovky míst po celé zemi, zpívat se bude samozřejmě také na Teplicku.

STEJNĚ JAKO V MINULÉM ROCE se žáci Gymnázia a Střední průmyslové školy v Duchcově zapojí do akce Česko zpívá koledy. Pro ty, kteří si chtějí koledy poslechnout, nebo třeba i zazpívat, se škola otevře 14. prosince v 17.45 hodin.

V Duchcově už nacvičují koledy na akci s Deníkem

Teplice - Lidé v Česku budou po roce opět společně zpívat vánoční koledy. Vánoční akce Deníku Česko zpívá koledy, se tentokrát koná ve středu 14. prosince od 18 hodin. Připojí se k ní stovky míst po celé zemi, zpívat se bude samozřejmě také na Teplicku.

Ilustrační foto.

Školy spojily síly a vystavujív galerii na Masarykově náměstí

Jihlava – Práce na téma Oděv a prostorový detail studentů letošního 4. ročníku uměleckého oboru Design oděvu a módních doplňků Střední umělecko-průmyslové školy (SUPŠ) Jihlava-Helenín jsou k vidění v Galerii u Zlatého Lva na Masarykově náměstí v Jihlavě.

Mandrage v Klatovech.

GALERIE: Mandrage zaplnili kulturní dům

Klatovy - Do sedmdesátých let minulého století vrátila v neděli večer návštěvníky klatovského kulturního domu při svém vystoupení skupina Mandrage disco koulemi, zrcadly nebo blýskavými kostýmy a dalšími efekty.

Budova Fakulty architektury ČVUT v Praze.

Výstava připomíná 40 let samostatné Fakulty architektury na ČVUT

Praha - Čtyřicítka staveb od pedagogů a absolventů školy připomíná letošní 40. výročí obnovení samostatné existence Fakulty architektury pražského ČVUT. Stavby od čtvrtka představuje výstava v Galerii Jaroslava Fragnera. Historii školy na ní rekapituluje 66 osobností se školou spojených a expozici mimo jiné doplňuje výčet jmen 4389 absolventů, kteří ve škole v uplynulých 40 letech studovali.