Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum umění

Štěrkovna Open Music. Ilustrační foto.

Galerie pod širým nebem na Štěrkovně Open Music

Hlučín - Letos poprvé bude součástí festivalu Štěrkovna Open Music na březích Hlučínského jezera také Galerie pod širým nebem. Přípravy velké výstavy výtvarných prací dětí se ujala Základní škola Rovniny v Hlučíně, zapojit se do ní může každé dítě s výtvarným talentem.

Ilustrační fotografie.

Pevnostní města srovnává kniha

Hradec Králové - Obsáhá kniha o třech původně pevnostních městech - Brně, Olomouci a Hradci Králové - a jejich obdobném a současně rozdílném architektonickém vývoji v 19. století Meditace o architektuře vyšla začátkem května.

Ilustrační snímek.

Dnes mají děti svůj den s velkým D

Teplicko - Teplický deník se připojuje k Mezinárodnímu dni dětí. Připravili jsme v redakci seznam tipů na akce, které se u příležitosti svátku našich dětí budou konat napříč okresem.

Přípravy na Lázeňskou 2016

Centrum Teplic bude uzavřeno

Teplicko - Důvodem pro omezení provozu jsou víkendové oslavy zahájení lázeňské sezony. Dnes se budou stavět čtyři podia.

Park dostane novou tvář, aby mohl být pro obyvatele města příjemným místem.

Park stále pulsuje životem, Kouřimští ho zvelebují

Kouřim – Na zvelebení parku místní neustále pracují. Sešli se proto i v tomto měsíci. Tentokrát však setkání nebylo pouze pracovní, ale neslo s sebou také zábavu, a to vzhledem ke dni rodin a parků. Připravené byly soutěže nejen pro děti, ale i pro dospělé.

OPRAVA CIFERNÍKU je součástí probíhající rekonstrukce historické budovy radnice na Mírovém náměstí.

Kalichu na náměstí vracejí původní barvy

Litoměřice – Historická budova litoměřické radnice na Mírovém náměstí, proslulá vyhlídkovou věží Kalich, prochází rekonstrukcí. Obnovy se dočká fasáda domu, kamenné prvky, ciferník i okenní výplně. Děje se tak v rámci Programu regenerace městské památkové rezervace.

Dar městu, vitráž s Karlem IV.

Vitráž ozdobí zasedací síň primátora

Karlovy Vary - Vitráž s portrétem zakladatele města převzal v předvečer 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. karlovarský primátor Petr Kulhánek.

Z vernisáže výstavy Zdeňka Marčíka v soboteckém Šolcově statku.

Zdeněk Marčík z Provence do Sobotky

Sobotka – Pro malíře Zdeňka Marčíka velmi mnoho znamenala francouzská Provence. Zvláštní osvětlení, blízkost moře, křídové skály dobře se mu malovaly, a tak tam jezdí každý rok na měsíc a zpátky si přiváží větší tempery a pastely.

Za knihami můžete vyrazit i do divadla. Číst tu bude herec Petr Richter.

Noc literatury propojí knihovnu, kryptu i lázně

Karlovy Vary - Celorepubliková akce Noc literatury se koná už dnes a má jediný cíl. V zásadě jde o to, představit obyvatelům měst současnou evropskou literaturu na netradičních místech a netradičním způsobem. Letos se koná jubilejní desátý ročník a potřetí se k ní připojuje také Krajská knihovna Karlovy Vary. Tentokrát se koná s podtitulem Schodiště ke slovům. Oblíbenost akce každým rokem stoupá.

Z finále prestižní soutěže Schwarzkopf Elite Model Look 2015 pro Českou a Slovenskou republiku.

Casting do soutěže Elite Model Look v Galerii Teplice

Teplice - Další ročník castingů do nejprestižnější modelingové soutěže Schwarzkopf Elite Model Look 2016 pro Českou republiku probíhá od 25. dubna do 9. května v obchodních centrech ve všech regionech České republiky.

Manželé Plockovi oslavili diamantovou svatbu.

Diamantovou svatbu oslavili na rehabilitaci v Brandýse

Brandýs n. O. – Ve čtvrtek 21. dubna oslavili manželé Aninka a Vladimír Plockovi z Potštejna diamantovou svatbu. „Že o mne Andulka šedesát let tak starostlivě pečuje, vyvezl jsem ji do Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí. Tady si alespoň pořádně odpočineme a procvičíme se za odborného dohledu zkušených sestřiček. Celý měsíc se o nás budou s pány doktory starat," řekl rozesmátý výtvarník Vladimír Plocek.

Čarodějnice v Nýrsku.

GALERIE: Klatovskem prolétly čarodějnice

Klatovsko - Pestrý program čekal na děti, které zavítaly v sobotu do areálu Pod Sjezdovkou v Nýrsku. Čarodějnice tam pro ně nachystaly různé aktivity a lákaly je na své prapodivné výrobky.

Rallye Wiesbaden v Klatovech 2016.

GALERIE: Klatovskem projela i Rallye Wiesbaden

Klatovy - Kromě 51. ročníku Rallye Šumava, 25. ročníku Historic Vltava Rallye a druhé Rallye Šumava Legend mohli lidé navštívit také tradiční mezinárodní Rallye Wiesbaden, na jejíž organizaci se podílí i Pošumavský auto moto klub Klatovy v AČR.

Žáci Základní školy Jesenická v Bruntále se spolu s dalšími dětmi a žáky bruntálských škol podíleli i na výtvarném vyzdobení zdi ve Farní uličce v Bruntále.

Vernisáž prací školáků

Bruntálská Základní škola Jesenická slaví letos čtyřicet let. Školští pracovníci spolu se žáky se proto rozhodli uspořádat výstavu, která připomene život školy.

Vizualizace podoby Středoevropského fóra v Olomouci od architektů Jana Šépky a Václava Dernera z roku 2009

SEFO může pomoci státní rozpočet. Jak má novostavba vypadat?

Olomouc – Stovky milionů korun, které potřebuje olomoucké Muzeum umění na výstavbu budovy Středoevropského fóra, brzdí limity Evropské komise. Na velkolepý projekt v proluce v Denisově ulici chtěla instituce ještě loni využít evropských dotací. Ty ale potřebnou částku nepokryjí. Pomoci by však mohlo Ministerstvo kultury nebo státní rozpočet.