Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum umění

Ilustrační snímek.

Do Dnů evropského dědictví se zapojí také v Kostelci

Kostelec n. Č. l. – Již dnes mohou lidé v rámci Dnů evropského dědictví navštívit v Kostelci Muzeum hrnčířství na náměstí Smiřických, kde je kromě keramiky a stálé expozice k vidění také výstava Zdenek Seydl a knihy.

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka zavítal do klatovské firmy Aerotech Czech.

GALERIE: Klatovskou firmu podpoří vláda, slíbil Sobotka

Klatovy – Zhruba stovku nových pracovních míst nabídne klatovská firma Aerotech, která se bude rozšiřovat. Zabývá se výrobou dílů pro letecké turbínové motory a komponent pro kosmický program, proto se ji rozhodla podpořit i vláda ČR.

Výstava Pražský funkcionalismus

V klášteře budou k vidění skvosty architektů

Sokolov - Do prostor sokolovského klášterního kostela svatého Antonína Paduánského míří jedinečná výstava s názvem Pražský funkcionalismus. Chybět na ní nebudou archivní snímky architektonických skvostů modernity českých architektů.

Klára Vytisková

Opavské kulturní léto uzavře Koupák

/POZVÁNKA/ V rámci Opavského kulturního léta se na městském koupališti uskuteční v sobotu 27. srpna multižánrový Koupák. Jeho program chce oslovit všechny věkové kategorie.

Skupina Sirkyskon natáčela v Chudenicích na zámku.

GALERIE: Sirkyskon natáčeli klip v Chudenicích

Ve Starém czerninském zámku Chudenice natáčela sušická kapela Sirkyskon svůj historicky první hudební klip. V neděli se točilo v Sušici v Tradičním Kloubu a v pondělí muzikanti využili interiérů zámku.

Zleva A. Hackenschmied, L. Kolda a E. Klos při natáčení filmu Neděle v trávě, 1937

Pocta velikánům končí za týden

Karlovy Vary - Již jen týden potrvá v karlovarské Galerii umění výstava přibližující vznik zlínských filmových ateliérů nazvaná Pocta velikánům 80 let filmu ve Zlíně.

Ve sklepních prostorech Galerie slováckých vín zahrálo hostům duo VojoDeyl. Návštěvníci si mohli také vyzkoušet první samoobslužný vinný bar na Moravě.

Zpívající park nabídl populární duo VojoDeyl a první samoobslužný vinný bar

Uherské Hradiště – Populární české hity společně s kvalitním moravským vínem bavily návštěvníky akce Galerie slováckých vín s názvem Zpívající park v pátek od sedmé hodiny večerní v Uherském Hradišti. Mimo komorní sklepní atmosféru, kde po celou noc zněly tóny populární dvojice VojoDeyl, zaujala bohatá nabídka vín také prvním samoobslužným vinným barem na Moravě.

Muzeum umění Olomouc

Zájem o sbírky Muzea umění roste, hlavně ze zahraničí

Olomouc - Ve Vídni, v Bruselu, ale i na Kanárských ostrovech mohou letos obdivovat lidé exponáty pocházející ze sbírek Muzea umění v Olomouci. Podle tamních pracovníků zájem zahraničních galerií a muzeí o olomoucké sbírkové předměty každoročně roste.

Ilustrační foto

Výstava v Buchlovicích představí zmatené peníze

Buchlovice – Zmatené peníze, to je název interaktivní numismatické výstavy, která bude slavnostně zahájena v pátek 29. července v 17 hodin v Galerii na půdě Muzea Podhradí Buchlovice. „Půjde o výstavu týkající se zmatků ve financích států zapojených do I. světové války. Uvidíte takzvané nouzovky či peníze používané po dobu I. světové války a bezprostředně po ní, kolkování, hyperinflace či poukázky ze zajateckých táborů a podobně," uvedla vedoucí Československého kulturního centra Buchlovice Pavla Večeřová.

Noční koncerty Folkových prázdnin se konají v nevšedním prostředí kaple svaté Anny (na snímku), zámecké knihovny a Galerie 12.

Noční koncerty v kapli, galerii či knihovně budou českými premiérami

Náměšť nad Oslavou - Mezinárodní festival Folkové prázdniny již tradičně nabízí exkluzivní noční koncerty. Vedle dalších nových jmen, která přibyla do programu festivalu, se návštěvníkům dostane příležitosti znovu slyšet některé z hvězd Folkových prázdnin, tentokrát však mimo festivalové pódium.

PŘEDSTAVITELÉ ZLÍNSKÝCH ATELIÉRŮ. Prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura a Zdenek Skaunic.

Zlínští velikáni jsou teď k vidění v Galerii umění

Karlovy Vary - Český film není jen Barrandov a Praha, ale i Baťův Zlín. Právě zlínským filmařům je věnovaná výstava v Galerii umění s názvem Pocta velikánům aneb osmdesát let filmu ve Zlíně. Výstava fotografií je výřezem doby a samotného zlínského filmu.

Skupina Jelen

Hudební velikáni 
to roztočí na Horečkách

Amfiteátr na Horečkách opět po roce potěší milovníky hudby. V sobotu 9. července tam vypukne rodinný hudební festival Horečky Fest. Příchozí se dočkají čtyř scén, šestnácti kapel, tanečního stanu, workshopů pro děti a chybět nebude ani hlídání dětí.

Fotograf Jindřich Štreit

Jindřich Štreit: Nezmáčknu spoušť, když nevidím vztah

Olomouc - Na podzim oslaví sedmdesáté narozeniny, ale energie, pohoda i životní optimismus sálají z fotografa Jindřicha Štreita na všechny strany. Se zaujetím vypráví o tom, jak jeho snímky vznikají a co všechno v sobě musí mít.

CHARLOTTE, EMMA A FABIANN jsou vnučky Jiřího Balcara, které přišly na vernisáž obdivovat dědečkovu tvorbu.

Balcar bude viset v karlovarské Galerii umění do září

Karlovy Vary - Každý rok je v karlovarské Galerii umění uspořádána výstava s filmovou tematikou a ani letos tomu není jinak. Festivaloví, ale i ostatní návštěvníci se mohou přijít podívat na tvorbu českého malíře a grafika Jiřího Balcara, který v roce 1968 tragicky zahynul během autonehody.

Orchestrion v Prácheňském muzeu.

Obrazy, které inspirovala krajina Bretaně a Čech

Písek – Návštěvníci Prácheňského muzea budou mít i v prvním prázdninovém měsíci příležitost prohlédnout si nejen stálé expozice a poslechnout si historický orchestrion. Určitě je potěší, že díky vstřícnosti režiséra Jiřího Menzela  až do 31. července  mohou vidět sošku filmového Oscara.

Výstava Hořké zlato

V galerii se dozvíte, jak se k nám dostává černé zlato

Rakovník – Možná patříte mezi ty, kteří si rádi pochutnají na dobré kávě. Ale možná vás ještě nenapadlo, kde se káva vlastně vzala a jak dlouhou cestu k vám musela urazit. To vše vám prozradí nová výstava v Galerii Samson Cafeé s názvem Hořké zlato.

JŮTUBEŘI MAJÍ V TEPLICÍCH HODNĚ PŘÍZNIVCŮ

Jůtubeři mají v Teplicích hodně příznivců

Teplicko - Známí čeští youtubeři, kteří svými videy denně baví několik tisíc lidí, měli svoji poslední zastávku projektu Já, Jůtuber TOUR, v sobotu v Teplicích. Show, kde měl každý youtuber své představení, prodávaly se knihy Já, JůTuber 1 a 2 a youtubeři se společně se svými fanoušky fotili a rozdávali podpisy, přilákala do prostor před obchodní centrum Galerie na náměstí Svobody navzdory panujícímu vedru mnoho fanoušků.

"Na jedné lodi" na klatovském náměstí

GALERIE: Všichni byli na jedné lodi

Klatovy – Na náměstí v Klatovech poznávali v pátek zdraví lidé, především děti, svět handicapovaných. Tuto možnost měli v rámci akce Na jedné lodi, která se v Klatovech konala již popáté.

Nadané děti sledovaly, jak vznikají vinuté skleněné perly.

Děti sledovaly, jak se rodí skleněné vinuté perly

Benešov /FOTOGALERIE/ - Nejenom výtvarně nadané děti ze Základní umělecké školy Josefa Suka v Benešově, ale i laická veřejnost měla možnost v ateliéru Muzea umění a designu sledovat, jak se pod rukama Magdy Kubiasové rodí před plynovým kahanem skleněné vinuté perly.

Zahájení výroby skla v Anníně.

GALERIE: V Anníně opět taví sklo

Annín – Po téměř sedmdesáti letech se ve sklárně v Anníně opět rozhořela pec a vrátila se tam výroba skla. Poprvé tavení skla zhlédli návštěvníci v sobotu, kdy se tam představil nový sklářský mistr Jiří Kozel.

Nadané děti sledovaly, jak vznikají vinuté skleněné perly.

Děti sledovaly, jak se rodí skleněné vinuté perly

Benešov – Nejenom výtvarně nadané děti ze Základní umělecké školy (ZUŠ) Josefa Suka v Benešově, ale i laická veřejnost měla možnost v ateliéru Muzea umění a designu sledovat, jak se pod rukama Magdy Kubiasové rodí před plynovým kahanem skleněné vinuté perly.