Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum umění

Ilustrační foto.

Hudba, tanec, průvod i ohňostroj, taková bude sobota ve Frenštátě

Sobota 6. května ve Frenštátě pod Radhoštěm bude plná zábavy hned od rána. Milovníci kultury mohou den začít zhlédnutím přehlídky Frendance, pokračovat na Folkování pod Ondřejníkem, dále V rytmu swingu a na závěr mohou vyrazit na lampionový průvod, jenž zakončí slavnostní ohňostroj.

Hornické muzeum v Příbrami.

Muzea zahájila sezonu, nabízejí řadu novinek

Region - Turistická sezona v muzeích ve středních Čechách začala. Pro návštěvníky jsou i letos připravené různé novinky. Těšit se mohou na nové výstavy i rozmanité exponáty.

Ilustrační foto.

Kulturní smršť v Šolcově statku

Sobotka - Slavnostní zahájení návštěvní sezóny na Šolcově statku v Sobotce se koná v pondělí 1. května ve 14 hodin, kdy se zde především otevřou dvě výstavy, k nimž se přidruží doprovodné akce.

Ilustrační foto.

Zábava pro všechny. To je Loketské kulturní léto

Loket – Letošní kulturní sezona v amfiteátru pod hradem v Lokti bude bohatá, žánrově pestrá, na své si přijdou všechny generace. V programu jsou pravidelné akce, na které jsou návštěvníci zvyklí, i řada novinek.

Jednou z možností, jak zónu oživit, je propojení všech hráčů na poli jejího společenského života.

FOTO: Lidé zapomněli, co mohou v lázních zažít

Karlovy Vary - Jak oživit dění v lázeňské zóně města Karlovy Vary a získat co nejširší pohled na její možnosti. To bylo tématem setkání iniciativy Vzbuďme Vary a asi tří desítek hostů z řad vedení města, majitelů galerií, umělců, karlovarských hoteliérů, neziskovek, pedagogů a dalších organizátorů kulturních akcí.

Výstavu arteterapeutických děl už po jedenácté zahájilo ve čtvrtek Muzeum Kroměřížska.

Muzeum Kroměřížska zahájilo výstavu arteterapie

Výstavu arteterapeutických děl už po jedenácté zahájilo ve čtvrtek 13. dubna Muzeum Kroměřížska. Pod názvem Umění je stav duše si návštěvníci mohou prohlédnout malby, kresby i koláže, a to rovnou v šesti sálech kroměřížské Galerie v podloubí.

Martina Klaková a Michal Mikulič z hustopečské skupiny výtvarníků Alfons vystavují svá díla v břeclavské Galerii 99.

Tajuplné věci s kusem magie. M+M vystavuje v břeclavské Galerii 99

Břeclav – M+M. Tak se jmenuje výstava děl Martiny Klakové a Michala Mikuliče, která je nyní k vidění v břeclavské Galerii 99. Oba autoři patří do hustopečské skupiny výtvarníků Alfons. „Jejich díla jsou obzvlášť zajímavá, moderní. Kdybych mohl, polovinu bych si jich sám koupil," navnadil břeclavský výtvarník a majitel galerie Antonín Vojtek.

Benešovský deník. Ilustrační foto

Krátké zprávy z Benešovska

Benešovsko - Sváteční turnaj ve stolním tenisu, zábava ve spolkovém domě, světový den autismu. Co se všechno chystá v Benešově?

Výstava Slavnost krajinomalby v Prácheňském muzeu v Písku.

Prácheňské muzeum vystavuje klenoty krajinomalby

Písek – Slavnost malby je název výstavy obrazů tvůrců z 19. a 20. století ze sbírky společnosti Karlštejnská. V Galerii Prácheňského muzea si ji zájemci mohou prohlédnout do 28. května.

Madona z Veveří.

Madona z Veveří patří církvi, rozhodl znovu soud

Praha - Gotický obraz Madony z Veveří patří církvi. V pátek o tom opět rozhodl pražský městský soud, ke kterému se spor vrátil po dovolání Národní galerie (NG). Obraz byl desítky let součástí expozice galerie, v rámci církevních restitucí na něj vznesla nárok římskokatolická farnost Veverská Bítýška. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, galerie se ale může znovu dovolat k Nejvyššímu soudu. Rozhodne se až poté, co dostane písemné znění rozsudku.

Josef Bican.

Na radnici Prahy 7 si lze prohlédnout snímky fotbalové legendy

Praha - Kariéru i soukromí legendárního fotbalového útočníka Josefa Bicana, který zemřel v roce 2001, připomene výstava fotografií v Galerii na úřadě Prahy 7. Vedle snímků si na ni lidé mohou prohlédnout i předměty z rodinné sbírky, které městské části věnoval Bicanův syn Ivan. Výstava s názvem Josef Bican ve fotografiích začne v pondělí v podvečer a k vidění bude do konce března.

Výtvarník František Skála.

František Skála postavil pro výstavu muzeum s několika expozicemi

Praha - Výstavu rozdělenou hned do několika výstav připravil pro milovníky svého umění a širokou veřejnost výtvarník František Skála. Třináct let po velké monografické výstavě v galerii Rudolfinum se v pátek otevře přehlídka nazvaná prostě Jízdárna v malostranské Valdštejnské jízdárně. Dominuje jí několik rozměrných solitérních děl jako třeba Zub času pokrytý v místě možné plomby pravým zlatem nebo drátěný Jednorožec vyzdvižený do druhého patra expozice. Tu tvoří jednotlivé uzavřené kabinety, z nichž každý ukazuje jednu z mnoha uměleckých tváří známého umělce, divadelníka a muzikanta.

Fotomodel/ka roku 2017

GALERIE: Fotomodelkami roku jsou Kristýnka a Ladislava

Klatovy – V sobotu se v klatovském kině konala soutěž Fotomodel/ka roku 2017. Finálového odpoledne se zúčastnilo celkem třináct soutěžících. Osm v kategorii 7 až 13 let a pět v kategorii 14 až 26 let.

Venkovní bruslení.

Kde se v Praze ještě můžete sklouznout po ledě?

Praha - Jakmile se dříve řeklo „bruslení", každému automaticky naskočilo „Štvanice". Tento legendární stadion už je ovšem pouze vzpomínkou, v polovině roku 2011 byl definitivně zbourán a pozici nejstaršího českého stadionu převzal ten v Českých Budějovicích. Doba ale pokročila a Pražané si mohou zabruslit prakticky po celém území metropole. A to i v březnu.

Z výstavy Dva světy

Nechte se provést Dvěma světy

Plzeň – Anna Plešmídová spolu se svou dcerou Majou Nec-kářovou vystavuje v plzeňské Galerii Jiřího Trnky na náměstí Republiky.

Výroba nové stálé expozice Sladovny Mraveniště je v plném proudu.

Mraveniště pro Sladovnu už se vyrábí

Písek, Chlaponice (FOTOGALERIE) – Jen několik málo kilometrů na sever od Písku se již intenzivně pracuje na nové stále expozici Sladovny, která se otevře 12. května 2017 a bude se jmenovat Mraveniště.

Budova Veletržního paláce, kde sídlí Národní galerie

Národní galerie uzavře smlouvu s novou firmou na ostrahu a v úterý otevře

Praha - Národní galerie v Praze (NG) vybrala novou bezpečnostní agenturu a ještě v pondělí s ní pravděpodobně podepíše smlouvu na ostrahu svých objektů a uměleckých děl. V pondělí to řekl ředitel NG Jiří Fajt. Smlouva bude na rok, v jeho průběhu vypíšeme velkou veřejnou soutěž, doplnil. NG kvůli sporům s bezpečnostní agenturou o víkendu zavřela všechny své expozice. Podle Fajta to nebylo poprvé za působení této agentury, předchozí uzavření expozic ale nikdy nebylo tak rozsáhlé.

Budova Národní galerie. Ilustrační foto.

Národní galerie je zavřená i dnes, otevře v úterý

Všechny budovy Národní galerie zůstávají kvůli sporu s bezpečnostní agenturou uzavřené i dnes. Agentura v pátek vypověděla smlouvu. Tvrdí, že ji galerie od listopadu neplatí za služby. Národní galerie chce znovu otevřít příští týden, zatím ale neví jak a kdy. Platnost zakoupených vstupenek je prodloužena do května.

Národní galerie v Praze musela 25. února nečekaně zavřít všechny své budovy. Důvodem jsou podle oficiálního prohlášení neočekávané technicko-provozní důvody.

Národní galerie neotevřela, opustila ji ostraha

Praha – Neohlášeně, neplánovaně a neočekávaně zůstaly od soboty uzavřeny všechny budovy Národní galerie v Praze – včetně hlavního sídla ve Veletržním paláci. Upozornění na dveřích slibující zajištění plného provozu v co nejkratší době hovořilo o neočekávaných technicko-provozních důvodech.

Sladovna otevřela kreativní Laboratoř a výstavu Svět podle Šaška.

Sladovna vyzývá ke kreativitě

Písek (FOTOGALERIE) – Velké interaktivní výstavy plné barevných a důmyslných instalací. Taková byla v posledních letech náplň písecké Galerie hrou pro rodiny s dětmi.

Růžena Sedlářová

Šumění moře v Galerii v kapli

Akrylové malby Růženy Sedlářové si mohou prohlédnout návštěvníci v Galerii v kapli v Bruntále v Jesenické ulici. Svou výstavu nazvala Šumění moře.