Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum umění

Jak se rodil Favorit.

GALERIE: Od první čárky po neznámé verze. Favorit má 30 let, jak se rodil?

Škoda Favorit, která letos slaví 30. narozeniny, je dnes jednou z nejlevnějších ojetin. Ve druhé polovině 80. let na něj ale s napětím čekal celý motoristický národ a doufal, že konečně dostane moderní vůz evropských standardů. Pojďte se s námi podívat do zákulisí jeho vývoje a co všechno z něj postupně vzniklo.

Kinematograf bratří Čadíků bude promítat pod nymburskými hradbami koncem měsíce.

KRÁTCE: Letní kino přiveze trabanty

Nymburk – Kinematograf bratří Čadíků bude i letos promítat pod širým nebem v Parku Pod Hradbami. Od neděle 23. do středy 26. července nabídnou pořadatelé každý den po setmění, kolem 21. hodiny jeden ze čtyř dovezených filmů.

Před cestou do Ostravy si raději oprašte znalost příkazových a zákazových značek.

Letní uzavírky: Ostravě se vyhněte

Deník se vydal na dopravní průzkum po Ostravě. A řidičům vzkazuje: Do centra města, do Zábřehu, Hrabůvky ani přes Svinov raději nejezděte. Buď vás překvapí zákaz vjezdu, nebo ukrutná kolona.

Na vernisáž výstavy dorazilo nejen vedení Benešova, ale i spoluautor expozice Josef Nerad či benešovský pamětník František Šturc.

OBRAZEM: Proměnlivou tvář Benešova ukázala výstava

Benešov - Výstavu Proměnlivá tvář Benešova v úterý slavnostně zahájilo Muzeum umění a designu vernisáží. Expozici fotografií si mohou zájemci prohlédnout v prostorách Městské výstavní síně v Benešově až do 21. srpna.   

Ilustrační foto

KRÁTCE: Pouť uzavře centrum Městce Králové

Městec Králové – Tradiční pouť spojená s atrakcemi a stánky na náměstí Republiky uzavře centrum města už od čtvrtka 13. července. O uzavírce informují stránky místní radnice.

Rumunka s pohádkovým jménem Arabela se moc fotit nechtěla.Komunikovala jen zdviženými prostředníky, ale slyšela moc dobře.Chvíli se pokoušela sápat redaktorovi Deníku po objektivu.Odvezla si jí sice policie, ale za chvíli už zase běhala svobodně po ulicíc

GALERIE: Pozor na falešné hluchoněmé

Česká Lípa - Bojovat proti organizované skupině, která operuje po celé České republice, je náročné. Falešným výběrčím na charitu hrozí maximálně bloková pokuta. V minulém týdnu opět dorazili do České Lípy. Letos je to zatím prý jediný známý případ v Libereckém kraji.

Škoda Rapid 136 MTX Cabrio.

GALERIE: Skvosty Metalexu. Tato česká firma stavěla skvělá auta, i za socialismu

Metalex, společnost později známá jako MTX, si za více než čtyřicet let vydobyl zvláštní místo v historii českého motorsportu a automobilového průmyslu. Za socialismu v tomto podniku vznikla řada podivuhodných aut, krátce po revoluci se firma zase proslavila přestavbou škodovek na kabriolety.  Dokonce postavila i supersport.

Galerie moderního umění v Hradci Králové.

Hradecká galerie vystavila Svítání

Hradec Králové - Galerie moderního umění v Hradci Králové ve spolupráci s Galerií Zdeňka Sklenáře v pátek uvedla výstavu Svítání Zdeňka Sklenáře představující umělcovu grafickou tvorbu z let 1934 - 1985.

Ilustrační foto

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

Historické hodiny v Prácheňském muzeu v Písku.

Čas v muzeu měří historické hodiny

Písek - Návštěvníci Prácheňského muzea při cestě do druhého patra budovy mají většinou stálou zastávku v předsálí Galerie, kde je umístěn historický hodinový stroj. Jeho kyvadla ale potkají již o patro níž.

Hrůzy tuzingu. I takhle se u nás upravují domácí škodovky.

GALERIE: Hrůzy tuzingu. I takhle se u nás "vylepšují" škodovky. Bohužel

Takzvaný tuzing je zajímavý fenomén. Zjednodušeně řečeno jde o blízkého příbuzného tuningu, tedy vylepšování auta jeho majitelem, narozdíl od něj ale neřeší funkčnost. Pod tuzing tak spadají úpravy, které nemají vliv na výkon motoru či jízdní vlastnosti. Nezřídka je dokonce zhoršují. A navíc, tuzing velice často překračuje hranici dobrého vkusu.

Ilustrační foto.

Oslavte nedožité sté narozeniny umělce Samce

Karlovy Vary - Jan Samec Země zadumaná, to je název výstavy, která připomíná dílo významného karlovarského umělce Jana Samce (1917 až 1988) u příležitosti jeho nedožitých 100. narozenin.

McDonald´s, ilustrační foto.

KFC nebo McDonald's. Děčín je dále ve hře

Děčín – Přestože má Děčín téměř padesát tisíc obyvatel, oblíbená rychlá občerstvení KFC nebo McDonald's v něm zatím nejsou. Podle informací Děčínského deníku je ale nyní ve hře možnost, že minimálně jeden z populárních řetězců rychlého občerstvení bude mít v Děčíně pobočku.

Strašidla a duchové ze Svatošských skal.

GALERIE: Strašidla pohladí po duši i velké diváky

Karlovy Vary – Karlovarská činohra se zhostila nelehkého úkolu. Herci nazkoušeli pohádku Konec strašidel ve Svatošských skalách s loutkami, a to přesto, že sami loutkoherci nejsou. V příběhu o strašidlech a Janu Svatošovi dokázali, že ani tento nelehký úkol pro ně není problém.

Britská legenda Sweet zaplní loketský amfiteátr už za dva měsíce. Předskočí jí Turbo a Brunhilde z Německa.

Kulturní sezona startuje. A bude to jízda!

Loket – Hanácká vodka Evropa 2 Live Tour a Eddie Stoilow, Malá scéna, v pátek v podvečer zahájení nové výstavy v Galerii na hradbách, kulturní sezona v Lokti se o víkendu rozjíždí.

Ilustrační foto

Výstava ukáže současné nájemní bydlení v ČR i v zahraničí

Praha - Různé podoby nájemního bydlení v Česku, ale především zahraniční inspirace v této oblasti architektury ukáže výstava v Galerii Jaroslava Fragnera. Pro veřejnost se otevře v úterý, potrvá do 16. června a chce podle pořadatelů otevřít téma, které bylo v tuzemsku v předešlém čtvrtstoletí opomíjené. „Hromadná privatizace bytového fondu po roce 1989 byla dobově historicky podmíněným aktem, ale s odstupem času vidíme, že se s vaničkou vylilo i dítě," říká k důvodu uspořádání výstava ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta.

Moderátorka Tina Pletánková a herec Česmír Řanda byli hosty prachatické Noci literatury.

Benešov se vůbec poprvé přidal k akci Noc literatury

Benešov - Premiérově se v Městské knihovně Benešov a jeho Muzeu umění a designu konala celostátní akce Noc literatury. Ve městě si akci připomněli na celkem třech místech - Městské knihovně na Malém náměstí, Experimentě, což je zajímavá expozice v podzemí radnice, a také v Hotelu Bellevue na Karlově.

Skupina Reflexy

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.