Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum umění

Květa Monhartová.

Novou výstavu obrazů lze vnímat jako hru

Domažlice – Hra se čtverci. I tak může návštěvník výstavy vnímat výtvarná díla umělkyně Květy Monhartové. Svou práci představila na slavnostní vernisáži v domažlické Galerii bratří Špillarů 9. ledna.

Na Štědrý den si letos Přerované mohli opět vybrat ze dvou vánočních koncertů. Na náměstí TGM zahrála kapela Revox. Před Obchodním centrem Galerie Přerov zazpíval Pavel Novák.

Přerov opět rozezněly dva štědrodenní koncerty. Bavily oba

Na Štědrý den to v Přerově žije, jako v málokterém městě v zemi. Stejně jako loni i letos si obyvatelé města mohli v tento sváteční čas dopřát hned dva vánoční koncerty pod širým nebem. Ohlasy jsou stejné jako v loňském roce, kdy měla tato „novinka“ premiéru. Někteří posluchači tento počin vítají. Jiní stále nešetří kritikou. Koncerty se totiž konají na jiném místě, ale téměř ve stejný čas.

Výstava Ženy a dobrodružství Bohumila Konečného

Ženy a dobrodružství, takový byl Bimba

Plzeň – Krásné ženy s pivem nebo na plovárně i velmi vyzývavou drsňačku či intimní kresby decentně zakryté závěsem. To vše nabízí výstava, která byla minulý týden zahájena v Galerii Jiřího Trnky na plzeňském náměstí Republiky.

Stání zámek Konopiště.

Víkendová lákadla nabízejí adventní vznešenost i stín smrti

Střední Čechy - Skrznaskrz provoněna adventní atmosférou jsou doporučení, která před víkendem 8. a 9. prosince nabízí Lucie Vurbsová ze Středočeské centrály cestovního ruchu. K návštěvě láká třeba do Benešova, kde v sobotu od 10 hodin čeká v Muzeu umění a designu na děti od 8 do 12 let vánoční dílna spojená s výrobou vánočních ozdob z netradičních materiálů.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto.

Kde se vzala tradice svatomartinské husy? Podle legendy světce „prozradily“

Střední Čechy – Blíží se svatomartinské hody; k těm neodmyslitelně patří víno a pečená husa. To ví přece každý; ale víte proč? Sv. Martina slavíme 11. listopadu. „Svátky svatých se světí na den, kdy zemřeli – v ten den se vlastně narodili pro nebe,“ vysvětlil datum Ján Halama, kolínský farář.

Martin Matoušek při výstavě svých obrazů v jičínském Káčku.

Lepší nežli stromy, tři betonové domy

Hořice - Martin Matoušek, hořický rodák, sochař, restaurátor a především malíř, připravil výstavu v Galerii plastik pod názvem Lepší nežli stromy tři betonové domy, na které představí průřez svou malířskou tvorbou.

Roman Helcl, syn fotografa Oli V. Helcla, jehož výstava je ve Staré radnici k vidění do 14. října

Roman Helcl: Ty snímky budou jednou pro obyvatele Hranic velmi unikátní

V polovině září začala výstava fotografií objevených v pozůstalosti Oli V. Helcla. Snímky, které ještě nikdo neviděl, ležely dlouhá léta v negativech v krabicích. Výběr prvních z nich právě visí na unikátní expozici Oli. V. Helcl – U.M.O., která potrvá ve Staré radnici až do 14. října. Díky nim si lidé mohou připomenout atmosféru doby semdesátých a osmdesátých let nebo téměř zapomenuté hranické postavy.

Zoo Praha pro velký zájem veřejnosti vrací do Galerie v Gočárových domech sklípkany.

Máte rádi velké pavouky? V pražské zoo začíná výstava Sklípkani

Pokud zrovna netrpíte arachnofobií, můžete se vypravit do Galerie Gočárovy domy v pražské zoologické zahradě. Bude tam k vidění přes čtyřicet druhů sklípkanů, včetně vzácných, dosud nepojmenovaných druhů. Vernisáž výstavy Sklípkani začne v sobotu 8. září ve 13 hodin za účasti autora výstavy a chovatele sklípkanů Davida Šťastného a zástupců Zoo Praha. Každou zářijovou neděli se pak mohou návštěvníci těšit na doprovodný program, včetně seznámení se sklípkany pomocí binokulárních lup.

Pracovnice muzea u posledních úprav vitríny s vycpanými zvířaty.

Třinecké muzeum má nové výstavy

Pokochat se roztomilostí mláďátek na výstavě nazvané příznačně Zvířata a jejich děti mohou návštěvníci Velké výstavní síně Muzea Třineckých železáren a města Třince.

Renesanční štít, který byl odvezen ze zámku Konopiště

Americké muzeum vrátí Česku vzácný štít z Konopiště, který ukradli nacisté

Renesanční štít, který nacisté během druhé světové války odcizili ze sbírek zámku Konopiště, se po desítkách let vrátí do České republiky. Na svém webu o tom informoval švýcarský židovský týdeník tachles, podle kterého rozhodl po dlouhém ověřování původu památky o jejím navrácení současný majitel - muzeum v americké Filadelfii.  

Brodská Galerie pořádá pro děti výtvarné dílny.

Brodská Galerie pořádá pro děti výtvarné dílny

Havlíčkův Brod - Celkem tři prázdninové pondělky v měsíci mohou děti v Havlíčkově Brodě prožít jako malí výtvarníci. Havlíčkobrodská Galerie pro ně připravila tvořivý den spojený s výrobou originálních šperků a dekorací. Jak upřesnila za pořadatele Tereza Machovcová, jsou dílničky určeny dětem od šesti do dvanácti let.

Zahájení výstavy dvorního výtvarníka Folkových prázdnin Rostislava Pospíšila v Galerii 12.

Rostislav Pospíšil namaloval vtipné náměšťské krajiny

Náměšť nad Oslavou - Výstava dvorního výtvarníka Folkových prázdnin Rostislava Pospíšila provází letošní ročník náměšťského festivalu. Dostala název Krajiny okolo Náměště nad Oslavou a návštěvníci ji mohou vidět ve stodole Galerie 12.

Antonín Vojtek na vernisáži představil několik desítek obrazů. K jednomu z jeho složil skladatel a klavírista Jan Šimíček originální hudbu.

Nejblíže k výtvarnému umění má hudba, říká malíř Vojtek

Břeclav /FOTOGALERIE/ – K létu neodmyslitelně patří city a abstrakce, což se potvrdilo v úterý v břeclavské Galerii 99. K vidění je tam nová expozice obrazů od desíti autorů. Pro příchozí bylo připraveno překvapení spojené s vystoupením skladatele a klavíristy Jana Šimíčka. „Nyní tu visí obrazy například od Vladimíra Nešpora z Moravské Nové Vsi, Antonína Stojáka, Jiřího Davida, Cyrila Urbana nebo mé osmnáctileté dcery Julie,“ řekl malíř Antonín Vojtek.

Romana Štrynclová, která v roce 1991 získala titul Miss Morava, rodačka z Brna, vystavuje své obrazy ve veltruské Galerii na konci světa, kam se každý dostane od veltruského zámku alejovou cestou.

Na konci světa jsou kočky

Veltrusy - Romana Štrynclová, která v roce 1991 získala titul Miss Morava, rodačka z Brna, vystavuje své obrazy ve veltruské Galerii na konci světa, kam se každý dostane od veltruského zámku alejovou cestou. 

Již popatnácté se v karlovarské galerii umění konala tradiční akce pro 16 tvořivých dětí, které baví výtvarné aktivity.

FOTO: Galerie připravila výtvarné léto pro tvořivé děti

Karlovy Vary – Již popatnácté se v karlovarské galerii umění konala tradiční akce pro 16 tvořivých dětí, které baví výtvarné aktivity. Galerie umění Karlovy Vary připravila formou příměstského letního tábora s denním docházením týdenní Výtvarné léto v galerii.

Siegfried Weiss se podepisuje do Pamětní knihy města Jablonec n. N.

Setkání s fotografem v Libošovicích

Libošovice - Místní knihovna zve širokou veřejnost do Galerie na návsi na slavnostní uvedení prázdninové výstavy, a to v sobotu 21. července od 16 hodin.

Ilustrační snímek.

Sbírky brodské Galerie budou k vidění v Lešně

Havlíčkův Brod - Reprezentativní výběr 38 výtvarných děl z období od druhé poloviny 20. století po současnost, pocházející ze sbírek brodské Galerie výtvarného umění, bude od pátku 12. července k vidění v polském Lešně.

Klet instalace sochy

Umění instalovali i na Kleť

České Budějovice - Výstava Umění ve městě oživující převážně sochařskými díly veřejný prostor začíná v Českých Budějovicích ve čtvrtek.

Ilustrační foto.

Premiérová výstava: zima jako blondýna se světlou kůží

Mutěnice – Čtyři roční období, čtyři ženy, čtyři matky. To vše na snímcích. Tak lze shrnout fotografický počin Kateřiny Prátové z Mutěnic. Společně s vizážistkou Veronikou Šeďovou během roku fotila ženy stylizované do jara až zimy a výsledek si lze prohlédnout na jejich premiérové výstavě. Začíná ve čtvrtek v Galerii na chodbě v mutěnické základní škole.

Muzejní noc ve Škoda Muzeu

Muzejní noc se blíží

Mladoboleslavsko – Již tento pátek se otevřou brány muzeí, aby v netradiční hodinu přivítaly své návštěvníky. „Boleslavská muzejní noc se bude konat v pátek 18. května, kdy se ve večerním čase otevřou brány expozic Mladoboleslavského hradu, Městského paláce Templ, Leteckého muzea Metoděje Vlacha, Sboru českých bratří, Galerie Pod věží a v neposlední řadě Škoda Muzea,“ řekla Kateřina Jeníčková, ředitelka boleslavského muzea.

Slavnostní vernisáží výstavy Nekonečno Karla Konečného odstartovaly ve středu 9. května Jazzové dny v Hranicích. V Galerii severní křídlo zámku bude expozice hranického výtvarníka k vidění do 1. června.

Vernisáží Nekonečno Karla Konečného proudil jazz

/FOTOGALERIE/ Člověk, který cítí barevně, cítí kompozičně a cítí svobodně. Tak popsal nedávno zesnulého hranického umělce Karla Konečného výtvarník Radovan Langer při slavnostní vernisáži výstavy s příznačným názvem Nekonečno Karla Konečného, která se uskutečnila ve středu v Galerii severní křídlo zámku. Expozice zároveň odstartovala letošní Jazzové dny v Hranicích.

Festival Jakuba Jana Ryby je název nového festivalu, jehož první ročník bude zahájen v pátek 27. dubna.

Festival Jakuba Jana Ryby vstoupí v pátek do svého prvního ročníku

Rožmitál pod Třemšínem /ROZHOVOR/ – Festival Jakuba Jana Ryby je název nového festivalu, jehož první ročník bude zahájen v pátek 27. dubna. V rámci Slavnostního zahajovacího koncertu vystoupí od 19 hodin v Galerii rožmitálského Podbrdského muzea Symfonický orchestr plzeňské Konzervatoře. Více již v rozhovoru se zakladateli festivalu a navíc aktivními hudebníky, ředitelem Šimonem Kaňkou a dramaturgem Zdeňkem Klaudou.