Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum umění

Z vernisáže výstavy Mezistavy v Šímově síni v Benešově.

Mezistavy. Muzeum umění a designu v Benešově zahájilo první letošní výstavu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ První letošní vernisáž výstavy, která je nazvaná Mezistavy, se konala v Muzeu umění a designu v Benešově ve čtvrtek 19. ledna. Výstavy poměrně neobvyklé, protože namísto exponátů seznamuje návštěvníky s prací lidí, kteří hrají v muzejnictví velmi důležitou roli. S prací restaurátorů.

Výstava v Muzeu umění a designu otevřela okénko do nedávné minulosti.

Nová výstava v Muzeu umění a designu otevřela okénko do nedávné minulosti

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jde o předměty, které dříve narození denně používali, a ti mladší si je pamatují převážně z návštěv u svých babiček a dědečků. A právě z těchto exponátů se skládá výstava Archeologie designu, kterou zahájilo vernisáží Muzeum umění a designu v Benešově v úterý 15. listopadu.

City Triathlon 2012

Tipy na víkend 11. až 13. září: Víkend bude v lázních plný triatlonu

Kromě toho se můžete podívat na historické odpoledne do Toužimi nebo na srandamač do Jenišova. Benefiční den pro Terezku je připraven v Ostrově a Retrohrátky v Bečovské botanické zahradě. Galerie umění zve na výtvarnou dílnu a koncert Raye Wilsona byl z Lidového domu přeložen do loketského amfiteátru. 

Krajský úřad v Karlových Varech.

Ženou roku kraje je dobrovolnice

Karlovarský kraj má novou Ženu roku. V 11. ročníku akce se jí stala Lucie Süssnerová, dobrovolnice a organizátorka charitativních akcí pro děti i dospělé.

Art brut film Olomouc 2018

Art brut film Olomouc představí spontánní umění

Čtveřici tvůrců takzvaného spontánního umění představí devátý ročník Art brut film Olomouc. Přehlídka filmů a videosnímků se měla původně konat v březnu, kvůli pandemii koronaviru byla přesunuta na 27. srpna. Akce se uskuteční na terase kavárny Muzea umění.  

Rozhledna Diana.  Nachází se na Výšině přátelství západně od lázeňského centra Karlových Varů.

Karlovarské vyhlídky: lázeňský cyklovýlet člověka překvapí výživností

Tento cyklovýlet nebude dlouhý, ale podle cyklistické terminologie hodně výživný. Označit ho za těžký asi není úplně ten správný termín, nicméně během dvaceti kilometrů nastoupáme takřka šest set výškových metrů a čeká nás trať s převýšením dvě stě padesát metrů. Během výletu navštívíme čtyři nejhezčí vyhlídky nad Karlovými Vary a uvidíme lázeňské město ze všech stran.

Ilustrační fotografie.

Letiště se promění v běžeckou dráhu

Pandemie je za námi a je potřeba si pořádně protáhnout tělo. Přímo k tomu vybízí běžecký závod z cyklu závodů RunCzech, který se koná tuto sobotu a neděli na karlovarském letišti.

Jiří Kubový vystavuje v Muzeu umění a designu Benešov

Připravili Večer s Jiřím Kubovým

Jiří Kubový, který práve vystavuje v Muzeu umění a designu Benešov, je jedním z nejzajímavějších umělců své generace, který se ovšem vyhýbá větší pozornosti. Jako pro samouka pro něj umění nikdy nebylo otázkou živobytí a o to více se soustředil na důsledné hledání formy. Na výjimečném večeru ve středu 24. června od devatenácté hodiny bude v muzeu mluvit o svém životním příběhu. 

Do loketského amfiteátru zavítá v sobotu mimo jiné i dakarský jezdec Milan Engel.

Tip na víkend: Dílničky a hry zvou do galerie, Dakar Rallye do amfiteátru

Obrazy, kresby a fotografie Milana Maura a také díla českého umění 20. století jako inspirace pro tvůrčí výtvarné dílny, hry, animace. Komentovaná prohlídka s autorem, malba v plenéru, divadelní představení pro děti. To a mnohem více nabízí sobotní den otevřených dveří v Galerii umění v Karlových Varech.

Muzeum umění a designu v Benešově.

V Biografu MUD tentokrát zaloví v českých vodách

Tentokrát pořadatelé Biografu MUD v Muzeu umění a designu Benešov zalovili v českých vodách a návštěvníci se ve čtvrtek 18. června od 18. hodiny mohou těšit na tři výjimečné a oceňované snímky, které spojily své síly v projektu Trojhlas.

Výstava Největší záhady a tajemství světa ve Vlastivědném muzeu Olomouc

Olomoucká muzea znovu otevírají. Na co můžete těšit?

Od úterý 12. května zpřístupní svá umělecká díla muzea v Olomouci. K vidění budou především stálé expozice a dlouhodobé výstavy, které začaly už před vypuknutím pandemie. Návštěvníci musejí dodržovat zpřísněná hygienická opatření. Povinností zůstávají například zakryté obličeje.

Jaderná elektrárna Černobyl. Ilustrační foto.

Pohlednice z minulosti: Pod radioaktivním mrakem doprovázeli prvomájový průvod

/FOTOGALERIE/ Stačilo neříkat nic nebo přiznat jen to, co se nedalo ututlat. Nebo použít známé ideologické prohlášení o tom, že tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou. Právě v takové atmosféře zářilo i nad Benešovem na jaře roku 1986 radioaktivní nebe po výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu. Na důkaz, že se „nic mimořádného nestalo“ nahnali komunisté do Kyjeva cyklisty na Závod míru.

Vladimír Císař

Seznámí se s uměním Vladimíra Císaře

Návštěvníci se na vernisáži ve čtvrtek 5. března v sedmnáct hodin seznámí v Galerii umění ve Spolkovém domě Kutná Hora s malbami, kresbami a grafikou Vladimíra Císaře.

Ivan Hlas trio představí své krasosmutné texty

Ivan Hlas trio vystoupí v galerii

Karlovy Vary – Muzikant Ivan Hlas, čerpající z legendárního hanspaulského hudebního podhoubí, vystoupí v triu s Norbi Kovácsem (kytara) a Jaroslavem Olinem Nejezchlebou (violoncello) a představí písničky nejen z aktuálního alba.

Ivan Hlas trio představí své krasosmutné texty

Tip na úterý 18. února: Ivan Hlas trio zahraje v galerii

Muzikant Ivan Hlas, čerpající z legendárního hanspaulského hudebního podhoubí, vystoupí v triu s Norbi Kovácsem (kytara) a Jaroslavem Olinem Nejezchlebou (violoncello) a představí písničky nejen z aktuálního alba. Koncert se koná dnes od 19:30 v karlovarské Galerii umění.

Ivan Hlas trio představí své krasosmutné texty

Ivan Hlas trio představí své krasosmutné texty

Karlovarská Galerie umění připravila další ze zajímavých koncertů. Tentokrát pozvala Ivana Hlase, který přijede s Norbi Kovácsem (kytara) a Jaroslavem Olinem Nejezchlebou (violoncello) a představí známé písničky i novější autorskou tvorbu.

Busta Karel IV.

Na sochu Karla IV. je už půl milionu

Více než půl milionu korun je aktuálně na transparentním účtu veřejné sbírky na realizaci jezdecké sochy Karla IV., která by měla stát v Karlových Varech.

Galerie umění v Karlových Varech.

Tip na víkend: Výtvarná procházka galerií pro děti i rodiče

Karlovarská Galerie umění připravila pro děti a jejich rodiče novou expozici, která jim přiblíží díla 28 českých a slovenských autorů, pro které je geometrie, konstrukce, přesnost, systém, řád či variabilita nejdůležitějším výrazovým prostředkem.

Galerie umění v Karlových Varech.

DaD kvintet přichází na koledu do Galerie umění

Tradiční adventní koncert DaD kvintetu, Velmi malého komorního orchestru Varvary Divišové a Příležitostného komorního pěveckého sboru Varvary Divišové – jako obvykle s koledami, vánoční pohádkou v podání Lucie Domesové a punčem.

Muzeum umění a designu připravilo adventní tvořivou dílnu.

OBRAZEM: Muzeum umění a designu připravilo adventní tvořivou dílnu

To už zase budou Vánoce? To byl název akce, kterou připravilo v neděli 1. prosince Muzeum umění a designu v Benešově. Jednalo se o tvořivou dílnu, ve které si zájemci mohli vyrobit adventní věnec či vánoční svícen. Po dobu akce byla přístupna i stálá expozice muzea, včetně probíhajících výstav.

Galerie umění v Karlových Varech.

Tip na úterý 26. listopadu: Konkretisté slaví

Komentovanou prohlídku výstavy Klubu konkretistů můžete dnes navštívit v karlovarské Galerii umění. Je pořádaná k 50letému výročí pořádání jedné z prvních výstav Klubu konkretistů, která se v Karlových Varech konala v roce 1969. Výstavou děl 28 autorů návštěvníky provede Martina Vítková.

Postel pro anděla.

Tipy na víkend 15. a- 17. listopad

Na návštěvníky čeká tento víkend Postel pro anděla, klasiku Teta pana Charleyho i Psí kusy oblíbeného Lumpíka. Ale především si všichni připomeneme sametovou revoluci a co všechno přinesla a odnesla. 

Děti i školáci si užili jarní tvoření v benešovském centru. Během celého dne mohli vyrábět zajíčky, ptáčky, kuřátka, ozdobné závěsy z proutků i dekorace z proutí.

Vyrobí si dekorace do dětských pokojíčků

Výtvarná dílna pro rodiče s dětmi, to je něco pro uvědomělé rodiče, kteří vědí, že rozvíjení kreativity je pro ně a především pro jejich ratolesti tím nejlepším trávením volného času.

Hanácká kasárna (vlevo) a vizualizace novostavby SEFO podle arch. Šépky v proluce u Muzea umění v Olomouci

Středoevropské fórum v Olomouci má nové místo. Zvažuje Hanácké kasárny

/FOTOGALERIE / Armáda ji využívala zhruba 170 let, od roku 2013 je budova Hanáckých kasáren prázdná. Stát nemovitost nyní uvolňuje a dává k dispozici. Ministerstvo kultury objekt nabídlo Muzeu umění Olomouc. Dlouho plánované Středoevropské fórum (SEFO) by tak nakonec nemuselo zaplnit proluku v Denisově ulici, v níž má být zrealizován projekt architekta Jana Šépky.