Kreativ

ŠTÍTEK: muzeum umění

Cyklotrasa kolem karlovarských vyhlídek.

CYKLOTRASA: Karlovarské vyhlídky aneb jak vidět lázeňské město z výšky

Dnešní cyklovýlet nebude dlouhý, ale dle cyklistické terminologie hodně výživný. Označit ho za těžký asi není úplně ten správný termín, nicméně během dvaceti kilometrů nastoupáme necelých šest set výškových metrů a čeká nás trať s převýšením dvě stě padesát metrů. A kam že se dnes pojede? No přeci na karlovarské vyhlídky.

Lubomír Zaorálek

Ministr Zaorálek přijede do Olomouce "zklidnit situaci"

Jednání se zástupci Muzea umění, řešení situace okolo Středoevropského fóra či diskuze s místními obyvateli. Takové jsou hlavní cíle návštěvy nového ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který v pátek odpoledne zavítá do Olomouce.

Dvanáct obrazů pro dvanáct měsíců. Nadační fond Světluška, nový kalendář. Letos s díly břeclavského malíře a grafika Antonína Vojtka.Je plný pozitivních olejomaleb, které mají dělat radost.

Kalendář pro Světlušku je na světě. S obrazy Vojtka

Břeclav /FOTOGALERIE/ – Dvanáct obrazů pro dvanáct měsíců. Nadační fond Světluška, který pomáhá nevidomým a lidem těžce zrakově postiženým, vydává nový kalendář. Letos s díly břeclavského malíře a grafika Antonína Vojtka.

Prohlídky skončily projekcí. Foto: Ladislav Beran

Prohlídky skončily projekcí

Volary – Ve středu skončily komentované prohlídky Volar projekcí starých fotografií. Končilo se stylově na náměstí, kde před Galerií a Informačním střediskem vyrostla malá projekce.

Výstava vzniklá ve spolupráci s Regionálním muzeem v Kolíně představí tři české fotografy, jejichž jména jsou spojena s počátky moderní české fotografie.

Prohlídka výstavy fotografií je možná i s průvodcem

Havlíčkův Brod – Komentovanou prohlídku výstavy fotografií si mohli ve středu 14. srpna užít návštěvníci Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě. Výstava je věnovaná tvůrcům moderní fotografie pod názvem Rössler, Funke, Sudek – průkopníci moderní české fotografie. Výstava vzniklá ve spolupráci s Regionálním muzeem v Kolíně představuje tři české fotografy, jejichž jména jsou spojena s počátky moderní české fotografie a jejich originální tvorbu. Výstava je v Galerii k vidění až do 15. září.  

Ilustrační foto

Tip Deníku: Krejčí provede výstavou Živý kabel propojení

Znojmo - Komentovanou prohlídku výstavy Živý kabel propojení nabídne ve čtvrtek Galerie a prostor v Kollárově ulici ve Znojmě. „Milan Cais, znám více jako zpěvák skupiny Tatabojs, je ale také aktivním výtvarníkem. Caisova znojemská výstava s názvem Živý kabel propojení nabízí možnost se alespoň na chvíli symbolicky napojit na dva světy jednoho umělce,“ uvedla kurátorka výstavy Andrea Krejčí.

Téměř tři stovky lidí z celé České republiky se sjely v Pardubicích, aby tu odstartovaly X-Challenge

FOTO, VIDEO: Stopaři vyjeli do světa, budou plnit výzvy

Téměř tři stovky lidí z celé České republiky se ve středu sešly v Pardubicích, aby odstartovaly X-Challenge, výzvu, při níž procestují Evropu, prožijí dobrodružství, překonají se a přitom utratí jen minimum peněz.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: V benešovské knihovně nabízejí dětem novou službu

O Kouzelné čtení rozšířila svou nabídku přes letní prázdniny benešovská knihovna v oddělení pro děti. Ty mají k dispozici elektronickou tužku, která slouží jako čtečka speciálního kódu ukrytého přímo na stránkách knih. Díky tomu tužka dokáže předčítat vytištěný text i ten, který je skryt pod ikonami či obrázky.

Děti si zkusily v galerii oživit i jezdecký pomník Karla IV.

Děti si zkusily v galerii oživit i jezdecký pomník Karla IV.

Karlovy Vary – Kresbu, malbu, koláž, autoportrét nebo zasadit divoké Gabrielovy šelmy do jejich přirozeného prostředí, prostřednictvím kresby a koláže oživit jezdecký pomník Karla IV., to všechno si zkusily děti na příměstském letním táboře v karlovarské Galerii umění.

Ilustrační foto.

Dámy s paletou budou vystavovat u Anděla

V uherskohradišťské Galerii s Andělem bude ve středu 17. července v 17 hodin zahájena pod názvem „Tři dámy" výstava obrazů Magdaleny Koníčkové, Venduly Kovaříkové a Jany Marčíkové.

Rytíři na hradě Klenová.

Tip Deníku: Klenovou oblehnou rytíři

Klenová – Na již jubilejní 10. ročník akce Rytíři na hradě Klenová pořádané skupinou historického šermu Morgana von Maxberg ve spolupráci s Galerií Klatovy/Klenová se můžete vydat v sobotu 20. července od 13 do 20 hodin.

Koncert kapely Domácí výroba aneb Pecky všecky na koupališti měl své kouzlo.

Setkání s hudbou je v plném proudu

Soběslav /VIDEO/ - Město Soběslav se opět stalo dějištěm festivalu komorní hudby Setkání s hudbou, které se nese v duchu poznávání studentů hudby, skvělých pedagogů, renomovaných umělců a místního publika. Letos se již pojedenácté rozehrál rozmanitý program.

Vepřík - veřejné příborské koncertování se konalo v sobotu 6. července v příborském městském parku.

OBRAZEM: Vepřík přinesl mnoho muziky

Vepřík aneb venkovní příborské koncertování se konalo v sobotu 6. července v Městském parku Příbor. Vystoupily kapely Galerie z Frenštátu pod Radhoštěm, Still Alive z Nového Jičína, Atlas z Kopřivnice, FIHA z Ostravy a domácí squadra Los Poblitos.

stárkovský pár roku 2018 Zleva Michal Chromek, Marie Janíčková a Libor Zlomek

Odměna pro vítězné stárky – 95 litrů vína

Celkem 95 litrů vína si vyzvedli v Galerii slováckých vín vítězové 9. ročníku soutěže Slováckého deníku O nejpohlednější stárkovský pár, Marie Janíčková s Michalem Chromkem, kteří byli na podzim roku 2018 staršími stárky na hodech v Kostelanech nad Moravou.

Na Čerchově najdete bývalou vojenskou odposlechovou věž. (vlevo) a přístupnou rozhlednu nazvanou po Vilému Kurzovi - Kurzovu věž.

Čerchov rozšířil frekvence

Domažlicko - Čerchov Další televizní program naladí na Domažlicku diváci, kteří přijímají signál z pozemních vysílačů.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Pro stavbu vodovodu dostali ve Čtyřkolech povolení

Čtyřkoly - Společné povolení k umístění a stavbě vodovodu vystavil žadateli, obci Čtyřkoly, Vodoprávní úřad Benešov. Stavba bude realizována v zastavěné části Čtyřkol a také jeho osadě, Javorníku. Navrhovaný vodovod se napojí na stávající řad. Vodu z něj bude po dostavbě moci odebírat až 118 majitelů rodinných domů i rekreačních objektů.