Kreativ

ŠTÍTEK: náboženství

Tomáš Halík

Cena pro Halíka je cenou pro církev i společnost, míní křesťané

Praha/Londýn - Jako významnou událost pro českou církev i celou společnost vnímají udělení Templetonovy ceny českému duchovnímu a filozofovi Tomáši Halíkovi představitelé křesťanského života. Podle kardinála Dominika Duky je prestižní ocenění důkazem, že Halíkovo dílo dokáže oslovit lidi napříč kontinenty – přestože čerstvý držitel ceny pochází z míst, kde bylo náboženství v minulosti potlačováno.

Tomáš Halík.

Filozof Halík získal Templetonovu cenu za náboženství

Londýn/Vatikán - Český duchovní a filozof Tomáš Halík dnes převzal prestižní Templetonovu cenu, která bývá označována za Nobelovu cenu za náboženství. Ocenění je každoročně udělováno v Londýně za výjimečný přínos pro duchovní rozměr života. S cenou je podle webu příslušné britské nadace spojena odměna 1,1 milionu liber (asi 36 milionů korun).

Masopustní průvod v Lomu.

VIDEO: Lomem prošel první masopustní průvod. Pořádala ho škola

Lom - Takovou slávu Lom dlouho nezažil. Prošel tudy první masopustní průvod, který kdy místní za dlouhou dobu pamatují. "Na svědomí" jej má tamní základní škola, která na cestu městem vypravila své školáky a předškoláky z mateřinky. Masky, rekvizity a následné veselí před radnicí mohou Lomu všichni v okolí závidět.

Jaroslav Tippl stopuje na po Novém Zélandu.

Jaroslav Tippl procestoval Nový Zéland stopem

Cestovatel Jaroslav Tippl pracuje jako pastorační asistent na faře v Domažlicích. V letošním roce mu bude čtyřicet let. Nedávno přiblížil návštěvníkům Muzea příhraničí ve Kdyni při cestopisné přednášce krásy Nového Zélandu. Své zážitky a dobrodružství, které v zemi v jihozápadní části Tichého oceánu prožil, nám přiblížil v následujícím rozhovoru.

Ludmila Rakušanová.

Váženému Janu Ámosovi

Vážený Jene Ámosi, tak si představte, že být to dneska, neměl byste kvalifikaci ani na to, abyste učil děti v první třídě! Na vysoké škole v Herbornu jste sice vystudoval teologii, ale u nás by Vás napřesrok zřejmě bez titulu odborného pedagoga už nepustili učit ani náboženství.

Pediatr a bývalý děkan Miloš Velemínský.

Miloš Velemínský napsal knihu Celebritami proti své vůli

České Budějovice – Kolik věhlasných lékařů se během uplynulých desítek let zapsalo do života  Jihočechů. Českobudějovická nemocnice slaví stoleté výročí a k osobnostem, které svou odborností a zkušenostmi pomáhaly vytvářet její renomé, patří i pediatr Miloš Velemínský.

Jindřich Štreit na vernisáži výstavy v přerovském kině Hvězda

Radostí mě naplňuje každá vteřina života, říká fotograf Štreit

Přerov – Prchavé okamžiky lidského života od prvního křtu v kostele až po osamělost stáří – to vše zachyceno mistrným objektivem jednoho z nejlepších českých fotografů Jindřicha Štreita. Unikátní výstava jeho děl začala v úterý odpoledne ve vestibulu přerovského kina Hvězda.

Tomáš Halík.

Tomáš Halík žije tajemstvím

České Budějovice – Uznávaný religionista, kněz a sociolog Tomáš Halík přijel do jižních Čech předčítat ze své nejnovější knihy Žít tajemstvím, kterou označil za bilanční sebezpyt či knihu „myšlenek na den".

Papež Jan Pavel II.

Papež Jan Pavel II. si přál poznámky spálit. V Polsku je vydali

Varšava/Londýn - V Polsku ve středu vyšla kniha osobních poznámek bývalého papeže Jana Pavla II. Její vydání vyvolalo rozpaky, protože někdejší hlava římskokatolické církve si ve své poslední vůli přála tyto poznámky spálit. Osobní tajemník bývalého papeže kardinál Stanislaw Dziwisz to ale neudělal.

Počítačová hra Civilization V: The Complete Edition.

Tento týden vychází kompletní edice Civilizace 5

V pátek se v České republice objeví kompletní edice posledního dílu strategické série Civilizace. Přinese všechny doposud vydané přídavky v jednom balení a za výhodnou cenu. Nově nás čeká také výlet přes Atlantský oceán do Číny a Indie.

NA UMÍSTĚNÍ V DOMOVĚ PRO SENIORY KRČ čekala Marie deset let

Kdybych čuměla na ruské vojáky o chvilku déle, nepřežila bych

Praha - Na první republiku nemá vůbec dobré vzpomínky. „Táta byl zedník. A pořád bez práce. Často se stávalo, že nebylo co jíst, byla nám zima," vrací se zpátky v čase devadesátiletá Marie M. Do doby, kdy její otec dostával desetikorunové poukazy žebračenky.

Ivan Hoffman

Leninský byznys

Leninovo tělo se dožilo devadesátky. Spočívá v mauzoleu na Rudém náměstí a těší se pověsti vyhledávané turistické atrakce. Rusové nejsou zajedno v tom, zda Lenina nadále vystavovat, anebo ho konečně pochovat. Lenin byl původně nabalzamován a vystaven proto, že se s ním coby revolučním vůdcem a idolem neuměl vděčný lid rozloučit. Pikantní je, že tělo Lenina přitahuje zvědavce i po té, co se Rusové rozešli s jeho učením a zanikl režim, který se na Lenina odvolával. Otázka nestojí proč ještě Lenina předvádět.

DAVID ŠVORC si při zápisu do školy hravě poradil i s uvázáním kličky.

Rodiče oceňují v ZŠ Brána přístup k dětem

Nová Paka – Jako první přišel v pátek odpoledne k zápisu do první třídy Základní a mateřské školy Brána šestiletý David. Zpočátku byl trošku ostýchavý a nechtěla se mu vybavit slova písničky, ale pak si hravě poradil s barvami, písmeny i číslicemi.

Ilustrační foto

Naše školství potřebuje zásadní změny

Slovácko - Říká se, že škola je základ života. Je to ovšem klamavá reklama – není to pravda. Škola potlačuje individuální svobodu jedince, neboť zdůrazňuje nadřazenost učitele (tedy toho zkušeného a moudrého) nad žákem, individuem, jehož osobnost se rodí a potřebuje se rozvíjet ve svobodném prostoru.

Na 58 betlémů se představilo na výstavě v Pyšelu. Jednotlivá díla hýřila originalitou. Nechyběl skleněný, dřevěný, papírový, drátkovaný, látkový ani keramický betlém.

Počet lidí i Betlémů v Pyšelu předčil očekávání

Pyšel - Vítězné dílo z výstavy Betlémů v Pyšelu vyřezal před čtyřiceti lety budoucí truhlář a kněz. V jedné místosti se sešlo na 58 nejrůznějších jesliček. K vidění byl dřevěný, papírový, drátkovaný, látkový, skleněný, voskový nebo keramický Betlém.

Na 58 betlémů se představilo na výstavě v Pyšelu. Jednotlivá díla hýřila originalitou. Nechyběl skleněný, dřevěný, papírový, drátkovaný, látkový ani keramický betlém.

Počet lidí i Betlémů předčil očekávání

Pyšel - Vítězné dílo z výstavy Betlémů v Pyšelu vyřezal před čtyřiceti lety budoucí truhlář a kněz. V jedné místosti se sešlo na 58 nejrůznějších jesliček. K vidění byl dřevěný, papírový, drátkovaný, látkový, skleněný, voskový nebo keramický Betlém.

Katolický kněz a teolog Tomáš Halík.

Bůh odešel, ale zůstala po něm vůně, připomíná Tomáš Halík, který vydal knížku

Brno /ROZHOVOR/  - Když lidé přijdou jednou za rok do kostela na půlnoční mši, určitě by neměli slyšet výtku, že je to málo. To je názor katolického kněze a teologa Tomáše Halíka. V Brně minulý týden představil svoji novou knihu Žít s tajemstvím. „I kdyby byla společnost duchovně vyprázdněná, tak je přece jen o Vánocích cítit vůně posvátného," tvrdí Halík.

Katolický kněz a teolog Tomáš Halík.

Bůh odešel, ale zůstala po něm vůně, připomíná Tomáš Halík

Brno /ROZHOVOR/ - Když lidé přijdou jednou za rok do kostela na půlnoční mši, určitě by neměli slyšet výtku, že je to málo. To je názor katolického kněze a teologa Tomáše Halíka. V Brně minulý týden představil svoji novou knihu Žít s tajemstvím. „I kdyby byla společnost duchovně vyprázdněná, tak je přece jen o Vánocích cítit vůně posvátného," tvrdí Halík.

V Kněžpoli rozsvítili betlém hodinovým pořadem.

Kněžpole: Betlém vyrobili sami od sebe a bez honoráře

Kněžpole – Říká se, že sdílené štěstí je intenzivnější než to prožívané individuálně. V Kněžpoli se toho drželi, když v neděli navečer úplně zaplnili prostranství před kostelem svaté Anny, aby si společně užili vrcholící adventní atmosféru a podívali se na premiérové rozsvícení kněžpolského Betlému se zhruba hodinovým pořadem.

Ilustrační fotografie.

O kaplana je v nemocnici zájem. Lidé se obávají samoty a ztráty soběstačnosti

Necelý týden před Štědrým dnem výrazně roste mezi pacienty nemocnic zájem o služby nemocničního kaplana. Farář římskokatolické církve Václav Tomiczek, který tuto funkci vykonává v městské, vítkovické i fakultní nemocnici, a také v léčebně dlouhodobě nemocných, je v těchto dnech doslova „na roztrhání".

Jarmila Ťoupalová ze Želče

Jak jsme chodili na mše

Jižní Čechy - Dnes přichází na řadu vzpomínky na adventní mše, zpívání rorátů… Příště zavzpomínáme na to, jak jsme dříve sháněli vánoční stromky. Pokud je vám více než sedmdesát let a chcete se zapojit do 70+, zavolejte nebo napište do vaší nejbližší redakce Deníku.

Ilustrační foto

Asexualita: Moderní hnutí, které budí zvědavost

Třebaže je jev asexuality málo známý a ve vědeckých kruzích málo studovaný, vyvolává zájem a zvědavost mnohých, píše italský týdeník L'Espresso. Podle definice italské sekce fóra AVEN (Asexual Visibility and Education Network), které se zrodilo v roce 2001 ve Spojených státech a které má přes 70.000 registrovaných členů, je asexuál osoba, která nemá zájem o sex a sex ji nepřitahuje. Ve skutečnosti to neznamená, že asexuálové nepociťují sexuální touhu, ale přistupují ke sféře uspokojení prostřednictvím různých forem, přičemž nedávají přednost sexuálnímu vztahu.

Zpívání koled s Deníkem. Starosta Jiří Burian odpovídá na otázky.

Starosta Sedlčan: Na odpočinek bych zavedl vyhlášku

Sedlčany /ROZHOVOR/ – Společné zpívání koled v rámci akce Česko zpívá koledy, která se ve středu přehnala republikou, si nenechal ujít v Sedlčanech starosta Jiří Burian. Do domova seniorů, kde se od šesti večer zpívalo, doběhl na poslední chvíli z pracovní schůzky a bez přemlouvání se nechal přesvědčit ke zpěvu přímo do mikrofonu. Když zpěváci obrátili poslední list v „deníkovském" zpěvníku, s Jiřím Burianem jsme si o koledách popovídali.

Besedování ve Valdštejnské lodžii.

Moje úvahy o uvažování a mé poznámky, nápady

Jičín – Dost často přijde to na mne při četbě novin. Jakýsi článek mne inspiruje, přijdou NÁPADY. Poznamenávám si je na okraje novin. Když sednu s těmi popsanými novinami k počítači, nemůžu si vzpomenout, co která zkratkovitá poznámka znamená.

Papež František

Papež považuje za nezbytné šířit náboženství přes internet

Vatikán - Papež František považuje za nezbytné, aby katolická církev využívala internet k šíření náboženství. Církev musí být přítomná na internetu zejména kvůli mladým lidem, pro které je web „určitým druhem životního prostoru," řekl papež při svém sobotním proslovu ve Vatikánu.

Papež František

Papež vytvoří komisi k ochraně dětí před zneužíváním duchovními

Vatikán – Papež František se rozhodl vytvořit expertní komisi, která mu bude radit v otázkách ochrany dětí před sexuálním zneužíváním duchovními a pomoci obětem takového jednání. Oznámil to dnes bostonský kardinál Sean O'Malley na závěr jednání papežova osmičlenného poradního sboru kardinálů, který připravuje zásadní reformu úředního aparátu katolické církve.

Šumperský skaut Pavel Krajíček.

Šumperan chce vybudovat skautské muzeum

Šumperk – V Šumperku a okolí byste jen těžko hledali někoho tak zapáleného pro skauting, jako je on. Pavla Krajíčka provází celý život. Šumperský junák navíc desítky let buduje sbírku skautských artefaktů. Jeho cílem je zřídit skautské muzeum.

Ilustrační foto

Žena odmítá obřízku pro syna. Soud nařídil pokutu za každý den bez ní

Jeruzalém – Náboženský soud v Izraeli ve čtvrtek vůbec poprvé uložil pokutu ženě, která odmítla nechat obřezat svého syna. Verdikt v zemi oživil diskuse o roli náboženství v životě demokratického židovského státu. Verdikt byl součásti rozvodové pře. Žena podle soudu musí platit pokutu v přepočtu 3000 korun za každý den, kdy zůstane chlapec neobřezán.

Fotografie zachycuje děti ze skalické školy.

Blesk děti popálil na obličeji i nohou

Sklalice – Po vydání všeobecného školního řádu císařovnou Marií Terezií v roce 1774 začaly v hlavních městech povinně vznikat normální školy. V těch se děti učily latině, zeměpisu nebo domácímu a polnímu hospodářství.

NADĚJE i letos organizovala tématické besedy z cyklu přednášek Škola pro život, které tentokrát vedl lektor Petr Kadlec z České Třebové.

Škola – základ života?

Litomyšl – Sedli jste si někdy ke stolu a spočítali, kolik hodin jste ve svém životě strávili školní docházkou?

Ilustrační foto

Ve Francii se stala módou hladovka

Paříž - Ve Francii je nyní stále oblíbenější hladovka, kterou lidé drží, aby se cítili lépe, detoxifikovali si organismus a zbavili se nějakého toho kila. To se ale nijak nelíbí lékařům, kteří takovou módu označují za škodlivou a nebezpečnou.

Stálá expozice betlémů ve Vlastivědném muzeu ve Švábenicích čítá přes osm set převážně papírových exponátů ze sbírky místního rodáka a obyvatele Libora Pištělky.

Vystříhal na půl milionu betlémových postaviček

Tisíc pětatřicet obyvatel má městys Švábenice. Kdyby jich měl o dvě stovky méně, na každého z nich by připadal jeden betlém. Přes padesát let je sbíral místní rodák Libor Pištělka a právě se mu plní jeho velké přání: Vystavit je všechny pod jednou střechou. Švábenické muzeum je od soboty zřejmě jediným místem v republice, které se může pyšnit stálou expozicí čítající přes osm set kusů hlavně papírových betlémů pocházejících z několika koutů Evropy.