Kreativ

ŠTÍTEK: náboženství

Kresba faraona Achnatona

Faraon Achnaton: náboženský reformátor, který téměř dovedl Egypt do záhuby

Existují hned tři důvody, proč faraon Achnaton patří mezi nejznámější panovníky starověkého Egypta. Jeho ženou byla slavná překrásná královna Nefertiti, neporušená hrobka jeho syna Tutanchamona zase dnešním vědcům poskytla unikátní pohled na egyptskou historii a kulturu. Sám vládce se do historie zapsal pokusem o revoluční náboženskou reformu, která otřásla celou zemí. Svého autora však přežila jen o několik desetiletí.

Kresba faraona Achnatona

Faraon Achnaton: náboženský reformátor, který téměř dovedl Egypt do záhuby

Existují hned tři důvody, proč faraon Achnaton patří mezi nejznámější panovníky starověkého Egypta. Jeho ženou byla slavná překrásná královna Nefertiti, neporušená hrobka jeho syna Tutanchamona zase dnešním vědcům poskytla unikátní pohled na egyptskou historii a kulturu. Sám vládce se do historie zapsal pokusem o revoluční náboženskou reformu, která otřásla celou zemí. Svého autora však přežila jen o několik desetiletí.

Ne nadarmo se Kyrgyzstánu přezdívá asijské Švýcarsko.

Nahlédněte do krás Kyrgyzstánu

Slatiňany – Ve Společenském domě ve Slatiňanech se v úterý 11. prosince uskuteční další cestovatelský večer. Bude věnovaný Kyrgyzstánu, zemi nomádů a nebeských hor.

Ředitel Diakonie Rolnička Karel Novák.

V Rolničce mají manažera roku

Soběslav – V kategorii Manažer roku byl Národní cenou sociálních služeb oceněn ředitel Diakonie Rolnička Karel Novák.

Uprchlíci

Strach ve společnosti přetrvává. Češi se obávají migrantů a islámu

Dvě třetiny Čechů se obávají uprchlíků, kteří by se v České republice usadilo. Ještě větší strach však mají z rozšíření islámského náboženství. Situace v Česku tak zůstává podobná, jak v době vrcholící migrační krize v roce 2015. Vyplývá to z říjnového průzkumu agentury STEM, která jeho výsledky dnes poskytla ČTK.  

Jordánsko očima Milana Čejky.

Putování po Blízkém východě začalo v Jordánsku

Blízký Východ /DÍL I./ - Začátkem října jsme se s manželkou vydali do dvou zemí ležících na Blízkém východě. Přesněji řečeno, naše cesta vedla za poznáním Jordánska a Izraele. Přitom pojem Blízký východ prý vznikl z evropského pohledu jako protiklad Dálného východu. My jsme chtěli krátce nahlédnout do míst, která jsou spojena s nejstaršími lidskými civilizacemi. Současně tady během staletí vznikala tři základní monoteistická světová náboženství, kterými jsou judaismus, křesťanství a islám.

Íránský prezident Hasan Rúhání

Spojte se proti Spojeným státům, vyzval muslimy íránský prezident Rúhání

Íránský prezident Hasan Rúhání v sobotu vyzval muslimy po celém světě, aby se spojili proti Spojeným státům. Mají tak učinit namísto toho, aby rozvinovali červený koberec pro zločince. Americký prezident Donald Trump v květnu odstoupil od jaderné smlouvy s Íránem a znovu na něj uvalil sankce. Informovala o tom agentura Reuters.

Gymnázium Strakonice.

Jak jsme žili v Československu - Gymnázium Strakonice

Strakonice - Gymnázium Strakonice je střední škola ve Strakonicích sídlící ve čtyřech pavilonech z roku 1983. Studenti zde studují ve čtyřletém i osmiletém cyklu, otevírají se vždy tři třídy čtyřletého a jedna osmiletého cyklu. Ředitelem je Mgr. Miroslav Hlava.

Do prostějovského kina po roce přijel cestovatel a bavič Ladislav Zibura. A téměř zcela zaplnil sál.

Cestovatel Ladislav Zibura zavítal do Prostějova. Čekal ho sál plný lidí

/ROZHOVOR/Cestovatel, dobrodruh ale také bavič. To je vizitka Ladislava Zibury, muže, který se chůze nebojí. A tak prošel po svých Nepál, Kavkaz či Turecko. A právě o své tisícikilometrové pouti přes Turecko do Jeruzaléma přijel v úterý povědět prostějovskému publiku. "Svět je plný úplně normálních lidí. Jsou ale až příliš normální, než aby se o nich psalo," říká například o svých zkušenostech se setkáváním i pobytu u místních, což je jednou z částí jeho cest.

Papež František

Spor s Vatikánem. Cizinci nemohou kontrolovat náboženství, tvrdí Čína

Naděje Vatikánu, že se mu podaří vyřešit spor s Pekingem o jmenování katolických biskupů, pohasíná. Náboženské záležitosti v Číně nemohou být kontrolovány cizinci, napsal v časopise komunistické strany čínský nejvyšší úředník pro náboženství. Informovala o tom agentura Reuters.

Alejandro Jodorowsky.

Šílená ze Sacré-Coeur. Komiksová komedie o filozofii a náboženství

Alejandro Jodorowsky byl jedním z hlavních hostů letošního festivalu Svět knihy. A při této příležitosti Argo vydalo jedno z jeho pozdních děl komiksový triptych Šílená ze Sacré-Coeur. A to v jediném velkoformátovém svazku, což knize dodává luxusní nádech (který však shazuje provokativní obálka s obnaženou dívkou).

Čkyňská Synagoga. Ilustrační foto

Slova proti antisemitismu jsou málo

Čkyně - Dne 22. dubna 2018 se na různých místech v Evropě konala veřejná setkání proti antisemitismu. Jedním z nich byl protestní pochod Prahou a demonstrace proti antisemitismu: transparenty, hesla, proslovy a petice.

Křest. Ilustrační foto.

Pražané oslaví Velikonoce pětkrát jinak

Kostely o Velikonocích praskají ve švech. Oslavy se týkají hlavně křesťanského světa, ale každá církev prožívá Velikonoce jinak. Také další náboženství se "probouzejí". Proto se Pražský deník zeptal představitelů katolické, husitské a pravoslavné církve, ale také Islámské nadace a Židovské obce na Velikonoce, Pesach a Isrá a Mi’rádž.

Kněz René Václav Strouhal.

Komerce zastřela pravý význam Velikonoc, upozorňuje moutnický farář Strouhal

Moutnice – Pro někoho znamenají pouhé dny, kdy nemusí chodit do práce. Další je zase vnímají jako lidové veselí, mrskačku, příležitost k setkávání a hodování. Velikonoce ale znamenají mnohem víc. „Jde o největší křesťanské svátky v roce, které mají mnohem hlubší význam než jen lidové veselí. To je taková třešnička na dortu, které se křesťané nevyvarují, protože je hezká a příjemná. Ve skutečnosti je taková zábava ale až druhořadá. Velikonoce jsou totiž svátky připomínající události, kdy nás Ježíš zachránil,“ připomíná farář z Moutnic na Brněnsku René Václav Strouhal.

JAKUB VÁGNER upoutal naplněný sál zábavnými historkami o exotických zemích i rybích obrech.

Jakub Vágner navštívil Horšovský Týn

Horšovský Týn – Světoznámý rybář Jakub Vágner zavítal na pár dní do Horšovského Týna. V úterý 20. března pobavil dospělé publikum a ve středu dopoledne ve dvou hodinu a půl dlouhých besedách si vzal do parády dětské publikum.

Brazilský kardinál Joao Braz de Aviz v Praze.

Brazilský kardinál v Praze: Církev se musí zaměřit na změnu mezilidských vztahů

Církev se musí zaměřit na změnu mezilidských vztahů, aby si lidé uvědomili, že druhý člověk není nepřítel, ale naopak je někým, díky komu je možné stát se kompletním. Budování dobrých vztahů mezi lidmi je jedním z nejdůležitějších bodů rekonstrukce římskokatolické církve, řekl v Praze na setkání s novináři brazilský kardinál Joao Braz de Aviz.

Brazilský kardinál Joao Braz de Aviz v Praze.

Církev se musí zaměřit na změnu mezilidských vztahů, řekl v Praze kardinál

Církev se musí zaměřit na změnu mezilidských vztahů, aby si lidé uvědomili, že druhý člověk není nepřítel, ale naopak je někým, díky komu je možné stát se kompletním. Budování dobrých vztahů mezi lidmi je jedním z nejdůležitějších bodů rekonstrukce římskokatolické církve, řekl dnes v Praze na setkání s novináři brazilský kardinál Joao Braz de Aviz.

Modlitebna v Hořátvi prochází zásadní rekonstrukcí.

V Hořátvi rekonstruují výjimečnou památku

Hořátev - Ve středu obce stojí barokní památka z roku 1792, která postupně odkrývá různá tajemství. V současné době je kvůli rekonstrukci uzavřena, místní evangelický sbor má upřímnou snahu, aby se podařilo památku opravit a od konce roku 2018 ji potom opět zprovoznit.

V dětském oddělení Městské knihovny Rakovník představil Tomáš W. Pavlíček svou novou knihu Výchova kněží v Čechách.

Konala se prezentace knihy Výchova kněží v Čechách

Rakovník – Rakovník přivítal mezi své knižní tituly další dílo s názvem Výchova kněží v Čechách, jejímž autorem je rakovnický rodák Tomáš W. Pavlíček, který je doktorem filozofie. Dne 5. března se konala prezentace této knihy v dětském oddělení Městské knihovny Rakovník.

Akademický malíř, grafik a vysokoškolský profesor Eduard Ovčáček.

Výtvarný umělec a jubilant Eduard Ovčáček: Radosti nebývá nikdy dosti…

/ROZHOVOR/ Akademický malíř a grafik Eduard Ovčáček, významná umělecká osobnost nejenom ostravské, ale především celostátní výtvarné kultury, oslavil v pondělí neuvěřitelné pětaosmdesátiny. Grafik, malíř, sochař, básník, fotograf, performer, vysokoškolský profesor má za sebou pestrý umělecký život. 

Vladimír Sáňka.

V kauze islámské knihy by měl před soudem vystoupit znalec

Soud dnes vyslechne znalce, který zpracoval posudek k případu bývalého předsedy pražské muslimské obce Vladimíra Sáňky kvůli šíření radikální islámské knihy. Sáňka byl zproštěn obžaloby, odvolací soud však případ vrátil na začátek a nařídil mimo jiné zpracování nového znaleckého posudku, jehož závěry by měly zaznít dnes. Sáňka celou dobu vinu odmítá, obvinění považuje za vymyšlené.

Luboš Pokorný besedoval v Dešenicích.

Představil nejen bojové umění

Dešenice – V tvrzi v Dešenicích besedoval Luboš Pokorný (Shihan, držitel nejvyššího 15. danu Happo Biken), který studuje v Japonsku u 34. velmistra Togakure ryu ninjutsu, Dr. Masaaki Hatsumiho, a je celosvětově uznávaným učitelem bojového systému Bujinkan. Vydal také knihy o základech boje s nožem a o cestě učitele-bojovníka.

Ilustrační foto

Výtěžek z přednášky o Indii poputuje indickým dětem

Neveklov – Indie. Země, která mění životy. Tak zní název přednášky, která se bude konat v neděli 18. února od 14.30 ve Sboru Církve bratrské v Neveklově. Přednášející Erika Slabá přítomné seznámí se svou cestou po Indii, a to především díky zajímavému promítání.

Spor o hidžábu u Obvodního soudu pro Prahu 10.

Spor o nošení muslimského šátku se přesouvá z Prahy do Brna

Až k brněnskému Nejvyššímu soudu se dostane spor mezi somálskou dívkou a pražskou zdravotnickou školou o nošení muslimského šátku hidžábu. Dívka se domáhá omluvy a 60 tisíce korun. U Obvodního soudu pro Prahu 10 a ani u Městského soudu se svou žalobou neuspěla. Podala ovšem dovolání. Vyplývá to z justiční databáze.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Pohádkový rekord

Přes tři miliony diváků zhlédlo na Štědrý večer pohádku Anděl Páně 2. Jde o sledovanost rekordní, a to nejen mezi pohádkami. O náhodu nejde. Televiznímu úspěchu předcházel úspěch této pohádky v kinech, kdy se stala komerčně nejúspěšnějším českým filmem všech dob.

Fiat 500L při návštěvě papeže Františka.

Je pro vás víra vším? Kupte si Fiat po papeži

Přítomnost celebrit v historii auta vždycky zvedá jeho cenu, ovšem v případě tohoto vcelku obyčejného Fiatu 500L z roku 2015 se nejedná o jen tak ledajakou celebritu. Jde o jeden ze dvou vozů, které při své návštěvě americké Filadelfie použil papež František, současná hlava katolické církve.

Michal Šmucr, ředitel GJW v Prostějově

Michal Šmucr: V boji s hysterií a hloupostí musíme být rozhodnější

Židovskou historii Prostějova si jeho nynější obyvatelé připomínají neustále. Ať je to soubor domů, pozůstatků židovské čtvrti v centru města, nebo spor města s židovskými organizacemi o prostor před reálným gymnáziem. A nedávno přibyl také spolek Hanácký Jeruzalém mapující židovskou minulost města. O jeho činnosti, ale také právě o dění kolem hřbitova hovořil předseda spolku Michal Šmucr.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Izraelský Jeruzalém

Svět, především ten arabský, je na nohou poté, co americký prezident zkonstatoval, že Jeruzalém je hlavním městem Izraele. Ve skutečnosti o žádnou novinku nejde. Vztah Židů a pak i křesťanů k Jeruzalému je mnohem staršího data než muslimů, kteří, pravda, Jeruzalém na pár století ovládli, ale nejpozději v šestidenní válce ho ztratili.

Se sklářskými mistry z Novoborska tentokrát spojil síly uznávaný designér Khalid Shafar.

Dílo z Lindavy zazářilo v Dubaji

Novoborsko - Na huti lindavské sklárny společnosti Lasvit vzniklo další unikátní dílo, které zamířilo do světa. Se sklářskými mistry z Novoborska tentokrát spojil síly uznávaný designér Khalid Shafar. 

Víno s obrysem hlavy Donalda Trumpa

Australské vinařství nesouhlasí s Trumpem. Vyrobilo víno Fuck him

Velmi originálně přistoupilo k etiketě vína jedno australské vinařství. Chtělo totiž vyjádřit svůj nesouhlas s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, jeho politikou a nesnášenlivými výroky na adresu některých menšin. Vyrobilo proto chardonnay nazvané Fuck him s nápisy, které zdůrazňují přijetí různých ras, pohlaví a náboženství. Informoval o tom server Drink business.

Jiří Netík získal třetí místo na mezinárodní soutěži ve Florencii, porota hodnotila celkový přínos umělce pro společnost, zaujaly především sochy andělů.

Brněnský sochař získal mezinárodní cenu. Zaujal především sochami andělů

Brno – Sochař Jiří Netík se minulý týden vrátil z Florencie, odkud si dovezl bronzovou plaketu. Především jeho sochy andělů nadchly mezinárodní porotu natolik, že jej ocenila třetím místem v kategorii sochařství. „Nebyla oceňována jednotlivá práce, ale spíše celek a dosavadní směřování. Jakýsi můj příspěvek dnešku,“ řekl Netík.