Kreativ

ŠTÍTEK: náboženství

Ilustrační foto

Svatojánské ohně rozsvítí vrcholky kopců na Valašsku

Valašsko – „Svatojánský večer je plný zvyků. Pojedu se s rodinou podívat na Radhošť. Je to zvláštní čas, který se s jiným obdobím v roce srovnat nedá. Už se moc těším," svěřil se Rožnovan Vladislav Sochůrek.

Ilustrační foto

Řecká církev: Jóga není v souladu s pravoslavnou vírou

Atény – Řecká pravoslavná církev se ostře vymezila vůči pěstování jógy, která podle ní není druhem tělesného a duchovního cvičení, ale nosným pilířem hinduistického náboženství. Jako taková tudíž prý není v souladu s pravoslavnou­ vírou.

V neděli 14. června 2015 přistoupila při mši svaté v kostele ve Zdounkách desítka dětí k prvnímu svatému přijímání.

FOTO, VIDEO: Děti ze Zdounek poprvé přijaly svatou hostii

Zdounky – Poprvé ve svaté hostii přijímají Ježíše do svého srdce. Je neděle, do půl jedenácté, kdy začíná mše svatá v kostele Nejsvětější Trojice ve Zdounkách na Kroměřížsku, zbývá ještě několik minut. Před vchodem do chrámu se však už začíná řadit desítka dětí. Pětice děvčátek je oblečena do bělostných šatů, pětice mládenců zase do černých kalhot, bílých košil a vest. V rukou drží nazdobené bílé svíce. Děti před sebou mají z církevního pohledu mimořádnou událost: čeká je první svaté přijímání, které je součástí bohoslužby.

Ilustrační foto

Britský expert: Lidé musí islamismus odmítnout tak jako neonacismus

Londýn – Evropská občanská společnost by měla umět na islamistickou ideologii reagovat stejně jednoznačně jako na projevy neonacismu. Myslí si to Haras Rafiq, ředitel britské nadace Quilliam, který se problematice dlouhodobě věnuje. V rozhovoru ovšem zároveň varoval před častým a nebezpečným směšováním islámu jako náboženství právě s islamistickou politickou ideologií.

Ladislav Otruba žije v Plumlově celý život

Z Plumlova se vytratila pospolitost, říká rodák Ladislav Otruba

Plumlov – V Plumlově žije celý svůj život, a i když v současném městě jeho rodina nezažívala jen dobré časy, o odstěhování nikdy neuvažoval. Po sametové revoluci se aktivně zapojoval do dění v Plumlově a lidé ho znají jako místostarostu, starostu i průvodce na místním zámku. „Je velká škoda, že v Plumlově chybí pospolitost mezi lidmi," říká čtyřiašedesátiletý plumlovský rodák Ladislav Otruba.

Ilustrační foto

Lepší ekonomika? Nové vynálezy, například auto

Kadaň - Jak bude vypadat česká e evropská společnost za 35 let, tedy v roce 2050? Zamyslet se nad tím, jak bude naše společnost fungovat za tolik let, je velice těžké. Kdyby tuto práci psal optimista, vychvaloval by Evropskou unii stejně tak, jako chválí pán svého psa při výcviku. Protože tak mnoho lidí funguje, stačí jim vyslovit pochvalu a hned jim jde práce od ruky a člověk, který pochvalu vyslovil, hned stoupne v jejich očích.

Ilustrační foto

Jsme na počátku nové éry, měli bychom si zachovat svou historii

Otvice - Budoucnost trápí každého z nás. Ať už je to volba povolání, založení rodiny nebo v mém případě i úspěšné zvládnutí maturity a následně příjicích zkoušek. Někdy se může jednato maličkosti, ale jindy jsou naše každodenní rozhodnutí pro nastávající život velmi důležitá a mohou ovlivnit naši budoucnost k horšímu i k lepšímu.

Noc kostelů očima dětí z rychnovské Masaryčky

Noc kostelů očima dětí z rychnovské Masaryčky

Rychnov nad Kněžnou Netradiční byla noc z pátku 29. na sobotu 30. května, netradiční byla i výzva paní učitelky: „Pojďme do míst, kam mnoho z nás příliš často nechodí! Pojďme se podívat do kostela sv. Havla a zkusme chvíli posedět při hudbě rychnovského chrámového sboru…"

Ilustrační foto.

Ve Vietnamu je rodina vždy na prvním místě

Milevsko /ROZHOVOR/ - Mám kamaráda, jehož rodiče pochází z Vietnamu. Proto jsem se rozhodla udělat s ním rozhovor. Dozvěděla jsem se spoustu informací, které vám chci předat následujícím rozhovorem. Některé odpovědi mě opravdu překvapily.

Ilustrační foto

Krize v EU aneb Co nás nezabije, to se nás pokusí zabít příště

Stařeč - Píše se rok 2050 a Evropa čelí největší krizi za posledních 100 let. Za krizí stojí hned několik velmi závažných problémů. Asi největším je zvýšená agresivita Islámského státu, který se nespokojil s územím, které mu bylo na evropském kontinentu podstoupeno, a jejich jednotky vyvolávají boje na chorvatských, maďarských a ukrajinských hranicích.

Ilustrační foto

Muslimové? Jenom ať tu jsou, ale nevnucují nám jejich náboženství

Malšovice - T: Vážení a milí posluchači, chtěl bych Vás přivítat u naší týdenní relace V centru dění. Já jsem Tomáš Mikeš a dnes se zaměříme na problematiku přistěhovaleckých menšin v našem okolí. Mými hosty jsou proto lidé, co mají opravdu právo k tomuto tématu něco říct. Prvním hostem je Adbal Harara. Je to jeden z arabských přistěhovalců, co žije v okolí Teplic.

Ilustrační foto

Lidé by na sebe měli mít více času, aspoň nebudou tak deprimovaní

Nový Šaldorf - Sedlešovice - Budoucnost a jak ji vidíme my? Nedá se moc předpovědět. Budoucnost se může vždy změnit v jednom okamžiku. Každý má na ni jiný názor. Může se stát, jak psal Čapek ve svém díle, že svět a všechnu práci ovládnou stroje. Také se může stát, že se nic nezmění, nebo lidé zmizí z celého světa už navždy.

Ilustrační foto

EU za 50 let? Senioři se běžně dožijí až 100 let

Plzeň - Žijeme ve světě otazníků. Současná Evropa je jistě z hlediska minulosti v relativním klidu, s uspokojivou životní úrovní. Přispívá členství v Evropské unii stavu zemí? Má Evropská unie (dále EU) budoucnost?

Festival chleba

Nejlepší chléb je ten domácí

Tábor – Chléb patří již od pradávna k základním surovinám k jídlu. Recept na první kvašený chléb připravili už staří Egypťané. Jsou to tedy tisícovky let, co má chléb své místo v jídelníčku lidí různorodých kultur, náboženství i vzdělání.

Publikaci si zájemci nechali podepsat i od Bc. Michala Profanta.

V archivu byla slavnostně představena publikace o příbramské synagoze

Příbram - Ve čtvrtek byla v příbramském Státním okresním archivu slavnostně představena vzpomínková publikace Synagoga v Příbrami a místní židovské obyvatelstvo. Publikaci vydalo Město Příbram ve spolupráci se Státním okresním archivem v Příbrami, Hornickým muzeem Příbram, Institutem Terezínské iniciativy a několika zainteresovanými osobami. Vydání publikace bylo uskutečněno za finanční podpory Nadace Židovské obce v Praze.

Imigranti - ilustrační foto

Příšerné podmínky uprchlíků v Libyi: čelí znásilňování, mučení i únosům

Londýn – Uprchlíci a imigranti v Libyi čelí znásilňování, mučení a únosům kvůli výkupnému páchaným pašeráky lidí. Kromě toho je jejich zaměstnavatelé systematicky využívají, jsou pronásledováni kvůli náboženství a jinak zneužíváni různými ozbrojenými skupinami a zločineckými gangy. Ve své zprávě nazvané „Libye je plná krutosti: příběhy o únosech, sexuálním násilí a zneužívání běženců" to dnes uvedla organizace Amnesty International (AI).

Bashar Akbik, chargé d'affaires Syrské arabské republiky v Česku, přijel do Prostějova podebatovat na akci protifašistických bojovníků.

Islámský stát špiní náboženství, v Sýrii se neprosadí, řekl diplomat v Národě

Prostějov – „Islámský stát je potřeba zničit." Názory na radikální hnutí operující v Iráku a Sýrii, ale i popsání situace na Blízkém východě se dočkali lidé, kteří v pondělí odpoledne navštívili Národní dům v Prostějově. Odpovědi na své dotazy dostávali od syrského chargé d'affaires Bashara Akbika. Ten na úvod popsal, jaká byla situace v Sýrii před vypuknutím války. „Lidé byli v bezpečí, věci fungovaly normálně. Nebyli jsme ideální stát, ale ani špatný. Náboženské skupiny u nás vedle sebe existovaly v toleranci," tlumočil vyjádření Bashara Akbika zaměstnanec syrského velvyslanectví.

Modrý bál v Chocni 2015.

Ples spojil Choceň s Pákistánem

Choceň - Více než 420 lidí se zúčastnilo tradičního benefičního plesu s názvem Modrý bál, který se uskutečnil v sobotu v Panském domě v Chocni. Letošní, již 13. ročník této společenské události, byl tematicky laděn názvem „v záři reflektorů" a měl být inspirací pro dress code ve stylu filmových hvězd.

Cvičitelka jógy Ilona Šerejchová tvrdí, že tělesně i duševně se bude člověk cítit lépe už po první hodně jógy. Při delším cvičení se tyto pozitivní účinky prohloubí.

Cvičit jógu rozhodně neznamená stát na hlavě

Bojovník, kobra, strom, dítě zdánlivě nesouvisející slova přece jen něco spojuje. Jsou to jógové pozice, profesní i životní náplň Ilony Šerejchové, která se józe věnuje přes dvacet let. Do žďárského centra Systém Jóga v denním životě na její lekce každý týden dochází na čtyři sta lidí. Vyvrací zažitou představu o tom, že vegetariánská strava není pro Čechy vhodná, i to, že cvičit jógu znamená stát na hlavě. Právě cvičení se podle ní postupně stane tou nejklidnější a nejkrásnější chvílí dne.

Cvičitelka jógy Ilona Šerejchová tvrdí, že tělesně i duševně se bude člověk cítit lépe už po první hodně jógy. Při delším cvičení se tyto pozitivní účinky prohloubí.

Cvičit jógu rozhodně neznamená stát na hlavě

Žďár nad Sázavou - Bojovník, kobra, strom, dítě zdánlivě nesouvisející slova přece jen něco spojuje. Jsou to jógové pozice, profesní i životní náplň Ilony Šerejchové, která se józe věnuje přes dvacet let. Do žďárského centra Systém Jóga v denním životě na její lekce každý týden dochází na čtyři sta lidí. Vyvrací zažitou představu o tom, že vegetariánská strava není pro Čechy vhodná, i to, že cvičit jógu znamená stát na hlavě. Právě cvičení se podle ní postupně stane tou nejklidnější a nejkrásnější chvílí dne.

Ve Zboží na Havlíčkobrodsku se staročeská tradice řehtání dodržuje léta. Řehtat ale směli dřív jen kluci.

Ve Zboží o Velikonocích zněly zase řehtačky

Zboží – K tradičním velikonočním zvykům patří řehtání, které nahrazuje hlas zvonů, jež podle legendy umlkají na Zelený čtvrtek při mši po modlitbě Gloria, a rozezní se až na Bílou sobotu.

Cyrilometodějské gymnázium

Cyrilometodějské gymnázium se rozšiřuje a mění název

Prostějov – Cyrilometodějské gymnázium a mateřská škola v Prostějově (CMG) se rozšiřuje a s tím se mění i název instituce. Nově by za slovo „gymnázium" měla přibýt „základní škola" CMG v čele s pověřeným ředitelem školy Pavlem Polcrem totiž získalo povolení od města ke zřízení církevní základní školy v Prostějově. Rozhodnutí posvětilo také ministerstvo školství.

Filip Brož.

Prorok Mohammed, jeho lži a zvěrstva

Havlíčkův Brod - V pátek v sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě proběhla velmi zajímavá přednáška na téma Islám a právo Šaría – můžeme pod ním žít?

Ilustrační foto

Zápasnice sumo boří japonské tradice. A hlídají si váhu

Tokio – Devatenáctiletá Sajaka Macuová se svými 60 kilogramy čelí na okrovém ringu zápasníkovi, který váží téměř dvaapůlkrát více než ona. Do suma, tohoto japonského národního sportu, který je tradičně doménou mužů, začínají výrazně pronikat ženy, napsala agentura AFP.

Až čtyři roky vězení hrozí u barmského soudu Novozélanďanovi, který v reklamním letáku použil obrázek Buddhy, čímž se podle obžaloby dopustil urážky náboženství.

Muži hrozí až čtyři roky vězení za použití obrázku Buddhy v reklamě

Rangún – Až čtyři roky vězení hrozí u barmského soudu Novozélanďanovi, který v reklamním letáku použil obrázek Buddhy, čímž se podle obžaloby dopustil urážky náboženství. Informovala o tom dnes agentura DPA. Dvaatřicetiletý Philip Blackwood pracoval pro jeden z barů v Rangúnu a lákal zákazníky obrázkem Buddhy se sluchátky, který vyvěsil i na Facebooku, čímž vzbudil velké rozhořčení. Soud vynese verdikt 17. března.

Zbigniew Czendlik.

Zbigniewovy (ne)smysly

Kopanec někdy posune dopředu, proto je dobré se smířit s rolí osla. A jindy ránu přijmout a vrátit

Kostel Narození Panny Marie v Poříčanech

Poříčanský kostel v Norských fondech neuspěl. Nevzdává se ale, zkusí to znovu

Poříčany – Sdružení Kostel neustává ve snahách získat peníze na potřebnou rekonstrukce kostela Narození Panny Marie. Prvním krokem k tomu bylo oživení kostela, jeho otevření veřejnosti. To se daří, sdružení pořádá spoustu akcí, roky uzavřený kostel se už významně zapsal do povědomí lidí v širokém okolí.

Ilustrační foto

Islámský stát vydal rozsáhlou příručku pro ženy

Damašek – Organizace Islámský stát (IS) vydala soupis pravidel pro ženy, které chtějí žít na území, jež IS ovládá. Materiál zvaný Ženy v Islámském státě: Manifest a rozbor problému slibuje za plnění regulí ochranu a harmonický život ve světě, v němž „muži jsou muži a ženy ženami". Dokument prý vytvořila skupina aktivistek IS brigáda Al-Chansáa. IS už v minulosti vydal rady pro těhotné a pokyny, jak jednat se zajatkyněmi. Nynější dokument je prvním uceleným materiálem věnovaným ženám.

Marek Čejka.

Hlavní problém není islám, ale jeho neznalost, říká expert

Brno /ROZHOVOR/ - Prosincový teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo v Paříži vyvolal v řadě zemí vlnu protiislámských nálad. Nevyhnula se jim ani Česká republika. Někteří politici navíc soužití Čechů a muslimů svými výroky nastolili jako politické téma. „Jsou to jen populistická gesta. Tihle lidé mluví o věcech, jimž nerozumí. Vytváří tak umělý problém, který vlastně neexistuje," tvrdí o situaci u nás odborník na Blízký východ z Masarykovy univerzity v Brně Marek Čejka.

Marek Čejka.

Hlavní problém není islám, ale jeho neznalost, říká Čejka

Brno /ROZHOVOR/ - Prosincový teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo v Paříži vyvolal v řadě zemí vlnu protiislámských nálad. Nevyhnula se jim ani Česká republika. Někteří politici navíc soužití Čechů a muslimů svými výroky nastolili jako politické téma. „Jsou to jen populistická gesta. Tihle lidé mluví o věcech, jimž nerozumí. Vytváří tak umělý problém, který vlastně neexistuje," tvrdí o situaci u nás odborník na Blízký východ z Masarykovy univerzity v Brně Marek Čejka.

Jan Samohýl.

Jan Samohýl: Možnost diskutovat s islámem jsme zatím nevyužili

České Budějovice – Emoce vyvolané vraždou francouzských novinářů redakce časopisu Charlie Hebdo se postupně zklidňují. Neustaly ale diskuse o možnostech soužití západního světa s muslimy. Svůj pohled přiblížil našemu Deníku religionista Jan Samohýl z Teologické fakulty Jihočeské univerzity.