Kreativ

ŠTÍTEK: náboženství

Římskokatolický kněz Andrzej Wasowicz již desátý rok tráví Velikonoce s farníky na Břeclavsku.

Velikonoce jsou příležitost přiblížit se k Bohu, říká kněz původem z Polska

Kobylí /ROZHOVOR/ – Už mluví dobře česky, přesto lze na jeho řeči poznat, že je původem Polák. Římskokatolický kněz Andrzej Wasowicz již desátý rok tráví Velikonoce s farníky z Břeclavska, kde se stará o tři farnosti. „Velikonoční svátky prožiji pracovně. Příprava všech obřadů, a společných akcí s farníky, i čas před Velikonocemi jsou náročné. Přesto se jedná o jedny z nejúžasnějších svátků roku, jsou příležitostí k zamyšlení se a hledání cesty k Bohu," říká kněz.

Ilustrační foto.

Studentka zažalovala střední školu kvůli zákazu nošení hidžábu

Praha - Studentka, které Střední zdravotnická škola v Praze 10 nepovolila nosit hidžáb, podala na instituci žalobu. Médiím to sdělila právní zástupkyně dívky Radka Korbelová Dohnalová. Kvůli zákazu ze školy v roce 2013 odešly dvě muslimské dívky. Na jejich stranu se poté postavila ombudsmanka Anna Šabatová, podle níž instituce tyto studentky nepřímo diskriminovala.

„Nikdy jsem si nemyslel, že fotit portréty je tak těžké,“ říká o své tvorbě autor výstavy ve stříbře Jan Picka. Na vernisáži  představil 
i snímek od Jana Saudka, který ho zaujal pro emocionální náboj.

Portrétové snímky uvidíte v knihovně

Stříbro – Stříbrská knihovna hostí novou výstavu fotografií. Tentokráte vystavuje Jan Picka a výstava nese název MYSTICs and PORTRETs. Snímky jsou převážné portréty a jsou v podstatě volným pokračováním loňské výstavy z muzea.

Ivan Hoffman

Smrt v Bruselu

Desítky mrtvých a mnoho zraněných v Bruselu, politickém srdci Evropské unie, má na svědomí Islámský stát. Od jiných teroristických útoků se tento poslední v ničem zásadním neodlišuje. Některá z mnoha spících buněk dostala rozkaz zaútočit a lidé, do kterých by to jejich sousedé neřekli, s provoláváním, že Alláh je převeliký na rušných místech usmrtili co nejvíce náhodných kolemjdoucích.

Z natáčení nového videoklipu k písni Była svaďba, była. Musica Folklorica píseň natočila spolu s horňáckým legendárním zpěvákem a etnomuzikologem Dušanem Holým.

Musica Folklorica má nový klip i nominaci na Anděla

Velká nad Veličkou /FOTOGALERIE/ – Střet kultur a náboženství, sňatek pro peníze, pasivně přihlížející lidé, zbytečná smrt. To jsou hlavní motivy písně Była svaďba, była, pro kterou kapela Musica Folklorica vydala nový videoklip. Jedná se o příběh starý několik století.

Z natáčení nového videoklipu k písni Była svaďba, była. Musica Folklorica píseň natočila spolu s horňáckým legendárním zpěvákem a etnomuzikologem Dušanem Holým.

Musica Folklorica má nový klip i nominaci na Anděla

Velká nad Veličkou /FOTOGALERIE/ – Střet kultur a náboženství, sňatek pro peníze, pasivně přihlížející lidé, zbytečná smrt. To jsou hlavní motivy písně Była svaďba, była, pro kterou kapela Musica Folklorica vydala nový videoklip. Jedná se o příběh starý několik století.

Ilustrační foto

V hrobce Tutanchamona jsou skryté místnosti, oznámili Egypťané

Káhira - Je téměř jisté, že za zdmi hrobky faraona Tutanchamona v egyptském Luxoru jsou dvě dosud neznámé místnosti. Oznámil to dnes egyptský ministr pro památky Mahmúd Damátí. Posílil tak tvrzení britského egyptologa Nicholasa Reevese, že takový utajovaný prostor existuje a mohl by skrývat hrobku královny Nefertiti. Pokud by se teorie prokázala, bylo by podle Reuters objevení místa posledního odpočinku Nefertiti nejvýznamnějším egyptským archeologickým objevem tohoto století.

Vlevo tehdejší škola (chalupa č.p.30)

Z vybojované budovy školy v Onomyšli je dnes obecní úřad

Onomyšl - Dlouhá léta docházely děti z Onomyšle do školy do dva kilometry vzdálených Košic. Cesta ale nebyla nijak pohodlná a hlavně v zimních měsících žáci jen těžko zdolávali kopec, který obce dělil. Místní si proto přáli školu vlastní a roku 1908 se jejich přání začalo plnit. Nebyla to však lehká cesta.

ThDr. Metoděje Jaroslava Mičoly ve Vsetíně.

Po kom se jmenuje: Ulice Metoděje Jaroslava Mičoly

Vsetín /SERIÁL DENÍKU/ - Ulice vedoucí podél kostela svaté Kateřiny v Zubří nese jméno ThDr. Metoděje Jaroslava Mičoly. Narodil se 14. ledna 1911 na statku v Hradisku u Rožnova. Později se jeho rodina přestěhovala do Zubří, kde se Jaroslav Mičola poznal se salvatoriány z Valašského Meziříčí.

Ilustrační foto.

Film Girl Power u Žlutého psa: Jít proti předsudkům

Pardubice – Jít proti předsudkům, být žena, procestovat celý svět, napsat své jméno a nenechat se u toho chytit. O tom všem pojednává autobiografický film o životní cestě Sany a dalších writerkách žijících dvojí život a riskujících vše pro svoji kontroverzní vášeň – graffiti.

Tomáš Halík.

Halík chce založit mezinárodní think tank při filozofické fakultě

Praha – Založení mezinárodního think tanku při pražské filozofické fakultě, jež bude propojeno s prestižními světovými univerzitami, plánuje teolog a duchovní Tomáš Halík. Řekl to na dnešní tiskové konferenci, která se konala u příležitosti jeho ocenění Oxfordskou univerzitou. Jedna z nejstarších univerzit světa mu 22. června udělí čestný doktorát. Plánované Centrum pro studium politické filozofie, etiky a náboženství při FF UK má vytvářet síť mezinárodní spolupráce s prestižními univerzitami celého světa.

Pátý zápas série ovládlo Kladno - doma přehrálo Ústí 6:3.

Kladenský hokej je náboženství

Kladno /AKTUALIZOVÁNO/ - Parta dlouhánů dorazila povzbudit na sklonku druhé třetiny kladenské hokejisty v pátém utkání play-off. Extraligoví volejbalisté museli zkrátit trénink, aby viděli alespoň část zápasu.

Petr Turecký.

Evangelický farář přiznal, že proti azylantům v Benešově není

Benešov /ROZHOVOR/ - I když se pod petici, jejíž znění odmítlo vznik azylového zařízení v centru Benešova i na celém jeho katastru podepsalo téměř 19 tisíc lidí, nejspíš jen málokdo z nich by se k tomu chtěl veřejně v tisku také přihlásit. Tuhle skutečnost zjistila při své stáži v Deníku letošní maturantka Gabriela Knížková, studentka benešovského gymnázia.

Petr Turecký.

Evangelický farář Petr Turecký přiznává, že proti azylantům v Benešově není

Benešov – I když se pod petici, jejíž znění odmítlo vznik azylového zařízení v centru Benešova i na celém jeho katastru podepsalo před čtrnácti dny téměř 19 tisíc lidí, nejspíš jen málokdo z nich by se k tomu chtěl veřejně v tisku také přihlásit. Tuhle skutečnost zjistila při své stáži v Benešovském deníku letošní maturantka Gabriela Knížková, studentka benešovského gymnázia. Na její jednoduchou otázku, zda byla petice proti zařízení, které v Benešově chtělo otevřít Ministerstvo vnitra v Pražských kasárnách potřeba, odpovědělo, nejspíš kvůli požadavku uvést celé jméno, bydliště a také svou podobenku, jen pramálo dotázaných. Přesně, jedna desetina. Tedy každý desátý.

Dávné obchodní město Timbuktu.

Před haagským soudem stanul ničitel památek v malijském Timbuktu

Haag – Před Mezinárodním trestním soudem (ICC) v Haagu dnes stanul první člověk podezřelý v souvislosti s ničením památek v malijském městě Timbuktu. Soud má podle agentury AP rozhodnout, zda existuje dostatek důkazů pro zahájení soudního procesu s malijským radikálem Ahmadem Mahdím Fakim za podíl na ničení historických mauzoleí v Timbuktu.

Ilustrační foto

Jedna generace věřících nám chybí, říká vyškovský jáhen

Vyškovsko – Když se naposledy ve vyškovské farnosti sčítali věřící, přišlo do kostela ve Vyškově a v místních částech Dědice a Rychtářov něco málo přes pět set obyvatel. Na město, v němž žije přes jednadvacet tisíc obyvatel, je to podle farníků málo. Konkrétně do vyškovského kostela tehdy dorazilo tři sta sedmdesát lidí, do Dědic asi devadesát. A jak tvrdí jáhen Jiří Štreit, číslo je už několik let podobné.

Ilustrační foto.

Zmizí pátek 13. a přestupný den? Vědci navrhli neměnný kalendář

Baltimore – Dva američtí vědci navrhli, aby únor přišel o svou tradiční výjimku a všechny měsíce v roce měly už napořád 30 nebo 31 dní. Podle ekonoma Stevea Hankea a fyzika Richarda Henryho z prestižní Hopkinsovy univerzity v Baltimoru by tak nejen zmizel z kalendáře nepopulární pátek 13., ale odpadla by nutnost kupovat si každý rok nový diář, jelikož kalendář by byl neměnný.

Ilustrační foto.

Novodobé náboženství – euforie nebo hrozba?

Zajímavý článek k zamyšlení z naší redakční pošty má za cíl upozornit na skryté sektářské praktiky některých vůdců. Lidé, kteří uvíznou v takové skupině nemají téměř šanci se bez následků vymanit.

Opoziční Úsvit chce změnou zákona na ochranu zvířat proti týrání zamezit jen porážkám muslimským způsobem halal. Ilustrační foto.

Úsvit chce zakázat už jen halal porážky zvířat, košer ne

Praha – Opoziční Úsvit ustoupil od návrhu na zákaz halal i košer porážek zvířat. Nově chce změnou zákona na ochranu zvířat proti týrání zamezit jen porážkám muslimským způsobem halal. Současné znění normy umožňuje tyto způsoby porážky používat, a to na základě povolení ministerstva zemědělství.

Ilustrační foto.

V Redutě zazní skladba inspirovaná pravidelným čištěním zubů

Brno – Skladba inspirovaná pravidelným čištěním zubů zazní v Mozartově sále brněnské Reduty. Pro violu, housle, violoncello a klavír ji složil mladý umělec Miloš Frič. Skladba dostala název Ráno 7:15 – podle okamžiku, kdy se neotřelá idea zrodila. Podrobnosti zatím Frič prozrazovat nechce, koncept odhalí až 17. února při koncertu v Redutě.

Ilustrační foto.

V Redutě zazní skladba inspirovaná pravidelným čištěním zubů

Brno – Skladba inspirovaná pravidelným čištěním zubů zazní příští týden v Mozartově sále brněnské Reduty. Pro violu, housle, violoncello a klavír ji složil mladý umělec Miloš Frič. Skladba dostala název Ráno 7:15 – podle okamžiku, kdy se neotřelá idea zrodila. Podrobnosti zatím Frič prozrazovat nechce, koncept odhalí až 17. února při koncertu v Redutě.

Exit Tour 2016 v Ústí nad Orlicí.

S více jak dvěma sty žáků řešili problémová témata

Ústí n. O. – Na podzim roku 2008 se rozjel ambiciózní projekt Exit Tour, který za necelých osm let stihl nabídnout pomocnou ruku v oblasti primární prevence školám ve více jak padesátce českých měst. Na kontě má však také přes více jak čtyřicet dalších „zastávek" na Slovensku, v Polsku či Estonsku. Ústecká Střední škola uměleckoprůmyslová se po loňské pozitivní zkušenosti rozhodla akce zúčastnit znovu. Přes dvě stě žáků prvních a druhých ročníků si v úterý užilo bohatý program.

Když má člověk nápady a vůli, práci najde vždy, tvrdí Haythem Troudi.

Tunisan Haythem Troudi: Řada tuniských rodin se neliší od evropských

Příbram – Byl to velký risk, řekl o rozhodnutí odstěhovat se do cizí země třicetiletý designér Haythem Troudi. Zhruba před rokem se rozhodl odejít z rodného Tuniska do Česka za svou ženou. Jak prožíval první týdny v nové zemi? A s jakými předsudky vůči svému původu se setkal? To prozradí náš rozhovor.

Když má člověk nápady a vůli, práci najde vždy, tvrdí Haythem Troudi.

Tunisan Haythem Troudi: Řada tuniských rodin se neliší od evropských

Příbram /ROZHOVOR/ – Byl to velký risk, řekl o rozhodnutí odstěhovat se do cizí země třicetiletý designér Haythem Troudi. Zhruba před rokem se rozhodl odejít z rodného Tuniska do Česka za svou ženou. Jak prožíval první týdny v nové zemi? A s jakými předsudky vůči svému původu se setkal? To prozradí náš rozhovor.

Barack Obama

Obama při návštěvě americké mešity kritizoval útoky na islám

Baltimore (USA) - Americký prezident Barack Obama dnes při návštěvě mešity v Baltimore kritizoval jako neomluvitelné útoky některých politiků proti muslimům a islámu. Prohlásil, že útok proti jedné víře je útokem proti všem náboženstvím. Obama navštívil americkou mešitu ve funkci prezidenta vůbec poprvé.

Ilustrační foto

V Hranicích se bude přednášet o islámu

Hranice – Téma, které v uplynulých měsících nejvíce rezonovalo nejen u nás, ale i v Evropě, se zájemcům pokusí ve středu 3. února v Hranicích přiblížit odborník na islám Lukáš Lhotaň. Beseda s názvem Islám a jeho (možný) vliv na vývoj české společnosti se uskuteční od osmnácti hodin v Hotelu Centrum.

Tři králové v Písku.

Tříkrálová sbírka letos hlásí rekord

Písecko – Už po šestnácté se zapojili koledníci Oblastní charity Písek do Tříkrálové sbírky.Přímo v Písku chodily děti 
z náboženství, ze ZŠ Svobodná, skauti a děti zaměstnanců Charity. Kromě Písku se koledovalo v Protivíně, 
v Heřmani, v Záhoří, Sudoměři, Mladějovicích, Čimelicích, Orlíku nad Vltavou, Miroticích a Radobytcích.

Milion výtisků zvláštního vydání francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, které vyšlo ve středu u příležitosti prvního výročí teroristického útoku proti jeho redakci, se již prodal a připravuje se dodatečný náklad.

Milion výtisků zvláštního vydání Charlie Hebdo se již prodal

Paříž - Milion výtisků zvláštního vydání francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, které vyšlo ve středu u příležitosti prvního výročí teroristického útoku proti jeho redakci, se již prodal a připravuje se dodatečný náklad. Oznámilo to dnes vedení časopisu.

Ilustrační foto.

Čecha už měsíc vězní v Súdánu. Může to být kvůli náboženství

Chartúm, Praha – Už téměř měsíc se snaží česká diplomacie dostat ze súdánského vězení Petra Jaška. Dvaapadesátiletý rodák z Karviné je od 9. prosince v databázi pohřešovaných osob Interpolu. Podle listu MfD, který na případ upozornil, mohl být muž s přísně islámskými zákony zatčen kvůli své náboženské činnosti.