Kreativ

ŠTÍTEK: náboženství

Setkání se čtenáři v Hong Kongu.

Tomáš Halík přednáší v Austrálii a Hong Kongu

Profesor Tomáš Halík již podruhé po pěti letech pronesl na pozvání australských katolických biskupů cyklus přednášek a besed pro biskupy, kněze, profesory teologických fakult i pro širší veřejnost v arcidiecézích Melbourne, Sydney a Brisbane.

Ilustrační foto

Dánští muslimové jsou ochotní pohřbít vraha francouzského kněze

Kodaň - Dánští muslimové jsou připraveni pohřbít jednoho z islamistických vrahů francouzského kněze Jacquesa Hamela. Reagovali tak na odmítnutí místní muslimské komunity ve Francii pohřbít Adela Kermichea s poukazem na to, že by tím byla pošpiněno jejich náboženství.

Ilustrační foto.

Pražské kostely se připojily k pietě za kněze zabitého islamisty

Praha - Několikaminutovým zvoněním se v úterý odpoledne pražské kostely a jejich návštěvníci připojili ke vzpomínce na francouzského kněze Jacquesa Hamela zavražděného minulý týden islamistickými útočníky. K pietě vyzvali české a moravské diecéze katoličtí biskupové. V katedrále ve francouzském Rouenu se v téže době konal smuteční obřad, jehož se zúčastnilo na 2000 lidí.

Ilustrační foto

Očekávám opět dobrou sezonu, říká posila Talentu Mitić

Plzeň – Stojí před ním nelehký úkol, protože přichází jako náhrada za reprezentanta Petra Linharta, který přestoupil do francouzského Toulouse. Devatenáctiletý srbský házenkář Mihajlo Mitić podepsal s extraligovým házenkářským klubem Talent M.A.T. Plzeň smlouvu na dva roky.

Výstava v bývalé židovské škole.

Kabala aneb moudrost v obrazech

Jičín – Když si to slovo vygoogluju, přečtu pečlivě, stejně moc nezmoudřím. Židovská mystika? To je příliš zjednodušené. Tak výtvarně: v sobotu 2. července pozvalo Baševi do židovské školy malířku Zuzanu Kadlecovou, a ta přivezla cyklus pláten takto nazvaný. Komentář k nim měla Terezka Dubinová, která má hebraistiku vystudovanou.

Josef Kralovič pořádal v sobotu v domovských Velkých Bílovicích už desáté Úlety. A na folkovém a country festivalu v přírodním areálu Křástelka si i sám zahrál. S rodinnou kapelou Úlety.

Kralovičovi sedm dětí nestačí, hýčká si další. Festival Úlety má už deset let

Velké Bílovice /FOTOGALERIE/ – Má sedm dětí, učí na několika školách, hraje v několika kapelách a ještě zvládá organizovat hudební festival. Velkobílovčan Josef Kralovič pořádal v sobotu v domovském městě už desáté Úlety. Folkový a country festival okořeněný i několika dalšími hudebními styly. „Byl to můj sen už od dětství hrát a ještě něco pořádat. Jezdil jsem po festivalech a tiše záviděl," říká sedmačtyřicetiletý rodák z Velkých Pavlovic.

Nevypadá to jako v base, ale je!

Sousedé mají vězení pro seniory

Linec – Od začátku roku 2014 je ve věznici v Subenu zřízen trakt pro výkon trestu seniorů. „Je upraven speciálně podle potřeb a přání odsouzených starších 60 let a je v Rakousku v této podobě jedinečný," píše deník OÖN.

Loštická synagoga

Loštická synagoga zahájí sezonu novou expozicí, o Marii Ebnerové z Eschenbachu

Loštice – Novou výstavu pro tuto sezonu připravili v loštické synagoze. Doplní stávající expozice připomínající život předválečné židovské komunity ve městě a pohnuté osudy jejích členů během druhé světové války a expozici věnovanou židovské spisovatelce Fanny Neuda. Její kniha Hodiny zbožnosti, která vznikla v Lošticích, se dodnes vydává po celé světě.

Tomáš Halík.

Tomáš Halík: Spojit náboženství s politickou mocí je ohromné pokušení

Praha /ROZHOVOR/ - Tomáš Halík převzal ve středu čestný doktorát Oxfordské univerzity. „Monsignor profesor Tomáš Halík je kněz, filosof a teolog. Je profesorem sociologie náboženství na Univerzitě Karlově v Praze a nositelem Templetonovy ceny. Je obhájcem dialogu mezi lidmi různých náboženských vyznání a za toto úsilí získal mnohá ocenění," shrnula britská univerzita jeho celoživotní působení. Tomáš Halík v rozhovoru s Deníkem hovoří i o tom, proč ve světě i u nás doma dnes vítězí populisté, a o víře, že čas pro soutěž myšlenek určitě přijde.

Vzpomínkový koncert věnovaný zavražděné poslankyni Jo Coxové se konal 22. června na londýnském Trafalgarském náměstí.

Tisíce lidí uctily v Londýně památku britské poslankyně Coxové

Londýn - Tisíce lidí na londýnském Trafalgarském náměstí uctily památku zavražděné britské poslankyně Jo Coxové, které by dnes bylo 42 let. Její manžel Brendan Cox označil její vraždu za akt teroru a politický čin. Coxová byla zastánkyní setrvání Británie v Evropské unii.

Ilustrační foto

Semináře přiblíží náboženství

Neratovice – Dva podzimní semináře na náboženské téma připravil v rámci Akademie třetího věku Vzdělávací institut Středočeského kraje pro posluchače z Neratovic a okolí. Přihlásit se musí ještě před prázdninami.

Profesor Tomáš Halík.

Osobnosti světového formátu 
v Praze

Praha – Velká jména a velké myšlenky. To jsou charakteristiky Centra pro studium politické filozofie, etiky a náboženství, které včera zahájilo činnost v Zrcadlové kapli Karolina. Cílem centra je vytvářet a podporovat intelektuální dialog o současných politických a etických trendech.

Ilustrační foto

Sunnitští duchovní v Pákistánu vydali fatvu, kde odsoudili vraždy ze cti

Láhaur – Skupina vlivných sunnitských duchovních v Pákistánu vydala islámský náboženský dekret neboli fatvu, který odsuzuje zločiny spáchané ve jménu cti jako nemorální a neospravedlnitelné. Informovala o tom dnes agentura AFP, která připomněla, že duchovní fatvu vynesli po sérii brutálních vražd, které šokovaly celý Pákistán.

Právnička Klára Samková.

Samkovou přišla před tureckou ambasádu podpořit padesátka lidí

Praha - Padesátka lidí se v úterý sešla před budovou tureckého velvyslanectví v Praze, aby podpořila svobodu slova a projevu. Důvodem byl možný postih advokátky Kláry Samkové za projev, v němž na květnovém semináři ve Sněmovně zařadila islám na úroveň totalitních režimů. Jejími výroky se začalo zabývat státní zastupitelství i advokátní komora. Samková na závěr svého dnešního proslovu tureckého velvyslance Ahmeta Bigaliho, který její postih požadoval, třikrát proklela.

Ilustrační foto.

Zemanovič: Ragby je pro Anglii náboženství

Zlín /ROZHOVOR/ – Poznal, co pro Angličany znamená ragby. Zkusil, jaké je to se milovaným sportem živit. Navzdory tomu v těžkých amatérských podmínkách 22letý Mirko Zemanovič pomáhal Zlínu ze stavu před klinickou smrtí k záchraně první ligy. „Sestup nepřipadal v úvahu," vzkázal Zemanovič, který pracuje v oblasti telekomunikací.

Advokátka Klára Veselá Samková

Samková s výroky o islámu zaměstnala žalobce i advokátní komoru

Praha - Nedávnými veřejnými výroky advokátky Kláry Samkové o islámu se začaly z vlastní iniciativy zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 i Česká advokátní komora (ČAK). Na dotaz redakce to dnes uvedl státní zástupce Jan Lelek a mluvčí komory Iva Chaloupková. Právnička prohlásila na semináři ve Sněmovně, že islám je „zločinnou a zločineckou ideologií" a je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. Samková řekla serveru iDnes.cz, že by Česko mělo vyhostit tureckého velvyslance Ahmeta Bigaliho, který její výroky kritizoval.

Klára Samková

Velvyslanec: Samková srovnáním s totalitním režimem urazila islám

Praha - Turecký velvyslanec v Praze Ahmet Bigali považuje nedávné vystoupení právničky Kláry Samkové na sněmovním semináři za urážku islámu, kterou by měli čeští státní zástupci začít vyšetřovat. Slovní útoky na jakékoliv náboženství jsou trestné podle evropského i českého práva a svoboda slova má své limity, uvedl velvyslanec v České televizi. Samková zařadila islám na úroveň totalitních režimů. Výroky Samkové se začaly z vlastní iniciativy zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 i Česká advokátní komora

Pravoslavná bohoslužba. Ilustrační foto

Řecké pravoslaví odmítlo uznat katolictví za církev

Atény - Řecká pravoslavná církev odmítla uznat stejný status římským katolíkům, kteří pro ni zůstávají stejnými heretiky jako protestanti či anglikáni. Tento závěr, k němuž dospělo pravoslavné duchovenstvo na svém dvoudenním zasedání, může ohrozit dialog mezi křesťanskými církvemi, upozornil dnes řecký tisk.

Starosta Tomáš Sedláček odhaluje torzo sochy sv. Jana Nepomuckého.

Jan Nepomucký nepřišel jen o jazyk, v Dobrovici také o hlavu a ruku

Dobrovice - Psal se rok 1919 a mladým Československem stále ještě hýbal odpor vůči nenáviděnému Rakousku a na řadě míst po celé zemi se nenávist vůči zaniklé monarchii promítala do boje proti jejím symbolům. V Dobrovici na Mladoboleslavsku se obětí těchto vzbouření lidu stala barokní socha z roku 1695.

Obžaloba dává Hubbardovi (vlevo) za vinu, že zneužíval své postavení a pravomoci k osobnímu prospěchu nejen jako předseda alabamské Sněmovny reprezentantů, ale i jako bývalý šéf alabamského zastoupení Republikánské strany.

Předsedovi alabamské sněmovny hrozí odvolání za korupci

Montgomery – Předsedovi dolní komory zákonodárného sboru amerického státu Alabama Miku Hubbardovi hrozí odvolání za korupci. O jeho osudu rozhodne soudní proces, který bude trvat asi tři týdny a který dnes začíná výběrem poroty, napsala agentura AP. Celkem Hubbard čelí 23 obviněním.

PRÁCE  ZPRACOVALI také David Stejskal, Richard Marek, Kristýna Nováková a Barbora Kamenszká ze třídy 4.B.

Osobnost Karla IV. zaujala žáky kladenské základky

Kladno - Celá naše společnost si dnes připomíná sedmisté výročí narození českého krále Karla IV., sebevědomého, vzdělaného politika, který se stal i římským císařem a Prahu učinil nejvýznamnějším městem tehdejší Evropy. Jeho život a dílo se stalo průřezovým tématem a mottem tohoto školního roku 4. Základní školy v Kladně.

Ilustrační foto

V Bosně znovu otevřeli mešitu Ferhadija, zbořenou za války

Banja Luka – V hlavním městě bosenské Republiky srbské (RS) Banja Luce byla dnes otevřena znovu postavená mešita Ferhadija, zničená před 23 lety za války v Bosně. Slavnostního aktu se zúčastnili čelní bosenští činitelé, ale i mezinárodní hosté, mezi nimiž byl i turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Martin Konvička.

Žalobce podal stížnost proti vrácení Konvičkova případu

České Budějovice - Státní zástupce podal stížnost proti rozhodnutí českobudějovického soudu, který mu vrátil případ předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky. Žalobce nesdílí závěr soudu, že opatřené důkazy netvoří podklad pro jednání, řekl státní zástupce Josef Richtr, který případ dozoruje. Konvička byl žalován kvůli výrokům, které státní zástupce kvalifikoval jako podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství. Stížnost nyní bude posuzovat českobudějovický okresní soud, případně ji může následně řešit i soud krajský.

Ilustrační foto

Albánský soud odsoudil devět lidí za rekrutování k islamistům

Tirana - Albánský soud dnes poslal do vězení devět lidí, kteří byli usvědčeni z podněcování k terorismu a verbování mužů do islamistických oddílů na Blízkém východě. Odsouzeným muslimům soud vyměřil sedm až 18 let vězení. Na svědomí měli vyslání více než 70 rekrutů k ozbrojencům do Sýrie, napsala agentura AP.

Martin Konvička.

Akční rada Bloku proti islámu potvrdila konec s Úsvitem

Praha - Akční rada Bloku proti islámu dnes většinou podpořila rozhodnutí výkonného výboru hnutí, který nedávno vypověděl smlouvu o volební spolupráci sněmovní opoziční straně Úsvit-Národní koalice (ÚNK). Během jednání v pražském hotelu Čechie to řekl mluvčí hnutí Miroslav Adamec. Vnitřní spor, který se v týdnu uvnitř bloku vedl, protože někteří členové s rozvázáním spolupráce nesouhlasili, tak hnutí považuje za vyřešené.

Ilustrační foto

Šéf parlamentu: Turecko by mělo spojit stát s islámem

Istanbul – Převážně muslimské Turecko potřebuje podle tamějšího předsedy parlamentu ústavu spojenou s náboženstvím a sekularismus by měl být z nového základního zákona vyloučen. Podle agentury Reuters tak Ismail Kahraman naznačil možný rozchod se základními principy moderní turecké republiky.

O životě v desátém století, pohanských zvycích i křesťanských tradicích se dozvěděli v sobotu lidé na Pohansku u Břeclavi. K vidění byly také bojové ukázky.

Z dob slávy velkomoravského Pohanska přetrvalo barvení vajíček i vynášení Moreny

Břeclav – Pohansko bylo za Velké Moravy mocenské, hospodářské i politické centrum, připomíná slávu významného hradiště velitel kmenového svazu Styrke František Janošek Kašpárek. Právě toto sdružení nadšenců uspořádalo v sobotu na Pohansku ve spolupráci s Městským muzeem a galerií Břeclav program na téma jak se žilo v období raného středověku.

Ilustrační foto.

Školní léta dětí kdysi a dnes

Jičínsko – Jsou děti, kterým to ve škole nejde. To bylo, i když jsem já chodila do školy. Do první třídy jsme přišli z různých rodin - Láďa, syn notáře, vždy v oblečku a se zlatými brejličkami - hrál na housle a měl vždy nejlepší prospěch…

Martin Konvička

Šéf Bloku proti islámu Konvička byl obžalován kvůli podněcování k nenávisti

České Budějovice  – Státní zástupce obžaloval předsedu Bloku proti islámu Martina Konvičku. Viní jej z podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství. Konvička se podle žalobce přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod dopustil svými výroky na internetu. Konvičkovi za to hrozí až tříleté vězení. Řekl to dnes českobudějovický státní zástupce Josef Richtr.

Ilustrační foto.

Civilizace vznikly díky strachu z bohů, zjistili brněnští vědci

Brno – Jak vznikaly lidské civilizace a kdo je utvářel? Na tyto otázky odpověděl výzkum šestice vědců z brněnské Masarykovy univerzity. Výsledky jejich snažení nedávno zveřejnil jeden z nejprestižnějších vědeckých světových časopisů Nature. Sledovali chování lidí vyznávajících různá náboženství. Výzkum ukazuje, že bez strachu z Boha, který trestá zlé činy, by lidstvo nemohlo fungovat v podobě dnešních států a měst.

Ilustrační foto.

Izraelský poslanec chce oddělit v porodnicích Arabky a Židovky

Jeruzalém - Izraelský pravicový poslanec Becalel Smotrich vyvolal pozdvižení požadavkem, aby porodnice zavedly samostatná oddělení pro židovské a arabské ženy. Smotrich je v koaliční pravicové straně Židovský domov a je znám kontroverzními výroky týkajícími se náboženství a Palestinců.

Ilustrační foto

Příchod migrantů by vadil až třem čtvrtinám Pražanů

Praha - Na Pražany poslední dobou zřetelně doléhá mediální obraz současné migrační krize. Svědčí o tom analýza, kterou si nedávno u společnosti Ipsos nechal zpracovat magistrát. Ačkoliv se její hlavní vlna České republice stále vesměs vyhýbá, za zásadní problém ji dle analýzy považuje zhruba polovina z reprezentativního vzorku tisícovky dotazovaných.