Kreativ

ŠTÍTEK: náboženství

Hlava ruské pravoslavné církve, patriarcha Kirill.

Charlie Hebdo uráží křesťany víc než muslimy, míní patriarcha Kirill

Moskva – Karikatury proroka Mohameda zveřejněné v posledním vydání francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo jsou „dětinské" ve srovnání s tím, jak časopis uráží křesťany. Ve svém dnešním kázání to uvedla hlava ruské pravoslavné církve, patriarcha Kirill. Ten podle agentury Reuters řekl, že je jak proti terorismu, tak proti urážení náboženského cítění.

Předseda ODS Petr Fiala.

Konec bezstarostnosti, radikální islám chce zničit Evropu, říká předseda ODS

Praha – Předseda ODS a politolog Petra Fiala čerstvě vydal knihu Na konci bezstarostnosti. Název publikace přesně vyjadřuje poměry, v nichž se Evropa i Česká republika ocitly. „Nic si nenalhávejme, jsme ve válce s Islámským státem. Radikální islám není náboženství, je to agresivní ideologie, která chce Evropu zničit," uvedl dnes na dotaz Deníku, jak velké nebezpečí podle něj Islámský stát představuje.

JE SUIS CHARLIE HEBDO

Kdo byli kreslíři Charlie Hebdo?

Liberecký kraj - JE SUIS CHARLIE HEBDO. Takhle vidí pět z celkem 12 zavražděných členů redakce pařížského týdeníku Charlie Hebdo člen České unie kreslířů, Jablonečan Jiří Srna.

Na výpadovce z J. Hradce na Třeboň hořel náklad balíků slámy.

Přehled událostí uplynulého týdne

Jindřichohradecko – Co přinesl uplynulý týden na stránkách Jindřichohradeckého deníku? Každou sobotu najdete na tomto místě přehled událostí.

Ilustrační foto

Před Hradem protestovalo asi 600 lidí proti islámu v ČR

Praha /FOTOGALERIE/ - Zhruba šest stovek lidí se podle policie sešlo v pátek v podvečer před Pražským hradem k demonstraci proti islámu v Česku, kterou svolala iniciativa Islám v České republice nechceme. Protestní shromáždění trvalo zhruba hodinu, obešlo se bez větších incidentů.

Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo novým vydáním ukázal, že se nenechá zastrašit. Tak hodnotí německé deníky první číslo časopisu po krvavém atentátu na redakci z minulého týdne.

Charlie šel znovu na dračku. Papež jej odsoudil

Paříž – Ačkoliv pocházeli z muslimských zemí, pracovali oba v redakci satirického časopisu, který pravidelně provokoval karikaturami proroka Mohameda. Zatímco alžírský rodák a editor Mustafa Ourrad řádění teroristů v redakci Charlie Hebdo minulý týden nepřežil, komentátorka Zineb El Rhazouiová měla větší štěstí. V době atentátu byla totiž na dovolené v rodném Maroku.

Ilustrační foto

NÁZOR: Roste nám to přes hlavy

Orlickoústecko - "Je suis Charlie!" Tato francouzská věta se v posledních dnech objevuje na stránkách všemožných novin a časopisů, v českém překladu zní: ,,Já jsem Charlie!" Váže se k události, která se stala ve středu 7. 1. 2014. Francii zasáhl zřejmě nejděsivější teroristický útok za poslední desítky let.

Ilustrační foto.

Do hradišťské knihovny za poznáním státu Izrael

Uherské Hradiště – Jaká je současná podoba života v Izraeli? Na takovou otázku naleznou odpověď všichni milovníci cestování, pokud ve středu 14. ledna nasměrují své kroky do Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti.

Ivan Hoffman

Chvála původní vlasti

Prezident Miloš Zeman mnoha lidem promluvil z duše, když se vyjádřil, že každý má žít ve své původní zemi, pracovat pro její prospěch, praktikovat v ní své náboženství a nepokoušet se narušovat normální život v zemích, které mají jinou kulturu. Pan prezident má aktuálně na mysli muslimskou komunitu, konkrétně tu její část, jež se nechce adaptovat na evropskou kulturu. Pokud ale ctí zásadu měřit všem stejným metrem, pak jde z jeho strany o výzvu k docela masivnímu celosvětovému stěhování.

Papež František

Papež František odsoudil náboženský fundamentalismus

Řím - Papež František dnes odsoudil náboženský fundamentalismus, který podle něj stojí za pařížskými masakry z minulého týdne i za konflikty na Blízkém východě. Papež podle agentury Ansa rovněž vyzval muslimské představitele, aby především oni náboženský fundamentalismus odsuzovali.

Ilustrační foto.

Děti z Hory Svaté Kateřiny budou v televizi. Promluví o vztahu s rodiči

Hora Svaté Kateřiny – Děti z Hory Svaté Kateřiny se objeví v pořadu České televize s názvem Děti na tahu. V rodinné talk show Martina Dejdara dostanou příležitost říct, co si myslí o svých rodičích, o vztahu s nimi a o všem, co považují za důležité. Diváci budou svědky několika zajímavých příběhů.

Šajch Hasan Nasralláh

Islamisté urážejí islám více než karikatury, míní šéf Hizballáhu

Bejrút – Islamisté urážejí islám a proroka Mohameda mnohem více než ti, kteří zveřejňují satirické karikatury, které náboženství zesměšňují. Prohlásil to dnes vůdce libanonského radikálního hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh. Přímo nicméně nezmínil pařížský útok, při kterém ve středu útočníci zabili v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo 12 lidí.

Filip Brož.

Teroristický útok na svobodu slova

Havlíčkův Brod - Brutální teroristický útok na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo v Paříži se bezesporu stane historickým milníkem v boji proti terorismu.

Jan Mazanec

Dobrý den, Vysočino

Po masakru v pařížském časopise se vynořil názor, že nesmíme militantním muslimům ustupovat.

Improvizované pietní místo před francouzským velvyslanectvím v Praze připomínalo 8. ledna oběti útoku na pařížskou redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, který se mimo jiné proslavil karikaturami proroka Mohameda

Květiny, svíčky, minuta ticha. Češi si připomněli oběti střelby v Paříži

Praha – Před francouzskou ambasádou v Praze budou moci dnes navečer lidé vyjádřit svou solidaritu s oběťmi středeční střelby v pařížské redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, při které zahynulo 12 lidí. Shromáždění tam podle velvyslanectví svolává francouzská komunita v Česku.  Stahováním vlajek na půl žerdi a kondolencemi reagují na útok i další města v Česku.

Papež František.

Papež vyzval k boji proti modernímu otroctví a proti obchodu s lidmi

Vatikán – Papež František dnes vyzval představitele všech náboženství a kultur ke společnému boji proti modernímu otroctví a proti obchodu s lidmi. Vyjádřil rovněž přání, aby ze světa zmizely války. „Mír je vždy možný. Musíme ho hledat," řekl papež desetitisícům lidí shromážděným na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, kde se konala mše za mír.

Živý betlém ve Velešíně.

Živý Betlém Marie Havlové opakují na počest babičky

Velešín – /OBRAZEM/ Ojedinělou vánoční tradici zachovávají ve Velešíně. V sobotu večer bylo v tamním kostele opět plno. Představení Živého Betléma a jeho pojetí si nikdo nechtěl nechat ujít. Jeho raritou je totiž to, že každé dítě, které nese Ježíškovi dar, předkládá také prosbu, která je symbolizována právě tím darem.

Katedrála sv. Víta na Pražském hradě.

Do Prahy přijíždějí tisíce mladých křesťanů

Praha - Do Prahy přijíždějí tisíce mladých křesťanů z více než šesti desítek zemí, aby se zúčastnili společných modliteb a rozhovorů. Evropské setkání mládeže pořádá ekumenická komunita Taizé, v Praze se koná podruhé po 24 letech.

Ilustrační foto.

Do Prahy se sjíždějí tisíce mladých křesťanů na setkání Taizé

Praha - Do Prahy přijíždějí tisíce mladých křesťanů z více než šesti desítek zemí, aby se zúčastnili společných modliteb a rozhovorů. Evropské setkání mládeže pořádá ekumenická komunita Taizé, v Praze se koná podruhé po 24 letech. Pořadatelé očekávají až 30.000 mladých lidí, první společné modlitby je čekají dnes večer.

Íránský prezident Hasan Rúhání

Íránský prezident popřál papežovi i světovým vůdcům k Vánocům

Teherán – Íránský prezident Hasan Rúhání dnes popřál veselé Vánoce světovým vůdcům i papežovi Františkovi. Ve svém prohlášení uvedl, že doufá ve spolupráci, která přispěje „k míru, bezpečnosti a blahobytu lidí na celém světě", uvedla agentura AFP. Rúhání, který se stal íránským prezidentem v loňském roce, sdílí umírněnější postoje než jeho předchůdce Mahmúd Ahmadínežád.

Ilustrační foto.

Vánoční promluvy: Pokoj a radost lidem dobré vůle

Východní Čechy - Jedna z katechetek, učitelek náboženství, která mně pomáhá, v jedné hodině řekla:„Cesta pozemským životem, to je cesta pouští. Na poušti cítí člověk Boží blízkost". Ano, může tomu tak být.

Bohumil Šitavanc, katolický kněz z Krouny.

Vánoční promluvy: Pokoj a radost lidem dobré vůle

Jedna z katechetek, učitelek náboženství, která mně pomáhá, v jedné hodině řekla:„Cesta pozemským životem, to je cesta pouští. Na poušti cítí člověk Boží blízkost". Ano, může tomu tak být. Poušť má totiž své oázy. „Poušť je krásná tím, že skrývá někde studnu", řekl velký francouzský spisovatel.

Památník Velké Moravy ve Starém Městě. Ilustrační foto.

O výhledu z Památníku Velké Moravy ve Starém Městě

Staré Město - Tak jsem se zase na chvíli vrátil na Památník Velké Moravy. Na záskok, jak se říká, místo bývalé kolegyně, která je ve stavu nemocných. Sedím za šatnou u stolu, kde mám notebook a vyhlížím proskleným průčelím do Velkomoravského náměstí.

Ilustrační foto

Italská škola zakázala vystavit jesličky. Mohly by prý diskriminovat

Řím – Ředitel školy v severoitalském Bergamu zakázal vystavit vánoční jesličky, aby tradiční symbol velkého křesťanského svátku nediskriminoval děti vyznávající jiná náboženství. Informovala o tom agentura APA. Školáci zastávající jinou víru než křesťanství tvoří v některých třídách zmíněné multikulturní vzdělávací instituce až polovinu žáků. Rodiče italských dětí, které školu navštěvují, opatření považují za nesmyslné.

Ředitel Městské knihovny Praha Tomáš Řehák.

Ředitel Městské knihovny Praha: Junáka spasilo Pražské jaro a kryptoskauting

Praha /ROZHOVOR/ - Skauti neváhali ani vteřinu. Rychlá a energická obnova českého Junáka je neodmyslitelnou součástí mozaiky revolučních listopadových událostí roku 1989. Historicky třikrát zakázaný Junák měl již v roce 1990 sto tisíc členů a nyní je nejvýznamnější organizací svého druhu v zemi.

Papež František dnes na závěr své třídenní návštěvy Turecka oslavil spolu s cařihradským patriarchou Bartolomějem významný pravoslavný svátek svatého Ondřeje.

Papež a patriarcha Bartoloměj vyzvali ke sblížení křesťanů a muslimů

Istanbul – Papež František dnes na závěr své třídenní návštěvy Turecka podepsal společné prohlášení s cařihradským patriarchou Bartolomějem, v němž církevní vůdci vyzvali ke sblížení mezi křesťany a muslimy. Obě náboženství by se podle nich měla ruku v ruce zasazovat o ukončení konfliktů a násilí zejména na Blízkém východě.

David Bartoň.

David Bartoň: na cestě k sobě samému

Kutná Hora – V sobotu odpoledne se v GASKu konala unikátní vernisáž výstavy s názvem IHS, Iesum Habemus Socium. Jedná se o novou stálou expozici o Jezuitech, která je situována v severním křídle Jezuitské koleje. Výjimečnost výstavy spočívá v tom, že se jedná o rozměrná plátna s texty zachycujícími charakter duchovní cesty zakladatele řádu Ignáce z Loyoly. Čtyři týdny cesty, čtyři schodiště, po kterých návštěvník stoupá vzhůru, čte a přemýšlí. Povídala jsem si s autorem výstavy, Davidem Bartoněm.

Papež zamířil v Istanbulu do jedné z nejvýznamnějších muslimských svatyní třináctimilionového města, Modré mešity.

Papež František navštívil v Istanbulu nejvýznamnější muslimskou svatyni

Istanbul – Papež František se dnes společně s muslimským duchovním pomodlil v istanbulské Modré mešitě, a zopakoval tak vstřícné ekumenické gesto svého předchůdce Benedikta XVI., který totéž učinil v roce 2006. Istanbul je pro hlavu katolické církve druhou zastávkou jeho třídenní cesty do Turecka. Kromě setkání s katolickými hodnostáři má dnes papež v plánu rovněž schůzku s cařihradským ortodoxním patriarchou Bartolomějem.

Světoběžník Martin Loew byl v Mongolsku.

Martin Loew: Balzám na závěr cesty, to byla česká hospoda v Ulánbátaru

Podzimní turné po vlastech českých zavede světoběžníka Martina Loewa také do Mladé Boleslavi. Ve Škoda Muzeu se s ním v pondělí 1. prosince můžete v jeho nejnovější diashow vydat na výpravu do země Čingischána – mezi písečné duny a velbloudy, kočovníky obývající jurty i do buddhistických chrámů. Do Mongolska.

Papež František. Ilustrační foto.

Papež František zahájil návštěvu Turecka, vyzval k porozumění

Ankara – Papež František zahájil v Ankaře třídenní návštěvu Turecka. Po setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem na tiskové konferenci odsoudil extremismus, vyzval k většímu porozumění mezi jednotlivými náboženskými směry a rovněž k pomoci Turecku se zvládnutím problému syrských uprchlíků. V sobotu se papež přesune do Istanbulu.

Světoběžník Martin Loew byl v Mongolsku.

Martin Loew: Balzám na závěr cesty, to byla česká hospoda v Ulánbátaru

Mladá Boleslav - Podzimní turné po vlastech českých zavede světoběžníka Martina Loewa také do Mladé Boleslavi. Ve Škoda Muzeu se s ním v pondělí 1. prosince můžete v jeho nejnovější diashow vydat na výpravu do země Čingischána – mezi písečné duny a velbloudy, kočovníky obývající jurty i do buddhistických chrámů. Do Mongolska

Tibetská vlajka - ilustrační fotografie.

Co je Tibet a jak tam žijí? ptali se malí žáci

Svitavy – Kde leží Tibet? Píšou tuží, nosí do školy džíny nebo tepláky? A mají tam vůbec počítače? Tak zvědavé jsou děti ze svitavské základní školy v místní části Lačnov. Na jejich „Modrou školu" totiž přijel pravý Tibeťan.