Kreativ

ŠTÍTEK: náboženství

Salman Hasan s manželkou

Dřívě muslim, dnes křesťan Salman Hasan: Islám používá imigraci jako zbraň

Strakonice - Vyrůstal v Iráku a byl věrný islámské tradici. „Dnes žiji v Čechách a vyznávám naprosto odlišné hodnoty," říká Salman Hasan. Prošel si celou řadou zaměstnání v mnoha zemích. V současné době je ředitelem křesťanské humanitární organizace, pomáhá potřebným a přednáší o pravé tváři náboženství, ve kterém byl vychován.

Salman Hasan s manželkou

Dřívě muslim, dnes křesťan Salman Hasan: Uzdravil mě Bůh, ne Alláh

Strakonice - Vyrůstal v Iráku a byl věrný islámské tradici. „Dnes žiji v Čechách a vyznávám naprosto odlišné hodnoty," říká Salman Hasan. Prošel si celou řadou zaměstnání v mnoha zemích. V současné době je ředitelem křesťanské humanitární organizace, pomáhá potřebným a přednáší o pravé tváři náboženství, ve kterém byl vychován.

Bývalá budova školy ve Starkoči

Budova školy ve Starkoči byla splněným přáním místních lidí

Starkoč - Už od nepaměti měla vesnice Starkoč farní školu, která byla přiřazena k místnímu kostelu. Podle historických pramenů se tato škola připomíná již roku 1659. Roku 1717 byla starkočská fara přestěhována do vesničky Zbyslav a s ní i škola. Děti potom dojížděly téměř 176 let do školy ve Zbyslavi, která byla vzdálená zhruba čtyři kilometry.

Kazatel bratrské církve v Husinci Pavel Fér.

Před těmi, kteří to potřebují, nelze zavřít dveře

Husinec – Uprchlická krize, přesněji pomoc v ní, se týká i Církve bratrské v Husinci. „Jsme zvyklí pomáhat těm, kteří jsou v nouzi. Rozlišovat, který uprchlík v nouzi je a který není, to ale nepřísluší nám," říká husinecký kazatel Pavel Fér.

Tomáš Cyril Havel.

Setkání s tím, co neznám, přirozeně vzbuzuje obavy

Písek /ŠTAFETA PÍSECKÉHO DENÍKU/ – Jak název rubriky napovídá, ti, kteří se v ní objevují, si otázky předávají jako štafetový kolík. Afričanka žijící v Písku Marlene Umugiraneza předává štafetu katolickému knězi Tomáši Cyrilu Havlovi.

Gunnarslátr - Vikingové na fortu v Křelově

Na křelovské pevnůstce se usadili Vikingové

Křelov-Břuchotín – Život seveřanů v raném středověku vypadal jinak než v populárním historickém televizním seriálu Vikingové. O věrnější přiblížení vikinské doby se snaží akce Gunnarslátr. Stany bojovníků vyrostly na pevnůstce u Křelova na Olomoucku.

Skupina z Hradce Králové.

Gymnaestráda: Česká výprava reprezentovala v Helsinkách

Hradec Králové /OHLÉDNUTÍ/ - Helsinky, hlavní město Finska s dominantním Senátním náměstím, se zářivě bílou helsinskou katedrálou, s rušným Tržním náměstím, s přístavem lodí a trajektů a s okázalou pravoslavnou Uspenskou katedrálou. Helsinky jsou klidným městem s různorodou architekturou se spoustou parků a soch. Návštěvníkům se tak dostává velmi příjemného uvítání.

Ilustrační foto.

Tyršova: zájem školáků o výuku náboženství vzrostl

Vyškovsko – Školákům nabízí určitý okruh informací a názorů, z nichž si mají sami vybrat. Křesťané Bibli považují za zdroj hodnot, které se v historii osvědčily. A jsou rádi, že na základních školách dál zůstává nepovinný předmět: náboženství. Zájem o něj trvá už řadu let. Mnozí se domnívají, že je na ústupu a přichází o své posluchače. Opak je ale pravdou.

Skupina z Hradce Králové.

Česká výprava reprezentovala v Helsinkách

Hradec Králové – Helsinky, hlavní město Finska s dominantním Senátním náměstím, se zářivě bílou helsinskou katedrálou, s rušným Tržním náměstím, s přístavem lodí a trajektů a s okázalou pravoslavnou Uspenskou katedrálou.

Ilustrační foto.

V ubytovnách pro uprchlíky v Německu vládnou zločinecké gangy

Berlín – V některých ubytovnách pro uprchlíky v Německu vládnou zločinecké struktury. Tvrdí to šéf německých policejních odborů (DPolG) Rainer Wendt v rozhovoru pro dnešní vydání listu Passauer Neue Presse. Násilnosti jako ty, které se udály o víkendu v centru pro migranty ve středoněmeckém Kasselu, nejsou podle něho ničím novým.

Papež František si během své týdenní poutě po Kubě a USA získal obdiv světových vůdců i milionů lidí.

Papež František si podmanil Ameriku

Havana, Washington /INFOGRAFIKA/ – Skromnost, moudrost a snaha oslovit všechny generace napříč kulturami a náboženstvím. Papež František si během své týdenní poutě po Kubě a USA získal obdiv světových vůdců i milionů lidí.

BUDOVA ROLNICKÉ ŠKOLY v Kostelci nad Orlicí kolem roku 1900.

Jak se na rolnické škole učilo za Rakousko-Uherska

Kostelec nad Orlicí – Střední škola zemědělská a ekologická a střední odborné učiliště chladicí a klimatizační techniky v Kostelci nad Orlicí v sobotu 10. října 2015 oslaví kulaté výročí.

Ilustrační foto. KONCERT duchovní hudby čeká i Sýčinu

Na patrona Čech vzpomenou nejen v Březně

Mladoboleslavsko - Svatý Václav, český kníže a světec, patron Cech a Moravy, symbol české státnosti. Takové přívlastky si za své činy vysloužil svatý Václav, na jehož počest už patnáct let slavíme 28. září státní svátek.

Ilustrační foto

Duchovní: Zájem lidí o víru je velký

Frýdecko-Místecko - Přestože podle údajů Českého statistického úřadu podíl věřících v regionu, stejně jako v celém Česku, dlouhodobě klesá, Frý-decko-Místecko se pravidelně umisťuje mezi nejnábožnější okresy.

Češi na jamboree.

Životní zážitek: šebetovské skautky byly na jamboree v Japonsku

Šebetov /FOTOGALERIE/ – Jamboree. Největší skautské setkání na světě. Koná se jednou za čtyři roky. Letos se uskutečnilo na přelomu července a srpna na japonském ostrově Honšú. Sjelo se tam přibližně čtyřicet tisíc mladých lidí z celého světa. Z Česka do Japonska putovala druhá největší výprava v historii českého a československého skautingu, která čítala dvě stě sedmdesát čtyři členů. Mezi třemi zástupci Blanenska byla šestadvacetiletá Lenka Mazalová ze skautského oddílu Akéla Šebetov.

První třída, kterou navštěvoval Jan Špinler.

Když jsme šli tenkrát do školy...

Orlickoústecko - Ať je vám dvacet nebo osmdesát, zavzpomínejte s námi na školní léta. Na téma "Když jsme šli tenkrát do školy" vzpomínají příslušníci čtyř různých generací z Orlickoústecka.

Stanislav Požárek (na snímku), se vrátil z Německa do Čech po 37 letech. Současnou vlnu uprchlíků, která zaplavuje Evropu sleduje s obavou. V Česku chce v klidu strávit zbytek života a užít si klidného stáří.

Emigrant Stanislav Požárek: „Muslim zůstane muslimem, ten se nikdy nezačlení“

Škrle /ROZHOVOR/ - Jméno Požárek bylo v sedmdesátých letech mezi příznivci rockové hudby na Chomutovsku pojmem. Tři bratři tehdy dokázali sehnat na deskách tu nejlepší rockovou hudbu. Díky svému neskrývanému obdivu k USA a západu brzy upadli do nemilosti bolševika. Stanislav se proto rozhodl s bratrem Bohoušem a kamarádem Sonnym pro emigraci. Žil pak až do roku 2010 v Německu.

Oblovka rezavá.

Florida bojuje proti invazi obřích hlemýžďů

Miami (Spojené státy) - Může mít velikost basketbalového míče, požírá stovky druhů rostlin a může být nebezpečná, jestliže ji pozřeme. Je to oblovka žravá, obří africký hlemýžď, který zaplavil část Floridy již podruhé za posledních 50 let, píše agentura AFP.

  V Černé v Pošumaví si vyzkoušeli lanovou dráhou. Den předtím navštívili rakouskou rozhlednu Alpenblick.

Největší dojem na mladé izraelské studenty dělá les

České Budějovice - Už po desáté zavítala skupina izraelských studentů do Českých Budějovic. Kromě prohlídky města se během devítidenní expedice, která minulý týden skončila, podívali i na Šumavu nebo sjeli Vltavu.

Ilustrační foto

Ozbrojenci z An-Nusra se stahují z pozic na severu Sýrie

Damašek - Ozbrojenci z fronty An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě, oznámili, že se stahují ze svých pozic v bojích s Islámským státem (IS) u syrsko-turecké hranice. Území na severu Sýrie prý přenechali jiný rebelům, uvedly zahraniční agentury. Ankara má v této oblasti v plánu zřídit nárazníkovou zónu proti islamistům.

Knihovna Karla Dvořáčka. Ilustrační foto.

Čas se krátí. Knihovna ve Vyškově přijímá přihlášky ke studiu do pátku

Vyškov – Vrátit se do časů, kdy usedali do školních lavic? Na rozhodnutí už mají lidé prahnoucí po vzdělání jen několik málo dní. Vyškovská Knihovna Karla Dvořáčka bude přihlášky ke studiu na Univerzitě třetího věku, kterou organizuje ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci, uzavírat tento pátek.

Knihovna Karla Dvořáčka. Ilustrační foto.

Čas se krátí. Knihovna přijímá přihlášky ke studiu do pátku

Vyškov – Vrátit se do časů, kdy usedali do školních lavic? Na rozhodnutí už mají lidé prahnoucí po vzdělání jen několik málo dní. Vyškovská Knihovna Karla Dvořáčka bude přihlášky ke studiu na Univerzitě třetího věku, kterou organizuje ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci, uzavírat tento pátek.

Ředitel hlavňovické škola a školky Milan Matouš.

Hlavňovická školka bude mít odloučené pracoviště

Hlavňovice – Základní a mateřská škola v Hlavňovicích je ojedinělá. Před devíti lety začala spolupracovat se školou ve Velharticích, kdy žáci první, druhé a třetí třídy navštěvují hlavňovickou školu a do ostatních tříd chodí děti do velhartické školy. Nyní se chystá další novinka.

Matěj Balga.

Cestovatel Matěj Balga dorazil do cíle Hedvábné stezky

Slovácký cestovatel na své cyklopouti z Hodonína na východní pobřeží do cíle Hedvábné stezky a dál na východ urazil téměř deset tisíc kilometrů. O muži, který opustil Hodonín v polovině října, Hodonínský deník Rovnost informoval naposledy při překročení z Kyrgyzstánu do Čínské lidové republiky. „Dny v Sinťangu měly neurčité obrysy vizí starce s počínajícím šedým zákalem a jsou povětšinou horké, prašné a zmučené větrem. V poušti rudé jak Áresovy slzy měřím vzdálenosti na dny a další cíle na měsíce," popsal na svém blogu průjezd nejzápadnější čínskou provincií čtyřiadvacetiletý cestovatel.

Matěj Balga.

Matěj Balga dorazil do cíle Hedvábné stezky

Čína – Slovácký cestovatel na své cyklopouti z Hodonína na východní pobřeží do cíle Hedvábné stezky a dál na východ urazil téměř deset tisíc kilometrů. O muži, který opustil Hodonín v polovině října, Hodonínský deník Rovnost informoval naposledy při překročení z Kyrgyzstánu do Čínské lidové republiky. „Dny v Sinťangu měly neurčité obrysy vizí starce s počínajícím šedým zákalem a jsou povětšinou horké, prašné a zmučené větrem. V poušti rudé jak Áresovy slzy měřím vzdálenosti na dny a další cíle na měsíce," popsal na svém blogu průjezd nejzápadnější čínskou provincií čtyřiadvacetiletý cestovatel.

Prezident Miloš Zeman

Neznalost a nepochopení. Muslimové kritizují Zemana za jeho výroky o islámu

Kuvajt/Praha – Organizace islámské spolupráce (OIS) kritizuje českého prezidenta Miloše Zemana za jeho výroky na adresu islámu. Ukazují prý na nedostatek znalostí a špatné pochopení tohoto náboženství. Organizace sdružující 56 zemí s muslimským obyvatelstvem to uvedla ve své květnové zprávě o islamofobii ve světě. Upozornila také na údajnou islamofobii v České republice, která podle ní může souviset právě s názory Zemana.

Ivan Hoffman

Všudypřítomný IS

Islámského státu je všude plno. Jeho jménem se co chvíli někde zabíjí, a jak už to u teroristů chodí odjakživa, zabíjí se kvůli tomu, aby se o původcích masakru psalo v novinách a mluvilo v televizi. Dá-li se věřit muslimům, islámský stát je daleko víc politickým projektem militantních sektářů, kterým jde o peníze, než náboženským hnutím. Společným náboženstvím všech radikálů je nenávist, která sice osloví militantní menšinu, ale není dlouhodobě přitažlivá pro většinu, která upřednostňuje stabilitu a mír. Budoucnost Islámského státu je tedy limitovaná právě sázkou na nenávist. Pomine-li chuť nenávidět, rozpadne se i Islámský stát.

Ilustrační foto

Policie v Anglii bojuje s ženskou obřízkou, za půlrok má 600 případů

Birmingham – Více než 600 případů ženské obřízky zaznamenala britská policie za posledních sedm měsíců na území západoanglického hrabství West Midlands, kde celkem žije kolem dvou milionů lidí. Informoval o tom dnes list The Independent. Místní policie proto už vytvořila zvláštní jednotku pro boj s tímto způsobem mrzačení ženských pohlavních orgánů.

Památku svého významného rodáka – Mons. Leopolda Dýmala, který působil v minulosti jako papežský prelát, čestný metropolitní kanovník a dómský farář, uctili v neděli dopoledne v Radvanicích na Přerovsku.

Radvanice uctily významného rodáka - papežského preláta i "pétépáka"

Radvanice – Sté výročí narození svého významného rodáka Leopolda Dýmala si v neděli dopoledne připomněli obyvatelé Radvanic na Přerovsku. Někdejší papežský prelát, čestný kanovník Metropolitní kapituly u svatého Václava v Olomouci a dómský farář byl významnou osobností římskokatolické církve.