Kreativ

ŠTÍTEK: náboženství

Ilustrační foto

Izraelská vláda připravila uzákonění Izraele jako státu Židů

Jeruzalém - Izraelská vláda dnes vypracovala návrhy na uzákonění statutu Izraele jako státu Židů. Kvůli vnitřním sporům ale kabinet schválil několik různých verzí zákona. Kritici legislativy poukazují na to, že by mohl podkopat demokratické základy státu a omezit práva arabské menšiny.

Svatý Martin letos nechal své příznivce před krnovským kostelem sv. Martina dost dlouho čekat. Dorazil sice pořádně promoklý, ale stejně se o svůj plášť rozdělil se žebrákem.

Svatý Martin v neděli přivezl do Krnova déšť

Krnov /FOTOGALERIE/ - Farní kostel v Krnově je zasvěcený sv. Martinovi. Zaplněný kostel na svatomartinské pouti ukázal, že Krnované na svého patrona nezapomínají. Jen jim letos místo sněhu dovezl déšť.  

Arnošt Herman.

JAK TO VIDÍ ARNOŠT HERMAN: I církev se osvobodila

Pět dnů před 17. listopadem 1989 odjelo na deset tisíc našich věřících do Vatikánu na svatořečení Přemyslovny Anežky České. Tehdejší režim to povolil jen proto, aby se vyhnul návštěvě papeže Jana Pavla II., který měl svatořečit Anežku Českou v Praze.

Katedrála Božského Spasitele v centru Ostravy. Ilustrační foto.

Věřit v Boha na Moravě a ve Slezsku nebylo ani za totality vůbec lehké

/Z HISTORIE OSTRAVY/ Věřit v Boha na Moravě a ve Slezsku nebylo nikdy jednoduché. Ani v historii, což se ale týkalo spíše sporů, která víra je ta pravá. Za totality to bylo jiné, komunisté se zejména v poválečné době snažili ze všech sil potlačit religiozitu a udělat z Čechů a Slováků občany bez víry. S odstupem času je jasné, že se jim to nemohlo podařit.

PETR SMAZAL.

Režisér Petr Smazal plánuje natáčení ve Stříbře

Stříbro - Svatý Mikuláš, tak se jmenuje film, který měl premiéru počátkem listopadu a jeho režisérem je Petr Smazal. Až potud je vše prakticky každodenní zprávou, já však chci čtenářům s potěšením sdělit, že tento mladý a nadějný režisér pochází ze Stříbra a narodil se v Plané.

Šéfredaktor Valašského deníku Miroslav Urubek.

Dobrý den, Valašsko

Nedivím se Rožnovanům, že jsou nervózní z nového majitele Lázeňského domu. Divím se ale „korektním" politikům, kteří říkají, že každý investor je vítán.

Ilustrační foto.

Papež vyzval země G20, aby přetnuly finanční zdroje islamistů

Vatikán – Papež František vyzval země skupiny G20, které se mají o víkendu sejít na summitu v australském Brisbane, aby se zasadily o to, aby teroristická organizace Islámský stát (IS) přišla o své finanční zdroje a mohla být tak snáze poražena. Podle papeže je zároveň nezbytné vyvinout úsilí při vzdělávání a zvyšovat povědomí o tom, že náboženství nesmí být zneužíváno k ospravedlňování násilí, informoval dnes Vatikánský rozhlas.

Ilustrační foto

Největší vydavatel biblí je v Číně, vytiskl jich už 125 milionů

Peking - Největší vydavatel biblí na světě se překvapivě nachází v oficiálně ateistické Číně. Tiskárna ve městě Nan-ťing od roku 1987 vytiskla 125 milionů kopií bible, z toho pro domácí věřící 65,7 milionů v deseti jazycích, jimiž se mluví v Číně, a v dalších 90 jazycích zbylých 59,3 milionu kusů, které se prodaly v 70 zemích světa. Napsal to list The Financial Times.

Jitka Kostkanová

Prožívá šťastné období i díky Atefovi

Rakovnicko – Snem Jitky Kostkanové ze Slabec bylo cestování. Poznávání kultur cizích zemí. Na jedné z těchto cest potkala tehdy čerstvá maturantka svého manžela Atefa.

Šéfredaktor Valašského deníku Miroslav Urubek.

Dobrý den, Rožnove

Mám dvě zprávy. Jedna je relativně dobrá a druhá je jednoduše špatná. Tak nejprve možná tu relativně dobrou. Za čas zmizí z okolí Pinduly pohled na rozestavěnou ruinu v místech, kde kdysi stávalo rekreační zařízení Rudý říjen. Zřejmě zde vyroste krásný hotelový komplex a bude to asi pěkné… Tolik konec pohádky

Filip Brož.

Dobrý den, Vysočino

Havlíčkův Brod - Na neděli 2. listopadu připadnou Dušičky aneb svátek všech zesnulých.

Altai Kai

Ve vítkovském kostele vystoupí rekordmani v hrdelním zpěvu

Vítkov /POZVÁNKA/ - Alikvotní, nebo častěji hrdelní zpěv. Speciální technika harmonického projevu, se kterou se širší evropská veřejnost seznámila až v sedmdesátých letech, bude ke slyšení v pátek 7. listopadu v čerstvě zrekonstruovaném vítkovském kostele.

Ve skotském Perthu se dnes konala vzpomínková akce na jednoho z mrtvých. Na snímku Barbara Henningová a Michael Haines.

Rodiny Britů zavražděných islamisty vzpomenuly na své blízké

Londýn – Rodiny dvou Britů, jež letos zavraždili radikálové z organizace Islámský stát (IS), dnes vyzvali vyznavače všech náboženství ke společnému postupu proti nenávistným akcím islamistů. Ve skotském Perthu se dnes konala vzpomínková akce na jednoho z mrtvých.

Gymnázium F. M. Pelcla - nová přístavba.

Třistaletá historie vzdělávání

Gymnázium F. M. Pelcla v Rychnově nad Kněžnou letos slaví obdivuhodné jubileum. Rychnov byl prvním místem při severovýchodní hranici království českého, které se mohlo pochlubit střední školou.

Umělci Emiliano Paolini a Marianella Perelliová.

V Argentině po protestech věřících zrušili výstavu svatých Barbie

Buenos Aires – Panenka Barbie a její přítel Ken se dokážou „vžít" do mnoha rolí, ale coby světce je lidé neuvidí. V argentinském Buenos Aires byla kvůli protestům a výhrůžkám zrušena výstava, na níž se tyto plastové hračky měly představit jako osobnosti uctívané v různých náboženstvích.

Anna Šabatová

Šabatová žádá změnu školního řádu kvůli muslimským šátkům

Praha – Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová požaduje další změnu školního řádu ve Střední zdravotnické škole v Praze 10, kterou loni na podzim opustily dvě muslimské dívky kvůli zákazu nosit muslimský šátek, takzvaný hidžáb. Ředitelka dotčené školy Ivanka Kohoutová ČTK řekla, že školské radě žádný návrh na změnu školního řádu nyní předkládat nebude.

Na putovní výstavu s názvem Bible včera, dnes a zítra vyrazili i studenti 1. a 2. ročníku benešovské Střední školy cestovního ruchu.

Biblické příběhy mohou inspirovat lidi i nyní

Benešov – Také studenti prvního a druhého ročníku Střední školy cestovního ruchu (SŠCR) Benešov se vydali, společně s pedagogickým doprovodem do Prahy na putovní výstavu a přednášku s názvem Bible včera, dnes a zítra.

Papež František.

Papež ostře odsoudil zneužívání náboženství k násilí

Tirana – Papež František dnes v Albánii ve své dosud nejdůraznější kritice islamistických extremistů ostře odsoudil zneužívání náboženství k ospravedlňování násilí. Na své první evropské cestě papež ocenil vzájemný respekt a důvěru mezi lidmi různé víry v této převážně muslimské zemi, která v době komunismu zažívala brutální útlak náboženského života.

Jostein Gaarder, norský spisovatel a filozof.

Autor bestselleru Sofiin svět navštíví v říjnu Prahu

Praha - Prahu navštíví v říjnu norský spisovatel Jostein Gaarder, autor světového bestselleru Sofiin svět. V polovině 90. let byla nejprodávanější knihou na světě, celkem se jí prodalo přes 40 milionů kusů a přeložena byla do 60 jazyků. V Praze autor bude 22. až 25. října, v říjnu také vychází v češtině jeho další kniha pro děti Anton a Jonatán. Novinářům to řekl programový ředitel nakladatelství Albatros Ondřej Müller.

Ilustrační foto

Patří náboženství do rozvrhu? Některé školy ho nabízejí

Orlickoústecko – Matematika, prvouka, výtvarná výchova, fyzika. Tyto předměty se běžně objevují v rozvrhu hodin. Některé děti si do něj ale připisují i nepovinný předmět náboženství. Římskokatolické farnosti v okrese jej běžně nabízejí. S menší i větší odezvou ve školách i u veřejnosti.

Ilustrační foto

Sdružení doručilo petici proti islámu s 22 tisíci podpisů do sněmovny

Praha – Ústředí muslimských obcí dosud nepodalo ministerstvu kultury žádost o přiznání zvláštních práv, které státem uznaným církvím lze udělit po desetileté registraci. „Termín je 17. září, kdy desetiletá lhůta od registrace Ústředí muslimských obcí uplyne," řekla dnes mluvčí ministerstva Helena Markusová. Doplnila však, že i v případě podání žádosti o přiznání zvláštních práv je ministerstvo pravděpodobně pro nesplnění podmínek neudělí.

Otevření prostor římskokatolické fary v Dolních Libchavách po rekonstrukci.

V Dolních Libchavách otevřeli opravenou faru

Dolní Libchavy – Neděle se významně zapsala do historie farnosti Dolní Libchavy, neboť se konalo dlouho očekávané otevření prostor zdejší římskokatolické fary po rekonstrukci.

Místo sešitů tablety, místo klasické tabule její interaktivní verze... K učení se ve školách postupně používají stále sofistikovanější pomůcky.

Škola se oproti minulosti „polidštila“

/FOTOGALERIE/ Namísto sešitů tablety a kromě klasické tabule její interaktivní verze, „tiskací" písmo, chybějící rituály… Tak vypadá dnešní výuka na základní škole. Co všechno se změnilo v porovnání s minulostí?

Ombudsmanka Anna Šabatová.

Ombudsmanka je proti zákazu muslimského šátku ve škole

Praha - Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se postavila na stranu studentky ze Somálska, které Střední zdravotnická škola v Praze zakázala nosit na hlavě šátek. Takzvaný hidžáb muslimky používají k zahalení vlasů a krku a podle Šabatové je diskriminační jim to na půdě školy zakazovat. S odkazem na interní dokument o řešení kauzy, který se podařilo získat Lidovým novinám, to uvedl server Lidovky.cz.

Íránka Bahar žije nyní s manželem a dcerou v Havířově.

Íránka našla s rodinou nový domov v Havířově

Bahar žije v Havířově spolu s manželem a jejich malou dcerkou Seterou již 19 měsíců. Dům, který vlastnili v Íránu, vyměnili za strastiplnou cestu, uprchlický tábor a následně jeden pokoj v bytě, kde žijí nyní.

Vzpomínka na tragickou havárii vojenského letadla.

OBRAZEM: Od tragédie uplynulo padesát let

V Hůrce, místní části Jeseníku nad Odrou, si v sobotu připomněli tragickou leteckou událost, která se tam stala před padesáti lety, v sobotu 22. srpna 1964. Zahynulo při ní 10 mužů.  

Rožnovský farář Kamil Obr pochází z Prostějovska. Jako kněz začínal v Rajnochovicích.

Kamil Obr: Na Valašsku je poměrně velká religiozita. I mezi mladými

Rožnov pod Radhoštěm /ROZHOVOR, SERIÁL DENÍKU/ - Kamil Obr na mě působí jako charizmatický, milý a vstřícný muž. Přesně tak si představuji moderního faráře. On sám připouští, že církev v posledních letech prošla jistými změnami a přizpůsobila se životu ve 21. století.

Ilustrační foto.

Planťáci: Pole v Rovném byla obrostlá mechem

Rovné – Patálie s vírou teď usnula, lidé se učili žít s římským náboženstvím. Nastalo ale vleklé potýkání s bídou a hospodářským úpadkem. Katastry se podle výnosu polí roztřídily do osmi bonitních tříd.

Ilustrační foto

Ženy přinášejí do sboru něco jiného než muži, svou empatii

Ratiboř - /ROZHOVOR/ Historicky první farářka evangelicko reformované církve v Polsku Jarmila Wiera Jelinek věří, že ženy dohromady s muži tvoří rovnováhu. Nyní už čtvrtým rokem působí v Ratiboři jako farářka a spolupráci se svým manželem si nemůže vynachválit.

Radniční noviny. Ilustrační foto

Politická inzerce zaplní obecní zpravodaje. Rozšíří je i o desítky stran

Hodonínsko – Až desetitisícové částky investují některé politické strany a uskupení do inzerce v obecních zpravodajích. Někde ale tuto možnost nemají. Například do Kyjovských novin politické inzeráty nepatří. „Rozhodnutí redakční rady platí už dlouhodobě a bude se týkat také následujících voleb," sdělila Veronika Hollerová, redaktorka Kyjovských novin, které radnice měsíčně vydává.

Radniční noviny. Ilustrační foto

Politická inzerce zaplní obecní zpravodaje. Rozšíří je i o desítky stran

Hodonínsko – Až desetitisícové částky investují některé politické strany a uskupení do inzerce v obecních zpravodajích. Někde ale tuto možnost nemají. Například do Kyjovských novin politické inzeráty nepatří. „Rozhodnutí redakční rady platí už dlouhodobě a bude se týkat také následujících voleb," sdělila Veronika Hollerová, redaktorka Kyjovských novin, které radnice měsíčně vydává.

Mikulovská synagoga. Ilustrační foto.

Synagogu zaplní díla tří autorů. Zpívat bude zpěvák z Izraele

Mikulov – Znovuotevřená mikulovská synagoga přivítá první výstavu, která přímo nesouvisí se židovstvím. Svá díla v prostorách židovské duchovní stavby, která se po opravě chlubí obnovenou barokní krásou, představí domácí umělci, bratři Ludvík a Tomáš Cejpovi s brněnským výtvarníkem Liborem Jarošem. Vernisáž se koná v pátek v pět hodin odpoledne.

Ilustrační foto

Muslimové zůstanou bez větších práv. Nesplňují podmínky

Brno – Organizátoři petice proti přiznání zvláštních práv český muslimům, o které ve čtvrtek informoval Brněnský deník Rovnost, se můžou radovat. Ústředí muslimských obcí, které může po deseti letech od registrace Ministerstvem kultury požádat o vyšší stupeň registrace, totiž nesplňuje povinné podmínky.

Brněnská mešita.

Politolog Šmíd: Šaría tu hrozí. S vírou roste chuť

Brno - Tisíce lidí podepsaly petici proti tomu, aby muslimové získali v České republice větší pravomoci. Bojí se ohrožení od této komunity. „S většími pravomocemi budou zároveň víc pod dohledem úřadů," upozorňuje brněnský politolog Tomáš Šmíd.

Brněnská mešita.

Politolog Šmíd: Šaría tu hrozí. S vírou roste chuť

Brno - Tisíce lidí podepsaly petici proti tomu, aby muslimové získali v České republice větší pravomoci. Bojí se ohrožení od této komunity. „S většími pravomocemi budou zároveň víc pod dohledem úřadů," upozorňuje brněnský politolog Tomáš Šmíd.