Kreativ

ŠTÍTEK: náboženství

Pokud chtějí hotely nalákat muslimské turisty, bez "halal přípravny" potravin se neobejdou.

Korán na nočním stolku. V Rusku se dere kupředu „halal turistika“

Rok co rok přibývá v Rusku návštěvníků ze zemí, kde je hlavním náboženstvím islám. Muslimští turisté přinášejí do země stále více peněz. Tzv. „halal turistika", jak konstatovali na mezinárodní konferenci v Tatarstánu – Summit-Kazaň - se může stát důležitým zdroje bohatství. I když je podle expertů teprve na počátku.

NA RODINNÉ TRIBUNĚ. Věrný sparťan Lukáš Vinter si se synem Patrikem pohodu na rodinné tribuně užíval do té doby, než jeho syn začal plnohodnotně Spartě fandit.

S dítětem na fotbal? Zkuste rodinnou tribunu

Praha - Vzít dítě na fotbal může vypadat jako neuvážený krok. Dospělý člověk nějaké to pivo za krkem a peprnější výraz směrem k rozhodčímu snese, ale co když váš pětiletý synek zatouží jít s vámi? Této problematiky si jsou vědomi na všech stadionech, na něž chodí trochu divočejší obecenstvo. Například v arénách pražských „S" najdete speciální rodinné sektory, kam je vstup povolen pouze rodičům s dětmi.

Ředitelka organizace LGBT Network Russia Tatiana Vinničenková (vlevo) a Olga Baranova, ředitelka moskevského komunitního centra

Aktivistka Vinničenková: Situace homosexuálů v Čečensku je temně černá

V Čečensku se před nedávnem rozpoutal hon na lidi s menšinovou sexuální orientací. Podle dostupných informací jsou čečenští homosexuálové systematicky zatýkáni, brutálně mučeni a vyslýchání. Nejméně tři byli zabiti, ale odhaduje se, že počet obětí je daleko větší. Prahu v těchto dnech navštívila Tatiana Vinničenková, ředitelka organizace LGBT Network Russia. 

Podzimní Restaurant Day v Nymburce v Parku Pod Hradbami

KRÁTCE: Gurmáni přispějí na charitu

Nymburk – Restaurant Day s ochutnávkami specialit vyrobených přímo účastníky se koná ve farní zahradě na Kostelním náměstí v sobotu 20. května od 11 hodin.

Svět pohltila nová mobilní hra Pokémon GO

Ruský hráč Pokemon Go byl odsouzen za hraní v kostele

Ruský muž, který hrál na svém chytrém telefonu hru Pokémon Go v pravoslavném kostele v Jekatěrinburgu, byl ve čtvrtek odsouzen z několika trestných činů, včetně podněcování k náboženské nenávisti a porušování základní svobody náboženství.

Vladimír Sáňka

Rozsudek v kauze islámské knihy je špatný, řekl nadřízený soud

Osvobozující verdikt nad bývalým předsedou pražské muslimské obce Vladimírem Sáňkou v kauze šíření radikální islámské knihy byl zrušen kvůli vadám a jednostrannému hodnocení důkazů ve prospěch obžalovaného. Soud bude muset důkazy doplnit, aby byla kauza lépe objasněna. 

Islámské centrum Vídeň ve čtvrti Floridsdorf

Studie varuje: Rakouské islámské školky vytvářejí „paralelní svět“

Podhoubí pro extrémisty? Jak napsal server The Local, studie vypracovaná Ednanem Aslanem, profesorem rakouské univerzity, varuje, že islámské mateřské školy vytvářejí „paralelní společnost. A nejen to, jsou podle rakouského profesora původem z Turecka možným zdrojem budoucích nebezpečných radikálů.

Ilustrační foto

KRÁTCE: Lektorka učí plést dekorace

Mělník – Další z kurzů pletení z pedigu je v plánu na čtvrtek 20. dubna a ten následující 27. dubna od 16 hodin v tanečním sále kulturního domu.

Školní třída z padesátých let 20. století. Ilustrační foto.

Pamětníci: Učitelé byli za socialismu hlídači výročí

Jižní Morava /ANKETA/ – Třída, kde nebyl ani jeden žák navštěvující náboženství, dostala odměnu. Jak vypadaly školní dny a výuka za socialismu, zkoumali brněnští odborníci z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Minulost osvětlili díky rozhovorům se sedmatřiceti kantory, kteří tehdy vyučovali na brněnských školách.

Jeruzalémská synagoga. Ilustrační foto.

Snímky ze života v diaspoře zahájí sezonu v Jeruzalémské synagoze

Praha - Zásadní okamžiky židovství a život mimo Izrael, tedy v diaspoře, dokumentuje fotograf Jindřich Buxbaum. Jeho snímky bude od neděle vystavovat Jeruzalémská synagoga v Praze, která tak zahajuje letní turistickou sezonu. Kromě tradičních večerních komentovaných prohlídek nebude v této architektonicky pozoruhodné synagoze chybět další ročník cyklu varhanních koncertů a právě tematické krátkodobé výstavy.

Součástí Tibetského večera byla možnost podepsat petici na podporu jednoho ze stíhaných lidí v souvislosti s děním v Tibetu.

Gymnazisté podpořili lidská práva Tibeťanů

Připomenout současný stav v Tibetu a pokusit se rozpoutat diskusi o této problematice. To byl jeden z hlavních cílů Tibetského večera, který minulý týden v karvinském Business Gate centru pořádala skupina Amnesty International, která působí na místním gymnáziu.

Dominik Duka

Duka v Bratislavě varoval před nekontrolovanou migrací

Nekontrolovaná migrace může mít podle pražského arcibiskupa Dominika Duky negativní dopad na společnost; varováním v této souvislosti je vývoj v západoevropských zemích. Duka to dnes řekl v Bratislavě na konferenci o náboženství a migraci. Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský nepřímo spojil muslimské komunity s násilnými činy.

Tradiční japonský obřad

V Japonsku mohou mnicha objednat na internetu

Obřad je velmi klasický: kadidlo, sútry a klinkání zvonku. Buddhistický mnich v tradičním šatu neprovádí náboženskou ceremonii v nějakém chrámu, ale u soukromníka, který si ho objednal přes internet, píše agentura AFP.

Putovní výstava GENESIS.

Genesis Libora Votočka

Jak staré je lidstvo a jaký je jeho původ? Odkud se vzalo tolik ras a národů? Jak stará je Země a jak vypadala příroda v různých údobích její historie? Co je příčinou života? O čem vypovídají zkameněliny a jak vznikají? Může se z bakterie vyvinout bakteriolog? Existují mimozemšťané? Proč je na světě tolik různých náboženství a filozofií? Mají něco společného? Co skrývá blízká budoucnost?

Ilustrační foto

Propagace islámu? Jen přednášky o jiných zemích, brání se bystrcká škola

Brno /ANKETA/ – Přednáška zahrnující propagaci islámu, nebo jen povídání o životě v zahraničních zemích? Zatímco někteří rodiče se bojí příjezdu zahraničních studentů na bystrckou základní školu Heyrovského, tamní ředitelka uklidňuje, že jde jen o součást programu Edison. Do školy má díky tomu dorazit pět zahraničních studentů z Portugalska, Číny, Indonésie, Turecka a Ghany.

Vladimír Sáňka.

Soud zrušil osvobozující verdikt v kauze šíření radikální knihy

Praha - Pražský městský soud v neveřejném jednání zrušil osvobozující verdikt nad bývalým předsedou pražské muslimské obce Vladimírem Sáňkou. Kauzu šíření radikální islámské knihy musí znovu projednat Obvodní soud pro Prahu 1. Ve čtvrtek to uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.

Při svých vystoupeních seznamuje Pavel Reichard návštěvníky s keltskou kulturou, náboženstvím, zvyky i rituály. Se skupinou Valkenava, jejímiž jsou s manželkou členy, ukazují i keltské tance.

Povídali, zpívali i tančili. Knihovnu navštívili Keltové

Loket - Že Keltem může být člověk i v 21. století, v zemi, kde se mluví slovanským jazykem a která staví na křesťanské minulosti, přišel do loketské knihovny zájemcům vyprávět Pavel Reichard. On sám je Keltem tělem i duší, je to jeho životní postoj a v keltském duchu žije i jeho rodina, manželka a dva synové, kteří přijeli s ním.

Nově zvolený americký prezident Donald Trump vyzval k výraznému posílení a rozšíření jaderného arzenálu Spojených států.

Dekret o uzavření hranic prý nemířil na muslimy, tvrdí Trump

Dekret, který přechodně zavírá americkou hranici lidem z některých zemí, není namířen na muslimy. V prohlášení, které vydal v neděli, to sdělil prezident Donald Trump. Proti jeho imigračnímu výnosu se konaly protesty v USA i v dalších zemích.

Ilustrační foto.

Íránský režisér kvůli Trumpovu zákazu může přijít o Oscary

Zákaz vstupu obyvatel některých zemí do USA se může podepsat i na únorovém oscarovém ceremoniálu. Americká filmová akademie má obavy, že íránský oscarový režisér Asghar Farhádí nebude kvůli kroku prezidenta Donalda Trumpa přijet na slavnostní předávání cen do Los Angeles. Informovala o tom agentura AP.

Časopis Charlie Hebdo.

Francie si připomíná druhé výročí atentátů v Paříži

Paříž - Francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo se dva roky po krvavém teroristickém útoku proti své redakci stále cítí ohrožen, přesto je ale odhodlán ve své sžíravé kritice všech náboženství pokračovat. Ve zvláštním vydání odsuzuje intelektuály, kteří podle něj podceňují hrozbu islámu. K výročí povraždění celkem 17 lidí v redakci i jinde v Paříži, jehož se v lednu 2015 dopustili džihádisté, se dnes v metropoli konaly pietní akce za účasti starostky Anne Hidalgové a ministra vnitra Bruna Le Rouxe.

Tříkrálová sbírka v Písku.

Děti vyrazily koledovat do ulic Písku

Písek – Tříkrálová sbírka ve středu 4. ledna začala v Písku. Do ulic vyrazily děti z hodin náboženství. V pátek je vystřídají v rolích tří králů koledníci ze Základní školy Svobodná a v pondělí přijdou na řadu skauti.

Tři králové v Písku.

Tříkrálová sbírka začíná

Písek – V neděli začíná Tříkrálová sbírka. Přispět do ní budou moci zájemci v Písku v pondělí, kdy budou městem procházet tříčlenné skupinky koledníků z řad skautů.

Vodka 42 Blended

Putin: zlevněte vodku, nepijte šampóny a okenu

Moskva (Rusko) - Smutné a pančované. Tak si mohli sarkasticky letos přát alkoholici v ruském Irkutsku a okolí. Počet obětí, které zabilo pití podomácku vyrobeného alkoholu tady vzrostl už na 80. Smrtící dávky byly vyrobené z pěny do koupele s hrdým názvem Bojarka.

Ilustrační foto.

Muslimové v Česku nejsou dle knihy monolit, ale pestrá skupina

Brno - Muslimská komunita v Česku je mnohotvárnější a etnicky pestřejší, než jak ji vidí většinová společnost. Její členové se také liší v přístupu k víře a pravidlům. Vyplývá to z obsáhlého souboru studií, který pod názvem Muslimové v Česku vydalo brněnské nakladatelství Barrister&Principal.

Ilustrační foto

Sněmovna schválila vyšší ochranu seniorů při šetření trestných činů

Praha - Senioři a další lidé asi získají větší ochranu v případě, že se stanou obětí trestného činu. Podle vládní novely zákona o obětech trestných činů, kterou dnes schválila Sněmovna, budou mít právo na ochranu podobně jako děti. Předloha, jež míří k posouzení do Senátu, zařadí seniory mezi zvlášť zranitelné oběti.

Ilustrační foto

Indie zaznamenala devítinásobný nárůst počtu vražd ze cti

Dillí - Indické úřady zaznamenaly téměř devítinásobný nárůst počtu vražd ze cti. Informovala o tom dnes agentura AP s tím, že za zvýšeným počtem těchto vražd možná stojí větší ochota Indů tyto činy hlásit policii. Oběťmi se převážně stávají mladí lidé, kteří poruší místní tradice, a pachateli jsou často jejich příbuzní.

Kancléřka Angela Merkelová. Rok 2016

Kancléřka Merkelová: Úplné zahalování obličeje by mělo být zakázané

Berlín - Úplné zahalování obličeje nepatří k Německu a mělo by být zakázané, kde jen to je možné, řekla dnes kancléřka Angela Merkelová na sjezdu Křesťanskodemokratické unie (CDU), které předsedá. Německé právo má podle ní vždy přednost před rodinným právem nebo islámským právem šaría.

Ilustrační foto.

Ovečka jako ovečka, je jedno jestli dvou nebo čtyřnohá

Strážný – Tuhle historku dával před válkou k dobru jeden starý kněz z Vimperka, že prý mu ji vyprávěl nějaký spolubratr z Kušvardy či tam odněkud, a ten ji zas znal od svého předchůdce. Asi se ten příběh tím několikerým převyprávěním trochu nafoukl, nicméně prodáváme tak, jak jsme nakoupili.

religionista Zdeněk Vojtíšek

Násilí nepochází z náboženství, ale z člověka

Při sčítání lidu v roce 1921 se k náboženskému vyznání hlásilo téměř 93 procent Čechů. Loni už to byl pouze každý pátý. Mnozí lidé dnes ani netuší, jak se jmenuje současný papež. Rádi o sobě říkáme, že jsme ateisté. Hlubší vhled do náboženského života své země nemáme a ani o něj nestojíme. A to může být nebezpečné. „Na tuto nevědomost čekají samozvaní náboženští vůdci, teroristé, ale i populističtí politici," říká religionista Zdeněk Vojtíšek.

Práce dětí v 8.ZŠ v Malenovicích. Křesťanství versus islám.

Děti porovnávaly křesťanství s islámem, vzbudilo to velký rozruch

Zlín - „Sem teda rozhodně své dítě nedám, podporujete tady islám," křičel otec jednoho budoucího prvňáka na pracovnici 8. základní školy ve Zlíně-Malenovicích při příležitosti nedělního dne otevřených dveří. Reagoval na nástěnku v osmé třídě. Děti na ní měly své projekty, na kterých znázorňovaly rozdíly mezi křesťanstvím a islámem.

Ilustrační foto.

Stovky německých policistů zasahovaly proti salafistům

Berlín - Stovky policistů dnes ráno po celém Německu zasahovaly proti salafistům. V deseti spolkových zemích prohledaly kolem 190 mešit, bytů, kanceláří a skladů. Zásah souvisel s islámským spolkem Pravé náboženství, který podle úřadů podporoval ozbrojený džihád a rekrutoval bojovníky. Ministerstvo vnitra zároveň jeho další činnost zakázalo a spolek rozpustilo.

Ředitelku přišly k soudu podpořit i některé studentky ze zdravotnické školy

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Hidžáb a vlasy

Jaký postoj zaujmout k somálské studentce, která žaluje zdravotnickou školu, co jí nepovolila hidžáb? Muslimka předpokládala, že v tolerantním a pluralitním Česku bude studovat v souladu se svým náboženským přesvědčením.