Kreativ

ŠTÍTEK: náboženství

Do Němčic nad Hanou přijel v neděli přednášet a besedovat zpravodaj a spisovatel Břetislav Tureček. Téma setkání? Blízký východ a jeho situace.

O Arabech, uprchlících i okradení. Zpravodaj Tureček besedoval v Němčicích

Němčice nad Hanou – Křížem krážem procestoval Blízký východ, navštívil Egypt i Afghánistán. Stal se svědkem Arabského jara a kotrmelců, které v posledních deseti letech oblast potkaly. S takovými zkušenostmi se v neděli podělil s účastníky besedy v Němčicích nad Hanou Břetislav Tureček, zpravodaj, nyní také pedagog na Metropolitní univerzitě v Praze.

Jana Mikesková

Je opravdu těžké odhadnout co je šikana a co je ještě obyčejná klukovina

Kolínsko – S Janou Mikeskovou jsme o šikaně hovořili v rámci besedy v Jestřabí Lhotě. Primární preventistka vysvětlila, co to vlastně šikana je a jak mohou rodiče poznat, že je jejich dítě šikanované. Na problém jsme se podívali také z druhé strany. Lze poznat, že máme doma agresora? A ak šikanu řešit?

Jana Mikesková

Je opravdu těžké odhadnout, co je šikana a co je ještě obyčejná klukovina

Kolínsko /ROZHOVOR/ - Primární preventistka Jana Mikesková v rámci besedy v Jestřabí Lhotě na Kolínsku vysvětlila, co to vlastně šikana je a jak mohou rodiče poznat, že je jejich dítě šikanované. Na problém se podívala také z druhé strany. Lze poznat, že máme doma agresora? A jak šikanu řešit?

Svatohubertské slavnosti 1016

V Hejnicích uctili památku patrona lovců a myslivců

Hejnice - /GALERIE/ Už po dvaadvacáté vyrazila bohyně Diana se svatým Hubertem a s družinou trubačů, psovodů a lovců na svou každoroční jízdu od lesnické školy k bazilice Navštívení panny Marie. Co na tom, že Diana byla ve skutečnosti žákyně třetího ročníku oboru zahradnictví, která seděla na koni poprvé v životě, slavnostní atmosféru si přijeli do podzimních Hejnic užít obyvatelé celého Frýdlantska.

Ilustrační foto

Zemětřesení v Itálii je podle kněze božím trestem za sňatky gayů

Řím - Nedávná zemětřesení v Itálii jsou podle italského kněze Giovanniho Cavalcoliho božím trestem za urážení rodiny a důstojnosti manželství, především homosexuálními sňatky. Kněz a teolog na fakultě náboženství Cavalcoli za svá slova po několika dnech sklidil hněv Vatikánu, uvedla dnes italská média.

Studenti gymnázia besedovali s Íránkou Katrin

Studenti nymburského gymnázia se nedozvídají 
o migraci jen z médií

Nymburk /FOTOGALERIE/ - Zajímavá beseda, která se těšila velkému zájmu studentů, se konala na Gymnáziu Bohumila Hrabala v Nymburce. 
V doprovodu zástupců Sdružení pro integraci 
a migraci přijela Katrin, která pochází z Íránu a žije v ČR, aby se podělila o své zkušenosti s migrací a se začleňováním do české společnosti.

Ivan Hoffman

Hidžáb v Česku

U nás se o právu chodit do školy v hidžábu bude u soudu teprve rozhodovat, v řadě evropských zemí už ale soudy rozhodly a to vesměs negativně. Spor se vede o to, zda šátky zakázat, protože se jedná o náboženský symbol, anebo zda je povolit, neboť je to náboženský symbol.

Studenti gymnázia besedovali s Íránkou Katrin

Studenti Gymnázia Bohumila Hrabala se nedozvídají 
o migraci jen z médií

Nymburk - Zajímavá beseda, která se těšila velkému zájmu studentů, proběhla v úterý na nymburském gymnáziu. 
V doprovodu zástupců Sdružení pro integraci 
a migraci přijela Katrin, která pochází z Íránu a žije v ČR, aby se podělila o své zkušenosti s migrací a se začleňováním do české společnosti.

Ilustrační foto

Část poslanců chce uzákonit podmínky pro zahraniční kazatele

Praha - Zahraniční duchovní a kazatelé by měli před veřejnými vystoupeními v Česku podstoupit školení o českém právním a kulturním prostředí na ministerstvu kultury. Následně by podepisovali čestné prohlášení, že české normy nebudou porušovat. Předpokládá to církevní novela, kterou předložila skupina poslanců z platformy pro zachování evropské kultury v čele s jejím iniciátorem Zdeňkem Soukupem (ANO).

Z projektu Edison v novopackém gymnáziu.

Projekt Edison seznámí studenty s jinými kulturami

Nová Paka – Ve dnech 10.,-14. října proběhl na Gymnáziu a SOŠPg Nová Paka velmi zajímavý internacionální projekt Edison. Jeho cílem je spojit mladé lidi odlišných kultur a národností, aby se seznámili se zvyky, tradicemi a situací v jiných zemích a stali se tak generací, která prolomí prohlubující se mezikulturní bariéru.

Jiří Oberfalzer

Senátor Jiří Obarfalzer se s dalajlamou už několikrát setkal

Beroun - Návštěva dalajlamy v České republice a především postoj prezidenta Miloše Zemana a vlády vzbudil velké emoce. Deník zjišťoval, jak postoj České republiky vnímá berounská veřejnost i nově zvolený senátor Jiří Oberfalzer. Ten se totiž s dalajlamou už v minulosti sešel.

Ilustrační foto.

Ve Švédsku otevřeli první hřbitov prostý náboženských symbolů

Stockholm - Ve městě Borlänge ve středním Švédsku otevřeli první pohřebiště v zemi, které bude prosté všech náboženských symbolů. Není ale určené jen ateistům. Na hřbitově budou moci spočinout i věřící, svou víru si budou ale muset nechat pro sebe, napsal server The Local.

Tibetský dalajlama a Tomáš Halík (vpravo) během diskuse uspořádané 18. října na pražském Žofíně v rámci 20. ročníku konference Forum 2000.

Dalajlama: Ve světě jsou problémy, situace je ale lepší než dříve

Praha – V současném světě je mnoho problémů, ve srovnání s minulostí je ale situace mnohem lepší. Na mezinárodní konferenci Forum 2000 v Praze to dnes řekl tibetský duchovní vůdce dalajlama. Další vývoj lidstva vidí v budoucnosti optimisticky. Katolický kněz Tomáš Halík ale při diskusi s dalajlamou varoval před hrozbami nacionalismu a náboženského fundamentalismu.

Andrej Kiska

V Praze začíná jubilejní Forum 2000, dnes je hostem Kiska

Praha - Jubilejní dvacátý ročník konference Forum 2000 s tématem Odvaha převzít odpovědnost začne dnes večer v kostele sv. Anny zvaném Pražská křižovatka. Jedním z hostů dnešního programu je slovenský prezident Andrej Kiska. Projev státníka, kterého organizátoři označují za morální autoritu s odvahou otevírat nepopulární společenská témata, konferenci oficiálně otevře.

Francouzský prezident François Hollande.

Oběti z Nice spojovala touha po svobodě, řekl Hollande na tryzně

Nice - Téměř 100 obětí červencového atentátu v Nice mělo různý původ, vyznání a barvu pleti. Spojovala je ale touha žít svobodně. Prohlásil to dnes francouzský prezident François Hollande během tryzny, které se podle agentury AFP zúčastnili pozůstalí, zástupci všech náboženství a všech politických stran.

Dalajláma na konferenci Forum 2000

Forum 2000 bude hledat nové demokratické vůdčí osobnosti

Praha - Pod heslem Odvaha převzít odpovědnost začne v neděli v Praze dvacátý ročník konference Forum 2000. Její účastníci budou až do středy debatovat o hledání vůdčích osobností v mladé generaci, o výzvách, jimž čelí demokracie nebo o dialogu mezi světovými náboženstvími. Některé bloky konference se budou věnovat i jejímu zakladateli a bývalému českému prezidentovi Václavu Havlovi, jehož nedožité 80. narozeniny si Česko letos připomíná.

Chuck Palahniuk.

Úvod Festivalu spisovatelů patřil debatě o zločinu a trestu

Praha - Hlavní host Festivalu spisovatelů, spisovatel Chuck Palahniuk, odmítl hned první den festivalové motto, které zní Zločin a trest. Při úvodní debatě v sobotu po odvyprávění jedné ze svých drsných anekdot řekl, že odmítá tezi příčinné souvislosti. Jediná teze, která podle něj platí, je ta, že žádný dobrý skutek nezůstane po zásluze nepotrestán. Debaty moderované ekonomem Tomášem Sedláčkem se zúčastnili alžírský autor Kámel Daúd a egyptský básník Mohamed Metwalli a otázky viny a trestu vztahovali také k dnešnímu prožívání náboženství i politiky.

Jordánský král Abdalláh II.

Jordánský král Abdalláh II. dostal Vestfálskou mírovou cenu

Berlín - Jordánský král Abdalláh II. dnes v západoněmeckém Münsteru z rukou německého prezidenta Joachima Gaucka převzal Vestfálskou mírovou cenu. Gauck při předávání ceny, kterou v roce 1998 jako první dostal Václav Havel, zdůraznil Abdalláhovo dlouholeté úsilí o mír, klidné soužití různých náboženství i péči o stovky tisíc syrských uprchlíků.

Slavnostní zahájení 125. Velké pardubické. Koním i žokejům požehnal Zbigniew Czendlik

Koním požehná „Zibi“ Czendlik

Pardubice, Lanškroun – Koním a jezdcům na letošní v pořadí již 126. Velké pardubické, která se pojede 9. října, požehná lanškrounský kněz Zbigniew Czendlik.

Krnovská synagoga. Ilustrační foto.

V synagoze vítají hudbou Nový rok 5777

Zatímco náš letopočet 2016 udává, kolik let už uběhlo od narození Ježíše Krista, židé počítají roky úplně jinak. Podle židovské tradice by rok nula měl být totožný se stvořením světa. Učenci stvoření světa odvodili 
z věku významných biblických osobností.

Ilustrační foto.

Cejl a okolí bez předsudků? Přispět má Brnox

Brno - Ulice Cejl a její okolí jsou v Brně známé jako oblast, jíž se mnoho lidí vyhýbá. Reputaci sociálně vyloučené lokality si vysloužily hlavně v devadesátých letech minulého století.

KONTROVERZNÍ AKCE Martina Konvičky (na fotografii v bílém), coby „pražského imáma“ vyděsila v den výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy 21. 8. na Staroměstském náměstí především izraelské turisty.

Demonstranti chtějí obsadit střed Prahy

Praha - Manifestace, které překračují hranice slušnosti i bezpečnosti, se množí. Středa 28. září nebude výjimkou. Extrémistické skupiny mají zarezervované celé centrum Prahy. Je magistrát bezbranný?

V Nice útočil jednatřicetiletý Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel, s nákladním vozem vjel do davu, 84 lidí zabil a několik set zranil.

Papež přijal pozůstalé po obětech teroristického útoku v Nice

Vatikán - Papež František dnes ve Vatikánu přijal pozůstalé po obětech teroristického útoku, při němž v polovině července zemřelo ve francouzském městě Nice 86 lidí. Papež přitom označil za nejvyšší prioritu pokračování mezináboženského dialogu, zejména mezi křesťany a muslimy.

Ilustrační foto.

Integrace 
po švýcarsku: 
Ruku podáš, 
a bez výmluv

Basilej - Začlenění cizinců. Evropští politici si s ním lámou hlavy. Příklad za všechny. Na 
jaře 2016 rozhodovali švýcarští soudci, zda dva žáci muslimského vyznání musí podávat učitelce ruku, nebo ne. Potřesení ruky s kantorem je zdejším zvykem.

Ilustrační foto.

Výbor doporučil více chránit seniory při vyšetřování trestných činů

Praha – Senioři a další lidé zřejmě získají větší ochranu v případě, že se stanou obětí trestného činu. Podle vládní novely zákona o obětech trestných činů, kterou dnes doporučil poslancům schválit ústavně-právní výbor, budou mít právo na ochranu podobně jako děti. Plénum by mělo rozhodnout o předloze na říjnové schůzi.

Americký dramatik Edward Albee.

Zemřel Edward Albee, autor hry Kdo se bojí Virginie Woolfové?

New York - Ve věku 88 let zemřel americký dramatik Edward Albee, autor slavné divadelní hry Kdo se bojí Virginie Woolfové? Albeeho charakterizoval břitký humor, s nímž ve svých dílech odhaloval temné stránky manželství, výchovy dětí, náboženství či pohodlného života amerických vyšších společenských vrstev. Obdiv mu po jeho skonu vyjádřila řada divadelních i filmových osobností.

Klára Samková

Islám ohrožuje evropskou civilizaci, uvedla svou knihu Samková

Praha - Islám svým antihumánním, barbarským a nelidským přístupem ohrožuje euro-americkou civilizací. Při křtu své knihy Proč islám nesmí do Česka to dnes uvedla advokátka Klára Samková. Zopakovala svůj názor, že islám není náboženství ale ideologie. Tento výrok poprvé pronesla na květnovém semináři ve Sněmovně zařadila islám na úroveň totalitních režimů.

Ilustrační foto

Norská kadeřnice dostala pokutu, protože odmítla muslimku v šátku

Stavanger (Norsko) - Jedna kadeřnice byla v Norsku shledána vinnou z diskriminace, neboť odmítla obsloužit ženu, která měla na sobě muslimský šátek, hidžáb. Kadeřnice dostala před norským soudem pokutu 10.000 norských korun (téměř 30.000 Kč) a musí zaplatit rovněž soudní výlohy ve výši 5000 norských korun. Informovala o tom dnes agentura AP.

Martin Konvička.

Úředníci rozpustili Konvičkovu akci kvůli znevažování islámu

Praha - Policie rozpustila dnešní akci „s humorem do Mekky" protiislámské Iniciativy Martina Konvičky (IMK), která se konala před velvyslanectvím Saúdské Arábie v Korunovační ulici. Vyzvali ji k tomu úředníci pražského magistrátu. Zdůvodnili to tím, že účastníci shromáždění znevažují náboženství a odchýlili se od původně ohlášeného programu. 

V titulní roli Manon v první premiéře nové sezony Divadla Šumperk uvidí diváci Karolínu Hýskovou. Role rytíře de Grieux se zhostí Kryštof Grygar.

Divadlo odstartuje novou sezonu hrou Manon Lescaut

Šumperk – Dílem plné vášně Mannon Lescaut se rozhodlo odstartovat letošní sezonu vedení Divadla Šumperk. Opona prvního premiérového představení se zvedne v sobotu 10. září v sedm hodin večer.

CABRALL A SUSANNE

Už jste slyšeli nové CD kapely Ordos? Kloubí black s death metalem

Březová u Sokolova - Duo kloubící black metal a death metal tvoří pár, který tuzemští fandové znají už patnáct let pod názvem Ordos. Letos v létě vydala kapela nové album Memories, se kterým je více než spokojena. O vzniku nahrávky, historii pověděli Deníku více kytarista a zpěvák Cabrall a basačka Susanne.

Ilustrační foto.

Francouzský ministr vnitra odmítá zakázat burkiny zákonem

Paříž - Případný zákon, který by ve Francii zakázal nosit celotělové plavky, takzvané burkiny, by byl neúčinný, protiústavní a jen by vytvářel napětí. V rozhovoru s listem La Croix to dnes řekl francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Setkání knížecího páru, piastovského knížete Měška I. a Doubravky, dcery českého knížete Boleslava, mohli v pátek večer sledovat lidé na hraničním mostě Družby v Českém Těšíně.

OBRAZEM: Zásnuby na mostě Družby

Setkání knížecího páru, piastovského knížete Měška I. a Doubravky, dcery českého knížete Boleslava, mohli v pátek večer sledovat lidé na hraničním mostě Družby v Českém Těšíně. Český Těšín se vrátil do historie díky studentům mezinárodní letní školy polského jazyka a kultury katovické Slezské univerzity.

Ilustrační foto.

Nice se přidalo k letoviskům, která zakázala burkiny

Nice – Město Nice se dnes přidalo k francouzským letoviskům, která v poslední době zakázala nošení dámských muslimských plavek zvaných burkiny. Příslušné nařízení vydala ve čtvrtek místní radnice, podle níž na pláže s ohledem na bezpečnost nepatří plavky, které odkazují ke konkrétnímu náboženství. Nice se dosud vzpamatovává z červencového teroristického útoku, při němž mladý Tunisan během jízdy kamionem v davu lidí zavraždil 86 lidí.

Ilustrační foto.

Ve Francii padly první pokuty za nošení muslimských plavek

Cannes (Francie)/Řím - Ve Francii dostaly první muslimky pokuty za nošení takzvaných burkin, plavek zakrývajících tělo včetně hlavy, uvedla dnes tamní média. Tři ženy ve věku 29, 32 a 57 musely každá zaplatit 38 eur (1000 Kč) na pláži ve městě Cannes, které jako první koncem července burkiny zakázalo. Dalších šest muslimek odešlo z pláže po první výzvě a pokuty nedostalo.

Martin Konvička

Krajský soud vrátil kauzu Konvička státnímu zastupitelství

České Budějovice - Krajský soud v Českých Budějovicích vrátil státnímu zastupitelství případ Martina Konvičky. Ten podle žalobce svými výroky podněcoval k nenávisti vůči islámskému náboženství. Případ nejprve vrátil státnímu zastupitelství českobudějovický okresní soud. Žalobce si však proti tomuto rozhodnutí podal stížnost k vyšší instanci. Krajský soud však stížnost zamítl a případem se nyní bude znovu zabývat policie, řekl státní zástupce Josef Richter, který kauzu dozoruje.

Časopis Charlie Hebdo.

Charlie Hebdo opět čelí výhrůžkám smrtí

Paříž - Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo dnes sdělil, že opět dostává anonymní vzkazy, jejichž autoři opět hrozí zaměstnancům časopisu smrtí. Týdeník, v jehož pařížské redakci džihádisté loni povraždili 12 lidí, podal žalobu proti neznámému pachateli. Policie případ podle listu Le Monde vyšetřuje jako písemné vyhrožování smrtí.

Rakouští studenti staví schodiště v Limě.

Mladí sousedé na brigádě v Peru

Linec - Devatenáct maturantů z oboru mechatroniky vyšší technické školy ve Steyru a s nimi pět dalších pomocníků včetně dvou děvčat mělo nezvyklý absolventský „výlet" – z iniciativy učitele náboženství Hanse Grubera budovali v Limě schodiště o 200 schodech.

Ilustrační foto

Muslimové budou v Praze protestovat proti terorismu

Praha – V Praze se dnes uskuteční shromáždění muslimů, kteří chtějí odsoudit nedávné teroristické útoky v Evropě. Zúčastní se také symbolicky katolické mše. Akce začne od 18:00 před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech. Muslimové chtějí položit ke kostelu svíčky a květiny a symbolicky kolem kostela se v kruhu držet za ruce.

Služby sociální prevence jsou rozmanité. Většina uživatelů těchto služeb jsou lidé v obtížné životní situaci nebo lidé ohroženi rizikovým způsobem života.

Sociální práce je práce s lidmi většinovou společností často odmítanými

Jihlava – Oblastní charita Jihlava slaví vždy v srpnu své narozeniny. Vznikla totiž před 26 lety právě 
v osmém měsíci roku. Organizace zahrnuje celkem širokou škálu zdravotních 
i sociálních služeb. Pomáhá lidem nemocným, starým, znevýhodněným, ale i závislým a vyloučeným na okraj společnosti.