Olomouc /FOTOGALERIE/ – Moravské divadlo připravilo nápoj lásky. Jeho síle mohou lidé propadnout už dnes, kdy v 19 hodin začíná stejnojmenné představení. První premiéra vstupuje do nové sezony s úsměvem. Operní komedii Gaetana Donizettiho nastudoval hostující režisér Oldřich Kříž.
Bělecký mlýn /FOTO/ – Ideální poměr vinných kvasinek a cukru. To je tajemství lahodné tekutiny, tuze oblíbené na Moravě a v nejbližším okolí, zvané burčák. Dozvědět se něco o tomto nápoji a ochutnat pravý burčák mohli o víkendu návštěvníci Běleckého Mlýna, kde se konal Burčák fest.
Uherské Hradiště - Když si Jiří Moravčík před několika dny sedl do své oblíbené kavárny v Uherském Hradišti a objednal si osvěžující ovocný nápoj, netušil, že za chvíli bude jen krůček od vážných zdravotních komplikací.
Liberecký kraj – Legendární nápoj, kterému jeho milovníci připisují zázračné vlastnosti. To je burčák, neboli částečně zkvašený hroznový mošt. Přestože se podle zákona smí prodávat od 1. srpna, jeho sezona vrcholí právě teď. A navzdory tomu, že Liberecko nikdy nebylo vinařskou oblastí, dobrý burčák tu koupíte také.
Nechte stranou tequilu. Mladé pijáky v mexické metropoli teď hřeje jiný alkoholický nápoj, který si před stovkami let připravovali Aztékové a jenž přežil španělskou kolonizaci i masovou migraci dalších Evropanů. Řeč je o pulque, svého času podceňovaném nápoji, který zažívá renesanci, píše agentura Reuters.
Liberec – Legendární nápoj, kterému jeho milovníci připisují zázračné vlastnosti. To je burčák, neboli částečně zkvašený hroznový mošt. Přestože se podle zákona smí prodávat od 1. srpna, jeho sezona vrcholí právě teď. A navzdory tomu, že Liberecko nikdy nebylo vinařskou oblastí, dobrý burčák tu koupíte také.
Krnov – Nejlepší barmani z chráněných kaváren z celé České republiky se na konci srpna sjeli do Zlína, aby zde změřili své síly v míchání koktejlů a utkali se o titul Barman roku 2011.
Ostrava -Výherce soutěže Rok života zadarmo Už jste zaregistrovali soutěž Deníku a Radia Čas o báječné ceny? Pokud s námi ještě nehrajete o rok života zadarmo, neváhejte a zapojte se do soutěže, ve které se hraje o tři druhy cen.
Burčák má blahodárný vliv na lidský organismus. Je zdrojem mnoha důležitých látek pozitivně ovlivňujících fyzickou i psychickou pohodu. Tvrdí to vinaři i lékaři, kteří se dnes sešli v Lednici na Břeclavsku. Sezona burčáků už začala. Prodává se u silnic i ve vinařských sklepích.
Hráči počítačových her dostali šanci reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v počítačových hrách v Paříži. Hrát se bude o 4 miliony korun.
České Budějovice - Budějovický Budvar začal jako jeden z prvních pivovarů v tuzemsku podávat své nápoje na letních festivalech v ekologických a vratných kelímcích. Ty jsou vyrobeny z polypropylenu a Budvar do nich točil nápoje například během letošního mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, řekl mluvčí pivovaru Petr Samec.
Manerov /FOTOGALERIE/ - Z trávy pár metrů od bílých lajn vystrkovala hlavičky rodinka čerstvě narostlých bedel. Nebezpečí, že by se stala úlovkem, jí ale nehrozilo. Bílé čáry nebyly u silnice, z nichž do lesa chvátávají davy zuřivých houbařů, ale rámovaly hřiště na malý fotbal. Účastníky tradičního futsalového Manerov cupu zajímal hlavně míč.
Hradec Králové - Kvalita kávy na trhu se stále zvyšuje. Ovšem v hradeckých kavárnách se nároky nezvyšují. Zákazníci hledí spíše na nižší cenu, než aby si připlatili za kvalitnější nápoj.
Jablonec n.N. – Sedmadvacetiletý muž z Jablonce nad Nisou rozbil skleněnou výplň dveří prodejny v Rýnovické ulici a vloupal se dovnitř. Takto pro něho začal středeční sváteční den.
Začaly tolik očekávané letní prázdniny, což je snad nejhezčí období pro všechny studenty. Ve světe počítačových hráčů jsou prázdniny obdobím, kdy se často pořádají různé offline turnaje, neboli takzvané "LANky".
Olomouc – Čínský podnikatel Zhan Su Ping se za osmnáct let svého působení v České republice zavedl velmi slušně. Otevřel již čtyři čínské restaurace, tu nejmladší v osmnáctém patře Regionálního centra v Olomouci. A zavedl neotřelou novinku – obědy a večeře, kde má zákazník možnost obsloužit se sám a za paušální platbu sníst, co jen zmůže. A z nabídky švédského stolu si lidé vybírají sedm dní v týdnu. Švédské stoly doplňují klasický jídelníček, z něhož si hosté mohou objednávat čínské, thajské i české jídlo a nápoje.
Velehrad – Dny dobré vůle už dávno nejsou jen svátkem poutníků, ale tisíce návštěvníků se mohou těšit také na mixologické (barmanské – pozn. red.) zážitky.
Hradec Králové - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Hradecký deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 6 - Penzion Drink Club.
Hradec Králové - O víkendu na přelomu dubna a května se ve Festivalparku na letišti v Hradci Králové konal již druhý ročník Gurmán festivalu. Tento svátek všech milovníků dobrého jídla, pití, piva, vína, drinků, restaurací i hospůdek, prostě gastronomie všeobecně, navštívilo za víkend několik tisíc lidí.
Velká Dobrá – Ohniskem zábavy v našem okrese nastávajícího víkendu bude určitě Velká Dobrá. Vesnička jen pár kilometrů vzdálená od Kladna hostí hned dvě poutavé akce. Obě svým způsobem váže národní nápoj – tedy pivo (pivko, pivson, kus, jedno). Patří ke Středočeským slavnostem piva, které zde pořádá krajský úřad, ale neodmyslitelně i k fotbalu, kde často bývá zdrojem pohody, ale i vášní.
Nová Paka – Odborník na slovo vzatý – Martin Smolný, lektor České barmanské asociace, vštěpoval chlapcům a dívkám ze Střední školy gastronomie a služeb základy míchání nápojů.
Blansko - Summer Dream, Papoušek z Amazonie, Kokosové moře, Kokosové pohlazení a další. Zruční učedníci barmanského řemesla se čile míhali na pódiu za miniaturními stolečky a míchali drinky pod dohledem odborníků jako o život.
Brno - Výstavu Eat me, drink me představující práce studentů Ateliéru Performance ve středu zahájilo Divadlo Reduta na Zelném trhu. K uměleckým dílům, které v divadle zůstanou do 17. dubna, patří videoprojekce, audioinstalace, fotografie, tisky a objekty.
Prostějov – Chutě, vůně i barvy míchali nejlepší barmani z celé České republiky i Slovenska v prostějovském Společenském domě. Ve středu zde proběhl čtrnáctý ročník Hanáckého poháru.
Prostějov – Letos počtrnácté ve Společenském domě rozlousknou vdolek, ve kterém bude zapečený lístek s rozlosováním soutěže v míchání koktejlů Hanácký pohár. Na prestižním prostějovském klání ve středu 23. března od deseti hodin předvedou ve středu své umění barmanky a barmani z celé republiky.
Výšovice /FOTOGALERIE/ – Pálenka ze směsi trnek a švestek Petra Vozihnoje z Mořic se stala vítězným nápojem na letošním Véšovskym košto. Vzorků oproti loňsku kvůli špatné úrodě ovoce výrazně ubylo, přibylo však likérů.
Proti stresu mléko z mandlí rozmixovaných ve vodě, na škytavku mátový čaj, na prevenci zubního kazu šálek černého nebo zeleného čaje po jídle a při užívání antibiotik čaj z lněného semínka – to je jen pár z řady tipů, které předkládá Jarmila Mandžuková v publikaci Co pít, když… V knize z nakladatelství Start se zájemce dozví, jaké nápoje pomáhají při nejrůznějších zdravotních obtížích i jak si sám může připravit.
Frýdek-Místek /FOTOGALERIE, VIDEO/ – První ročník erotického plesu měl v loňském roce úspěch. Proto pořadatelé přesunuli místo konání do větších prostor – do frýdeckého kulturního domu.
Slovácko – Dennodenně se Jiří Buják, důchodce z Uherskohradišťska, stará o automat na čerstvé mléko stojící u hradišťského Centrumu. Den co den do něj doplňuje lahodný bílý nápoj. Zadarmo. „Kdyby mě ještě měli platit, už by dávno zkrachovali,“ tvrdí senior.