Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

Starorežné se daří doma i v Chile, roste obliba 'Myslivce'

Prostějov/Ústí nad Labem /ANKETA/ – Likér Stará myslivecká má za sebou rekordní rok. Oblíbený a tradiční nápoj, který firma Granette & Starorežná Distileries vyrábí od minulého roku i v Prostějově, přinesl tržby v hodnotě 293 milionu korun. O 91 milionu víc než v roce 2010.

Starorežné se daří doma i v Chile

Prostějov, Ústí nad Labem – Likér Stará myslivecká má za sebou rekordní rok. Oblíbený a tradiční nápoj, který firma Granette & Starorežná Distileries vyrábí od minulého roku i v Prostějově, přinesl tržby v hodnotě 293 milionu korun. O 91 milionu víc než v roce 2010.

Ředitel Klubu kultury vyrábí nápoj Svatý Antonín

Velká Javořina, Uherské Hradiště - Silvestr se na Velké Javořině zapíjel lecčíms. Proudem tekla slivovice, bouchalo šampaňské, nechybělo ani víno. V jedné z pleskaček však koloval zvláštní nápoj Svatý Antonín.

Škola vaření: Punč, pečený čaj a bombardino

Sychravé počasí snad letos nemá konce. I když se teploty jen stěží dostanou pod bod mrazu, pocit chladu je kvůli nekonečné mlze a brzké tmě docela citelný. Co dělat? Vydržet a občas se něčeho dobrého napít. Dnes ochutnáme punč, grog, pečený čaj a z italských Alp k nám dorazí fantastické bombardino!

FOTO: Na vrcholku Sedla se potkalo několik set lidí

Podmokly – Čtyřicet litrů horkého speciálního punče uvařili Václav Kotál a Miroslav Diepold pro účastníky již 27. ročníku pochodu za Kelty na Sedlo, který se šel na Silvestra ráno z Podmokel.

Pošlete nám své fotografie ze Silvestra

Chrudimsko /VÝZVA/ - Hotelová škola Bohemia v Chrudimi připravila u příležitosti Vánočního turnaje žáků a pedagogů SŠ v sálové kopané speciální drink, kterým si připila i na zdraví čtenářů Chrudimského deníku.

Letošní trhy v Olomouci? Punč zklamal

Olomouc – Poklidná atmosféra, zajímavý sortiment i program, zato však nekvalitní a drahý punč. Tak hodnotí většina oslovených návštěvníků letošní Vánoční trhy v centru Olomouce. To samé pak vyplývá i z diskuze na webových stránkách Olomouckého deníku.

I zkušený barman má při soutěži trému

Frýdek-Místek - Úspěchy na barmanských soutěžích začíná sbírat osmnáctiletý Marek Dosoudil z Frýdku-Místku, který je studentem Střední školy gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek.

Otestovali jsme pražské svařáky a punče

Praha - Vánoční trhy bez svařeného vína si lze těžko představit. Jeho vůně se často line celým prostorem a přidává na krásné atmosféře. Kromě toho je i spolehlivým lékem na zahřátí, která k nákupu stánkových suvenýrů prostě patří.

Otestovali jsme pražské svařáky a punče

Praha - Vánoční trhy bez svařeného vína si lze těžko představit. Jeho vůně se často line celým prostorem a přidává na krásné atmosféře. Kromě toho je i spolehlivým lékem na zahřátí, která k nákupu stánkových suvenýrů prostě patří.

Bylinný 'hot drink'

Šalvěj, lipový květ, eukalyptus nebo jitrocel se dají konzumovati ve formě rozpustného nápoje.

Škola vaření: Punč, pečený čaj a bombardino!

Sychravé počasí snad letos nemá konce. I když se teploty jen stěží dostanou pod bod mrazu, pocit chladu je kvůli nekonečné mlze a brzké tmě docela citelný. Co dělat? Vydržet a občas se něčeho dobrého napít. Dnes ochutnáme punč, grog, pečený čaj a z italských Alp k nám dorazí fantastické bombardino!

Ve fakultce lidé zaplatí víc, dostanou ale lepší jídlo

Olomouc – Nemocným se od 1. prosince marodění prodražuje, pokud musejí lehnout do nemocnice. Regulační poplatek se zvedl ze 60 na 100 korun za den hospitalizace. Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) však se zvýšením poplatku o osm milionů korun posílila výdaje na jídlo a nápoje, které nemocní během pobytu na lůžku dostávají.

Vánoční chaloupka slaví deset let

Jindřichův Hradec - Dřevěná chaloupka s vánočním punčem a dalšími horkými nápoji již stojí na náměstí Míru na svém tradičním místě vedle stromu.

Pivovar Herold získal v letošním roce šest ocenění

Březnice /NAŠE ŘEMESLO/ – Pivo je český národní nápoj. Ne všichni pivaři však ví, co všechno předchází tomu, než dostanou svůj lahodný mok na stůl. V pravidelné rubrice Naše řemeslo vyzpovídal Deník sládka březnického pivovaru Herold Františka Pinkavu.

Míchané nápoje nalijí do nádob z ovoce

Kunovice - Vsadit na míchané nápoje, to je trend, který je stále oblíbenější mezi provozovateli barů, ale i hosty podniků. Úctyhodných sto padesát druhů míchaných drinků připravují i v novém Top Baru v Kunovicích.

O nápoje osmdesátých let byl velký zájem

Jihlava – Magické oko, Krvavý záda, Rudé kladivo nebo Černocha v trávě - nejen tyto kdysi velmi oblíbené drinky 80. let ve středu ochutnávali hosté Radniční restaurace a pivovaru v Jihlavě.

Kofola spustila výrobní linku za 150 milionů

Praha - Nápojářská společnost Kofola spustila ve svém výrobním závodě v Mnichově Hradišti novou výrobní linku za 150 milionů korun. Bude na ní vyrábět nápoje s vysokým podílem ovoce bez obsahu konzervantů.

Placák: Byli jsme pár metrů od slonů a lvů

Březnice /FOTOGALERIE/ – V pravidelné rubrice s názvem Příbramáci v zahraničí tentokrát navštívíme Afriku. S Romanem Placákem zjistíte, co je potřebné k uskutečnění cesty do Afriky. Dozvíte se, že obyvatelé Keni znají Leoše Mareše a Petra Čecha a Cola – cola je tam oblíbený nápoj díky filmu.

Vyhráli jste poukazy na míchaný drink

Zlín - /SOUTĚŽ UZAVŘENA/ Zlínský deník spolu s klubem Golem pro vás uskutečnil soutěž u příležitosti Exit tour ve Zlíně. V soutěži byly 5x2 poukazy na míchaný drink. Soutěž byla určena pouze starším 18-ti let!

Co jste o kávě možná nevěděli

Kávovník má svůj původ v hornaté krajině Etiopie. Byli to Arabové, kteří se jako první nechali očarovat povzbuzujícím účinkem a libou vůní kávy. V arabských rukopisech se káva poprvé zmiňuje v 15. století, ale káva se pěstovala již sto let předtím, v terasových zahradách Jemenu.

PODÍVEJTE SE: Mladí barmani soutěžili ve Zlatém Chlumu v míchání drinků

Česká Ves /FOTOGALERIE/ – Atmosféra na pódiu v sále hotelu Zlatý Chlum v České Vsi by se dala krájet. U svých stolků stojí tři mladí barmani a pod jejich rukama vznikají nápoje nejrůznějších barev, chutí a vůní. Je čtvrtek 13. října a v sále se právě odehrává soutěž Lázeňský pohár.

FOTO: Podzimní Flora se spoustou ochutnávání začala

Olomouc – Úroda špičkových pěstitelů ovoce a zeleniny z celé republiky zaplnila olomoucké Výstaviště Flora, které od včerejška hostí největší českou přehlídku svého druhu, podzimní výstavu Flora Olomouc. Současně s ní se v areálu konají podzimní zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima.

Mladá barmanka ze Zlína pojede na mistrovství světa

Zlín - V pouhých sedmnácti letech se dostala mezi patnáct nejlepších barmanů v zemi, kteří změří své síly na Mistrovství světa v přípravě nealkoholických koktejlů a zároveň v soutěži Mattoni Grand Drink 2011.

Mladá barmanka ze Zlína pojede na mistrovství světa

Zlín - V pouhých sedmnácti letech se dostala mezi patnáct nejlepších barmanů v zemi, kteří změří své síly na Mistrovství světa v přípravě nealkoholických koktejlů a zároveň v soutěži Mattoni Grand Drink 2011.

Nápoj lásky, první premiéra sezony. Podívejte se

Olomouc /FOTOGALERIE/ – Moravské divadlo připravilo nápoj lásky. Jeho síle mohou lidé propadnout už dnes, kdy v 19 hodin začíná stejnojmenné představení. První premiéra vstupuje do nové sezony s úsměvem. Operní komedii Gaetana Donizettiho nastudoval hostující režisér Oldřich Kříž.

Na Běláku bouřil pravý burčák a chutnal všem

Bělecký mlýn /FOTO/ – Ideální poměr vinných kvasinek a cukru. To je tajemství lahodné tekutiny, tuze oblíbené na Moravě a v nejbližším okolí, zvané burčák. Dozvědět se něco o tomto nápoji a ochutnat pravý burčák mohli o víkendu návštěvníci Běleckého Mlýna, kde se konal Burčák fest.

Vosy letos extrémně útočí

Uherské Hradiště - Když si Jiří Moravčík před několika dny sedl do své oblíbené kavárny v Uherském Hradišti a objednal si osvěžující ovocný nápoj, netušil, že za chvíli bude jen krůček od vážných zdravotních komplikací.

Burčák začal téct proudem. I z burčákomatu

Liberecký kraj – Legendární nápoj, kterému jeho milovníci připisují zázračné vlastnosti. To je burčák, neboli částečně zkvašený hroznový mošt. Přestože se podle zákona smí prodávat od 1. srpna, jeho sezona vrcholí právě teď. A navzdory tomu, že Liberecko nikdy nebylo vinařskou oblastí, dobrý burčák tu koupíte také.

Mexičané znovu popíjejí prastarý nápoj pulque

Nechte stranou tequilu. Mladé pijáky v mexické metropoli teď hřeje jiný alkoholický nápoj, který si před stovkami let připravovali Aztékové a jenž přežil španělskou kolonizaci i masovou migraci dalších Evropanů. Řeč je o pulque, svého času podceňovaném nápoji, který zažívá renesanci, píše agentura Reuters.

Burčák začal téct proudem. I z burčákomatu

Liberec – Legendární nápoj, kterému jeho milovníci připisují zázračné vlastnosti. To je burčák, neboli částečně zkvašený hroznový mošt. Přestože se podle zákona smí prodávat od 1. srpna, jeho sezona vrcholí právě teď. A navzdory tomu, že Liberecko nikdy nebylo vinařskou oblastí, dobrý burčák tu koupíte také.

Krnovští barmani vybojovali stříbrné medaile

Krnov – Nejlepší barmani z chráněných kaváren z celé České republiky se na konci srpna sjeli do Zlína, aby zde změřili své síly v míchání koktejlů a utkali se o titul Barman roku 2011.

Pan Miroslav se těší na nealko nápoje na celý rok

Ostrava -Výherce soutěže Rok života zadarmo Už jste zaregistrovali soutěž Deníku a Radia Čas o báječné ceny? Pokud s námi ještě nehrajete o rok života zadarmo, neváhejte a zapojte se do soutěže, ve které se hraje o tři druhy cen.

Pijte burčák, budete zdraví!

Burčák má blahodárný vliv na lidský organismus. Je zdrojem mnoha důležitých látek pozitivně ovlivňujících fyzickou i psychickou pohodu. Tvrdí to vinaři i lékaři, kteří se dnes sešli v Lednici na Břeclavsku. Sezona burčáků už začala. Prodává se u silnic i ve vinařských sklepích.

Budvar nabízí na letních festivalech ekologické kelímky

České Budějovice - Budějovický Budvar začal jako jeden z prvních pivovarů v tuzemsku podávat své nápoje na letních festivalech v ekologických a vratných kelímcích. Ty jsou vyrobeny z polypropylenu a Budvar do nich točil nápoje například během letošního mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, řekl mluvčí pivovaru Petr Samec.